06 maj, 2013

Solsken vid hemkomst
Min sovmorgon slutade klockan 4 på morgonen. Då hade jag sovit 9 timmar. Lite lätt huvudvärk. Hungrig. Mör i kroppen. Men jag hade sovit i min egen säng. Ja, ni vet hur det känns när man har varit utomlands hur skönt det kan vara att komma hem till tryggheten. Eller? För mig är det i alla så. Toaletten och Sängen Prio ett!

Rörigt på hallgolvet. Tvätt som väntar. Lite fuktigt och tungt bland dom där kläderna som jag alltid tar med mig i onödan men aldrig använder. Tax-free kassar med blandat innehåll. Läse-lektyren efter tågresan hem från Arlanda. Jag orkade inte att plocka undan i går. Bara hälsa på grannen som tagit hand om min lägenhet. Hon bjöd på potatisgratäng och kött,,, jag som har ätit seafood och nudlar i två veckor. I stort sett. Då känns det verkligen gott med hennes matkonst.

Handlade på ICA-Maxi till frukosten och kände då att jag var ganska less på människor runt omkring mig. Skönt att få vara lite för sig själv. Kravlöst. Så det blev att betala snabbt. Men ett paket väntade på mig som behövdes hämtas ut, ett Tradera-köp. Ja, jag bad att inte skicka för snabbt då jag var bortrest men nu kände jag mig frestad att se vad jag hade köpt egentligen.

Det där med Tradera har jag haft lite blodad tand i. Inledningsvis när det startade var jag inte så smart att titta på fraktkostnad kontra värde så det ska gudarna veta vad jag gjorde dåliga köp ibland. Det kostade mer än nödvändigt och var ibland så dåligt inslaget att det var med bävan i halsen som man öppnade paketen. Vad sägs om en keramikplatta i vadderat kuvert? Det hördes i brevlådan,,,

Nu tycker jag det är mest intressant att titta på olika saker, jämföra priser och som kunskapsbank. Tradera är ju en fantastisk funktion om man vill sälja och nå ut.
Bekvämligheten har bytts ut till undantag. "Jo, men det där kanske man kan hitta på någon loppis istället,,," för det är ju ett bekvämt nöje jämfört att titta in i affärer eller söka bland loppisbord med långsiktigt tålamod.  ;)


SOMMAR OCH SOL

Men vad hade jag köpt nu då? Tja, en äldre lappdocka och den där klassiska oljelampan från Höganäs var väl inte det mest intressanta i paketet utan ett keramikask av Mari Simmulson/UE, numrerad 6014. Flickor med blomsterkransar i hår. "Beata" med vän, kan man säga.
Och så kändes det så blomstrigt och sommaraktigt att jag satte fram ett annat inköp som jag hämtade ut just innan jag åkte. En panna med handtag ur serien "SOL" av Upsala Ekeby Gefle. Så nu har jag två delar,,,

Solen mötte ju upp redan på Arlanda och vad skönt det var att se vad två veckor har tagit: snödrivorna hade drivits bort från gräsmattorna och blått glittrande vatten i sjöarna.

Solen lyste in i köket när jag klev in genom dörren,,, två dagar till ledigt innan första arbetsturen.
Nu ska jag till å göra lite nytta å önska mig själv välkommen hem!

ETT LEENDE FÖRLÄNGER LIVET
Det var några retro-diggare som undrade om jag skulle hitta något på mitt semestermål. Haha, nog för att jag kan få lätt abstinens då jag inte har varit på loppis på ett tag men Taiwan har nog inga sådana affärer - såg  inget i Taipei i alla fall. Nä, jag tittade inte ens efter något. Men på sätt och vis så följde det en tågmästare hem i bagaget som har lite retro-känsla. På 60-talet fanns det väl prydnader och leksaker som gungade på skallen? En souvenir efter att jag utnyttjade tågtrafiken,,, symbolen för järnvägarna i landet.
Jag har inte kollat upp genvägen över militärområdet men det kommer nog att ske vid nästa arbetspass. Ja, det är ju dax att börja nyttja cykeln istället för bussen och kneta iväg 13 km. Motion heter det :) Tänkte passande på dom där leksakerna som följde med lådan från Falu auktionsverk där Televinken fanns med, se inlägget här. Två glada gossar som ivrigt cyklar i väg med en snurra på pakethållaren när man vrider upp nyckeln. De kommer jag att behålla. Lite barnsligt, ja visst men härligt retro eller hur?
FILMTIPSET


Jag minns att i högstadiets aula så blev man ibland inbjuden på filmvisning. Titeln etsade sig fast: "Att angöra en brygga". Men det var väl lite småtöntigt med en film från 60-talet. När det fanns filmer som "Huset som gud glömde"! Fast vad tiderna ändras! Nu, 35 år senare, när jag har den som dvd och njuter av en bit filmhistoria: en filmfars med en skådespelarelit som hette duga. Ja, visst minns vi Monica, Gösta, Hasse & Tage, Lars å Birgitta och jag ler. Så mycket sommar och hav. Kobbar och skär. Kräftor. Garbo och galenheter. Och så en av de finaste filmmelodier som finns,,,18 kommentarer:

 1. Välkommen hem! Att angöra en brygga sjöng vi för något år sedan i kören. Kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack! :)
   Den är väl inte så lättsjungen? Det där mellanpartiet är verkligen speciellt men helheten gör det till en fin sommarkänsla på bryggan. Monicas röst glider så sällsamt. Jag är svag även för "Sakta vi går genom stan".
   Min erfarenhet av körsång är endaast Missionsförbundets barnkör och "Det lilla ljus jag har" - den repertoaren och min medverkan går inte till historien,,, *ler*
   Tack för att du tittade in!

   Radera
 2. Du har gett mig goda tankar! Fram med filmen i helgen och en stunds absolut njutning är att vänta.....*suck*....vad livet är skönt ibland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ,,,och vad skönt att få veta att det finns flera med samma smak! :)
   Ja, speciellt en regnig dag så är den ju upppiggande i sin dråplighet. Det är bara synd att mer än hälften av skådespelarensemblen lämnade detta jordeliv alldeles för tidigt,,, Ja, det är nu som man börjar känna sig gammal då ens barndomsminnen försvinner.
   Ha det!

   Radera
 3. Det fanns verkligen duktiga skådespelare förr.....det är ett sant nöje att titta på gamla filmer.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen! Jag tycker att det finns en helhet i det hela: hur de talade, hur de var klädd, inredningen - så många detaljer men så även skådespelarnerven. Det finns bara en Nils Poppe, en Anna-Lisa Eriksson, en Jarl Kulle,,, Jag tycker tom. att Åsa-Nisse-filmerna är väldigt underhållande och att de har fått utstå klagomål då det finns så mycket skit i dagens läge,,,om du förstår vad jag menar.
   SF skulle kunna ha en gratiskanal som visar äldre svenska filmer för det är ju en bråkdel som hamnar i svt:s utbud! En riktig retro-kanal ;)

   Radera
 4. Välkommen tillbaka! Roligta att läsa ditt "lite mindre" inlägg igen =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, jag började med att jobba två dygn på raken - det tar inte lång tid att hinna i kapp rutinerna! Nästa år blir det nog Japan med "Världens Resor". Kommer att bli en större fördjupning i ett spännande land. Resor är ju det som konkurerar med retro- å loppisar för mig. Bland annat.
   Jo, jag antar vad du menar,,,små inlägg för mig är inte alltid små för andra ;) För en så orutinerad skribent vid tangenterna så tar det ändå tid att plinta ner några ord. Sedan att efter-rätta: ja, gud vad mycket Konstigt som jag har skrivit,,, ;)

   Radera
 5. Jättefin, Mari Simmulssons-asken!Skönt att komma hem till våren :)Visst är det roligt med Tradera. I början tokhandlade jag, det kom grejer varje vecka, men man sansade sig efter ett tag. Nu är det mest minneslistan som ibland är flera sidor lång, det är ju så himla bra att se vad grejerna går för :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du gillade den!
   Egentligen är jag inte så mycket för Beata-stilen men asken kan man säga kostade mig inte mer än 60-70 kr. Det5 är väl ett hyffsat pris? Vi har ganska mycket gemensamt i Tradera-svängen! :) Funktionen är inte direkt att hitta allting utan att man gör ett urval. Sen ser man ju ett mönster vad som är gångbart och av intresse.
   Ett antal ur min "afrika"-prydnader" kommer från Tradera. Men de är betydligt dyrare nu än vad det var för 6 år sedan,,,
   Ha det bra, Helena!

   Radera
 6. vad härligt att du återvänt välbehållen, cen! jag såg att angöra en brygga nyligen på typ.. SF-kanalen. ett härligt tidsdokument. dialogen, kläderna, frisyrerna, ljussättningen. jag älskar det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trots all mystisk mat och häftig trafik! Haha :) Ja, de orden hoppas jag att höra åxå när jag kommer hem från min tilltänkta 50-årspresent (nå, det är ju ett par år dit)Min mamma vet inte om att jag planerar att åka iväg med Tornado-chasers i mellanvästern istället för att festa till det på hemmaplan,,,Det har varit en liten dröm för mig.

   Vad kul att vi har det gemensamt och du beskrev precis det jag menade till Backtobasic - mumér är det ju inte bara handlingen som är intressant utan det som är runtomkring.Tidsdokumentet - tidsandan. Samtidigt är det ju intressant hur man har lyckats återskapa tidsandan i dagens filmer. 70-tals känslan är ju påtaglig i "Tillsammans" och i "Call girl" tex. Jag är ibland en riktig filmnörd hehe
   Tack för att du tittade in :)

   Radera
 7. trevligt att se ett inlägg från dej igen! Välkommen hem från din resa önskar jag också!
  Av min syster fick jag en Året Runt hon hade fått två av och där stod om Anneli o Sölve
  från Falun som inrett sin lägenhet i 50-talsstil. Inspirationskällor- de bästa var bla
  Retro Nossebro. Liten by med nostalgiska föremål från 50-60-talen. Ja minsann det var ju
  roligt om lilla Nossebro kan inspirera, fast by vill nog inte nossebroborna kalla Nossebro.
  Essunga där jag växt upp är en typisk by. Vara lite större samhälle 2 mil fr N ståtar numer
  med att heta Vara småstad. Nej, nu kom jag från ämnet.
  Är du intresserad av artikeln skickar jag den. (Året Runt nr 18)
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kerstin!
   Undra om det inte var paret som var med i Pralin (Falukurirens helgbilaga) för ett tag sedan? Hursomhelst vet du ju min adress för naturligtvis vill jag se mera av deras hem! Det vore snällt!
   Jag har ju varit till Nossebro en gång och vill nog kalla det för ett samhälle. En del säger ju by om min födelseort i norr fast det är huvudorten i kommunen och där bor det mer än 2000 pers,,,
   Men vad vet man vad reportern har lagt till å dragit bort ;)
   Och i Vara bodde jag på folkhögskolan ett par nätter under sommaren för ett par år sedan. Får se när det blir dax för de trakterna igen,,,
   Ha det så bra Kerstin - nu är väl sommaren på gång hos er eller?!

   Radera
 8. Artikeln kommer!
  Jodå äntligen är det på gång, nu då vi fått varmare dagar. Björkarna spricker ut när som helst och idag hörde jag göken.
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har björkarna börjat slå ut här också!
   Jobbarhelg väntar och det är riktigt trevligt att känna hur det doftar nygrillat bland gårdarna. Det går fort nu - bara 5 veckor kvar till sommarsemestern ;)

   Radera
 9. Borta bra men hemma bäst ;-)
  Gillar dina sommar- och sol-fynd och plötsligt blev allt grönt och skönt i naturen också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog blivit rätt hemmakär med åldern,,,hmmm ;)
   Åkte med "Läs & Res" till Sydamerika och då förlängdes resan så jag tror att det blev en hel månad - det var då det.Kan tilllägga att jag ringer alltid jobbet fast än att jag är ledig,,,
   Men två veckor i Grekland säger jag inte nej till :)
   Jag får se om det blir något mer solskensfynd i morgon. Det har varit en härlig kväll här. Hoppas att det håller i sig!

   Trevlig helg Christin!

   Radera