08 april, 2013

PremiärJag tog bilder från kön. Jag stod nämligen 30 meter från dörren med en hel del förväntansfulla människor framför mig. 
Jag tog bilder när jag kom in Nåja, efter att det hade lugnat ned sig bland hyllorna och när jag själv såg inget mer intressant att köpa.
Jag tog bilder när jag skulle gå ut. I kassan. När folk stod där med fulla korgar och bläddrade i plånboken efter kreditkort och kontanter.

Fast när jag kom hem så var sladden för att ha mellan mobilen och datorn helt väck så därför blev det inga bilder att visa när PMU hade premiär i Leksand, en tidig lördagsmorgon. Men det gör kanske inget?
Jag kan ju fuska och länka till lokalblaskan. Där stod det att det var 400 pers. som"hängde på låset" och en given succé.   HÄR
  
Att känna trycket från bakomvarande kö och när vågen av fyndsugna spred sig som ringarna på vattnet, inne i lokalen - ja, då får man en liten adrenalinkick. Hyllplanen länsades snabbt. Helt och fräscht verkade utbudet vara vid första anblick. Och så hamnade radarn på två saker och det skulle förbli det jag var mest nöjd med för denna gång,,, ja, nu har man fått ett utflyktsmål till!


I konkurrensen så får jag var nöjd med en duo Hjördis Oldfors/Upsala Ekeby.: Tv.ett fat ur serien "TRIO". Sen tidigare hade jag den minsta askkoppen i min ägo och det är just enkelheten levererat med färg i kontrast som tilltalar mig. Så även vasen "CITY". En labyrint av 50-talets gatunät, kan man säga. 80 kr för båda.

Jag såg mycket fint i andras korgar - är det det här utbudet på skänkta grejer så får man nog lov att återkomma. Helt enkelt. :)

Som vanligt så visar jag vad jag har köpt sen påsken. Här kommer ett "hop-i-kok" med saker från Falun med omnejd. Ja, och så resterande från PMU-besöket, förstås. Idag blir det att placera saker, misstänker jag.
Snö kommer - snö försvinner. Snart är det dax för lite semester.
Vad jag längtar!


5-KRONORS GÄNGET  Ett litet askfat av Erik Höglund med superblåa glas från Lindshammar och Christer Sjögren samt de räfflade "ISI" av Lennart Andersson för Gullaskruf. Komplettering av högsta grad.

BLANDAT SVENSKT  I Gustavs hittade jag det stora vinröda fatet från Syco med sitt stilrena mönster. Gabriel-vasen var riktigt fin i sin glasyr. Och robust. Ugnsfatet från Upsala Ekeby heter "SOL". Ja, det var väl ett sommrigt inslag - utstrålar en massa värme! Visserligen väl använt men några skönhetsfläckar visar bara hur mycket gott som har skapats och serverats ur denna form.

TYSKT  Tyvärr har jag inte utrymme för fler kaffe/tekoppar och blått är totalt fel för mig och min lägenhet men ändå så kunde jag inte hålla mig,,, Detta färgstarka och stilrena 60-tals-set kommer från tyska Ceramano. Få delar men ändå. Försökte googla mig fram och kanske är det att dekoren heter "Sapphire" eller så är det färgen. Hur som helst så blir man fängslad av det blåa och här har du en länk till hur servisen ser ut. Ja, det fanns tallrikar åxå men de kunde jag inte förmå mig att köpa,,,

KITSCH  Klädhängare hade jag lite dåligt om vid oväntat besök. Fem stycken med nitar blev det men lite mer ändå: det ser ju ut som ormskinn som de har vadderat med. En inomhustermometer var i det största laget. Ett åkeri i Ludvika har nog haft denna reklam-detalj. Man kan då inte missa temperaturen med den ill-röda mätaren,,,stickan? Röret? Ja, vad det nu heter,,,

"MJAUUU,,,

,,,den som väntar på något gott väntar inte för länge". Denna skärbräda kommer jag inte att skära på! Jag måste snarare hitta en fin plats för den. Glad och tidsenlig med en prislapp som vittnar över att den kostade 3:95 att köpa på ICA. Ett underlägg med inslag av Perstorpsplatta och en baby-blå skål i melamin-plast kompletterar i  KÖKET.

RUNDA FORMER med äpple-inriktning. Äpplen i mönstret känns så retro! Det stora fatet är tyskt och kommer från WaechtErsbach. Tar man ett bild-sök på det företaget får man en färgexplosion. Mest i rött. Ja, det är lite svårt att ge ålder på det men det påminner mig om barndomens vita temuggar med just äpplen på. Minns ni? Underlägget th. är i allafall av svensk design. Och så en till orange lampa,,,, för 50-lappen!

BLANDAT  Men hur kunde jag missa äpple-duken? Den hade ju passat till den övre bilden! Nåväl, den har blivit en plats för en fägstark tysk vas och G-klavar i glas, från svenska Mantorp. Har sett att även Bergdala har en variant men nu står det så väl på etiketten,,,

MERA BLANDAT  Gefle-fat med dekor av Helmer Ringström: "SKOTTE". (1968-72) i fint skick. Några stycken att överraska med, vid matbordet. Och varför inte spela ett parti poker efteråt? Två kortlekar har fått ett fint vinyl omslag att husera i. En vinst där man blir glad av att bara titta på omslaget!

GLAS  Den lila karaffen reser sig över 28 cm på min obligatoriska vy-spis. Och visst ser den lite konstigt ut i greppet? Det sitter lågt ned. Lika osignerad är vasen bredvid. Troligtvis är det en vas från Kosta och har nästan lite Vicke Lindstrand-känsla över sig. Även denna i en speciell lila ton. Och ja, jag ska ta å diska dem!

FÅGLAR  med import-stämplat under har man väl i part å minut men dessa påsk-fåglar kostade bara en 5:a styck. Äggkopparna 15 kr/st men sen har det kommit in en katt bland hermelinerna. Jag tycker att det ser ut som en mycket ensam pippi från Norrmans. Den verkar vara lite utmobbad av tupp - familjen. På sin kant. Men snart hamnar den bland de övriga fåglarna i köket. - HÅLL UT!

DUK  med videkissar känns verkligen retro! Och string-tuppen från Ystad Metall och Ander har jag alltid suktat efter. Jag har ju dom små kycklingarna men nu vill jag nog ha en kompis åt honom - finns i en annan färgsättning. Attraktiva i retro-sammanhang.

GARDIN  -längderna är redan tingade! Dom hittade jag på Röda korset för 30 kr. Och där kommer svårigheten med att åldersbestämma. Jag brukar titta på strukturen. Och hur den ska sättas upp. Här är det W-krokarna som gäller. Ingen garanti dock. Och är det 70-tal så varför inte bjuda på "Grillat i folie". Matbok som kom ut vid tidpunkten och då Werner Vögeli var ung. Eller yngre.

Till sist bjuder jag på en VEPA  som kommer från...nä, det kommer inte fram men vem är det nu som har gjort den?! Så bekant,,, och bredvid har jag satt den nättaste teak-skål som blev min för en guldpeng. Inbillar mig att det skulle kunna vara en Johnny Matsson-detalj men så tur har man väl inte,,, TJOHEJ!                                           Jag är och snurrar runt på filmen - hu vad hemskt! Det visste jag inte!32 kommentarer:

 1. Lika avis som vanligt. Vasen skulle jag gärna ha, även trio-fatet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avis får man alltid vara! "Ja, gud när ska jag hitta den där Paprikan eller Stig Lindbergs skålen? Till ett fyndpris dessutom?" Det är mycket och många som jag är avis på själv *ler*.
   Jag är faktiskt nöjd med bägge. Men hade du sett min lägenhet för 10 år sedan så fanns det inga spår efter svenska tillverkare,,, ja, se hur det kan gå!

   Radera
 2. Massor av fina fynd som även faller mig i smaken... Bonaden,tuppen,den lilla teakskålen och det färgglada kortleksfodralet - helt fantastiskt. Även termometern och G-klavarna platsar hos mig så...Blir det för trångt nån gång hemma hos dig så vet du var du kan avyttra.....!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj Khina - kommer du och rensar mitt källarföråd? Bostadsrättsföreningen vet inte att jag har två förråd dessutom. Jag behöll det gamla i fall att, då jag blev erbjuden ett större. Nu har påsksakerna lämnat lägenheten för att hamna där,,, så nog är det trångt!! Haha!
   Mitt vardagsrumsbord vittnar om det :)Men vad kul att du gillade inköpen. Vi gillar ju mycket gemensamt. Får man komma på studiebesök? ;)

   Radera
  2. Klart att du är välkommen!! Skicka bara ett mail innan så vi säkert är hemma! Har man bara vägarna förbi kan man ju chansa!!!Vi gjorde ju en blixtvisit ner till Falun för några veckor sedan men hann inget annat än köpa mercan. Sände dock en tanke till dig och undrade vars nånstans du kunde tänkas bo.

   Radera
  3. Åh, vad trevligt med en tanke :)
   Ja, jag brukar ju åka på en loppistur under semestern. Om det infaller åt det hållet så,,,
   Jag är tyvärr ju inte körkortsägare så jag har "chaufför" då. Mitt bloggnamn avslöjar vart jag bor men om det infaller ett besök här i fagra Falun så skicka ett mail, vet ja. Benny på Porslinsbloggen vet åxå,,,
   Ha det :)

   Radera
 3. Ja, vad säger man. Varför åkte jag inte till Leksand kan jag konstatera...jag som förgäves har försökt köpa/byta till min en sån City-vas ett tag nu som komplement till mina skålar/fat. Om du vill bli av med den (hahaha...) så kan jag gott tänka mig att förbarma mig :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var förvånad att du inte var där! Och attans att jag har inte kommit upp på den nivån att ha samlat ihop något av svenska tillverkare,,, annars hade jag nog inte varit omöjlig,,,
   Nu känns den här vasen som största vinsten på ett bra tag och jag gottar mig än att jag lyckades komma åt den först. Fast att jag hade en hel del människor framför mig. Men skulle vasen dyka upp i mitt synfält igen så ringer jag dig!:)

   Radera
 4. vilka fynd! Ser en hel del gobitar som jag gärna tar över! City vasen är hur fin som helst. Och dom blå lyktorna, perstorpsplattan osv osv....grattis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gunilla! Ja, jag var faktiskt rätt nöjd med veckan! Tur att man jobbar emellanåt och är rörelsebegränsad. Det känns som att jag skulle kunna starta en affär men jag är ingen affärsmänniska.
   Dom blå lycktorna är ju egentligen dricksglas men de jag har hittat har jag hittad både värmeljus och stearin i. Ja, dom passar nog bättre så,,,
   Tack för att du tittade in!

   Radera
 5. Massor av fint har du hittat som vanligt, riktiga superfynd! Bonaden på sista bilden tycker jag var väldigt fin, väldigt speciell!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst lever man ett innehållsrikt liv, Helena! ;) Jag kan ju inte låta bli,,, undra om jag hamnar i någon tv3-såpa hur man handlar å vandlar? Som dom där i USA då det kommer folk utifrån och förnedrande får lov att rensa bland högarna?
   Haha - nä, så illa har det inte blivit. Får summera under sommaren och göra mej av med lite onödigt och falnande intresse för.
   Vepan sitter uppe! Men då har jag tre andra som jag kan alternera på samma plats i hallen ;)

   Radera
 6. Invigningsfilmen var lite kul att se! Kan just undra var detta låg i Leksand. Nåja, det blir
  inget Leksand denna sommar så jag behöver ju inte hitta dit. Trevligt med massor av saker för
  alla i alla åldrar. Husdjuret fick vara med "rys" ingen iller runt halsen, hellre då karlns leopard.
  Du visar en massa fint som alltid. Orangesakerna o kattskärbrädan- mmm. Fågeln har två kantstötta kompisar här också. Tänk först hemma såg jag alla skavanker- pippina fick flytta ut på altanen och lysa upp lite där. Bonaden var läcker hade hängt fint över min köksdörr. (Senaste påhittet för att få se lite mer av textilierna.) Videkattduken så vårligt ljuvlig. Hade hamnat i min korg också. Naturligtvis även tuppen- vilket kap. Sykohöna på gång på cykelavstånd, få se om jag kan bli vinnare.
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att det gick bra med tupp-inköpet!
   PMU ligger bortanför fågelsjön Limsjön på höger sida när du kommer från Falu-hållet å passerar dom där idylliska radbyarna Tibble, Roma, Ullvi, Hälla,,, du kan inte missa det! Innan väg 70.
   Vad kul att du såg filmen! Det var av ren slump att någon hade lagt upp den på Youtube så att jag kunde ta del av den innan jag publicerade inlägget.Jag såg varken tjejen eller den välekiperade herren,,,var väl upptagen att glo på annat! ;)
   Skavanker på saker är lätt att få och lätt att köpa. Vet inte hur många gånger jag har kommit hem med Solöga ljuslykta som har varit sprucken eller en kantstött vas i transporten - ja, ibland funkar det att hitta nya användningsområden och andra miljöer,,,!
   Som vanligt hittar du godsaker i mina inköp. Jättekul att du kommenterar!
   Ha det, Kerstin!

   Radera
 7. Ja, mycket härliga fynd som vanligt, men VAR stoppar du allting? Den orange lampan finns representerad hos mig, i kontorsfönstret!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Livet är inte lätt, AnnCharlotte - jag behöver nog snart städhjälp!
   Nä, alvarligt talat så utnyttjar jag allt som heter förråd och skåp men visst kommer jag till en gräns att se över det jag har. Dilemmat är: visst är det lite extra kul att gå på loppis nu när man har börjat blogga!
   (Det trodde jag nog aldrig att jag skulle göra) Man blir nog lite triggad av vad andra köper och gillar att visa upp det andra uppskattar.
   Det känner du nog igen. Och sen har vi det här gemensamma,,, såg du den röda fågeln förresten? ;)
   Tack för att du tog tid att titta in!

   Radera
  2. Äntligen, min favvobloggare i Retrotidningen ! Grattis!

   Radera
  3. Nu lyser jag som en sol! Och du var först som sa det!
   Det var väl inte illa efter 87 inlägg :) Men det här att vara kortfattat är ju inte min grej så tre frågor är ju alldeles för lite att sammanfatta RETROknoppen på ;) Kanske det inte är medaljens baksida att bli lite mer offentlig eller? (fast det vet väl du?)Jättekul i allafall och tack för dom varma orden!

   Cen

   Radera
 8. Så kul med en ny loppis, och vilka fina fynd både där och i övrigt.
  Otroligt vad du hittar grejer! Gillade det mesta men till det jag nog själv hade köpt med hem hörde bl a skärbrädan, bonaden,duken, äpplegrejerna(har förresten det där sycoäpplefatet)och till bra pris även klädhängare, keramik och porslin och inte stringtuppen att förglömma.
  Lilla orange pippin hade nog också trivts bra här...jag räknade visst upp det mesta där :-)
  Blev ju också nyfiken på vem som är du i filmen !?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du räknade nästan upp allt, Christin - vi skulle ju slita grejerna av varann om vi var på samma loppis du å ja haha! ;)
   Men då måste jag tillägga att jag kan åka på en loppisrunda utan att inte köpa någonting och tycka att allt är rat.
   Jag ser ju färger och mönster lite annorlunda. Fixar när det blir mycket saker omkring mig. Gillar att betrakta och hoppas att jag får mer tid att utnyttja vissa inköp,,,
   Vem jag är?! Jag hatar att va med på bild.
   Men nu har jag fått lov att ställa upp med ett så om du läser tidningen RETRO så lär du få en liten hint av mig: Jag har fått den äran att bidra till ett vykort från en Retrobloggare i kommande nummer!
   Lite kortfattat men ändå: i filmen märker jag hur jag trampar otåligt för att komma fram och det är så komiskt pinsamt så det vill jag inte gå in på,,,*ler*

   Radera
  2. Ja nu har Retrotidningen kommit. Så kul att du är med !

   Radera
  3. Ja, det tycker jag med! Det känns som ett delmål på vad man har samlat på därhemma och att man äntligen får visa upp och få bekräftelse på att man är inte ensam i vad man gillar.
   RETRO skulle gärna få komma ut som månadsmagasin!

   Radera
 9. Till slut får man se dej i Retrotidningen! Det var verkligen på tiden. Håller helt med
  Ann-Charlotte ÄNTLIGEN o även min favvobloggare! När jag nyss läste Ann-Charlottes kommentar insåg jag att dagens post fortfarande låg i postlådan och jo där låg den Retro.
  Större inlägg från dej kunde de haft- du har ju så mycket annorlunda att visa.
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å tack å tack! Det här väntade du på, vet jag!
   Det känns nog lite konstigt då jag inte skriver så ofta, skriver mest om mina loppisköp och har inga basala kunskaper i ryggmärgen utan får googla för att få veta mer om mina "fynd". Sen är jag inte direkt så personlig: jag skriver ju inte om vad jag gör varje dag. (Ja, inte ens på facebook.)
   Men det här är väl det kreativa pyssel som jag har haft behov av hela mitt liv. När jag var liten spelade jag gitarr, i gymnasietiden så tecknade jag rätt mycket, när jag flyttade till Boden blev det revy, när jag flyttade till Falun blev det fotografering och intresset för retro.
   En blogg är ett visst skapande också. Och vilken social plattform! Men en samlares hem innebär ofta att det inte en direkt fröjd att se ett hemma-hos-reportage.
   Jag har nog för mycket synintryck och ger nog en rörig uppfattning för en läsare,,, och vad beträffande städning så skulle det ta knäcken på mig! ;)

   Cen

   Radera
 10. Oj vad många roliga fynd du har gjort! Håller med föregånde talare att det var kul att du var med i Retro, det är alltid kul att få ett ansikte till bloggen :). Kikar alltid in här för att se dina fynd. Det kanske får bli en tur till Dalarna i sommar för att få lite omväxling mot Göteborgsloppisarna :)
  Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så välkommen! Här kan man hitta mycket och troligtvis till bättre priser. Det finns gott om sommarloppisar här. Men mitt ansikte kunde jag fått slippa - jag hatar att synas på bild! Nu fanns det inget val,,, ;)
   Välkommen åter och tack en gång!

   Cen

   Radera
 11. Wow! Vilka fynd! Jag förstår inte hur du lyckas hitta så mycket fint. Nitgalgarna, kattskärbrädan, SKOTTE-tallrikarna, Ander-tuppen och den lilla, lilla teakskålen skulle jag gärna vilja ha. Lite avundsjuk. Som vanligt lika trevligt att läsa din blogg och det är tydligen många som tycker. M.a.o. SUCCÉ som bloggare och ÄNTLIGEN med i RETRO.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, du räknade upp nästan allt!Tackar!
   Men succé vet jag inte. Det finns ju bloggare som har retro som specialområde och har offantliga kunskaper och falkögon, fixar dator och stavning och kan skriva i jämn ström och snabbt som attan.
   Jag går min väg. Så mycket jag har lust och tycker att gällande succè är det väl att det finns så många som kommenterar:)
   Sen får jag se hur det är med lust och ork om ett år till!'
   Ett inlägg i taget!

   Radera
 12. Vilken fantastisk blogg, skall återkomma och titta länge. Härligt med de små filmerna.
  Tack för idag. Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så välkommen Ulla!
   Det känns otroligt att det finns de som följer min blogg. Fast inläggen känns lite enformiga,,, ja, jag brukar undra vilka som orkar läsa om loppisrundor,,,men RETRO har ju kommit för att stanna. Om man så bara vill återanvända,,,,
   Filmerna och musiken är en liten klick på gröten, för att ge inlägget mera substans. Fast jag är mycket dålig på att skriva kort. De är mitt dilemma och har gett många sena nätter :)

   Radera
 13. Det är verkligen sjukt hur mycket fina saker du hittar. Det kan inte bara vara tur.
  Längtar till alla reploppisar jag ska på i sommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag längtar åxå till sommarloppisarna då man kan bara kliva ur bilen och förhoppningsvis inte stå i någon kö för att komma fram till ett bord!
   Vilket nöje som man har utvecklat under de senaste 10 åren! Fast jag har ju blivit mer medveten över inköpen förståss :) Förhoppningsvis kommer det mer intressanta ting och ögongodis för dig, framöver :)
   Ha det Lybtar!

   Radera