15 april, 2013

Jag blev med katt igen,,,
"Det är inte lätt att se sig själv med en okritisk blick - att finnas med i en tidning kändes ovant men desto roligare.


När "RETRO" damp ned i brevlådan så bläddrade jag snabbt till sidorna med "bloggarnas vykort", studerade, läste texten, rynkade på pannan och blev efterklok över att: "ja, det där skulle jag ha velat ha med" ,,,"men gud vad jag ser sur å stirrig ut". Men sen släppte jag det - att göra ett collage med antalet rader och få bilder är aldrig lätt.

Det blev en lagom glimt att vara glad över. Den där lilla kicken att ens intresse kan verkligen delas åt andra och vikten av att återanvändning/tillbakablick känns alldeles riktig. Många av de ting som jag har köpt minns jag inte eller fanns före min barndom men väcks till liv i betraktelsens stund,,,
Jag sträckläste resten av tidningen , myste och blev bjuden på mycket ögongodis."

RETROknoppenVeckan har gått fort. Resfebern ger pirr i kroppen - jo, nu är det dax igen. ;)
Regnet som kom i veckan har krympt på snödrivorna. Från min balkong blickar jag ut över en gårdsplan där gruset inte har sopats upp än och grässlänten flämtar efter den första grönskan.
Hann med lite av Faluns loppisar och så en sväng mot Långshyttan. Inga stordåd över storfynd direkt men nog mycket att kunna skriva ett inlägg om :) 


"Jag blev med katt igen,,, och denna gong med kläpp" Det kommer väl inte att inträffa så många gånger att jag använder den men lite roligt att ta till den och samla gäster till middagsbordet är det väl. För som gonggong handlar det väl om: uppmärksamhet - hitåt! När används en gonggong idag? Denna lilla Gunnar Ander-katt såg sitt ljus på 50/60-talet. Det finns en golvstake (som jag har) och en bordsmodell - gjorda av Ystad metall. Gardinen i bakgrunden är tidstypisk men inte världens häftigaste. Det var priset däremot. Hon som sålde ville ha 5 kr för två längder! Så när jag kom hem med 5 meter tyg så var det efter att ha betalat retro-pris. 1955 hade summan motsvarat 65 kr. Det var inte mycket :)


Jag är mycket svag för bruks-plast. Och färg. En  bröd-låda där det står under att den är en "Perstorp-produkt", låg under en hylla. Inte repig och ful men utnyttjad; det vittnade brödsmulorna inuti om - ja, den fick följa med hem. Kan nog användas med flera funktioner. I den står här en sån där omöjlig citrus-press från Hammarplast och en till melamin-skål. Förra veckan hittade jag en större variant i baby-blått. Efter lite nätspan såg jag ett inlägg från blogg-kollegan Form55 att denna modell fanns med i tidningen "FORM" inför den kända H55-utställningen - tillverkad av det som då sedemera skulle bli känt som Skaraplast. Se här . Jag saknar i så fall en storlek till - undra när den kommer. En röd kanske?

Vi stänger locket och då har veckans komplettering tagit plats. En till av den ugnssäkra serien GEFYR/Gustavsberg för en Selma och så en Bergdala-fisk. För två år sedan skulle jag inte kunna tänka mig ha en glasfisk, nänä. De fick mig att tänka på något tantigt som stod i bokhyllan, med naggade delar och dammade. Sämsta smak av kitsch. Så var det iallafall hos mormor, minns jag. Hu! Men just den där oranga varianten i olika storlekar har fått mig in på ett lite dille. Nu har jag sammanlagt 21 st. och hjärnan säger att NU får det vara nog! Köp inte en till fisk till! Få se om jag kan hålla mig?

Glas-vaser är inte heller min grej. Ja, inte om de är diskreta som dessa. Men, men -tiderna förändras. Den till höger är signerad SEA samt siffror(som jag är inte helt säker på) den vänstra är stram med tyngd, handblåst med en svag linje som ormar sig runt upp mot mynningen. Känner någon igen tillverkaren? Det lilla lammet kommer från BEKÅ-keramik och Birger Åström. Etiketten sitter fint om ena klöven. Vill ni läsa lite mer om denna formgivare och keramiker så tar jag till hjälp av en annan bloggar-kollega Porslinsbloggen, här.

Men var hittar man denna fina innehållsförteckning då?

Jo, i denna recept-pärm! Det fanns nog ett brinnande matintresse hos den som fyllde på med recept, handskrev, klistrade på och stoppade i små plastfickor. Något annat än när man nu söker maträtten på "Taste-line",,,  Skulle vara spännande att prova på vad som skulle bjudas på  "en kväll med gäster och gående bord", som det står på ett stencilerat blad från anno -63. Allt är kvar. Serverings-fatet kommer från Gustavsberg och bordsserien LK-gourmet Grill Gul. 1958 så lade Bibi Breger dekoren på denna. Formgivare: Stig Lindberg. I en annons som jag såg på nätet lanserades porslinet att ge ett "friskt och stimulerande intryck" - i min ska det bara serveras onyttigheter!

Min andra favoritfärg är nog den där röda, tungt fylliga som jag ser i denna glasvas och den där ljuslyktan. Liggandes är den klassiska ljuslyktan från Reijmyre med blästrat ansikte och med orden "Rädda barnen". Den har jag några stycken av - är fin att tända i grupp.

Så har jag samlat lite smått på samma bild. Glas av den typ som jag har, elak påskkärring, glas-lejon(som passar bra när man är född i Lejonets tecken), skaldjurs-bestick( har krabbor som väntar i kylen), ett grönt skirt dl-mått från Rantil plast? (har ett rött sen tidigare)och så en frysklabbe som jag tror är retro. Haha - ja, det är inte lätt att hitta blogginlägg om frys-klabbar och  söka på "iskallt med ISA-polar" som det står på sidorna. Det känns som att det är bara jag som försöker hitta svar på sånt *ler*

Vi lugnar ned os med något mindre hysteriskt: t.v en mycket diskret Mari Simulsson vas som jag har i två storlekar nu, t.h en okänd ljusstake i glas - kostade bara 5 kr. Bara för att det stod "Länssparbanken Dalarna" i detta askfat köpte jag det. Serien "Granit" av Hjördis Oldfors/ UE kom 1959 och blev en mycket vanlig reklamartikel med firmatryck. Får jag bjuda på lite pistasch-nötter kanske?

På 60-talet hade man ordning på sina skivor. Det fanns en innehållsförteckning längst bak där dåtidens artister trängdes. Plastfickorna var trånga. Min mamma hade en röd liten skivspelare som jag saboterade säkert i unga dar. Jag minns inte musiken men kan hända så fanns Hep Stars och Cliff Richard med. Minns skivetiketterna med en karusell på. Hennes skivsamling i singel-albumet hamnade troligtvis på soptippen. Jag får nöja med min egen. Några skivor fanns kvar efter den tidigare ägaren - jag tror att jag ska spela the Spotnicks!

Det som är trist när man ska köpa böcker och tidskrifter är de som insisterar att sätta prislappar på och inte skriva med blyerts inuti. Då skulle man slippa att klösa och gnugga -ibland är ju framsidan det som lockar! Här är ett axplock av min receptboks-orgie.Jag vältrar mig totalt i 50 å  60-talets färgglada recept och goda råd. Då djupfryst och konserverat var nytt på handlingslistan och satte piff på matlagningen. Men vänta, en hermelin i tidsangivelsen är lite äldre äldre än de andra,,,,

 "Goda råd för husmödrar" kom ut 1936. En handbok som kunde användas vid" nyinflyttning i bostad, vid reparationer, vid rengöring, övriga hemsysslor och hemvård". För en gångs skull är inte goda råd dyra. Boken kostade då 50 öre mer än den kronan jag betalade för nu. :)  MEN ATT STRÖ SALT OM VEKEN??!

Det var lättare då - hur lätt är det inte nu i såfall? Och ändå är det skittrist att städa,,,

Böcker kan vara snygga! Älskar omslag som kan vara ett inrednings-blickfång i sig själva!

Här stod jag och tvekade: behöver jag en påsktavla (textilen är uppspänd). Passar den in? Vem är hon som har gjort den? Textilen är signerad: Ilse men den enda Ilse jag känner till heter  Roemke och det liknar inte hennes alster. Eller? Ja, så hängde den med under armen,,,

Vad är det mest onödigaste inköpet denna gång? Är det maj månads samlar-platta KONFLIKT av danska Nymölle:s Björn Wiinblad (har ni sett de övriga hos bloggerskan Retrolux? Här ) NÄÄÄ! Men är det då kaffe-setet från Gustavsberg med den klassiska Sveriges Radio-loggan (den som formgavs 1958 av hovgrafikern Karl-Erik Forsberg)? NÄÄÄ! Men då måste det ju vara den där gamla vattenkokaren från svenska ELEKTRO-HELIOS?! JOO! För vad är det för mening att köpa något vars virade sladd med bakelit-kontakt nästan föll isär när jag plockade den ur kannan! Och om jag så skulle hitta en annan sladd så  ryker väl propparna all världens väg när jag sätter i kontakten?  Hmm,,, synd för så fint handtag,,, kanske jag kan använda den som en annorlunda blomkruka?


* * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * *** *
När jag gick i mellanstadiet så tillbringade jag två omgångar på Umeå lasarett. Näs-polyperna togs bort men de kom tillbaks efter ett år, eller hur det var. Jag gillade inte lasarett, vita rockar och sprutor i huvudtaget. Men när jag såväl fick min avslappningsspruta så rullade jag obehindrat in på operationssalen, med ett leende.
Vad minns jag mer?
Jo, att jag fick gå och äta på kina-restuarang för första gången. Smakade på friterade bläckfiskringar och tyckte om det. Och så fick jag en LP-skiva med  The Spotnicks i Japan,,, för besväret, av mamma.  Tyckte då att det var ett konstigt skivval men jag vande mig att lyssna på svensk instrumental-musik med asiatisk touch, i alla fall den sommaren. Vart skivan sen tog vägen - ja, vet jag inte.

Gruppen startade 1961 och blev en av de största gitarrgrupperna . Deras space:ade scenklädsel talar sitt eget språk, eller hur?
14 kommentarer:

 1. Försök i kök var verkligen en snygg inredningsdetalj! Jesus, som du har fyndat. Ha en skön semester - inga loppisar där borta? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att du gillar bokomslag ;) Jag har ganska många böcker som hamnar i betraktelse-gluggen och just en snygg receptbok i köket,,,mina färger! I morgon blir det kanske Myrorna men sen ska jag hålla mig loppis-fri ett par veckor. Ja, det ska bli skönt. Ska satsa på god mat o trevliga upplevelser. Ett litet brott i bloggandet.
   Tack för att di tittade in!

   Radera
 2. Ja, du har fyndat igen. Jag tycker att gardinerna är hur fina som helst! Och du har rätt om prislapparna, sist svor jag ett tag då lappen drog bort en bit av pärmen.
  Ha en riktigt härlig resa! Hur är det med loppis därborta.......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner mig lite enformig ljust nu. Vissa inlägg ser nästan likadana ut-vissa inköp är snarlika. Behöver nog att komma ifrån,,, Men 50-talsgardiner kan jag inte undvika! Vad kul att du såg en viss potential :) Dom skulle kunna funka i sovrummet.
   Ha det så bra själv :)

   Radera
 3. ja, det var kul att läsa om dig i Retrotidningen! Gardinerna var ju verkligen ett fynd. Snyggt gjort med "kollage" varianten av bilderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu får jag se om "Pralin"(helgbilagan i Falukuriren) nappar för ett helside-reportage. Haha! Nä, skämt å sido, man känner sig hedrad faktiskt. Ja, gardinerna hade det oförskämdaste bästa pris på länge. Hon som sålde måste verkligen velat bli av med dom - jag bara var glad över åldern och att de var felfria. Tycker inte att 50-talets mönster och färgexplosion i tyg ,växer på träd,,, numer känns det som att jag är för sent ute på alla loppisar och sist på textilhörnan.
   Picassa är förträffligt enkelt! ;) Men jag måste börja ta mera öppna bilder och inte i min lilla "utställningsmonter" på spisen och över loppisfynd. Jag får se när jag kommer hem efter min resa :)
   Ha det bra Gunilla!

   Radera
 4. Fina retrogrejer som vanligt. Fastnade särskilt för böckerna och den snygga receptpärmen.
  Trevlig resa! Hoppas du får visa lite ditt hem i någon tidning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Christin!
   Jag har just kommit hem från min resa och tänkte det var lämpligt nu att kommentera :)
   (Jo, jag har haft det trevligt men svensk frukost och mitt hem saknade jag!)
   Böckert kan jag inte sluta köpa, har under ett par år fått ihop ett hyllplan med gamla receptböcker-ja, det kan man ju kalla en samling,,, ;)
   Men jag är ingen direkt som lagar mat direkt utan avnjuter den. Men visst är det historia i den gamla matkulturen och så innefattar ju böckerna så mycket mer!
   Det är ju synd att jag var för enkelspårig och tapetserade min lägenhet med standard tapeter,,, Bara att ha ta<it igen 50-tal mönster där jag har den inredningen skulle ha get bättre helhetsintryck,,,hmmm. Men nu är det som det är och jag vet ju inte om min lägenhet har något estetiskt inspirerande,,, men garanterat ett genomsnitt av en samling tidsenliga retro-detaljer. Vem vet, kanske räcker det för ett litet reportage? *ler*

   Radera
 5. Men alltså, var gör du av alla saker som du fyndar. Det är ju så mycket varje ¨gång ;)
  Vi samlar också winbladh, de kan man verkligen finna för allt i från 5kr till 150kr.

  Gefyr är en fin serie tycker jag, vi har bara blå, skulle vara kul att springa p ångr gula. Men det händer aldrig att vi finner till så bra pris som du.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu när jag var ute på resa så fick det bli ett hölrn i sovrummewt på golvet för mina osorterade saker. Så inte granntanten blev chockad över röran nu när hon har skött lägenheten. Men lite måste jag ju rensa ut. Lite försäljning minsann. Problemet är att det jag köper tycker jag oftast ganska bra om ;)
   Gefyr:en är det nog rena bara turen med att jag har hittat till bra pris. De ser ju inte så roliga ut så många säljare tror väl att ingen vill ha de därför,,,men att servera ur fungerar ju de förträffligt!
   Sköt om dig i vårvädret!

   Radera
 6. Nu var det alldeles för länge sen jag kikade in hos dig, men jag blir i alla fall lika glad varje gång jag gör det! Härligt att Retro tipsade om din blogg i senaste numret, så fler får chansen att hitta hit! Du bjuder som vanligt på fynd i stora lass och så det bästa av allt, alla dina underfundiga små texter till. Kokböckernas omslag är verkligen superläckra! Och Gunnar Anders katter har jag tvp av, men ingen gonggong än... (Vet inte heller riktigt när den skulle komma till användning.)
  Hoppas att du har det härligt på resan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tack för den fina uppmuntringen och varma ord!
   Ja, jag hoppas att jag kan fortsätta i samma anda och lyckas underhålla läsare och skapa ett signum som är specifikt RETROknoppen. Hitta andra vägar än att bara visa inköp fast det är ju svårt,,, ja, du ser ju hur de faller in *blink*.
   Stavningen kommer jag inte åt och ordavalen - ja, ibland vet jag inte vad som är dialekt eller påhittat - svenska var knappast min starka ämne i skolan.
   Alltid lika kul att du känner igen något å gillar något bland mina prylar!
   Ha det! (nu ska jag ta å duscha av mig lite resdamm,,,) :)

   Radera
 7. Fina saker! Antar att du, som jag, har förråd/garage som underlättar förvaringen;-) Roligt att hitta dej i "Retro"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anna!
   Förråd å förråd; i källaren visserligen men det räcker inte långt,,,
   Mina två bokhyllor slukar en del, i köksskåpen,,, men nu är det bevisligen lite rörigt. I sommar ska jag dock få ha två hyllor på en loppis, något som jag utnyttjade redan i fjol. Då fick jag in 5000 kr bara på vad jag hade rensat i köket, mest smågrejer för billiga priser. Alltid något :)
   Men nu startar vägloppisarna upp! Det är ju ett sant nöje*ler* Det mesta jag köper är ju verkligen det jag uppskattar!
   Undra vilka juveler som finns i dina lådor? ;)
   Ha en trevlig sommar!
   (loppissommar - bloggsommar: inte att förglömma)

   Radera