11 mars, 2013

Eskimo,,,oh NO!

Det heter ju inuit numér! Eller hur är det? Vad får man säga?

På 50/60-talet sa man nog eskimå men för att inte krångla till det så kan jag kalla min blickpunkt: "Polar och diverse". Den omfattar ju lite till.
Varför detta? Jo, I min förtext till min  blogg nämner jag att jag gillar teman eller "gemensamheter", kanske man säga.
Men just den lilla fixa idén kommer nog alltid att hindra att jag får luft och ljus runt omkring i min lägenhet - den speglar ju att jag har samlarinstinkt.
Nä, min lägenhet kommer aldrig med i ett inredningsreportage men jag kan glatt dela med av detaljer som i dagens läge gränsar till benämningen kitsch och retro-krams,,,om man inte uppskattar det.
Jag tycker det är bra kaxigt att besökare möts av en sådan bokhylla när de kliver in på mattan i hallen. Kommentarer existerar.
Själva teak-hyllan ser man dock inte så mycket av. Den köpte jag hos "O-nytt" för ett antal år sedan. Blev ett surrogat då jag önskade någon gång att hitta den där IKEA-klassikern "Tema"men hittade den aldrig.

Dammsamlare?
Oh-ja! Det var nog tur att jag prioriterade bort blixten för den tar fram fler skrymslen och vrår är vad dammtrasan hinner med.

Tungt?
Stackars hylla vad du får stå ut med, prylar bredvid varann, böcker och skivor,,,och när julen och påsken är här byts allt ut - då åker rubbet ned i kartonger.

Något av värde?
För en nostalgiker som mig finns det alltid ett värde bland ting. Jag har inte personliga förhållandet till allt men det jag har en gång i tiden skaffat förkastar jag inte så fort. De lever kvar trots att konkurrensen riskerar att ta ännu mer av utrymmet.  

Mina eskimå-figuriner dominerar översta hyllplanet. Några är dubbletter som får lova att flytta på sig utifall att jag hittar andra modeller. Men det finns ju en naturlig begränsning av ytan,,, Exotismen fanns där på 50-/60 talet. Främmande kulturer besökte man i inredningen. Några avhandlingar lär nog inte skrivas om gipsfiguriner - dom fanns i var mans hem. En lätt stöt och det vita gipset träder fram. Sådant känsligt kostade inte så mycket att bytas ut. Soptippen eller till sommarstugan? Ja, jag minns när jag var liten att det följde med i köpet lite bohag, däribland en kanot med ett par. Som försvann från byrån en vacker dag,,,    
Dorothy Clough`s fiskarpar Paul och Pia (Upsala Ekeby) trängs med några riktigt fula fiskar från Ålandsryggen och Lerlaxen. En eskimå-flicka(Gmundner Keramik) sitter och kurar i en ripa från norska AWF med en filur av Lars Bergsten, på sin högra sida. I veckan köpte jag ett par väggprydnader från det ,för mig, okända Lau Keramik (form E. Nydahl) Den hårknuts-försedda  damen ser lite svävande ut i sammanhanget med hon och hennes hälft återkommer på en annan bild,,,
Jag undrar hur många varianter det finns med isbjörn som tittar ned i vaken? Min har en svårtolkad stämpel men den andra isbjörnen är iallafall en Arabia. I vaken tittar mina Saltripor av Lars Pirak, fram (fynd för en guldtia styck). Dagny Zackrissons keramikplatta med Mor och dotter håller sig i bakgrunden, i skenet av jordgloben. Plan 2.
Ja, det är inte bara eskimåer representerade: den klassiskt lasso-kastande samen i solnedgång från AWF hänger på sidan om.
Att en dosa Eskimå-fett har hamnat framför mina gamla receptböcker låter kanske en gnutta bisarrt,,,
Nu tycker ni väl att det är rätt konstigt att ha isbjörnar tillsammans med en snidad lappdocka i hemmet,,, Ja, det tycker jag också! Vem har framme en sån här nostalgi utan reaktioner? Jag har ju dessutom en del same-blod i mig :)
Paret från Lau Keramik har sällskap av både fiskar(Schäffenacker) och fler isbjörnar (från AWF).


Hela familjen samlad.
Och över de hänger TAVLAN som har blivit bakgrund till min blogg. Ett tryck, javisst men jag har ingen aning vem som står bakom denna rosenrasande streck-gubbe.
Jag har nämligen alltid personifierat mig med honom och  skämtat från första dagen när tavlan inköptes på "Ta-till-vara" att den föreställer en rosenrasande MIG och när omvärlden inte förstår varför.
Tilläggas kan att när jag köpte den så var "tejpen" uppsprättad på baksidan  - kanske det var någon som ville kolla lite närmare innan dom värdesatte den.

En kakafoni: Börje Skogh:s sten-gubbe har hamnat tills vidare med en signerad Harry Tilgman:s-björn och en pingvin med halsduk. Den fick jag så trevligt av "50-talsjakten" på  "Antikvärldens dag". Den är en reklam-figurin och tillika loggan till företaget "Kyl-Bengtsson". Verkligen passande! (Norrman - Motala)..
Just nu snurrar Sven Gösta Jonsson på min röda Skantic-skivspelare.
Lite i skymundan, på nedre "bänkplanet", har jag en trind spargris från Nittsjö och Erik Mornils . "Nils Holgersson på Akka" är också en Nittsjö:are men där kan jag inte tyda signaturen. Här får man lite Dala-anknytning!
Troligtvis har jag haft även dessa med redan i ett annat blogginlägg. Björnarna från SYCO vill man så gärna fingra på.

Ja, och här ser ni den övermaxade hyllan. (min digitala kamera fixade inte bättre skärpa, tyvärr).
Till vänster så har kattor i olika former tagit plats, på väggen. Det temat konkurrerar lite nu med Polar-temat. Ja, det är tur att man har en mjuk vägg där. Av spikhålen att döma, har jag flyttat på mina saker, rätt mycket. Nu går det inte att dölja dom med andra ting.
När jag flyttade in var jag ganska traditionell av mig, så tråkig men då visste jag ju inte vart det skulle barka med mitt retrointresse.
I dagens läge hade det INTE blivit tak-bård och gul nyans till en hall som redan är rätt så mörk. Har bestämt mig att den dagen det blir förändring kommer nog en ljus 60-talsinspirerad tapet upp. Vad jag väntar på den dagen,,,"Nattsudd" - det känns som evigheter sen och ja, det är 25 år sedan som de pimplande och rökande pojkarna satt och skapade bla. sin egen melodifestival i ett avsnitt. Tillsammans rönte de ett visst kultstatus.
I det här 15 minuter långa klippet från programmet dyker den tidigare nämnda Sven Gösta Jonsson upp: den rockande samen. (hittade inget annat från 60-talskarriären).12 kommentarer:

 1. Det var rackarns fina saker du hade! Eskimåerna och de små syco björnarna, gillades allra helst, jag har en viss förkärlek till mörk keramik och visst är det så att om man hittar en sak vill man ju genast hitta kompisar som hör till. Först är det ju så snyggt med små samlingar och sedan är det ju så roligt att leta efter dem också!Hyllan var också riktigt snygg,jag tycker nog visst att din lägenhet kan vara med i ett inredningsreportage :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh,tack Helena! Jag gillar verkligen att komplettera. Det är kanske en kromosomförändring som man har i knoppen men det ger som en viss tillfredsställelse att se något komplett.
   Va kul att höra någon mer som gillar eskimåerna! Det är inte så vanligt. Jag tänkte att det behövs att visa fler gipsfiguriner framöver ,lite mer av mina "svarta" vänner i vardagsrummet. Inte en enda till ryms! Ja, bokhyllan i hallen är ju en dröm i luft,,,haha! Ta hand om dig!

   Radera
 2. Oj oj, det är bara för roligt att läsa dina inlägg =).Härligt långa, som att läsa en artikel. Absolut läge för ett inredningsreportage! Många många fina saker, AWF-tavlorna är mina favoriter. Med så mycket att titta på kan du ju lugnt lämna gäster ensamma en stund medan du fixar fika =). Hyllan får fulla poäng, och tavlan med. Jag har alltid trott att din bakgrund på bloggen är ett tyg =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du hittar både det ena och andra!
   Och jag vet, mina inlägg är lite ,,ehum avvikande. Jag har så svårt att bara skriva två rader. Vill väl berätta så mycket som möjligt men ibland känns det ju så kantigt att göra så. Fast jag har nog mycket material att skriva om.
   Det som jag är glad över att jag får så många som hör av sig till mig.
   Ja, nu får du se mitt behov av färg och kontraster. AWF tavlor har jag ju några till av.
   Ha det!

   Radera
 3. Häftig hylla =) funderar på "golvvasen" till vänster om hyllan är det en gammal dammsugare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Åh nu var du observant! Jag tänkte ju att det var tur att det inte var en skarpt upplyst bild bara. Min Hugin hade legat rätt länge i sin låda så att få den att märkas så tog jag till detta.
   Fint mörkblå är den. Ett förstorat blåbärsris använder jag som dekoration. Ja, jag tror att det funkar - rätt så fräck detalj å lagomt hysteriskt,,haha! Kul att du tittade in!

   Radera
 4. Jag tycker nog visst att ditt hem kunde få synas i en tidning, så mycket kul grejer du har att visa !
  Bland favoriterna i detta inlägg hittade jag pingvinen och den röda skivspelaren men mycket annat är också fint. Trodde precis som någon mer kommenterat att tavlan var ett tyg. Och Nattsuddarna minns jag men har nog knappt aldrig sett ändå. Jag var nog inte rätt målgrupp då som ung tjej :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh -det täcker sällan bara med roliga saker. Design och tillverkare förväntas vara glödheta. Men att visa här på bloggen är ju inte fy skam för med den når man ut till många läsare :)
   Skivspelaren är i sig själv ett loppisfynd och nu har jag bara den för mina vinyler. I allafall mina retro-singlar. Det fin ju en stor portion charm att få lyssna
   på lite knaster emellanåt.
   Tavlan lär dröja tills jag har fått vetskap om den. En vacker dag kanske jag ser den avbildad någonstans.Men som bakgrund är jag verkligen nöjd. Känns som något energiskt men jag vet inte.
   Hej då Kristin!

   Radera
 5. Underbart att få se den samlingen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eli!
   Ja, samling å samling,,,varken den tyngre prisklassens Vicke Lindssröms eskimåer eller Mari Simmulsons små har jag men som du ser finns det inte heller mera plats! Din vän är dock representerad här, som du nog såg :) Men nu när jag är i gång så kanske det är snart dax att visa mina mörkhyade skönheter,,,nä, jag väntar ett tag till,,,
   Det ska bli kul att läsa din bok förresten! Först på kvarn gäller det nog att vara ;)

   Radera
 6. Tjo! Isbjörnen på isberget är en Syco. Jag har en likadan men min björn är helt vit, inga svarta öron eller gråtonade tassar som din. Älskar den, den får vakta jelly beans ibland, fast den vaktar dåligt. Har den med på mon blogg i ett inlägg nånstans :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare! Nu blev jag lite mer nyfiken på min isbjörn och kollade upp den men Syco var det inte. Snarare en tjeckisk historia från Ditmar Urbach. Stämpeln är inte så tydlig. I samma veva när jag jag googlade hittade jag denna tråd: http://precisensan.com/antikforum/showthread.php?7382-Isbj%F6rn-p%E5-sk%E5l-ID-Ditmar-Urbach-AG-Teplitz-Sch%F6nau-B%F6hmen-Tjeckoslovakien
   Där står det hemskt mycket i forumet. Något gemensamt är att isbjörnen vid vaken har ett antal skepnader som var mycket populära. Och att använda den att ha godis i är väl förträffligt fast den är dålig på att vakta!:)
   Detsamma gäller det för alla askkoppar som numér inte brukas i hemmet. Godis, nötter å frukt funkar jättebra i dem.
   Vad kul att du hittade hit! Ska jag ge mig in å kolla efter din björn nu? ;)

   Radera