06 mars, 2013

Bellis och termos

Förra måndagen så hade jag mitt uppdrag som kontaktperson. I strålande väder åkte vi ut till Sågmyra, dala-orten som är främst känd  för Tidstrands yllefabrik som producerade filtar, plädar, garner och tyger.
Den pampiga tegelbyggnaden hade som mest 800 anställda kring 40-talet men efter nedläggningen 1976 så har den röda tegelbyggnaden slumrat en Törnrosa-sömn och invånareantalet halverats. Räddningen blev att "Lager 157" etablerade sig där och nu har det vuxit upp ett antal affärer runt omkring.
Nåja, efter att vi hade fikat så  passerade vi den lilla antikaffären som ligger vägg i vägg med Tidstrands-museet. En litet krypin med hyllorna in på kroppen som gjorde att det blev ett snabbt besök för det fanns ju risk att riva ned något i förbifarten. Både för mig och han som jag är kontaktperson åt. Inget var av intresse där direkt men just innan vi tänkte gå ut så föll ögonen på ett fat som låg lite skymd till. 
Då kom jag på att det hade jag nog sett förra året också på samma plats,,,skillnaden var nu att jag köpte det: något från Karlskrona porslinsfabrik, nämligen Eva Blahds evigt populära "Bellis".
Ett uppläggningsfat antar jag att det är. Ok, det var inte loppispris men just över 100-lappen kände jag att jag kunde avvara - att bara se på dekoren får ju en att längta till sommaren! Det kändes iallafall rätt denna dag. :)

Tekannan däremot är en Tradera-vinst. Det var ju inte länge sen jag hittade några delar ur denna Rörstrand-servis, okänd till namn.
Stundens ingivelse men en mycket trevlig sådan.
Bör noteras att innan denna bloggs grundande så ägde jag bara en kanna,,,och en till prydnads.De har blivit fler,,,
Våren är på annalkande, takdroppet inger förhoppning och jag känner att jag behöver få lite ordning och reda ut i RETROknopps-kaoset.
En start är med besticken som ligger och trängs ska få mera space. Det är ju bra att extra besticklådor finns ofta i parti å minut. Sitter dom gamla etiketterna kvar är det ju extra kul.

Mina kära LP-skivor har jag dessutom äntligen burit ned i källaren. De har stått bakom stängda dörrar i bokhyllan och visserligen är det ju kul att minas tillbaks till 80-talet ibland men det har blivit mer CD och Spotify på senaste tiden,,, Sanningen är dock mer att jag behöver utrymme för senaste inköp. Lättillgängligt ska de vara dessutom och bokhyllan var sista utposten,,

En signerad Erik Höglund/Boda-vas hittade jag på Röda korset förresten, häromdan. Ja, det är sällan att det blir något därifrån men jag värnar om tanterna och försäljningen där och det gjorde att en termos fick också följa med ut: 10 kronor för den.
Den är ju en riktig klassiker i sammanhanget: "Termic" av Stig Lindberg/Gustavsberg från slutet av 50-talet.
 

När jag kom hem så blev det att rannsaka sig själv. Behövde jag den egentligen? Ärligt, visst kan man få för mycket av termosar? Jag skulle få det bekräftat,,,

Jag har en annan utpost i köket, skåpet ovanför kylskåpet. Jag brukar inte titta in där så ofta. Det tillhör det förflutna då bruksplasten fick ett litet uppsving, Thomas Lindblads plastbok var fantastisk och mitt färgbehov stod på topp.
Nu blev det aktuellt att titta efter vad som dolde sig där.
Jo, 70-tals oranga termosar fick jag ihop till 7 stycken,,, 
,,,och av den äldre sorten blev det några till. Där ibland Bregers "Signatur" med Jakaranda-handtag från Husqvarna Borstfabrik (som såldes för 39:90 1962 - det motsvarar mer än 400 kr i dagens värde)som fick komma in vardagsrummet.
Skaraplast knubbiga modell "Kaffemoster" kom ett par år tidigare.

Den flätade tv-kannan som jag naturligtvis inte var kunnig nog att förstå att det var fel kork till, syns på bild och en till Skaraplast: "Rödluvan"är komplett men så har jag ju Sverigeflaskan från June, som ännu saknar ett helt gult lock. Och en till "Termic" - den hade jag glömt bort!
 
Hur många små samlingar har jag undanstoppade? När kommer de fram i dager och här på bloggen? 
I helgen införde jag ett tappert loppis-stopp och prioriterade mitt hem istället. Ibland måste man ju se över det man har redan. Vet du hur det gick? Ja, resultatet ser du till höger:
Gardiner lagom till påsk. För sovrummet.
"Jag skulle bara följa en kompis till "Blue Corner" för att titta på tapeter till den kommande lägenheten!"

Ja, nog är man omöjlig! Jag har lika dålig karaktär där som med de fatala försöken att banta,,,när mycket är ju så gott.18 kommentarer:

 1. Ojoj vad mycket termosar du har!Det är faktiskt en sak som jag inte har börjat köpa på mig än så länge, jag tror inte jag alls skulle ha någonstans att ställa dem heller, de är ganska platskrävande :)Gardinen med de gula blommorna var väldigt snygg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, knasigt värre när man bara har en tvåa och inte så många kaffedrickande besökare,,haha! Jag undrar om jag ska dra till med onödigt samlande/sparande som ett del av mina blogginlägg. Men då torde jag väl bli lite dumförklarad ;)
   Gardinerna är på plats! Fast jag är ju inte riktigt hundra hur retro dom är men mönstret känns äldre och inget som man nytillverkar. Just det blommiga passar bättre in i min äldre stil i sovrummet.
   Ha det Helena!

   Radera
 2. Jag är ochså svag för termosar, men än så länge har jag bara tre retro-sådana, men dom är ju bara så fina! Snygga gardiner och kannan o fatet är ju härliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är mer lagomt än ha en hög som mig? Om jag hade mer utrymme så har jag nog fallenhet för gamla radioapparater åxå,,, Jag gillar ju att ha framme mina saker så det blir lite konflikt om vilken och vad som får synas. Men jag får se om jag hitta kork och lock till de termosar jag saknar,,,
   Och tack för att vi delar smak i mångt och mycket :)

   Radera
 3. många är det som kan följa med dej på utflykt! Kaffe till alla!!! Dom kommer kanske av sej i kaffedrickandet, för nog var det en snygg skara termosar o kannor att kolla in. Sverigetermosen ser man inte ofta.
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att det finns så mycket fräckare när det gäller 70-talare - mina är ju bara som tvåfärgade. Sen har ju Bernadotte någon klassiker som vore fin vid finare tillfällen,,,
   Just dom där små June-termosarna kan ha andra tryck. Undra om jag inte hittade en med småfåglar på men skicket var lite si och så. Samlare vet jag iallafall att de finns på de små rackarna. Had det bra Kerstin å tack för att du tittade in!

   Radera
 4. Bregers vackra kanna kan jag aldrig gå förbi på någon loppis, antagligen för att jag är uppvuxen med en sådan... Bellisfatet tyckte jag var ett verkligt fynd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du tittade in!
   Har full förståelse för det - kannan är fin! Jag misstänker att jag har en i källaren också men då är den gul och tyvärr inte röd,,,Det är väl ett bevis att jag inte vet vad som jag har burit ner där?!
   Och du,jag hoppas att jag inte hamnar i Bellis-begäret men om jag fyndar så,,, :)

   Radera
 5. Bellisfatet var ett fynd även om du gav 100-lappen. Här i porslinets hemstad hade du fått punga upp flera sådana för det fatet som förresten är ett ugnsfat om undersidan är oglaserad. Har ett likadant efter svärmor.
  Måste passa på att tacka dig för en trevligt skriven blogg och visst är det många termosar, jag äger endast fem eller var det sex...eller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad kul att det var värt den lilla ekonomiska ansträgningen då!
   Fatet kan ju få ha olika funktioner hemma hos mig :)Vad roligt att du uppskattar mina inlägg. Jag vet att det blir en hel del text som jag får rätta till i efterhand då svenska var inte mitt bästa ämne i skolan och att jag har förkärlek till flera bilder, Men det har väl blivit ett signum för mig!

   Ps. Hur många var det du nu ägde? Ah, vad skönt med en till som inte håller räkningen ;)

   Radera
 6. Jag gjorde ju samma upptäckt - många termosar -Skillnaden är ju att vi har 380kvm tillgodo så här fick de plats i ett skyltfönster :)
  Bellis fatet var ett fynd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gud vad jag skulle må att ha ett eget skyltfönster och få skapa härliga blickpunkter! Nu får det duga med hyllor och vitriner för det man vill visa upp. Om jag inte grupperade ihop vissa sker skulle jag nog fylla upp två lägenheter till!
   Ha det så bra själv i fyndsvängarna :)

   Radera
 7. Snygga termosar! Rörstrandstekannan ( och dina tidigare köpta koppar och assietter ) är formgivna av Marianne Westman. Det är samma gods som Mon Amie men dekoren - väldigt tidstypisk - på dessa är inte gjord av henne. De gånger jag sett denna servisen har de varit från 1957 så förmodligen gjordes de bara detta året. Hälsningar / Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack-å-tack!
   Vad trevligt att få lite kött på benen om allt man visar upp och har ingen aning om vad det är! Heders! Det finns så mycket retro-porslin på marknaden som inte är varken klassiska, kända eller dyra. Men kan verkligen vara tilldragande :) Och att det finns en del Westman i kopparna är ju trevligt för en som bor i hennes stad :)
   Ha det så bra Lars!

   Radera
 8. Bellisfatet ger det och mer till om du skall sälja det. Vi har köpt en del delar och sålt vidare och jag tycker alltid att vi får bra betalt för dem. Det är en mycket fin dekor, men man kan inte samla på allt. Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, jag håller med dig - man kan inte samla på allt. I detta fall räcker det med några delar men skulle jag hamna på en byaloppis med kanaonpris för en servis så säger jag inte nej. Så är det. Bellis har så mycket charm :)
   Jag kommer aldrig att bli en bra säljare,,,
   Fast det behövs en åtgärd snart!

   Radera
 9. Gillar din termossamling, ett område jag dock ännu ej gett mej på. Retro-besticklådorna har jag däremot ett par stycken. Bellis är en dekor man gärna hade hittat på loppis. Fina gardiner. Ska du flytta eller kollade du bara tapeter om ifall att..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det jag ville få fram var en ursäkten för att jag inte kunde hålla mig att köpa något. Det var en kompis som jag följde med och skulle fungera som smakråd. Flytta vågar jag nog aldrig mer - jag skulle hamna i ett låd-träsk tror jag!
   Min lägenhet skulle nog vara värd 4 gånger mer på marknaden nu efter 13 år i Falun men det hjälper nog inte: om jag så flyttade till ett större ställe så skulle jag fylla upp den ytan åxå,,,
   Nu trivs jag med att blicka ned mot stan från balkongen och uppskatta goda grannar.(nu låter jag som en sann pensionär,va,,,)
   Ha det Christin :)

   Radera