18 mars, 2013

En liten Argenta-chock!

Jag har blivit liten igen! Så liten i saker så att jag går å köper mig en miniatyr-vas! 8,5 cm står nu bland mina isbjörnar och nu står dom nog och väntar in den silvriga fisken när den ska  lämna Argenta-vasen.
Argenta-serien från Gustavsberg visades för första gången på Stockholmsutställningen 1930 och blev en stor succè. Wilhelm Kåge var den inledande formgivaren men den det här med miniatyrer kom inte förrän på 60-talet då Argentan hade börjat tappa intresse och nya varianter togs fram.
Min lilla vas köpte jag på "Larshans Antikt & Kuriosa" när jag tog en titt häromdan. Där finns nog allt mellan himmel och jord och inom en snar framtid så ska ni läsare få stifta bekantskap med en av mina favoritställen här i Fagra Falun.

Veckan har i övrigt varit arbetsam men efter 25 timmar på jobbet så blev det i dag Borlänge,  Maxim-teatern och "Revyresan". Ja, jag har nog sett ,motsvarigheten till Glada Hudik-gänget, 3 år i följd och njutit av deras bejublade föreställning. Jag blev naturligtvis inte besviken denna afton heller. Man får liksom en extra glädjekick att känna den smittande spelarglädjen svepa genom salongen.
Men för att inte fastna i veckosnacket så får jag väl presentera veckans inköp eller nåja, sen förra blogginlägget.
Här har ni två vaser som jag köpte för en guldpeng var. T.v "Rocket" av Inge Samuelsson finns visserligen i nyupplaga men förhoppningsvis är denna vas av den äldre generationen (om man bedömer de andra vaserna som stod runtomkring bla, den till vänster, en signerad Kosta LH 1331,  alltså Vicke Lindstrand).
Nu har jag 9 stycken större Bergdala-fiskar tillsammans med denna! Otroligt nog, har jag inte än införskaffat något dubblett  - alla verkar vara olika på något vis. På den vänstra sidan har jag ett annan samlar-objekt: dricksglasen med djur-motiv förvarar jag i barskåpet till radiogrammofonen.
Den äkta sanna färgglädjen! Tyska vaser - den större från Bay Keramik.
Vilka varianter det finns i trätuppar! Lika svårt är att veta hur gamla dom är,,, ja, 3 decennium finns nog presenterade bland dessa. Det tror jag.
Ja, jag vet - SYCO-hönan med en liten har jag ju sen tidigare men nu fick jag för mig att famljebanden skulle knytas mer med två till. Köpte dom i Insjön, inte direkt vrålbilliga men lite glädje är det väl att de blev 5 gånger så dyrare på Tradera nyligen. Lite koll har man. Ja, det är ju påsktider och det trissar ju upp priserna,,, 5 stycken äggkoppar i teak gjorde mig inte heller ruinerad ;)
Påskkärringar med retro-stuk och annat plock från hyllorna.
Poserar på klassiskt manér.
Jag kommer nog inte att hinna välja mat från häftet eller hinna läsa igenom boken om köksinredningen 1928 men charmen av hemgjort pynt i riset, idel tupp-konkurrens och en äkta plastig bukett av påskliljor kommer nog att hitta sin plats lagom till påsk,,,
En ny bekantskap som jag fann i Gustavs: Hans Christian Wagner har designat denna,,ja, vad är det? Glas-burk? för Björkshult glasbruk. Han var verksam där från 1957 till 1976 men det är den enda informationen som jag har om honom. Vet du vad det var för glasbruk? En mugg från Stavangerflint blir kanske ett bra ställ för pennor?
OK, en nyproducerad Almedahls visserligen, Brit Bredström:s "Kulturväxter" men en Selma kunde ju inte hindra mig!
,,,och till slut lite påsktextilier som har trillat in,,,Bowa, Buhler,,,

Vet ni vad, klockan börjar närma sig tre på natten. Bäst nog är det väl att sova. Ursäkta stavfelen - dom rättar jag till i morgon,,,när tröttheten slår till så kan man skriva bra konstigt,,,zzzz.14 kommentarer:

 1. Grattis till alla fynden!
  Otroligt mycket kul påsksaker! Själv har jag inte hittat en enda liten höna på de loppisar jag varit på. Bara en massa nytt skräp från Eko hallen.
  Du har makalös tur!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!
   Det är kanske lite tjatigt för läsare att se mina inköp vecka in å vecka ut men nog har jag då dokumenterat ordentligt mina förehavanden. Jag undrar hur många foton som jag har nu på hårddisken och tar plats?
   Själv så älskar jag att se andras fynd. Minnas,jämföra,bli inspirerad av - blogglivet är innehållsrikt.
   Påsk börjar närma sig och naturligtvis behöver jag inte köpa ett dugg förr jag har så det räcker men så hamnar man på någon loppis och sen är det kört,,,känns det igen?!
   Här i Falun har det nog varit ganska gott om påskpynt - du måste bara ha haft otur!
   Att handla på tradera kan ju bli kostsamt dessutom vid denna tid,,,
   Men du, ett antal dagar är det ju kvar,,,jag håller tummarna att du hittar nått! :)

   Radera
 2. kommer ihåg förra året när du visad upp allt påskpynt och lite var det inte! Ska bli intressant att se i år din samling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!
   Bara det inte känns som en upprepning att visa upp men å andra sidan så kan man ju aldrig placera på samma ställe och i samma ordning - ja, det får väl bli en bildkavalkad som vanligt ;)
   Men samling å samling,,,så mycket är det väl inte eller?(jag har nog hamnat i loppis-vacuum där mängduppfattning suddas ut)fast Skulle jag sprida ut det hela skulle det nog vara förskräckligt,,,
   Dax att börja säga Glad påsk? :)

   Radera
 3. Påskpyntet var finare förr...nu verkar det bara finnas färgade dyra fjädrar att köpa. Och som vanligt...oj vad jag gillar dina textilier ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst har det en extra känsla,,,och en gedigenhet som dagens matrial ej motsvarar. Bland godisgömmor och ägghönor kan man hitta sin favorit. Synd att påsken flyr i väg på några dagar,,,
   Jag har som nämt, inte jobbat så hårt för inköp inom påskfronten och handlat på Tradera - jag jobbar för att åtminstone att begränsa så att jag kan ha pyntet kvar i lägenheten,,,
   Tackar för att du gillar mitt textilval :)
   Ta hand om dig, Gittan!

   Radera
 4. den äkta sanna färgglädjen! Ja, så sant det är. Tyska vaser- som jag gillar dem! Dina var ju såå snygga! Jag hade kastat mej över dem om de stått i mitt blickfång. Nu hittade jag en liten pärla idag på Kupan Vara. Dock inte lika färgglad- brun o vit med orange prickar + lava. Dessutom en härlig blå insida. För en 5 krona står den här och gör mej glad.
  Har du lyckats hitta allt detta påskpynt i år? Är riktigt roligt att få se alla olika sorters
  hönor, tuppar, gummor o ägg. Kollade lite extra på äggen om du hittat något med Glad Påsk på.
  Ser även att min stora Sykotupp skulle kunna få sällskap. Påsktuppen i plåt spanade jag också extra på- minsann om det inte finns en ljusstake med dessa tuppar på nere i källaren.
  Plastpåskliljorna! Mycket finare än de trista som säljs- dessa utan blad och som oftast inte ens orkar slå ut. Påsklilja i rabatten lär man få vänta på. Hu så isande kallt det är och ingen vår i sikte.
  Ha det så bra!
  Glad Påsk!
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kerstin!
   Javisst är det en färgglädje men även formmässigt! Jag har en kompis som har några hundra som trängs i en lägenhet men där finns det ganska murriga åxå och i mitt fall har de flesta hamnat i grupp i köket-men med dessa två har de samlats även kring en golvvas,,,till skurmoppens förtret.
   Påskpynt ska jag ju inte vara så het på.( fast det verkar ju inte vara så,,,) Men de finns. Sen är ju det svårt att avgöra ålder. Trätuppar har väl inget större värde och är billiga att stoppa i korgen. En av favoriterna är dock de i keramik och jag ska ta fram Syco-tuppen idag annars hinner jag inte göra påsk! Påskliljorna är ju ju så kitschiga men vill man vara tidsenlig så är dom ju en del av "påsk-historian" *ler*
   Jag önskar dig en glad påsk nu men eftersom jag tänker ta ett inlägg idag och så ett under påskdagarna så kanske det blir tillfället för ett till? ;)

   Hälsningar
   Retroknoppen

   Radera
 5. Trevlig blogg, alltid roligt att se vad ni köper, man lär sej otroligt mycke på att följa bla retrobloggarna,det har hjälp mej många gånger, argentavasen va trevlig, ganska ovanlig va jag förstår......"Larshans Antikt & Kuriosa" har för det mesta roliga udda grejor..har köpt en del av han under åren...glad påsk..........

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Inlandsloppan!
   Vad kul att du har hittat hit! Tyvärr har jag bara Google till hands när jag söker min information och inte det i hjärnan, kanske för att jag har så många andra intressen men här flödar det in både det ena och andra, som du nog har märkt *ler*.
   Precis det du sa om vasen, sa han till mig. Inte direkt vanlig. Priset som jag betalade var halva Traderapriset(det jag fann) så jag är nöjd. Jag älskar ju udda grejer och han har så mycket att titta på!
   Och köpa naturligtvis.,Då har vi något gemensamt ;)
   Jag ska ta mig an ett inlägg därifrån. Men påsken kommer före. Hoppas att du tittar förbi någon fler gång på min blogg.
   Önskar dig också en Glad Påsk!

   Radera
 6. oj oj oj, cen! nu fick jag ett svårt habegär. har ju en vurm för äldre påskpynt och påsktextil (även äldre julpynt och jultextil, se alla mina inlägg från december förra året! HAHA!). fina saker du visar upp! varma hälsningar från malmö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Tjena!
   Men stackars flicka ,har du ha-begär, vad rart! Hihi!
   Du ska nog bli till dig av min bildkavalkad under påskdagarna då *ler* och jag väntar mig att du gör också en! (fast det blir en liten upprepning av fjolårets från min sida) Ja, vi hör nog till dom där nördarna som köper "off-season" för att samla på oss ännu mer - ja, vart ska detta sluta!!
   Jag ska kolla dit senaste inlägg nu och slutligen lite påskhälsningar. Ja, det behöver du minsann från Falun: Glad Påsk!

   Radera
 7. Men vad du kan hitta mycket fint påskpynt! Bonaderna är ju superfina. Den söta fönsteremsan har jag nog också.Hittade litegrann i somras, en och annan tupp och lite textilier, men inget än så länge i år. Såg härom året hönan från Syco men avstod p g a priset.
  Har du förresten visat din samling med glas med djurmotiv , annars är det snart dags tycker jag :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du att jag har faktiskt dröjt med att ta fram påsken tills idag. Jag hinner knappt med! Vad tur att jag har begränsat urvalet så att det ligger i sovrumsskåpet.
   Det är alltid lika roligt att du uppskattar mina inköp och nu lite påsk-hysteri. Det blir som en extra kick!
   Jag ska försöka att minnas glasen. Undra om jag inte hade de i ett inlägg om min radiogrammofon "Arkansas"?
   Ha det så bra!!

   Radera