25 februari, 2013

Stockholm och veckan som har varit


Tjolahopp - tjolahej - här har ni mej! "Retroknoppen" har bytt skepnad för en svag sekund och klampar runt bland "Hundkex" på jakt efter smarriga loppisfynd!

En film som jag har sett så många gånger på tv är "Ghostbusters", från -84. Denna till synes snälla figur är inte att leka med i en filmsekvens,,,man ska inte luras av den präktiga och godmodiga ytan ;) Han tar mer än plats!

Nääh,,, det fanns ingen sanning där. Det är bara reklamfiguren "Stay Puft Marshmallow Man" som har blivit den ensamma symbolen för vad jag köpte på söndagen efter Antikmässan som var den 14-17 februari, i Älvsjö. Lite nostalgi, faktiskt.

Hur som helst: jag å en god vän kom fram vid 13-tiden efter att ha dumpat av bagaget i vår lånande lägenhet på Söder. Det var bara att hänga på karavanen av fotgängare från stationen. Besökare överallt. Fantastisk inredning väntade i montrarna och sen rader av antikhandlare som sög åt sig blickar och kunder.
Jag har ingen större erfarenhet av mässor måste jag säga. Synintrycken var svindlande - ibland även så priserna men summan av kardemumman så var (och är) det är en angenäm sysselsättning att studera, vrida å vända och vara bland människor med delat intresse. Tiden rasade dock iväg,,,

Men inga bilder då? Hmmm,,,kl. 7 på morgonen så var jag nog smått förvirrad efter en natt med alldeles för få timmars sömn så kameran blev kvar på laddning,,, och lika mycket energi-tömd som mobilen. Som tur är har retrobloggarna varit mycket duktiga på att dokumentera och skriva om intresanta blickpunkter och eventuella fynd. Det är bara att söka bland mina bloggfavoriter och hitta inlägg vid den aktuella tidpunkten så hittar ni många fina fotokavalkader!
Tack för det!
I detta enorma retro/antika utbud så kunde jag ju inte bestämma mig att köpa något! Nä, det gick bara inte och ju mer jag funderade så desto snålare blev jag. Min resa i april hamnade däremot i prioriterings-tankarna. En timme senare: vips så vad det dax att gå på en anordnad retro-bloggträff,,,

Innerst inne blev det nog den största behållningen. Jag hade bävat att möta en del av "bloggar-eliten" (jag tillhör en av fansen) men efter presentation så kändes det hur avslappnat som helst. Nu fick de ansikten, bloggarna som tidigare var bara ett namn.
Tiden rann iväg och den den andra vändan som jag gjorde i hallen efter mötet slut, resulterade till uttrycket slutlig beslutsångest och ett extranummer av "Retro" blev det enda som hamnade i plastpåsen. Men vad roligt att träffa tidningens redaktör Viveca Carlsson!


En söt keramik-pippi alá Lars Bergsten, info här. Passar förträffligt i mitt 70-talskök och så kompletterade jag min vänstra vas (som är faktiskt i en annan storlek, syns inte här) med den högra. Hovmantorp glasbruk.Jag har här fyllt upp vaserna med "mirakel-rengöring" vid trånga halsar ;)

Ett byt-sälj-köp hade anordnats i en källarlokal därefter. Ett jättebra initiativ. "Porslinsbloggen" hade nog det mesta av bordsutrymme och sköna ting att erbjuda. Det var flera som hade hakat på och kom dit - ypperliga tillfällen gavs att lära känna varandra bättre. En liten vas och fågel köpte jag "Retrolux". Min resväska förblev ganska tom - desto lättare att ta med sig hem.

Lördagskvällen var tillägnad musikal på Oscarsteatern och söndagen bjöd på tungt, blött snöfall som fick säljarna på Hötorget att skyndsamt täcka över sina stånd. Jag stod och fingrade på Bregers advent-ljusstake. Originalkartongen fanns kvar. Nu lär jag gräma mig över att jag inte kunde åter bestämma mig. För den ville jag ju ha.Växlade några ord och reflexioner  med "Tid och rum" som också strosade kring borden, på jakt efter fynd. På en inomhusloppis vid Drottninggatan mötte jag "Porslinan", "Gilas grotta " och den glada  "Allt det gamla goda" som kom med stora kassar. Det ända jag hade att visa upp var just min lilla plast-gubbe.
Med Gila blev det att gå in och värma sig på ett café över en kopp kaffe och lite onyttigheter.  Då uppskattar man just vad blogg-träffen medförde - dessa kontakter,,,
Tack alla ni som jag fick träffa!

Åter till tyget från inledningsbilden: Hundkex:et fyndade jag i veckan i Hedemora. tre längder för 40 kr - inte så illa eller?

 Vad har den gångna veckan erbjudit då? Förutom tidiga morgon-turer och sena kvällar hem från jobbet? Inte så mycket pga. brist på tid - ja, det är därför som jag inte har varit vid datorn för detta ändamål. Nattblogga har det inte funnits en tanke på. Här kommer bilderna,,,

En större variant av Rudolf Schrötters "Lens" till vänster (det blev något fel på bilden - den ska inte se avhuggen ut, se länken till en bra blogg med bättre bild) och till höger en vas som jag köpte för 30 kr. Jag och klarglas är en dålig kombination men jag gillade formen. Efter lite googlande på signaturen under så visar det sig vara en vas av  Ingeborg Lundin för Orrefors som fanns med i katalogen för 1960. Roligt, då hon är känd för 50-tales mest kända glaspjäs  "Äpplet". Hittade i samma veva i mitt sökande ett pdf från "Sköna hem" om ni vill läsa lite mer om henne, här.

En ISI-vas från Gullaskruf har hittat en storebror från Ryds glasbruk. Eller Ronneby. Har frågat mig fram lite.

Många samlar på Schäffenacker. Den här hittade sin plats i i hallen så fort den var framtaget ur papperet. 50 kr från "Loppishallen". Bra pris på en keramiktavla


Mer komplettering: i Göteborg häromsistens så köpte jag tre ölglas från Skruf, Bengt Edenfalk och serien" Drivved" Nu tillkom ett fjärde. Samt två whiskey-glas. Dom är kanske inte de roligaste eller något exklusivt men nog så symboliskt med 60/70-talet. Och i mitten? Ett coupe-glas från Hovmantorp gjorde antalet till tre. Det tar sig. Visst är kul att komplettera?! Den som söker - den finner!

"1956 - här kommer Maj-Gull och visar upp det godaste ur morgonens bakning. Ja, gott ska det va till syjuntan,,,"

",,,och till den äkta maken -  han ska ju ha sitt! Herrn ligger och lurpassar på namnsdagen när frun med barn i släptåg överraskar med frukosten och nygräddade "Gugelhupf."

Nej, det här är inte Lisa Larsson. Det här är de okända konstverken vars historia har fallit i glömska och hamnat som i detta fall, på en loppishylla. Någon som hette Ågren gjorde denna lertavla 1962. Adam och Eva med all symbolik. Men det var baksidan som jag reagerade på. SS Sidsjö terapi,,, SS som i Sidsjöns sjukhus utanför Sundsvall? Det  är kanske en helt annan terapi som syftas på men om det skulle vara så, vem var då Ågren? Någon som tyckte att förbjuden frukt smakar bäst, kanske? Sidsjöns mentalsjukhus var ett monument över svensk psykiatrins utveckling. På ont och gott. Har stått övergiven i flera år men hur det är nu vet jag ej. Här på nätet hittade jag detta bildspel,,,kanske Ågrens ande finns kvar där än?

Ett reklamfat från 50-talet passade mycket bra i i min afro-stil i vardagsrummet. Sibyllans kaffe. Okänt för min generation.


Två string-skoställ följde med från Loppishallen" Jo, jag vet att det var inte så länge sen jag köpte ett men det visade sig att var knappt att ha bara två-hyllors för mina skor. 50 kr för två stycken - inte illa!


Det var allt för denna gång men ett Tradera - inköp ska jag visa upp i nästa tillägg och så var jag in på en  liten antikaffär i Sågmyra,,,ja, vad köpte jag där?Jag är barnsligt förtjust att se film från för. Den här är visserligen bara från 80-talet och kanske inte nog retro men det är ju hela 30 år sedan gymnasiet. Ni vet nog vad det är,,, ;)

18 kommentarer:

 1. Ja tror gardinerna är dom samma som jag hade i mitt första egna hem! Synd nog finns dom inte kvar... Du har gjort en hel del fina fynd igen, keramiktavlan med fiskarna är en höjdare =), och Marshmallow Man är ju gullig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va?! Är det sant? Då fick du kanske en liten nostalgitripp då *ler*
   En kompis samlar faktiskt på dom där tavlorna och var med då jag köpte den. Gissa att han blev besviken av att jag var snabbast. Det har jag fått höra,,,
   Marshmallow man är väl inte det jag brukar gå och köpa men så fick jag ryck då jag tänkte på filmen! Och jag tror nog att kommer att bli ett samlarvärlde på sådana saker också - trots att det bara är 80-tal :) Jag gillar ju saker som visar mina intressen och personlighet :)
   Kul att du tittade in!

   Radera
 2. Vilket fyndpris på "Hundkex"!Det är fint tycker jag, själv har jag bara en liten stuvbit som jag tänkt göra en kudde av. Det var trevligt att träffas på mässan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena och detsamma! Jag hann ju inte direkt prata med alla när vi var på mässan,,
   Ja, skulle jag köpa på en textilkunnig retro-affär hade det nog kostat ett par hundra till!
   Jag tycker det är svårt att hitta dom där storblommiga tygerna. Dom förvinner nog ganska fort då det finns en stor efterfråga. Eller så kommer de inte ut i loppislokalen,,,Hoppas att du hittar mer -ja, omöjligt är det inte!

   Radera
 3. ja men hur kan man glömma kameran....?:) Kul att ses och kul att läsa om dina intryck av allt. Ja, vi kan väl hoppas att vi kan göra något liknande nästa år igen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej du!
   Jag skulle nog dö på fläcken om det gällde en utlandsresa! Trots att jag inte har en systemkamera så gillar jag ju att fotografera,. Har tagit bilder när på mina långresor men att fotografera prylar är nog inte lika smärtsamt. Så kamera-grejjen har jag kommit över när jag såg alla andra ta bilder.
   Jag hoppas åxå att det blir mer nästa gång, att få pratas vid. I september är det ju iallafall Antikvärldens dag och det vill jag då inte missa - lite mer överskådligt och lättsamt än Antikmässan, kan jag tycka :)

   Radera
 4. Nämen åhhhhhhhhhhhhhh, Kjell blev till sig när han hörde priset på din Schäffenacker. Jättefin! Roligt att ses på mässan och se vad du hunnit med sen dess;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Det var trevligt att träffa dig åxå! Får se när det blir nästa gång. Någon mässa framöver?
   Så Kjell reagerade på priset? *ler* Ja, än kan man hitta de hyfsat billigt. Jag tycker det finns flera som är mycket dekorativa och passar bra i grupp men det har jag tyvärr inte utrymme för. Ja, allt kan man ju inte spana efter. Tragiskt men sant. Ha det bra!

   Radera
 5. tjolahopp, tjolahej så fint att hitta ett inslag från dej! Gillade vasen (lens)läste att de nog var ganska vanliga, fast vad jag vet har jag då inte sett dem. Kunde tänka mej en helt klart.
  Apropå vas tror jag att jag skrev i en kommentar att jag har en konstig vas. En som jag inte sett i någons retroblogg, men tänk den dök upp till slut. I bloggen "Så Retro" finns den och jag skrev ju och undrade om hon visste vad det var för vas och jo en Drunken bricklayer- hennes skulle vara en äkta.
  Min är nog inte det. Har packat ner vasen, men får nog hämta upp den och kolla in den lite mer. Namnet på den är så passande.
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du rimmar riktigt bra! *ler*
   Antar att du tittade på länken: "Lens" finns i flera färger men det är konstigt att du inte har sett någon. De är i regel i varje loppisaffär. Men visst är det en fin glasvas! Inte att förakta bara för att det inte är ett klassiskt svensk glasbruk. Här kan man samla ihop. Jag har inte själv sett den större storleken så ofta, så det var kul.
   Jag googlade på din vas,,,vad fräck!! Måste nog titta själv efter en sån. Vad kul att du fick veta svaret på gåtan. Du kan gissa att jag har i samband med min blogg blivit lite nördig på vaser. Måste nog hålla igen nu. De blir ju annars svåra att exponera. Ja, jag borde införa köpstopp och ta vara på det jag har men du vet ju hur det är,,, ;)
   Ta hand om dig, Kerstin!

   Radera
 6. om du inte Googlade på drunken bricklayer så är det ett tips. På "bilder" finns vaser i många färger, mmm så läckra!
  Kerstin

  SvaraRadera
 7. Isi vaser ser jag nu på många bloggar, på många men inte på min :(
  Men sånt är livet :)
  Kermaiktavlan med fiskar var snygg, man kan få keramiktavlor relativt billigt fortfarande. Får de när de kommer på frammarch igen.
  Ni verkar ha haft det så härligt på mässan, synd och skam att vi inte kunde komma. Men som vi sagt, det kommer fler mässor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste nog säga att det år Porslinsbloggen som har fått upp ögonen på mig - förut så tyckte jag att den var bra menlös. Men den har har ju sin upphovsman och bakgrund. Vad konstigt att du inte har hittat någon!Rätt så vanlig , trots allt.Ibland kan man ju se att dom har på loppisar satt i konstgjorda blommor men då är det ju ännu svårare att se.
   Jag tror också på en frammarsch för keramiktavlan, som ett alternativ till allt annat man kan ha på väggen. Det finns ju en mångfald :)

   Vi kommer nog att stötas ihop framöver på någon mässa, kan jag nog tro. Trots att jag sällan går på sådana ;)
   Ha det bra!

   Radera
 8. Kul att det blev några köpt till sist ändå.
  Gillade särskilt den lilla orange fågeln och så den blå keramiktavlan och den lilla kakboken var också fin.
  Har två vaser av dom här Lens men tror dom är mindre än din. Ingen samling än alltså men däremot tre ISI-vaser så då är väl det däremot början på en samling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) Du valde de färgglada tingen!
   Och det var nog någonstans som jag läste att just tre besläktade ting är en början på en samling. Det stämmer ju men hu vad jag har då små samlingar då, här å var i lägenheten, Men det är ju alltid en ambition bakom. Som kräver sitt tålamod.
   Visst är det kul att vi har gemensamma saker ändå *ler*
   Ta hand om dig Christin!

   Radera
 9. Sibyllans Kaffe & tehandel ligger fortfarande kvar på Sibyllegatan 35 i Sthlm! Väl värd ett besök!

  SvaraRadera