06 februari, 2013

Med Göteborg i sikte,,,


Åter i Falun efter en film:isk vecka i Göteborg.
Ur bröstfickan till jackan plockade jag nyss upp en hög av rivna biljetter.
Väl använda biograf-scheman har gjort sitt och ligger nu bland diverse tidningspapper i återvinningskassen.
Kostymfilmer, animerat, kärleksrus, drama, djupt, ångestframkallande, skrattanfall - mina ögon har fått en lätt fyrkantig form efter denna filmkavalkad och känslan av platt bak trots de godkända biostolarna.
Något som är också påminnande är en lätt öm axel. Ja, så blir det av att kånka på en trunk utöver ordinarie packning, mellan tågbytena. Det blev ju några loppis-svängar och kassar rikare där tid fanns för något annat än film och matintag
Göteborg har ju sina guldkorn,,,

Det stod dessutom kvar ett par inköp på köksbordet när jag kom hem som jag hade gjort veckan innan jag åkte ned. Så till detta inlägg blir en mix före som efter allt eftersom bilderna har kommit in.
Det mest dramatiska för mig blev dock hemkomsten. Två dagar tidigare fick jag ett SMS att grannen hade försökt byta papper i fågelburen och därigenom lyckats släppa ut en av dvärgpapegojorna i lägenheten.
Något som kändes inte så bra då de var hela tre som hjälptes åt till slut och ändå, trots det, inte lyckats fånga pippin. Lägenheten hyser ju så många smarta gömställen bland mina möbler, prylar och pryttlar,,,
Ja, jag hoppades nästan att den skulle få ett snabbt slut för vilken skada kan inte den åstadkomma i sin ensamhet,,,Tänker på min Ulla-bonad som råkade komma för nära fågelburen,,,
Hur skulle den klara sig utan vatten, om den inte skulle hitta till det framlagda, i köket?

Men när jag kom hem så uppfattade jag ett flaxande som jag lokaliserade snabbt. Japp, under soffan satt den rackaren. Har inte än utrett vad den kan ha käkat på under två dar.
Nåväl, 10 minuter senare fick jag en handduk över och nu sitter den tätt intill sin partner,,,tillsynes oskadad och oberörd!
Jag inte haft tid att se vad den har hittat på, inte än.
Kanske blixtrar det till när jag ska tända mys-lamporna eller någon annan överraskning,,,


Lisa Larson:s "Astrakan" ( Gustavsberg) hittar jag inte något speciellt om men finns på många asiatiska nätförsäljningar och enligt dem gjordes Astrakan 1959-60. Måhända att den är inte så populär på svenska marknaden men efter att jag har sett fruktfatet till assietterna känns det helt rätt att försöka komplettera. För 2 kr styck blev det ett gäng Betina och Singoalla - bestick,dessutom. De till höger kostade lite mer men tillhör samtliga NilsJohan. Kufiska former som jag inte har kollat upp  funktionen till,,,

Gunnar Nylunds "Ritzi"(Rörstrand) ser väl ganska enkel ut i bakgrunden men jag har vänner i Skellefteå som har en samling ståendes i hallen och de var dom som jag tänkte på (för i grupp kan ju det enklaste bli jättefint med olika former),,, Den liggande vasen är Ingrid Atterbergs "Sacra" som kom åren -63/64. Den glansiga ytan och det fina mönstret måste man komma nära, annars känns denna vas ganska diskret. Jag antar att den kommer inte fram i bild. En string-fisk väntar så tålmodigt att få en varm gryta ovanpå :).
Glas-ting att ha i fönstret. Ser ni det dansanta paret till vänster? Och så dessa fiskar,,,nu har jag faktiskt en liten samling av olika djur som jag inte vet om de köptes färdiga eller var en hobby-produkt? Minns i allafall inte de från min barndom.
En Reffla vas från Gullaskruf stod å frös i det gråa februarivädret på ett bord utanför en antikaffär i Haga, när vi skulle ta oss till tågstationen. Det blev det sista inköpet innan hemfärd. "Rädda barnen"-ljuslyktan från Reijmyre har jag ett antal av sen tidigare men en mer eller mindre,,,äh, det blev en till!
Om du ska drick öl hos mig så kommer du få den serverad i mina nya ölglas från Skruf. Visserligen bara tre men de tar ju sin plats i köksskåpet och så är det nog inte så många öldrickare på besök, nu för tiden.:) Möjligtvis är det "Drivved" av Bengt Edenfalk men jag är inte helt säker. Något som jag inte heller känner till är den präktiga whiskey-karaffen. Frågan är om det är rätt glaskork som sitter i?
En till gips-eskimå till till min polarsamling och så en isbjörn från Arabia som jag fyndade på PMU, för 40 kronor.
En liten teak-pingvin kan smälta många hjärtan och det går fortare när den kostade bara en guldpeng. Om ni tittar lite noggrannare så har stenen ett ansikte. Den är faktiskt signerad Skohg Gustavsberg. Vem var han? Jag sökte mig fram till denna Börje Skohg, bördig från Dalarna, började sin bana som Argenta-målare och genom den tekniken vidare-utvecklade sig till en av Gustavsbergs specialister med silverdekorerade stenar, malmbitar och stengodstavlor. Ur en bra artikel från "FORM 1900" saxar jag detta:" Mot slutet av 1950-talet dök Börje Skohgs namn upp som en självständig konstnär med "originella stenar med Argenta-dekor". Han ställde ut på NK 1958 och ett halvår senare på Konsum i Örebro. Nu började en stadig konstproduktion. Hans dekorerade stenar var taktila saker att lägga i handen. De var populära hos försäljarna och som gåvor till besökare. Både LKAB-chefen, Thore Skogman och den japanske mästerkeramikern Shoji Hamada fick Börje Skohg-verk med sig hem. När Harry Belafonte med fru besökte fabriken tittade man in hos Börje och köpte två stenar. I gästboken står det "From an artist to an artist".Artikeln, i helhet, kan du läsa HÄR:
En rolig barntallrik från 30-talets Gustavsberg ser du här. Köptes för en ringa penning på Myrorna vid Järntorget.
Vem som står bakom "Saga" - är det inte en Ume-bo?!
Min lilla Atterberg-blickpunkt (UE) har nu blivit en trio: HURRA! Fatet, eller brickan tror jag hör ihop med denna serie som jag inte har sett något namn på. Så den får förbli den okända serien ur en diger produktion. Passar fint på min radiogrammofon,,,
Vem har sagt att julen är slut - den ska ju vara ända fram till Påska! Ett Stavanger FLINT-uppläggnings-fat följde med hem, en fint illustrerad bok med bilder av Maja Synnergren, från 1940, och rubinröda assietter som kronan på verket!
En smått naiv tryckt duk över Bornholm och dess kyrkor har hamnat tillsammas med glasstavs-lampor från atelje Engberg, Urshult. Undrar ni hur många fönsterlampor jag har just nu så är svaret: alldeles för många!
På dansk mark kan man säga att dessa små vikingar i teak står. Såg att de var dansk-tillverkade och si, när jag kom hem så kollade jag ,med flera, upp dessa och om de är inte är billigare kopior så är de Jacob Jensen designade, några av hans tidigare verk som blev souvenirer och som följde med ut i vida världen, i slutet av 50-talet. 30 kr är i såfall ett fynd.
Om jag inte får bort fettfläcken så gråter jag inte ihjäl mig. Duken är faktiskt en riktigt fin påsk-duk. Trots allt. En "blomsterflicka" blickar ut över tupparna och hönsen.(ja, jag vet att det är svårt att ana konturerna) "Tigris" heter dekoren och den verkar ha tillkommit vid 1956 hos Georg Schmider (Zell).
Skånska gurk-rätter med recept från Felix tävling 1959, en Bordsduknings-album från 1935 som var resultatet när det tävlades om 3000 kr för bästa dukning och så ska man lära sig att "äta gott utan socker". Ser verkligen aptitligt ut :)


Och så något från Tradera! Jag brukar inte ta med inköp därifrån - ja, det är sällan något fynd utan oftast bara något jag vill ha. Dessa 50-talsgardiner är just den kategorin."Ville - bara - ha!" Bland det storblommiga 70-tal som präglar mitt gardinbestånd så suktar jag efter fantasifulla tryck och organiska romber och nu så ser ni vad som kommer att hänga i vardagsrumsfönstret februari månad och fram till att snön smälter :)
En annan textil, som sitter uppspänd på en stor masonitskiva. Ja, vad är det som jag har köpt? Det känns som att många loppisbesökare såg det besvärligt med formatet men då vi var ett sällskap med bil så fick den följa med efter att ha stått en längre tid bredvid kassan.Så bekant men ändå. Han och hon under trädets grenar,,,(DEN kom inte med på tåget utan blev kvar i Göteborg tills nästa besök)
Gult är inte fult när vaserna kommer från Åseda, t.v, och Alsterbro glasbruk. Alsterbro? Vad många glasbruk som har kommit och gått. Jag vet. Läste nämligen fel på etiketten, trodde det stod Alsterfors,,, Efter att ha spanat lite på  nätet så har jag hittat en riktig snygg glasvas från det glasbruket så nu ska det spanas ;)
Ibland drar jag på mig lite udda porslin som jag kanske kan hitta till ett bra pris framöver och komplettera med. Som djuptallriken från Eggersund. En lätt och fräck dekor har den tycker jag! Det gäller även Rörstrand-delarna med 572 under stämpeln dvs. att koppen är tillverkad andra hälften av 1957. Har inget namn så vitt jag har sett på nätet.
Jag antar att det är svårt att se att den trekantiga vasen till vänster är grön men ljuset spelade ett spratt. En rafflande räfflig vas med vit insida som jag inte har en aning om men den påminner om den glasvas som jag har från Åseda. Sen den där mindre bulliga saken- visst är väl en vas? Med tyng och härlig grön, översvämmande färg i glaset så tänker jag på Reijmyre men risken är att jag är ute och cyklar,,, Vet någon?
"Med guldkant i tillvaron" skulle mitt inlägg ha hetat, innan jag åkte ned till Göteborg men tidsoptimisten klantade till sig och det blev helt andra saker som jag fick hålla på innan tåget gick. Köpte nämligen denna kaffeservis (med fler delar än de på bild, naturligtvis) på "Ta-Till-Vara" för att jag tyckte den var snygg. I dagens läge ratas ju guldkantade serviser lätt bort och kostar relativt lite, särskilt när de inte är svensktillverkade och dessutom anonyma. Från "Seltmann Wieden" Balvaria kommer denna och jag antar att det är modellen som heter"Monika". En kaffedoft från 50-talet,erinrar jag mig lätt,,,

En sista retro-bild: glasljusstaken som är så anonym, bestick till mina oranga och en retro-matlåda från Perstorp. Åh, ÄNTLIGEN har jag fått ihop ett inlägg när det är halv tre på natten. ZZZZ. En ny dag väntar i morgon,,,
                                          -Å så blir det lite reklam!


26 kommentarer:

 1. Och fina fynd igen ser jag...Stringfisken blev nog min favorit, och alla dukar förståss! En riktig fyndlopparhelg i Göteborg ser det ut som!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag klagar inte :) men visst är det mycket spring och syftet var ju filmfestivalen. Det är nog för 13:e gången som jag är på den.
   Stringfisken hade inte världens bästa "plupptassar" kvar men jag får väl hitta något att komplettera med. Kul att du tittade in Gittan!

   Radera
 2. Hur i all världen har du fått med dej allt på tåget ? En massa fina fynd! Isbjörnen var ett kap, o alla teakgrejer! O Astrakan tallrikarna, såå vackra! Oj, oj oj, nu skiftar jag lätt i grönt resten av dan =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slit och släp och så var jag snål nog att inte ta direkttåget hmmmm,,,kånkade på perrongen men det är ju lätt att va efterklok. Naturligtvis skulle jag inte köpa något, i allafall bara lite,,,Det blev att låna väskor men tur nog,vi var ju två på detta! I min väska fanns det dessutom en hög med böcker - de väger!
   Isbjörnen stod i ett skåp men ljuset var dåligt, stämpeln syntes knappt så den väntade bra länge på någon köpare. Lite tur där.
   Ja, visst var assietterna fina! Jag gillade dom direkt! Stilrena - enkla,,bli inte för grön nu *ler*
   Ha det!

   Radera
 3. En fantastisk samling af fine ting i ét indlæg :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Elisabeth!
   När jag tittar själv på det så kan man ju bli lite rädd vart jag förvara och placera allting. Men det får bli en senare huvudvärk. Jag har några fridagar på mitt arbets-schema så jag får tid att kolla upp.
   Trevligt att du hittade hit :)

   Radera
 4. Astrakan var ny för mig. Nu måste jag börja hålla ögonen öppna. Den var ju väldigt väldigt fin. Asiaterna verkar ha bra smak. :-)

  Ha det gott!
  Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det konstigt men all dessa utländska internetaffärer som verkligen har anammat svensk retro och vissa designers,,, I Japan åtrår dom ju annat porslin än vad som funkar bäst här. Blir ofta lite förvånad men ändå glad då jag ser utländska besökare bland hyllorna i Gafnef och Insjön -det är med målvetenhet som det plockas,,,
   Jag ska åxå kolla lite efter "Astrakan". Åtminstone för att få tag i fruktfatet!
   Ha det Daniel!

   Radera
 5. Det var väldigt mycket fint du har hittat! Mina favoriter var nog de 3 assietterna, 50-talsgardinen och Bavariaservisen, den var ovanligt fin i formen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har bra smak du, Helena ;)
   Nu får jag bara köpa fler 50-talsgardiner om det är ett kanonpris. Lär inte behöva flera utan nyttja vad jag har. Fast det är mycket sällan att jag hinner se några numér. Iallafall på Myrorna och PMU. Det är på Tradera som jag har finner ett urval iallafall.
   Bavaria-servisen skulle nästan ha krävt en upplyst vitrin men jag funderar på att plocka ned mina 80/90-tals lp-skivor till källaren så at jag får ett hyllplan till i bokhyllan att utnyttja,,,Gud vad man har grejer nu! Phu!

   Radera
 6. Oj, oj vad du handlar, alltid så kul att läsa dina inlägg som fullkomligt svämmar över av fynd. Har du problem var du ska göra av allting så får gärna fönsterlamporna flytta hem till mej! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just nu känns det som om syndafloden har dragit fram genom lägenheten! Men jag håller med att det ser ut som att jag är retro-beroende och bör gå på ekonomisk besiktning men än så länge kallar jag det bara en ful ovana ;)
   Jag ska ha dig i åtanke när jag har inventerat i mitt fönsterlamps-föråd, A-C!

   Radera
 7. Det är inte utan att man blr avundsjuk. :) Så mycket trevliga ting. Men bäst var nog Astrakan som jag aldrig har sett tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar-tackar! En till som gillar Astrakan! ;)
   Vet du, jag var in på en antikaffär i Göteborg där jag fick till tillfälle att fråga ägaren om han visste något om den. Enligt honom var det bara Lisas djur som var intressanta på marknaden. Jag frågade inget mer. Men då har jag kanske möjlighet att hitta några fler,,,till hyfsat pris, förstås!
   Tack för att du tittade in!

   Radera
 8. Många fina saker du fått tag på! Har haft en fisk men den låg i en ram. Kommer inte ihåg vem det var som hade gjort dom bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gunilla! Ja, ett svar fick jag av Eli i hennes kommentar nedanför. 70-talet känns ju som hobby-kvällarnas era.Men naturligtvis även tidigare. Undra om någon av dagens ungdomar skulle uppskatta en egenhändigt gjord glasfisk i fönstret?

   Radera
 9. Det där "hobbyprojektet", olika djur: Jag kommer ihåg att jag gjorde en stor tupp i sådant. Det var liksom en plastform med olika fält, och så grundade man med lim och hällde sedan på "plastkross" i olika färger. Blev en - ganska ful - tavla :-) Men de kan ju ha funnits både som lek & hobby och gjorda fördiga av företag.
  Vilka fynd! Monika var busvass!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så har jag ett svar på det! Tack Eli! Just det här att skapa i hemmet är riktiga barndomsminnen. Min mamma höll på i början av 70-talet att limma olika små pälsbitar på uttjänta trasmattor, sedan var det att klistra småstenar på tavlor, linda och skapa lampskärmar och porslinsmålning,,, Och allt var inte direkt snyggt men faktiskt lite småkul.Så här på äldre dar.
   Vad kul att du uppskattade Monika!
   Visst blir det en "guldkant" i tillvaron att få dricka ur dem ;)

   Radera
 10. Jag ser framför mig hur du kommer att handla på antikmässan....vi ses om en dryg vecka där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, GIla! Jag handlade visserligen på Antikvärldens dag men en Antikiässa låter väl både dyr och föga fyndigt? Men du, jag måste väl hitta något minne från den dagen i allafall ;). Sen får vi se vad Herr Movarp har samlat ihop(jag kommer däremot inte att ta med något).
   Vi syns!

   Radera
 11. Inte konstigt att vi inte gör några fynd när vi är ute. Du har ju varit här och hittat allt :)
  Spännande med barntallriken. Ett av våra samlingsområden men för oss okänd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lybtar, jag såg mycket men ratade mycket!
   Måste dämpa mig i vad: som är behov att ha, ha råd med eller vill fynda istället. Usch, vad svårt. Dom finare "affärerna" som Bebop och Plastac är jättetrevliga att gå på men min plånbok sa nej denna gång,,,tyvärr. Men visst var det kul att finna barntallriken - på Järntorgets Myrorna dessutom! Jag googlade till mig att det finns en mugg med text på men att hitta den är väl som en nål i en höstack! Men så plötsligt händer det,,,kanske för dig! Vi tummar på det,va!
   Ha det!

   Radera
 12. Tur det gick bra med din stackars pippi. Hoppas dina grejer klarade fågelns äventyr lika bra.Trots alla filmer så hann du ju hitta massor med fina saker och som vanligt är det kul att läsa och se allt du visar.
  Favoriter den här gången var förutom textil och böcker diverse porslin där framför allt Astrakan-assietterna föll mej i smaken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej du!
   Pippin överlevde och jag spanar än efter eventuella missöden. Ja, den måste ju ha huserat någonstans utmed golvet,,,Vad trevligt att du gillade textilierna, Jag fick lov att lämna kvar textiltavlan i Göteborg tills det blir en bil som går därifrån. Böcker har jag ju sagt här att jag ska undvika men nog sjutton är jag där och rotar i bokhyllorna! Totalt hopplös,,,
   Astrakan - har jag nämnt om i tidigare kommentarer: Jag ska försöka hitta fler men som med allt annat måste man ju kunna vänta på något gott :)
   Tack för att du tog tid att läsa!

   Radera
 13. Betar igenom alla blogginlägg jag missat sedan december och nu är jag framme till dig. Många fina fynd, så många att jag knappt vet vad jag säga... :-)

  Den gulbruna karaffen bredvid drivvedsglasen är iaf från Björkshults glasbruk. Formgivare är Lars Bergsten (jajamensann, samma person som var keramiker). Jag har ett gult och ett grönt glas som tillhör serien. Här kan du hitta dom: http://skyndafynda.blogspot.se/search/label/Lars%20Bergsten
  Glasknoppen på karaffen är helt fel, för den ska se ut som ett huvud. Här finns karaffen på PES: http://precisensan.com/antikforum/showthread.php?6039-Vem-%E4r-Lars-Bergsten&p=95748&viewfull=1#post95748

  Nu ska jag surfa vidare i dina inlägg och se vad du fyndat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men oj, har du missat så många inlägg! Då har du ju fullt upp:) Och tack - ja, ibland har man tur å i bland hittar man ingenting. Så är det. Men så suktar jag ganska brett dessutom :)
   Ja, karaffens glasknopp hade jag senare sett på nätet att den vare helt fel. Sen är ju frågan om man kan lyckas hitta en ny? Köpte den på Emmaus ute på Hissingen och visst är det trist att de har bara satt i en för att få vinst. Nu lider jag ingen större nöd. Jag hoppas att den rätte knoppen dyker upp ;)

   Radera