14 januari, 2013

Falu-loppat, 20:e Knut och läsvärt för mig!Det blev en light-baserad-korg då jag hann med"Myrorna" efter onsdagens personalmöte.
Tomt och utrensat kändes det i hyllorna så här efter jul. Vissa småsaker hade nog stått kvar på samma fläck sen i höstas så man märker ju vad som är svårsålt. Småpryttlar. Delar av något. Kantstött och fläckigt,,,
En hel hyllsektion ockuperades av en radda av ointressanta blomkrukor. Lite utfyllnad måntro?
Hur jag än använde korp-blicken så såg jag inget intressant. Bara lite. Och väl ute i friskluften så klappade jag mig på axeln att det blev inga onödiga inköp,,,eller?

Några glöggmuggar i fina färger från Bo Fajans, en retro-sockerburk i rödaste rött och en duk som andas sommarsol och gröna ängar, design av "Norah". Ja, så blev det.
 Undra om jag har nu fler muggar av samma sort, i underskåpet och burkserien har jag bestämt i skafferiet,,,och få se nu bland de övriga textilierna så det är inte är en dubblett till duk,,,

Mina arbetsförehavanden har hindrat mig att skriva något blogginlägg på ett tag. Alldeles för många långa pass, heter det. Dygnspass dessutom. 3 helger i rad. Loppandet har blivit en stund på eftermiddagen - obefintliga har möjligheterna att få skjuts. Men det kommer veckor framöver. Trots att 22 filmer väntar (rena bio-darren) under festivalen i Göteborg.som en höjdpunkt så emellan kanske man kan slinka in på Holmen eller Saronkyrkan kanske?

Förresten:ni skulle bara få se vad lådor som står och väntar på mig. Jag har varit tapper och väntat in 20:e Knut. Balkongbelysningen har lyst dag ut och dag in i flera veckor. Jag har glidit runt granen i sovrummet för att i huvudtaget kunna nå sängen och diskat flitigt mitt julporslin. Men nu så ska det packas ned. Å stuvas rätt. Prasslas med tidningspapper. Och grannen ska få lov att rycka in när det blir dax för källaren. Jag vet. Jag har bara mig själv att skylla,,,det samlas å samlas,,,
Tänk om det vore så lätt som på jobbet idag! Två lådor ut i förrådet så var det klart! Inget ömtåligt dessutom.


Vid förra logginlägget glömde jag att visa denna äldre tavla. Den hamnade nämligen rätt snabbt på en krok i kapprummet där jag har folklore-detaljer och nationalromantik bakom glas. "Colour printed lithograph" stod det på en nätsida när jag googlade information. Johan Fredrik Höckert var konstnären och kommer från verket  "Bilder ur svenska folklifvet". Visst är det kul att googla!
 Men sen vet jag inte om det finns i nytryck - inramningen har dock många år på nacken,,, Jag tror att det är mitt samiska arv som väcktes till liv när jag jag såg tavlan på i en hylla på "Loppishallen", för 150 kr.

I fredags så blev det en liten stads-runda trots allt. Efteråt så undrade jag väl och länge hur jag är funtad för jag hamnade i en konstglas-fas (se nedan) som jag twistade till med annat okänt glas med annorlunda former. Jag tror inte att jag kommer att upprepa inköpet för det ÄR ju inte min stil (och inte mina färger) men säg mig vad som händer innanför pannloben när man plötsligt ser andra loppis-prylar med andra ögon? Eller var det så simpelt att det var signeringen som kändes spännande nog att upptäcka lite mer? Glas har så oändligt många former och bakgrunder,,,Vad jag då främst syftar på är "vasen" i mitten: FANTASIA. FLYGSFORS-etiketterad och under denna står det förutom "Flygsfors -60" även ingraverat "Coquille". Den här är i ganska beskedlig storlek men den finns även de med monstruösa
 armar, kring halvmetern. Jag har väl alltid sett dessa föremål med extra tant-varning men utomlands verkar de ha sina samlare. Min betalade jag 75 kr. för.

Den vänstra är kanske bara en billig glashistoria och funktionen oklar (ljuslykta? Askkopp?) men trots allt, lagom skräckinjagande ;) Till höger är det en rejäl glasskål som jag har sökt ursprung till. Är den Sea glasbruk då det finns snarlika glaslyktor med fot? Tillverkare? Den lätt giftgröna färgen och de bubbliga utväxterna (-It´s Alive!) gjorde att jag,,,inte kunde motstå den!


 Förresten: Ur Kalmar läns tidning "saxade" jag denna text: "Coquille - glaset som lanserades 1952 formgavs av Paul Kedelv (1917-90) och blåstes av mästaren Fritz Ek. Det franska ordet coquille betyder snäcka och är gjort med en speciell underfångs-teknik som kom att bli ett signum för glasbruket i Flygsfors. Många har försökt kopiera det, men det äkta couilleglaset från Flygsfors, ofta i färger som rött, lila, grönt och till och med orange tillsammans med benvitt går inte att ta fel på. Med detta glas ställde Flygsfors Glasbruk ut på flera mässor runt om i världen och var ett av 19 glasbruk som representerades vid den stora vandringsutställningen ”Lyricism of Modern Swedish Design 1900-1970 i Japan 1992-93."
Så nu vet jag det - och du med!Barnasinnet kom fram när jag bläddrade i denna 50-talsbok. "Jag vill också gå i skola" - berättad av Astrid Lindgren (som det står). Det var de tidstypiska illustrationerna av Birgitta Nordenskjöld som väckte intresse. Lekfulla detaljer - härliga färger!

Hmmm,,, det syns väl här hur det är ställt med flickans intressen och pojkens intressen? I var sin ände av bordet,,, I dagens samhälle har vi väl relativt större valfrihet som barn,,,eller?


En docka märkt OK Kader får avsluta inköpen. Den verkar inte ha varit med om några våldsamma lekar. Kanske jämnårig med boken?
I samband att jag var på Dalarnas museum så köpte jag en annan bok.
Jag har ju ett påtagligt intresse om mitt nya hemlän och inte allra minst staden som jag bor i.Efter något år hakade jag tom. på en "guide-utbildning" med inriktning på världsarvet. Jag gick på föreläsningarna och fick lära mig mycket om bla. kopparhantering och bergsmansbygd. Och om Staden med stort S. En gång i tiden Sveriges näst största stad med en gruva som under flera hundra år skulle vara den största producenten av koppar och bidra som mest, två tredjedelar av världsproduktionen.En trä-stad, insvept i svavelrök som färgade husen mörka och tärde på växtligheten. En stad som väger respekt i vår historia.

Men det blev även en stad som försvann under rivningshysterien som bredde ut sig under 60/70-talet. Det hade gått för långt med förfall. Det var dax att sanera. Grävskopor rev. Det brann. En stadskärna förändrades på några årtionden,,,Tack och lov finns det dokumenterat. Bilder som visar det som många ser i dag som charmiga kvarter, med andra grönområden och ett levande affärsliv. Örjan Hamrin, som står bakom boken kan verkligen sin sak.

Jag låg och sträckläste och sträck-bläddrade. Och drömde mig liksom bort, före den där Domus-koloss-byggnaden, vårt pompösa polishus och radhusen ovanför Stora kopparbergs kyrkan,,,
Selma Lagerlöfs-gården kunde ha varit en stor turistattraktion i kvarteret nedanför där jag bor, vi kunde ha haft ett slottsborgs-liknande badhus och,,,
Drömma kan man - tills tidsmaskinen blir verklighet.

Blev jag någon guide? Nä, jag förstod efter ett tag att mina arbetstider skulle nog ställa till det och när det blev aktuellt att börja lära sig aktivt guidningens "regler", så hoppade jag av. 


Tänk att få köpa en lott,,,
,,,eller fönster-shoppa!
,,,njuta av vyn,,,
Attans, det här klippet skulle jag ju ha haft till mitt jul-inlägg! Ja, det är väl bara till att stå ut,,, ;)

18 kommentarer:

 1. Oj, det var mycket att läsa =). Skojigt detdär med konstglas, jag känner igen känslan. Inte min stil heller, men jag har börjat snegla på dedär Flygfors-aktiga grejerna.... Och gröna skålen är ju riktigt fin!
  Och det därmed Falun, den försvunna staden. Samma sak har hänt här i Åbo, mycket fint är rivet el har brunnit ner, i stället står det fula, gråa o kantiga kolosser =(. Men Falun är ju en fin stad, jag åkte där via för ett par är sen, då vi hälsade på släktingar i Dalarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) Jag tycker det är kul om det finns både smått och gott i inlägget för då finns det kanske något till en och envar.
   Jag vet inte om jag fick några men av mina inköp - generellt finns det inget utrymme men ser jag något intressant och spännande så kanske köper jag det ändå,,,hoppas att det dröjer bara ;)
   Dom flesta städer har ju alltid något fint område eller ett handfull attraktiva byggnader,,,Jag var ju till Åbo förra året och visst fanns det några fina kvarter! Falun har 3 välbevarade trä-stadsdelar.Men det är väl i övrigt man kan bara föreställa hur det såg ut innan moderniseringen drog fram igenom centrum,,,
   Men kul att du gillade Falun!

   Radera
 2. Visst är det Sea som har gjort den bubbliga skålen. Har både skålar, ljusstake och vas. Vasen har etiketten kvar så därför är jag helt säker. Har däremot ännu inte hittat någon upphovsman. Hör gärna av dig om du hittar någon. På helgens auktion sålde de dessutom dricksglas men de gick tillsammans med en massa annat som jag inte ville ha och dyrt dessutom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din bekräftelse! Fast den ser så organisk ut, som en puttrande pöl, så är den ju helfestlig! Och det finns säkert någon tråd ute på nätet där upphovsmannen namn förekommer! jag ska fortsätta spana åt oss :) Undra om jag inte skulle känna igen dricksglasen?

   Radera
 3. Det var minsann ingen dålig runda, men är det ont om W.GERMANY vaser ute på marknaden;) Dina glassaker är ju bara helt fantastiska och vilket långt härligt engagerat inlägg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte århundradets fynd men i alla fall Fantasia fick jag för ett bra pris!(visade det sig). Ja, tyska vaser som har funnit överallt! Var är dom? Kommer de inte ut på marknaden pga. ett ökande intresse eller? Mina har jag kvar, i köket och ute i vardagsrummet som lyser upp tillvaron :)
   Tack, jag blir ju alltid lika förvånad när jag har lyckats få ihop ett inlägg,,,jag stavar ju som en kossa och vänder på meningarna! en på något sätt symboliserar bloggen mig och min person,,,Jag kan ju inte heller fatta mig kort:)

   Radera
 4. "Extra tant-varning". Oj, vad jag känner igen mig själv i det uttrycket... :) Jag har fått hejda mig med det "tantiga" pressglaset, ett tag höll det på att ta över i våra köksskåp... :) Jag gillar för övrigt sockerburken. Jag hade en sådan i brunt tidigare, men den röda var mycket snyggare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är som med mina Bergdala-fiskar,,,,för några är sedan hade jag inte ens tittat åt dem men då jag fick två fiskar,,,så hittade jag en tredje och...så har det blivit ett gäng röda/oranga. En grupp är spännande. Fast jag kommer inte att blanda in de som är färgblandade med klarglas - då känner jag direkt "TANTVARNING".*ler*
   Mina köksskåp domineras av kaffekoppar,,, i den grad att jag kan bjuda hela bostadsområdet, tror jag!
   Jag hade den röda sen tidigare,,,såg jag nu. Och en brun men förutom "Salt" och "Socker" kanske det finns en med "Mjöl"?

   Radera
 5. Men du... elspischefen hade en sällsynt trevlig vilsoffa som han fick sträcka ut på efter den ansvarsfulla uppgiften vid spisen! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, du hann snappa upp den åxå?! Vilken läcker skapelse, lite outstanding i ett dala-hem kan det kännas :) Undra om den existerar hos någon i dagens hem?
   Skulle vilja se mer av soffan än sekunden i klippet.
   Små hemma-filmningar kan verkligen spegla vardagslivet och inredning! Jag brukar titta efter dem på nätet,,,och nu fick jag bevis att det är någon som ser på dem som jag har lagt ut i mina inlägg*ler*.
   Tack Gittan!

   Radera
 6. Så du kan gå från en loppis utan allt för många fynd ;-). Skämt å sido, jag börjar också inse att tar man in mera så måste något ut...funderar på att sälja av lite i vår...redan börjat lite med textilier som "bara" ligger. Dock behåller jag mina marimekko godbitar. Blir skoj att ses på Antikmässan :-)

  SvaraRadera
 7. Ja, min lilla bokhylla som hamnade i datarummet fick en helt annan funktion delvis, än tänkt.Glas och keramik på hyllorna och mer av den varan i underskåpet och det var ju inte syftet,,,hmmm.
  Men oftast köper jag saker som jag gillar, behöver och har råd med och de är ju svåra att skiljas ifrån. Jag kommer nog inte att bli någon light-variant av antikhandlare och bytare, om du förstår vad jag menar. På bloggträffen kommer jag nog inte att bidra med någonting. Jag är mest intresserad att få en trevlig stund och se alla ansikten som döljer sig bakom de övriga bloggarna.
  Det räcker gott och väl åt mig.
  Så det ska bli verkligen kul att träffas igen!

  SvaraRadera
 8. Hej,

  vill bara tala om att Tulavippan har börjat blogga.

  http://tulavippan.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska in och kolla! Välkommen till blogg-världen!

   Radera
 9. Åh jag känner igen det där. Jobbet tar så mycket av min tid att jag har svårt att hinna med både bloggande och loppande. Läsa andras bloggar har jag hunnit emellan. Men nästan inte ens hunnit fynda på Tradera.
  Måste bli ändring.
  Välkommen till Götet igen får jag väl säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det ska bli skönt nu med andrum - det är jobbigt då man inte fattar att man kan arbeta intensivt längre,,det är åldern,,, Det här blogg-livet har ju blivit en smärre karusell och fast det är kul så blir man mer engagerad än tänkt,,,bloggträff på Antikmässan, utmaningar, man blir igenkänd i loppiskön,,,och så vill man resa och ta hand om ett smått kaotisk hem emellanåt.
   Nu flur jag det för en massa filmer en vecka. Få hoppas att batterierna blir laddade av lite festivalfrossa ;)
   Tack för att jag känner mig välkommen till Götet - vi kanske råkas stöta på varandra på någon loppis? :)

   Radera
 10. Kul och spännande med äldre bilder och filmsnuttar, vare sej dom är rörliga, i barnböcker eller som i Falun-boken. Genusperspektivet är väl sådär i både barnboken och filmen men förhoppningsvis går vi åt rätt håll.
  Även när du loppat lite blir det en hel del.Själv har jag inte loppat något sen före nyår.Skönt men tråkigt, hoppas på lite bättring där framöver ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Christin!
   Jag tycker om att göra min blogg lite omväxlande på så sätt och ge extra retro-piff i tillvaron. Jag skulle nog kunna ge mer om det fanns mera tid: jag gör det mesta ganska långsamt( och fel tid på dygnet).
   Jag hoppas att du har hittat något under dessa veckor sen du skrev detta. Jag får be om ursäkt men jag glömde bort denna kommentar. Nu när jag har kommit hem frå Göteborg så får jag återuppta min blogg :)

   Radera