21 januari, 2013

Bloggutmaningen - småbord!
Det var ett tag sen sist: bloggutmaning,,,
Retrobloggarna ute på nätet har varit framme med kameran och delat med sig av sina hem. Temat är: småbord, sidobord, soffbord,,, naturligtvis vill man dra sitt strå till stacken! Men det är med största avund när jag ser bord i dagsljus. För naturligtvis blev det här en sen historia, att ta kort. När jag åker till jobbet så är det mörkt och när jag kommer hem så har det tagit den tiden att det är mörkt igen. Hoppas Ni har tålamod eller rättare sagt, har överseende.

Nej, något sideboard har jag inte - men ett akvarium på 600 liter med en elak fisk som med Darwins överlevnadsteori blev herre på täppan och har numer fått rejält sväng-rum,,, Krafter utifrån vill nog helst se till att jag avvecklar så att jag kan utnyttja lägenheten bättre,,,och satsbord, som är så populärt har jag inte heller men väl en radiogrammofon med en hel del glas med tryck, i bardelen. Så där har jag två stora ting som jag dock kan utnyttja till mina inköpta prylar.

Ja, när det gäller förvarings-och betraktnings-yta utnyttjar jag det mesta i min lägenhet.. Symaskinsbordet, hallskrivbordet, den där gamla stapelradion som jag återanvände chassit till, rökbordet,,,Några av borden är gammal skåpmat som ni känner igen och har figurerat här sen tidigare.
Dammråttorna har gömts sig i väl valda utrymmen - sladdar är en plåga. Och kvällsmörkret skapar konstiga kontraster när det ska till att fotograferas med blixt. Typiskt dilemma. Som jag sa, ha överseende. Vi kan väl börja med vardagsrummet?

Med denna bild vill jag belysa,,,hur många gånger som jag har skrikit över folk på besök som inte använder mina utlagda coasters! Ja, hur många fester har jag inte haft ögonen på var ölburkarna och drinkarna har hamnat och annat som har varit för varmt. Jag har klarat bordsskivan hyfsat, tycker jag. Mitt tidigare soffbord var en tung och klumpig sak i fejk-materialet marmorino?, som var så inne i början av 90-talet. Och efter att jag skadade parketten med en glidande bordsskiva, vid städning, så gick jag på "Daléns" i Boden och fann denna nätta skapelse.
Ingen märkvärdig sak men när det gäller svarta ben kombinerat med teak å jakaranda så väcks en speciell känsla,,,Sargade kortsidor, metallplattorna som dekoration,,,,bordet har hängt med! Så gäller det med många prylar som jag har; jag jobbar inte för att uppgradera för varje snyggt bord jag ser- Jag är nöjd med det jag har. Så detta bord kan nog få hänga med ett antal år till - trots skavankerna,,,
Ja, det finns likheter med mitt bord! Ur "FORM" - svenska slöjdföreningens tidskrift från -58
 
För 20 år sedan så höll jag en mycket låg profil inom retro. Det här bordet (fanns med i FORM-tidningen -54)måste ju komma från en mina första loppis-besök! Då tyckte jag att det var bra space:at. Lite kaxigt. Sedan skulle det bli fler småbord kombinerat med tidskriftshylla. Kostade inte mer än en femti-lapp.
Mina loppisvaser fick jag mer glädje av när jag hittade denna string-modell. Tätt - tätt, har de de fått utsiktsplats! Här vaktar vovven, dessutom!
En gammal uttömd tv-apparat och dess fina skal kan man ju alltid utnyttja som TV-bord och gömma elkablarna bakom! Dagens teknik kontra en tid bortom.

Bakom soffan står detta bord. Alberts-Tibro Lite fuktskadat men med de klassiska bollfötterna. Och boven är just en läkande vattenkanna. Men vilken? Vill inte bli påmind om eländet och ställer tillbaks den,,,
Min lilla kitsch-hörna har sitt lilla bord. Eller räknas det tillhöra gruppen " småbord"? En till klassiker i string-modell och med varmaste rött på brädan.
Slutligen: min frukost-vy! En drös med tyska vaser på ett rött rullbord. Priskuranter , kakrecept och vågar - ryms på nedre plan.
Vill du titta på flera bord?


18 kommentarer:

 1. Hej!
  Åh jag är förundrad över hur många bord det kan få plats i en lägenhet! Och alla toksnygga dessutom. sen gillar jag din vasträngslar där de nästan ramlar över kanten på bordsskivan.
  Kan vi inte få se din omtalade fisk nångång (nu är det ju iochförsig lite svårt att fota i vatten)? vad är det för en barbar som har mumsat i sig alla kompisarna? En ciklid eler kanske en piraya?Jag är ju själv intresserad av akvarium men har just nu bara ett på ca 100 liter, 600 liter låter helt sjukt maffigt! Nu blev jag avundsjuk på det också.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du vad,,,jag skippade ett bord som står bredvid soffan och på bild såg så förskräckligt rörig ut och sen ett bord som har hamnat vid datorn - inför utmaningen. Så det är nog inga problem hemma hos mig :)Ta i trä men än har jag inte lyckats med att knuffa till något bord av de som trängs för då ryker nog några,,,Jag lever ju med ett övergripande seende och besväras inte alls av trängsel men de som ser bara en sak åt gången upplever nog kakafoni!
   Den dag min Tilapia mariae är äntligen död så kommer du att få se dödsannonsen här på bloggen,,haha!Nä ,allvarligt så tog den död på sina kamrater inklusive en stor mal så det är en tuff jäkel - och jag saknar den tid jag hade mina Tanganyika ciklider å mina sävliga frontosor,,,,Har du sett att jag har ett plastigt orange i köket Ett handbagage från Island faktiskt-köpt där på Jysk,,,Men det var läckage-aktigt så nu står det bara som tom prydnad i köket å väntar på lagning,,,det finns nog ingen annan som shoppar akvarium med sig på flyget! *ler*
   Ha det, A-C!

   Radera
 2. Ah, vad många fina bord du hade! Riktigt avis är jag :)Dessutom massor av annat snyggt i lägenheten!Dilemmat när man bor i lägenhet är ju att man inte riktigt får plats med allt man skulle vilja ha, men jag tycker du får plats med väldigt mycket häftiga prylar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, Helena. du är observant! Och kul att du gillade borden (trots avsaknad av danska designklassiker) *blink*
   Tack gode gud att jag inte har en villa på 140 kvadrat ,,,då hade det väl blivit ett museum! Tänk på alla de som kör sitt minimalistiska blonda race med bara det senaste,,,ja, det är tur att man är olika! Jag vill att gårdagens vardagsprylar ska få leva vidare och det är väl då det hamnar i en annan miljö och sammanhang som de blir lite häftiga,,,haha!
   Men viktigast är ju att jag ryms själv ;)

   Radera
 3. En fin samling bord. Det var extra roligt att få se klippen ur ´tidskriften Form också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Som jag har nämnt så blev det inte samtliga men jag är rätt då nöjd. Förutom att det blev åter att fotografera på natten, förstås. Det här att man hittar igen sin möbel i en tidning eller katalog, höjer nog intresset då så mycket har tappat sina märken och bakgrunder. Sen får man ju en tidsindikation åxå. Jag har i dagens datum kanske bara kvar 2% från mitt moderna hem - är det retro som gäller så ska det motsvara tidsmässigt numèr för mig!

   Radera
 4. Du hade ju jättefina småbord. Mina två stackare är inget att skryta med i sammanhanget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du! Det hade du visst! Har minsann varit in på ditt inlägg och tittat! När det var bloggutmaningen om tekannor så hade jag däremot inget att komma med.En del hade rena samlingar,,,men det är väl inte riktigt min grej,,och det är ju inte bord heller men jag trycker nog in fler på en mindre yta än genomsnittet *ler*
   Tack för att du tittade in!

   Radera
 5. Så många snygga bord du äger! Gillar också Form-magasinet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gila! Men jag byter ut dem sällan!;)
   Tittar man i gamla Form magasin kan man ju bli mindre sjuk av att se allt grannlåt som fanns på den tiden. Och som jag har n'mt tidigare i kommentarerna,tänk om man hade ett hus å bättre ekonomi. Då hade man kunnat bli lite av antikhandlare och kanske skapa riktig tidsenlig möblering,,,jag häller ju mest på att blocka ihop och stuva runt,,,
   Har förresten spanat efter Form ett bra tag nu men inte sett än enda på loppis,,,synd!

   Radera
 6. Det var en fin samling bord! Gillar fladdermusfotöljen! Hade själv gärna ägt en, men jag får nöja mig med två i mini tills jag hittar en. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sandra!
   Jo, jag lever lite av compact living fast jag har 74 kvadrat :) Och visst är fladdermusfåtöljen iögonfallande. Men kanske mera snygg och klassisk än praktisk och bekväm. Så där har jag ett antal färglada bilplädar och en grupp retro-nallar(som sitter nog bekvämare). Hoppas att du hittar din pärla!

   Radera
 7. Som väntat har du många fina bord också.Här får knappast plats fler möbler men man kan ju förstås byta ut soffbordet mot ett snyggare retrobord.Sen kanske ett litet stringbord ändå hade fått plats här någonstans.... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!
   Jag beklagar mig än att jag inte kan fotografera i dagsljus-med blixt syns så mycket skräp och damm som jag trodde inte fanns! Ja, du har rätt möbler tar plats så jag köper mest smågrejer nu :) Min bokhylla som hamnade i datarummet, dvs en omgjord klädkammare, var det senaste. Nu måste jag vara less något innan det åker ut,,,Mina köksstolar är nötta i betsen,,,får se om det blir nästa åtgärd,,,
   Sköt om dig!

   Radera
 8. Ojojoj så många fina småbord du hade! Och givetvis har jag överseende med blixtbilderna, särskilt när det är sådana snyggingar du visar! Det näst översta, ditt första retrobord, var verkligen läckert i formen! En klar favorit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tack så mycket! :) Men du, det är ju pinsamt att se på skärmen hur dammigt det var hos mig för kamerablixten visar ju ALLA tråkiga detaljer men jag orkade inte att ta flera bilder utan bara konstatera fakta,,,suck. Men du lyckades bortse detta - tack igen :)(gissa att jag har jobb att ta igen efter min vecka i Göteborg).
   Bilderna från FORM passade ju bra in för att visa ett annat perspektiv på det hela.Vi syns!

   Radera
 9. Åh, vilket härligt inslag, så mycket fint du har hemma. Roligt att se dina vaser samlade också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad trevligt att du gillade inslaget - det blir jag glad över!
   Och jag har länge och väl lovat något inlägg om mina vänners små samlingar av tyska vaser men jag verkar inte än ha inslagstorka men kanske åt våren? Kanske kommer du att se någon som du inte har hemma ;)

   Sköt om dig :)

   Radera