04 januari, 2013

Tillbakablick - några favoriter.


GOD FORTSÄTTNING PÅ DET NYA ÅRET!


Jag har då inga förväntningar på det och dessutom glömde jag bort att lova/önska något vid 12-slaget,,, tragiskt men sant.
Man har ju liksom blivit äldre, nöjer sig med att umgås med de närmsta, lyssnar på radion och klockorna från landets alla domkyrkor och sen, går och lägger sig fort man kan då man vet att man jobbar nyårsdagen,,,

Men hu, det där lät ju inte så hoppfullt - det är ju inte om ålderdom och ork som detta inlägg ska bestå av! Nä, utan en kavalkad över det gångna årets "fynd". Ekonomiskt som känslomässigt. Utan rangordning.

Jag gjorde en snabbgenomgång av det gångna årets bilder. Kan väl konstatera att det har blivit en hel del i hårddisken. Mycket småsaker, lite kitsch, ett antal potentiella fynd men vad året har givit mest är ett ökande medvetande. Jag vänder på saker lite mer, försöker syna efter nagg och sprickor. Känner igen ting från andra bloggar. Och viktigast, försöker hitta dom där tingen som tillfredsställer syn-nerven så att man blir nöjd inombords.

Jag börjar väl då!
                                    
ÅRETS NAKNASTE:
Athur Percy:s "Diana" /Gefle hittade jag utanför Sandviken,i en stor loppis-lada, minns jag. På nätet har jag sett att hon står ibland på en sockel men den följde tyvärr inte med .Men det gör inget. Hon har sin plats ovanpå den gamla symaskinen där hon står i gott sällskap. Trevlig färg dessutom.
ÅRETS HÖGTID:
Denna ägghöna har jag haft framme hela tiden, jag tycker att den är så fin. Låter lite knasigt, jag vet. En liknande gick på Bukowskis för 1400 kr. Min blev min nästan gratis,,,Ingen tomte kom upp i den kalibern.
ÅRETS MÖBEL:
Jag behövde verkligen få ut mitt klumpiga datorbord - en opraktisk sak i furu. Så inföll sig ett av mina få möbelaffärer. Hos "Hildings" hittade jag denna teak-bokhylla. Betalade 500 kr och det blev årets dyraste inköp men i välgörenhet finns ju inga priser! Små trevliga detaljer i de svarta handtagen, de sneddade lådorna, brevstället,,,men tro nu inte att det blev enbart för datorn på den utdragna skivan,,,Mina keramikvaser och glasvaser har ockuperat de två hyllplanen och ni kan gissa vad som finns i underskåpet,,hmm.
ÅRETS LJUSPUNKT:
Något lyser upp sena kvällar och får en att drömma om kommande semester,,,,vad? Jo,en Columbus Duo-jordglob, "med en tuff båge i plast å metall och  strykjärns-fot" som jag då skrev i inlägget. Den stod i en hylla på "Tulavippan" i Gagnef och väntade på min uppmärksamhet,,,
ÅRETS FOTVÄNLIGASTE:                                           
- Lägg av, menar du att en matta är en av fynden? Jo du,"Svängsta Slottsmatta" står det på etiketten under. Dök upp på loppis i Ludvika och denna rya hamnade illa kvickt under soffbordet. De passar så förträffligt ihop. Men inte med nötskalen från julnötterna,,,  Dammsugare hitåt!ÅRETS ÖVERRASKNING:
Ibland kan man bli förvånad vad man hittar under prislappen. Under en loppis-vända i Uppland så fann jag dessa i en hylla vid kassan. Tillfälligheten sa dessutom att: "jag har ju en kompis som samlar på miniatyr-vaser - dom här ser ju fina ut!". Vaserna hamnade i en kasse och sen in i baksätet med rasande fart. Vi hade inte fixat boende för kvällen så det var lite tidspress. Vad stod det under prislappen? FRIBERG. Berndt Friberg. För en 50-lapp.
 
ÅRETS BUBBLARE:

Under året har det blivit många vaser. Hur i sjutton ska jag välja att hitta någon som jag känner extra för? Men då kom jag på hur kul det var att komplettera mina två "Hacienda"/Gefle med en vas som följde med en hel del  i en låda från Dalarnas auktionsbyrå. För det blev inte alls så dyrt när jag såg resten av innehållet,,,Jag tänker på lakritskonfekt när jag ser dekoren,,,
ÅRETS GÅVA:

Två av mina närmsta vänner har denna "Adam" tavla i keramik .Den har jag nog allt varit lite avundsjuk på. De vet dom. ("Adam" är signerad Gerda Lund, för Syco). Skulle säkert passa ihop med den lilla afrikanska samling som jag har,,,och så: ett för tidigt födelsedagspaket anlände, jag lyfte på  locket och gissa att jag blev förvånad! VA?!  :)
ÅRETS "DÅ-DET-HÄNDE":

Dom gamla blomkrukorna tog plats i fönstret och brädade ut de nyproducerade. Tidningen "Retro" väckte en Törnrosa-sömn med sitt reportage. Gamla blomkrukor hade sin historia. Nu blev det inte lika lätt att fynda de billigt ;)
ÅRETS FRÅGA:
Vad ska jag ha mina burkar till? Dekorationsvärde eller funktion? Tillsvidare ligger de å vilar på hyllan. Kanske breven hamnar där,,,
 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


ÅRETS FÖRSTA LOPPIS:
Men vad hände på senaste loppis-vändan i stan? Småsaker bara. Nog litet för att bara rymmas på en bild. Du ser: en liten gul Gefyr-skål, skedar att komplettera med, färgade selter-glas som jag har ingen aning om var de kommer ifrån. Känns retro. En blå fisk från Holmbergs, Götene. Tekopp utan fat som hör ihop med mina påskkaffekoppar,en snurrig vas eller karaff vars oranga band känns handmålat. Who knows? Och så lite textilier,,,
,,,som "Tuffs" här. Astrid Sampes dotter Monica har designat denna handduk.

,,,och denna okända bit kommer att bli till en duk. Men visst känns det som att detta tyg kräver sin designer?! Jag bollar min fråga och påstående över till er, kära läsare. Tack för mig!28 kommentarer:

 1. God forsättning till dej också! Skojigt med bokhyllan, jag har en mycket liknande men aningen enklare, den har etikett Hugo Troeds, samma tillverkare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jag har inte varit så duktig på att spana efter etiketter men Porslinan visar upp sin sideboard på senaste inlägget och den verkar vara åxå beskäktad med den. Var sitter etiketten på din?

   Radera
  2. Den är på insidan av vänstra skåpdörren, hogst upp i högra hörnet.

   Radera
 2. Vilka härliga textilier. Kan inte hjälpa dig med info dock. Är lite avundsjuk på Fribergs alster måste jag säga. Grattis till dem :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!
   Jag satte in en bild på facebooks-gruppen - få se vart det leder :). Din avundsjuka över vaserna känner igen hos andra - det får du gärna vara ;)Men nått jag är avundsjuk på ,eller rättare sagt, lite besviken över att jag missade mellanstorleken till några andra köpare, med någon minut,,,Men så är livet!

   Radera
 3. Det var verkligen fina fynd du gjort i år! Koppen med den gula rosen köpte jag en också i år, men jag vet inte vad det är, det kom med ett helgult fat, men det känns som om det inte är rätt, vad ska det vara för fat (märke?)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena! Och tack!Det gläder mig.
   Eftersom jag jobbar just nu så kollade jag upp det fort och det är väl den stilen som mina små koppar som jag visade här: http://www.retroknoppen.com/2012/02/alltid-hittar-man-nagot.html. Gula fat men under står det Rörstrand...til någon hjälp?

   Radera
  2. Tack för svar! Då var det rätt fat jag fick med i alla fall till min kopp :)!Det är nog en tekopp jag har, lite större. Jag frågade på retrosidorna om någon visste vad serien heter, men de trodde att kanske den gjorts till restaurang eller liknande, fanns en del sådana serier som var namnlösa.Jag har med min kopp på bloggen 2012-09-29 ifall du vill kolla :)

   Radera
 4. Hej, angående glasen du köpt. Jag har några liknande som är etikettmärkta med AB Skånska Glasbruket (Alternativt Skånska Glasbruket AB). Nu vet jag inte till 100% att dina är det också men nu kan du kanske forska vidare =)
  Trevlig helg! =) MVH // Webrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack för informationen!
   Jag såg något från Trelleborgs som hade en snarlik form på glasen,,,Reijmyre har också något liknande. Men nu har jag ju underlag att googla lite mer,,,för visst vore det kul att åtminstone h två till, för antalets skull! Ha en trevlig helg själv - god fortsättning, Webrik!

   Radera
 5. Så mycket snygga saker du hittade på årets första loppisrunda! Jag har ju en förkärlek till dricksglas, speciellt färgade sådana, och dina är jättesnygga. Det är synd att man sällan hittar mer än ett par åt gången. För övrigt är bokhyllan riktigt snygg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker det är kul att få visa det minsta när jag är på loppis för skrot för den ena kan vara fynd för den andra och där värderas skönhet ibland större än det praktiska. Och som jag skrev till Webrik ovan: två till ska jag finna, med tålamod!
   Min bokhylla kommer väl inte till sin rätt där den står i datorrummet men här gör detaljerna det stora jobbet. Vad trevligt att du tycker om den (trots mitt urusla kort)!
   Trevlig fortsättning!

   Radera
 6. Ja vad skall man säga om årets överraskning. Det var ju helt galet!!!! Fortfarande är det en story som jag gärna berättar vidare.
  Jag själv lovade inget på nyår det är lika gott, det brukar ju ändå inte funka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lybtar, du får berätta! Jag undrar om jag får uppleva det igen. Jag har ju knappt hittat något häftigt från tex. Stig Lindberg men så i år har det släppt med fynd på ett av Domino-faten och ett Reptil-fat. Max en Selma för vardera var det nog. Och då blir man ju lite euforisk förstås :)
   Det euforiska uteblir däremot när mat återkommande inte kan hålla sina egna löften. Tråkigt. Lika bra att inte börja på nyår det då,,,
   Trevlig fortsättning!

   Radera
  2. Vad skrev jag,,"mat"?? "Man", ska det ju va!

   Radera
 7. Om det så finnes intresse så har jag en Diana i Albaglasyren som skulle kunna flytta hem till dig som variation till din gröna, du kanske har något kul som man kan byta med :-) ???
  Du kanske tom kommer till storstaden i februari för bloggträffen i samband med mässan? Det kommer säkert arrangeras flera bytarträffar då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för erbjudandet men en Diana räcker gott och väl för mig :)(inget som jag samlar på precis). Utrymmesmässigt har jag det så maxat att där en sak kommer in så måste något ur,,,hemskt att erkänna.
   Jag är dessutom hemskt dålig på att byta saker men det hör kanske ihop med att jag har inte tänkt i dom banorna,,,
   Tyvärr jobbar jag under mässan så storstaden får vänta. Men trevligt att du frågade!
   Den enda mässan som jag har gått på är 2 gånger på "Antikvärldens dag" och de lokala Falun/Borlänge.
   God fortsättning!

   Radera
  2. Jag kommer ned! Tog semester på fredagen. Så kan det gå,,,jag som inte tänkte,,, ;)

   Radera
 8. "årets" blev en fin tillbakablick! Gillade blomytterkrukraden- man får nästan lust att så ett pelargonfrö och hitta fram en bra ytterkruka. Dessvärre finns än ingen plats för någon mer kruka förrän julvarianterna
  är borttagna.
  Sampehandduken får gärna finnas där jag kollar loppisfynd. Riktigt i min
  smak.
  kerstiniretron

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kerstin och tack för-du-vet-vad! ;)
   Jag har bara lätta växter för solen bränner i fönstret så förskräckligt. Man kommer ju på sig att det finns ett nytt inköpsbehov*ler*
   Har en röd väska under sängen med lite retro-tryckta textilier ,,,kanske ett kommande inlägg?
   Ha det så bra!

   Radera
 9. Gillar skarpt ägghönan och jordgloben!
  Hittade 2 delar ur Stavanger flint servisen du samlar på nu när jag röjde ut julsakerna. De har väl kommit med i bara farten på någon julloppis.
  Kan det vara något för Knoppen?
  Du kanske har någon dublett av nån julsak, isåfall kan vi kanske göra ett byte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, du valde de mer ovanligare tingen! Du kan gissa att jag hade svårt att sammanställa min lista för i år har jag handlat å vandlat en hel del. Men sällan lägger jag ut något över 500 kr. Vad lustigt att du nämde julservisen - häromdan fick jag förfrågan att sälja något, via mail...Nä, jag känner mig ganska nöjd över det jag har, faktiskt. Och är ganska dålig på att sälja av,,,kanske någon dublett av något billigt,,,har du sett något i mina inlägg? Du får höra av dig och lämna isåfall en mailadress eller dylgt. Men bli inte besviken om jag är inte är på hugget,,i år åtminstone.
   Ta hand om dig!

   Radera
 10. Kul att se några av förra årets favoriter hos dej.
  Den mönstrade keramikserien gör mej glad och plåtburkarna hör också till det jag gillar lite extra.Försöker förvara diverse grejer i mina men många står bara till prydnad och glädje.
  Och redan så här i början på året har du fyndat många nya fina retrosaker.Handduken blev en favorit här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ska gissa vad prylar och glädje det finns hos mig om du har följt mina inlägg! Sjukt orolig kan man ju bli för nu är vi ju i ett nytt loppisår! Kanske utan hämningar,,haha! Vart ska jag rymma allting.
   Textilier är då iallafall tacksamt. Platt ska det va. Och handduken kan bli en trevlig bonad om jag är på det humöret *ler*
   God fortsättning!

   Radera
 11. Åh, din Diana måste jag ha missat tidigare. Hon är helt underbar! Mycket fint därtill - vet knappt vad man ska börja kommentera... ;) Lilla Tuffs, alla blomkrukor, Hacienda... Listan kan göras lång på allt jag tycker om i det här inlägget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh,jag gillar Att du tycker om :) Jag har ju en ganska blandad smak så det är ju en utmaning men även en chans att var å en av läsarna hittar sin sak att kommentera. Visserligen,ett Reptil-fat och ett Domino-fat hittade jag för 15 resp. 20 kronor i år men då är det mer en ekonomisk vinst än känslomässigt,,,och det känslomässiga styr. Så de så ;)
   Kul att du tittade in i efterhand, det uppskattar jag!

   Radera
 12. "Diana" är så tjusig. Precis en sån sak som jag skulle vilja fynda. Älskar den gröna glasyren och art deco-stilen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hade jag bara haft något mer rum så hade jag velat ha art-deco där. Nu står Diana i kapprummet på symaskinen. Kanske inte den bästa platsen men den stiliga damen måste ju vara framme!
   Håller tummarna att du hittar din Diana en vacker dag ,du me:)

   Radera