10 oktober, 2012

Mellanperiod,,,


I lördags så vände jag näsan mot Ludvika med en ren ingivelse att det skulle dyka upp något spännande,,,och vi var i tid. Så gott om tid att man huttrade vid handtaget till Pingstkyrkans second - hand och jag grämer mig att jag inte utnyttjade tiden bättre i denna väntan med att fotografera korvkiosken på andra sidan. En sån där härlig bevarad klenod med den gamla ljusskylten kvar å en kioskfront av glasblock.

Väl inne så cirkulerade jag,,,och cirkulerade,,, och vid tredje varvet förstod jag att det kanske blir ett skralt Ludvika besök. Och det blev det. Loppis-folket valde nog att gå på bordsförsäljningen på Folkets hus,,,
Nä, vi hann med några ställen till och så här i efterhand är jag glad att jag bara köpte för småpengar,,,En vecka i Dublin väntar framöver  och där bör jag väl koncentrera mig på istället. Sen kan man aldrig planera att "fynda "- fynden finns där av slumpen,,,

Det här kallar jag en kaxig grön färg på glasvasen, t.v.! Men är den retro- eller nyproducerad? Kan vara italiensk, enligt bekant till "Porslinsbloggen". Jag tror nog att jag behåller den  ett tag till! Garanterat retro är i alla fall ljusstaken t.h. "Made in Sweden", står det på sidan. Jag har en i samma färg sen tidigare. Kanske rent av Ystad metall och Gunnar Ander?  Nä, jag ska inte gissa mig till,,,

Den oranga svampen är en JIE:are. Kanske inte så gammal men den attraherade så pass att den står och trängs med dom övriga ljuslyktorna på köksbordet. Cigarett-fatet känner jag igen mönstret på. Visst finns det en vas i serien? Någon som vet ursprung? Här är det två små skål-delar och går säkert att nyttjas på något fiffigt sätt. :)
En trevlig bordsduk.som ger vibbar av ett energiskt 50-tal.
När jag färdas i bil och har besökt loppisar så följer ett par inköpta tidskrifter med. Jag har en noja på det. För vilken tidsspegel det finns att ínhämta bland annonser och reportage! Kanske känner man igen något från sin barndom,,I hörnet syns det ett par inköpta vaxade pappersdukar. Mina färger dessutom :)

Ibland så köper jag så konstiga saker,,Naturligtvis var det locket som lockade. Och nu har jag en tingest som har något med drinkar att göra,,,vet du vad? Detsamma gäller faner-väven som man förr för att skydda runt sängen,,,En rulle för en guldpeng. Men den passar inte för min säng utan snarare i påsen som jag kom hem med :) Vill du läsa något mer om denna väv så länkar jag vidare till "Femtiotalsjakten" här!
Nothäften. En del av av vår kultur. Här ovan är polisväsendet och husdjuren kära vänner och bjuder lite på livets goda. Kanske blev den ingen hit. Noterna kom ut 1952 och inledande vers lyder: "I Gamlegränd i Lilleby där går polis Batong. Han är så karsk, han är så barsk och rund som en ballong". Det är nog en barnvisa,,,


15 kommentarer:

 1. Askfatet med blått mönster är från UE Gefle och heter Arena. Finns i din färgställning och i en lite tråkig brungrön variant. Dock gillar jag den med blått bättre, jag har en skål i serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den givande informationen!
   Vad snällt,då hade jag i allafall på känn att det var ett lite "bättre" askfat som jag hade hittat. Färgsättningen är betydligt finare än i grönt, det håller jag med om. När jag googlade runt dök det upp ett namn att det skulle kunna vara Berit Ternell och årtalet 1959,,,men vi vet ju vad mycket felskriverier det finns på nätet,,, :)

   Radera
 2. Villa och Hem repotagen brukar vara roliga att bläddra i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är dom,,,och jag har en hel drös! Men bäst är väl Form-
   svenska slöjdföreningens tidskrift. Roligt att känna igen inredning i den, som man har hemma. Det finns så mycket information att hitta å att minnas och gamla postorders-kataloger ska vi inte tala om ,,, :)

   Radera
 3. Nu blev Gittan riktigt avis...duken!! WOW!! Om du mot förmodan nånsin får för trångt i dina skåp så att just denna duk absolut inte ryms in, kan den få bo hos mig! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, Gittan!! Jaqg känner din avundsjuka ända ner till Falun!!*ler* Mina dukar har en egen resväska som ligger under sängen och än har jag inte riktigt fyllt upp,,,men visst ska jag ha dig i åtanke,,,jag kan ju hitta en till ;) Jag spanar alltid efter den glada 50-talsformen!

   Radera
 4. Polisen och grisen verkar ha dokumentära kvaliteter dessutom ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. *ler* Så rätt så rätt! Om jag inte just nu skulle sitta på min rast på jobbet och skriva detta svar hade jag fortsatt att skriva på versen men häftet är hemma ;) Hur som helst så kan gamla nothäften verkligen bli en blickpunkt. Roliga, vackra, banala,romantiska, tidsepos,,,melodier som har hamnat i skuggan av dagens poulälmusik,,,
   Tack för ditt uppmärksamma öga!

   Radera
 5. Jag förstår att du köpte drinkgrejen. Jag tror väl att det är en sådan där sil som man lägger på glaset för att inte få med krossadis eller fruktrester efter att man shakeat.
  Förpackningen är tuffare än innehållet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha,,jag anande mig till det. Känns avancerad och helt onödig i mitt hem,,,men locket var ju så orange och kaxigt att man fick lov ta hela "paketet" på köpet,,,Jaja, kan alltid titta på den när jag blandar mig en bus-grogg ;)

   Radera
 6. Duken är 50-tal. Jag har en likadan. Jag är ju lika knäpp som du så både drinkvispen och nothäftet hade följt med hem om jag sett dem på nån loppis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner igen den från nätet,,,och vad tur att det finns knäppa personer som vi som uppskattar detaljerna här i livet! För helhetens skull,,,Mina ögon är ganska krävande - ögongodis för mig får inte vara alltför tillrätta lagt å stramt,,,samma för dig antar jag?
   Tack för att du tittade in!

   Radera
 7. Nya fina fynd igen ser jag.Den där ljustaken med glasbit hör till mina favoriter men eftersom jag bara köper dom till loppispris så har jag(ännu)inte så många.50-talsduken var en annan favorit men nästan allt hade jag kunnat tänka mej att själv köpa om jag sprang på det till bra pris. Ha det så trevligt i Dublin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jag köpte min för en tjuga å det är vl loppispris,,,nä, jag skulle inte betala 100-lappen heller. Allt som jag skrev i inlägget låg däromkring och under det, i pris. Jag har ju andra intressen här i livet som kostar. Det ska resas, vara kulturellt, umgås med vänner,,,,på en låg kommunallön. Ändå skulle jag kunna dra ned på just loppandet - jag är ju ingen säljare,,,och bor redan trångt,,, :)
   Ha det, Christin!!

   Radera
  2. En tjuga är absolut loppispris, mina har kostat 10-30 kr. Var på en mässa nyligen och såg för 150-200 kr!
   Har en för fyra ljus, typ adventsljusstake, som jag tror jag gav 120 för...Snart dags att plocka fram den igen!

   Radera