06 oktober, 2012

Lite av det ena och det andra,,,

Matlagnings-böcker och en trind trä-madame.
Vad är roligare? Att sätta på 4 rejäla tvättar för att åtminstone ha rena kalsonger till i morgon eller att fly fältet med erbjudande att åka på loppis i Borlänge? Naturligtvis valde jag det senare. Min lunch bestod av två smörgåsar med leverpastej å saltgurka, som intogs med retro-fart,,eh,,jag menar turbofart, jackan under armen och så bar det iväg.
Ta-till-vara i Borlänge kan vara ett lyckokast men ibland är det totalt nada. Radarblicken konstaterade att det var sådan dag så det blev de återstående loppisarna i Falun som gav lite utdelning.

Och jag hade tur. En granne släppte den sista tvätt-tiden för kvällen så nu har jag kallingar till i morgon och dessutom två yllefiltar tvättade. Dom köpte jag i somras och det är frågan om dom hamnar på Myrorna eller i garderoben efter de har torkat,,,

Dagens bästa fynd var nog vasen till vänster. 25 kr. Den låg lågt ned på en hylla och det såg ut som om det var två delar. Jag blev paff då "delarna" satt i hop. Sprang ihop med "Porslinsbloggen" som naturligtvis visste exakt vad det var, när jag plockade upp den ur kassen : "Safari" av Tamara Aladin for Riihimäen Lasi,. Finskt alltså och tidigt 70-tal. Och jag måste säga, verkligen snygg! Den andra vasen fick jag ta till hjälp av www.signaturer.com. Jag är rätt dålig med att veta vad mystiska signaturer står för. Viktigast är dock att jag känner för vasen och visst ger den ifrån sig mycket 50-tal! Vad hittade jag för namn? Jo,Bonni Rehnqvist. När jag googlade på hennes namn kände jag i gen faten och vaserna med ansikten, på. Hon var verksam hos Törngrens keramik i 30 år och mellan 53- och -63 så signerade hon med sina initialer, som under min vas. Och ni kanske visste att Törngrens i Falkenberg kan vara Europas äldsta krukmakeri, i drift (som dom titulerar sig, med frågetecken)?


Nu behöver jag inte titta mer efter Gustavsbergs "Emma" (Paul Hoff). Hittade 4 koppar å fat till så nu har jag 8 st - det få va nog. Som tidigare tycker jag att jag har fyndat för 80 spänn för 4 är ju inte mycket? Så till en annan bekanting som stod i en glasmonter på Ta-till-vara.: Rörstrands "Ninette". Köpte ju i somras, tekanna och koppar. Nu blev det en sockerskål. Den tittar fram till höger.
10 kronors saker. Ett litet ovanligt loppis-fynd för att vara jag och nog  betydligt äldre: Ett ganska gammalt underlägg med lite luffarslöjd som ben?. Men jag har inte fått bort all smuts. Brickan är än ganska ingrodd men det var kanske det som gjorde priset? Motivet är väl ganska romantiskt med pojken som jagar fjärilar,,,En enkelt litet fat/Askfat av serien Granit/ Hjördis Oldfors UE (hoppas jag att det är) blev det sista inköpet för idag. Jag  hittar ofta ett användningsområde, om det så blir ett ställe att lägga the-påsen på,,,

* * * * *
När jag satt som passagerare mellan dala-städerna så läste jag "Minnernas Journal" som damp ned i brevlådan idag. Mycket lättsmält läsning och nostalgi som fyller sidorna. Såg en notis att till våren  släpper SVT på arkivet så att vi kan se hela program och serier från televisionens historia, via webben. Gissa att jag ska söka efter guldkorn, se och minnas,,,som "Hylands hörna",,,Minns ni förresten naturfilmaren, visselkonstnären, fågelimitatören och jonglören Jan Lindblad tex?


12 kommentarer:

 1. Tamara Aladins vas är hur fin som helst !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar just den där lite mörkblåa färgen i glaset.. Sen att det är någon spännande form och struktur. En del finska vaser besitter ju de egenskaperna. Ibland har man tur,,, :)

   Radera
 2. Läste oxå att SVT ,äntligen, öppnar sitt arkiv. Ser fram emot detta!!Vasen va ju superläcker!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom har nog en fantastisk samling som nu är digitaliserad. Vissa barnprogram kan ju vara riktigt roliga att se , inte minst tv-kalendern. "Broster, Broster" minns jag i fragment och "Barnen i höjden". Undrar om det kommer att kosta??
   Saknar en tjänst som sätter ut äldre svenska filmer,,,

   Och vasen håller jag med om!! ;)
   Tack för att du kikade in!

   Radera
 3. Läckra spisplattskydd du har...hade själv såna...till en mörkröd spis!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppmärksamma du!! :)
   En gång i tiden ville jag åxå ha en sån där rödmelerad spis och då gärna med tillhörande klocka. Sen blev jag realistisk. Fast jag valde en ändå en spis med vanliga plattor just för att kunna ha spislock, när jag bytte.
   Har dom här klassiska Arabia/Finel som du ser på bild men även röd metallica, sådana som jag minns från mormor,,,Hon var hopplös att bränna spislock så det stank i huset. Det har väl hänt för mig med men dessa Arabia verkar klara sig väl,,,

   Radera
 4. Vasen var spännande och fin. Du hittar ofta så fina små kokböcker, själv ser jag sällan dom från 50- och 60-talet utan mest massor med nyare.Jan Lindblad, ja när han var på tv så bänkade sej min far alltid framför rutan och höjde volymen.
  Ser at du fått kommentarer om spislocken och dom är verkligen snygga. Finns det inte kastruller med ungefär samma färg och mönster?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej du!
   Jo, jag har en liten samling av böcker och häften - ju mer bilder, gärna kolorerade, desto roligare:) Oftast har jag hittat dom på mindre loppisar i hem - på Myrorna kan de kosta upp till 50 kr,,,Vi är nog inte ensamma med det intresset,,,Om jag är intresserad av matlagning? Totalt okunnig! Men jag läste som liten dom här pärmarna med lösa blad som man fick när man handlade, tror ja - och mormors pärmar var fulla med med färgstark mat (och goda råd).

   Spislocken syns ofta på mina bilder - ända stället då inte fotoblixt behövs *ler*. Och det stämmer: grytor i samma serie har jag nog 4 st. och så kaffepannor i tre storlekar men den finns nog som skål, kanske mugg och ja, tom, kökslampa(om jag inte minns fel. Arabia/finel kan du googla på. Ibland blir man förbryllad över vem som är designer men oftast står det Kaj Franck. Lampan skulle vara kul att ha!

   Radera
  2. Missförstånden med Kaj Franck och Finel tycks vara vanliga. Finel var en serie som designades av Esteri Tomula och Raija Uosikkinen för Arabia under 60/70-talet. Kaj Franck har alltså ingenting med Finel-serien att göra.

   Radera
  3. Tack Fia!!
   Det här med designer, formgivare, dekorgivare - det är en gåta! Men det var ju tur att jag skrev vilka ord man kunde googla på för att se flera emaljerade ting och inte specifikt vem som har formgivit :)Men söker man på nätet får man jättemånga träffar på Finel/Kaj Franck.Inklusive retro-butiker - även i Sverige/Finland/Japan.
   Jag gjorde tex. misstaget som nämde om servisdelar till "Anemon" som Marianne Westman,,,genom att googla på träffaroch lita på det.. En annan retrobloggare var uppmärksam och jag rättade till.
   Men värst är väl "Stig lindberg" och "Lisa Larsson" - rena affärsvinneriet att bara nämna deras namn. Brukar le åt hur många plastserviser som Stig Lindberg anses ha designat, på Tradera,,,

   Snart kanske jag tar med mina emaljerade ting i ett inlägg,håll utskik, Fia! Jag är helt novis och misstänker att jag har mer finskt hemma ;)
   Tack igen för din kommentar!

   Radera
 5. Klart man väljer loppis före tvättid! ;) Den finska vasen var tjusig, och kul att du lyckades komplettera med några extra Emma-koppar till så bra pris! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, jag avslöjade visst hur duktig jag är att skjuta upp saker å ting! Jo, jag kan vara en ena riktig slarver ibland som bara "roar mig" ;)
   Sen jag började läsa bloggar och börjat blogga själv så går jag och tittar efter vaser - gärna med färg och form. Så denna undkom mig naturligt inte!
   Att jag har "Emma" i mitt köksskåp är bara slumpen men jag tänker inte gå in på tallrikar, det räcker med assietter. Men sockerskål och gräddsnipa är tänkbart,,, ;)För 5 år sedan hade jag nog funnit "Emma" ganska ful men nu ser jag mycket mera charm och något så tidstypiskt,,,
   Kul att du tittade in!

   Radera