02 oktober, 2012

Tre L: läsarnas val, loppis och Liseberg!

Det här kallar jag en arrangerad bild men det har sin anledning:

Efter en dryg vecka sedan förra inlägget har läsarna kommenterat sitt (TACK!) och vid sammanräkningen (oj, vad dramatiskt) så kom domaren fram till att nästan hälften la sina röster på NR 5 - äppelgardinen!
Tätt skuggad av de höstlövsliknande gardinerna, NR 1 som inte riktigt nådde fram,,,


Äppel-gardinen kommer att sättas upp i samband med nyputsade fönster för att bytas ut till första advent advent då julgardinen träder in. 
För nu är det bara 2 månader fram tills dess - tiden går fort!

                                                        * * * * * *

Efter en arbetsam vecka och en lika arbetsam helg blev det tillfälle att åka runt på den klassiska rundan: Rastastugan - Tullivippan - Insjön.
Resultatet av den ansträngningen blev magert. Det blev mera av varan: småplock då jag sökte mera  fynd och sparsamhet. Ibland är det det inte läge för det är många hyll-/bordsförsäljare som är som små antikhandlare - väl medvetna över vad dom har satt prislappen på,,,och skriver därefter. Vem som är tillverkare och årtionde. Skicket kan däremot vara si å så med,,,det har jag nämnt tidigare. (Gud, vad jag upprepar mig,,,)
Det var dock skönt att komma sig ut i dala-landskapet som just nu håller på att skifta i färg till många färger.
Höstfärger. Mina färger i mångt. Den klara luften piggar upp själen,,,

Måndagar så har vi industriområdet Ingarvet här i Falun: PMU, Ta-till-vara, och Loppishallen. Men nä, PMU kändes som tjurrusningen i Pamplona. Vilken hylla ska jag sikta in mig på?, liksom.
Sen är det tillfälligheten som avgör. Då är det skönt att sätta sig ned och ta en kaffe och en munk och titta på alla kunder som vrider och vänder, bläddrar och lyfter,,,

 
En blomkruka till. Denna gång blev det MS-krukan från Upsala Ekeby. Rensade ut mina nyproducerade efter att ha läst RETRO-tidningen (jag tror inte att jag är ensam om det,,) så nu har jag en rad med små krukor i vita/gula nyanser,,,med kaktusar i. :)  Den gräddiga vasen bredvid är kanske en Upsala ekeby också? Naturligtvis har glasyren flödat ut så jag ser inte. En tjuga för 12 cm, är den nog värd!F.v. En vas i klarglas köper jag nästan aldrig men den trekantiga formen var attraktiv. Sen vet jag inte ursprung eller ålder - förhoppningsvis har den lite retro i sig :) I mitten tronar en hög Åseda-vas med etiketten kvar. Egentligen en faslig mix (tycker jag) på lite räfflor, tumtrycks-vecklat och en blommande öppning men samtidigt speciell i sin tantighet. T.h. ett sådant där spontant inköp som jag glömde att lägga tillbaks innan jag hamnade vid kassan. Kändes lite mesig i efterhand.


Här har ni lite blogg-inspiration som har smittat av sig: "Teak och orkidèer"   är den stora boven ;) Hennes lyktor har bosatt sig även i mitt kök. Som ni ser, väntar en Gabriel och en Norrmans för att införliva sig med gänget. Och för att lysa när mörkret har sänkt sig,,,

I en plastpåse på Tullivippan: en trätomte-familj visar upp sig med en sliten å liten vän.

Undra hur många keramikfat och askkoppar som jag har men den vänstra är Olle Alberius: "Kurbits" / Rörstrand, i stengods. I förgrunden, härligt orange ytterkruka från Steninge - i bakgrunden, ett klassiskt kakfat. Ni har nog många sett på loppisar. Jag har en skål och gräddsnipa i samma "serie". Tycker om de färgglada, målade inslagen på fatet,,,
                                                                                                                                                                     

Denna stora väggbonad tar sin plats. Brösthög. hmm,,,var ska jag ha den? Nu har jag ju satt en ny(gammal) tapet på väggen där den hade passat perfekt. Fiskar å allt. Design"Lini of Sweden". Min kompis tyckte att den passade mig som har den stilen. Jag tackade och tog emot för vem vet vad man hittar på, vid förändring? :)

Här är en gardin som jag åxå fick. Jag har ingen aning om det är en retro-textil (jo,kanske ändå på kvalitén och strukturen) men den kommer  att bli jättefin till våren då det gröna i bladverket harmoniseras ihop med tapeten i sovrummet.


En lång och brett tyg med retrokänsla. Kanske franskt då det står på sidan "Balticue".


Lite tyg för ett loppisbord?
Lite tyg till kuddar?

Jag är svag för bilplädar,,, Jag har nog fått i hop några med åren. Ett antal ligger nonchalant på armstödet till min röda fladdermus-fåtölj men den här kommer att hamna vid soffan. Baksidan går mer i rött. Och zize:n är rejäl. Blev förvånad när jag såg efter. Fast här fick jag betala 150 kr, klart dyrast av inköpen. Kanske skulle man kunna visa upp en vardagspryl dessutom? För tom. ett enliters-mått kan vara intressant,,,när det har ett plastflätat handtag. :) 

Nu måste jag ta tillfälle i akt och visa upp min senaste tavla. 65 kr från "Club Zero". Den hängde jag nyss upp ovanför soffans ena ände. Passar förträffligt ihop med mina "afrika-exotiska" inslag i vardagsrummet.
En sån där billig tavla med tryck som ligger oftast i en hög och dammar bland hötorgskonst, gamla grafiska verk och oljemålningar med okända konstnärer, på loppisar. För det är där vi hittar vad vi hade på väggarna tidigare,,, Målningar och mormors stramaljtavlor som har ersatts av fotokonst. Dagens förepråkare för fria ytor på väggarna, är många - en ljusreflex kan räcka. 
Där är jag som "kärringa mot strömmen"! Keramiktavlor, textilier, oljemålningar å planscher syns överallt i mitt hem. Talande, eller hur? Och nu så finns det en okänd tavla som har hittat hem igen, från 1953. 
Med savannen, elefanterna och krigarna - i den magiska skymningen,,,

                                                                               * * * * * *                                   Och så ett inköp från Tradera: en jubileums-duk från 1963!


Gammelstadens:" det bästa för hemmet". Bröllopsgåva?

                                       Saxat från vad som hände det året:
    
 • Liseberg firar 40 år med en speciell fest- och jubileumsvecka 31 augusti-6 september. Personer födda i maj, juni, juli eller augusti 1923, eller som hade säsongskort från Jubileumsutställningen, bjuds in till två födelsedagsfester på Rondo den 2 och 3 september. 
 •  
 • Evert Taube, Karl Gerhard, Owe Törnqvist, Per Grundén, Monica Zetterlund, Hasse Alfredsson, Tage Danielsson, Sonya Hedenbratt och Lennart Hyland är några av stjärnorna som deltar i firandet.
 •  
 • Danslokalen Jazzen invigs. Det nya dansstället ligger direkt innanför huvudentrén där Stora Dansbanan tidigare låg.
 •  
 • Meteor och Jubileumskarusellen heter årets attraktionsnyheter och på spelsidan presenteras Jubileumsspelet.
 •  
 • Duke Ellingtons orkester uppträder i Jazzen, i Konserthallen och på Stora Scenen medan Count Basies orkester uppträder i Jazzen och i Konserthallen.
 •  
 • Anita Lindblom och Zarah Leander uppträder i Cabarethallen
 •  
         Mer om Lisebergs historia kan ni läsa på:
          http://liseberg.se/sv/hem/Sidfot/Om-Liseberg/Lisebergs-historia/

       
12 kommentarer:

 1. Men ojojoj vad många bilder, jag blir halvt snurrig av alla dina fynd.
  Tomtarna på vilden ser väldigt lika ut tomtarna som vi gjorde hemma från Panduro när jag var lite. men jag kan ju ha fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snacka vem som är snabbast att läsa!! Hur fixar du det ;)

   Jag är helt snurrig efter inlägget! Fattar inte hur text och bilder kan flytta runt om man så gör en liten ändring! Detta är för en klant som jag, ganska tidskrävande,,,
   Kan tomtarna kalas då retro?? (nu måste jag kolla upp åldern din,,,haha,,,)Ok, om de så är Panduro så passar dom nog in i min lilla trätomt-samling :)

   Radera
 2. Ha, så du kallar mig för bov! Tur för dig att jag inte bor så nära för då kanske jag skulle komma hem och tjuva ett par lyktor. Gabriellyktan til vänster som det ser ut att ha en hänkel på har jag nämligen inte i rött, så den blev jag grymt avundsjuk på ! ;)
  I övrigt är det alltid lika roligt att se dina fynd, och jag kan inte annat än undra var du gör av allting....
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. *ler* äh, jag bara retas. En del av mitt köksbord är grupperat nu med ett antal. Jag hade nog aldrig sett dom tända tills du hade med ett inlägg,,,och så gillar jag att fortsätta göra dig lite avundsjuk (fast jag inte är alltid beredd på när det händer,,)nog.

   Jag undrar själv när jag ska använda det mesta men det här är väl en pensionsgaranti: att jag har gott om retro när jag blir gammal nog och kan njuta mer av svunna dagar,,,haha(men visst rensar jag på mycket som jag inte fattar varför jag köpte;) )

   Radera
 3. Tänk att det är fler som köper dom "fula" lyktorna, dom ser ju inte mycket ut för världen när inget ljus brinner i. Kul !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag nämnde det till Ann-Charlotte nyss: inget ljus - ingen skönhet. Flera är snyggare än ett!
   Det är alltid kul att man kan hitta någon gemensam nämnare hos andra. För två år sedan hade jag ingen lykta,,,och så blev jag blogg-smittad *ler*.
   Och jag kan räkna upp ett par saker till där intresset har inte bara poppat upp,,,
   Tack för att du tittade in!

   Radera
 4. Vilket bra gardinval!
  Du köpte bara lite småplock säger du...okej... en hel del skulle jag vilja säga :-)
  Gillar ju verkligen dom där lyktorna jag med och den första fick jag med från föräldrahemmet för många år sen och nu när jag(nästan)bara har Gabriellyktorna kvar så är dom nio och risken finns att dom blir fler...
  Fina textilier, tomtar och annat också. Vasen du kallar mesig är inte dum den heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hh, Garbriel-lyktorna går ut i segertåg ;)
   Småplock är det nog allt men så är det ju på loppisar att allt, eller inget när det gäller fynd. En försäljare stod med en Bumling i hand nu senast och jag grämde mig över att jag inte hade gått åt det hållet först. Sen kom jag på att jag behövde nog ingen Bumling och dessutom är dom inte speciellt vackra heller,,,
   Kl. är efter midnatt så jag avslutar detta svar med ett: tack för titten-alltid lika uppskattat :)

   Radera
 5. Som sagt...du hittar alltid så mycket!! Grattis! Det fina blåa tyget med blommor är gjort av Göta Trägårdh för Ikea 1972.
  Länkar https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151073973016569&set=oa.10150477873195754&type=1&theater

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad roligt med en kommentar till mina gardiner! Var det IKEAs ??
   Är inte så kunnig inom textil - det är nog mera din sida,,,Men jag rotar å då finner man,,,Och det här gillar jag. Nu ska jag kolla upp din länk: ta hand om dig - nu måste jag gå och sova - ögonen ser i kors,,,

   Radera
 6. Älskar Lini Of Sweden-vepan. Vi hade en turkos i butiken förra året och då berätttade en kund att den varit med i ett retroreportage eller flyer till en mässa eller något liknande (minnet sviker). Superfin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Maria!!
   Ja, jag som är akvarium-människa och har fiskdetaljer i inredningen, passar den hos! Och när jag googlade hittade jag ett reportage som mycket väl kan vara din "Lini". Förstod då att det fanns då en viss attraktion till textilen ;)
   Får se när jag nästa gång kan besöka eran fina affär :)

   Radera