26 september, 2012

Gardin - hjälp?

Nä, men vad trist,,,suck.

Mitt överskåp ser verkligen proppfullt ut. Gardiner som jag har köpt på loppis de senaste åren. För köket.
Hmm,,,jag tror nog att jag skulle kunna byta varje vecka,,,men det är en klen tröst när jag knappt kan stoppa in handen.
Och från det glada 70-talet över till de äldre textilierna i andra skåpet:
Nä,,,här var det  minsann ingen ordning alls. Kaos.
Jag som tänkte nappa på, bättre sent än aldrig, senaste bloggutmaningen om favoritmönster i hemmet.
Ok, jag är inte den som har letat och betalat för designat utan plockat åt mig vid prisvänligt tillfälle.
I sommar har det dessutom blivit några inköp som ligger kvar på en fåtölj i sovrummet. Ska jag ta itu med problemet nu eller senare? Hmmm,,,

Äh, ni kan väl följa med så får ni se hur tapetseringen blev istället:

Dänkflaskor och en tidig Soda-streamer,,,
Oj, undra om det blev för mycket kontrast till golvmattan? Den har hängt med sen huset byggdes och jag hade inte hjärta att slita ut den när jag flyttade in.
Det känns som att gå på lava, brukar jag säga ;)
Men just att jag valde bara att måla till vita skåpluckor så öppnades möjligheten att skapa sen 60- /tidig 70-tals-känsla, på mitt lilla sätt. ( Allt är inte tidsenligt.)

Nu bör jag tillägga att det kommer inte att förbli så här tomt. Fågelburarna ska in i hörnet, på andra sidan och det väntas att lite Norrmans-keramik kommer upp. Så det blir väl ingen riktig fondvägg,,,men det blev betydligt ljusare än min tidigare, faluröda!
 
Medan vi är i köket så kan jag väl bjuda på några detaljer:

Ordning och reda bland köksdetaljerna,,,och jag har faktiskt ett antal blommor att vattna,,,


Av någon anledning tog jag hand om några av mormors kryddburkar när hon dog,,,Fönsterputsmedlet "Nya Amanda" är visst en präktig hemhjälp. Kul detalj, bara. ;)


Jag är nöjd över mina tyska vaser som så här på kvällen får en egen belysning. Dammtorkning blir ibland överkurs när man inte har tid,,,


Jag kan bjuda kaffe å saft för ett helt kompani. Jaja. Jag vet vad ni tänker,,,om jag utnyttjar allt i skåpet,,hmmm,,,jag är på väg!

Ensam på den röda pinnstolen ligger det ett lite halvsmutsigt förkläde som jag sydde när jag gick i årskurs 3. Och mitt i det oranga syns sömmen väl. Jag ville så gärna  göra det avancerat bågformat i grönt, minns jag och gav sedan nöjt förklädet till mormor. En fin present, tyckte jag.
För 20 år sedan dog hon och något som bla. kom tillbaka till mig var då förklädet.Det fanns en mening. Den passar verkligen in iden retro-värld som jag har skapat,,,

Radion är en enkel Philips. Den modellen hade vi, i köksfönstret. Och då fanns det inte så många stationer att välja på. Det var nyheter och musikprogrammen, "Hej trafikant" och "Dagens pausfågel". Typ. Om jag inte minns fel. Hade inte problem att bestämma bordsradio i allafall till min lägenhet.
Nu är man så medelålders att man klarar av att lösa Melodikrysset,,,   ;)
Jag tror att jag återgår till att kolla på gardinerna istället,,,

Nu kom jag på!  Varför inte låta mina  läsare uttala sig om vilken GARDIN som jag ska sätta upp nu inför hösten/vintern?!  Jag hamnar ju alltid i beslutsångest och kan verkligen uppskatta några kommentarer,,,
Har en drös med mörkare å kraftigare gardiner som kan passa. Som sagt, någon finsk textil men de flesta är omärkta. Känner ni dessutom till något tyg så blir jag glad för det!
Jag numrerar (ja, det tog sin tid att ta dessa bilder men vad gör man inte för konstens skull) och noterar era val:


Nr. 1

Nr. 2
Nr. 3


Nr. 4
Nr 5
Nr. 6
Nr. 7

Nr 8

Nr. 9

Nr. 10

Nr. 11
Nr. 12


Nr, 13

Nr. 14

Nr. 15

Nr. 16
Nr. 17

28 kommentarer:

 1. Jag hade valt nr 16 som matchar både tapet och golv.
  Önskar jag hade lika många fina gardineratt välja på. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad trevligt att du tittade in! :)
   16 är noterat. Ja, det låter som en upprepning men det händer så lätt med nya inköp att man får ett urval med tiden,,,använt fyndögat,seru. Men 50-talsgardiner har jag inte alls så många att välja på,,,
   Ska in och titta på din nya blogg nu!

   Radera
 2. Herregud så mycket snygga gardiner! Det kändes nog som att alla skulle passa riktigt fint!Nr 6 tror jag skulle bli extra "maffigt"och snyggt i höstmörkret

  SvaraRadera
  Svar
  1. 6:an noterad Helena! Och tack för det fina utlåtandet! Men visst finns det mycket textilier i våra gömmor,,,och när det är grått och kallt ute så vill man känna sig "ombonad av färger",,,
   Jag gillar "maffigt";)

   Radera
 3. Först o främst, köket blev underbart! Och SÅ mycket 70-tal i ett o samma inlägg, jag häpnar och känner en släng av avundsjuka på alla dina underbara gardiner. Själv skulle jag, som du var inne på, byta varje vecka! Men skulle jag välja fick det bli nummer 1 eller 3. Annars är ju den med äpplen snygg i ett kök... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojoj, vilka superlativer :) Jag får nog ge små doser åt gången i mina inlägg då - vem vet vad som avundsjuka kan ställa till med...hihi.
   Nu verkar det som jag håller 70-talet väl framme men snart kommer jag in på de andra årtiondena mer - de står mig lika nära hjärtat,faktiskt. Noterat dina förslag samt "äpplen",,,

   Radera
 4. Nr.1 känns ju lite höstlik tycker jag...å andra sidan ger ju den med äpplena nr5 också höstkänsla. Fast egentligen funkar ju även nr16 med tulpanerna...men det blir ju liksom vår det...hmmm...det var inte så lätt när du har så mycket att välja mellan. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ,,,men Gittan, du kom med några heta kandidater ;) Kul!
   Jag fick ju inte ihop det med den förra bloggutmaningen å hade utlovat textilier,,,och naturligtvis sätter jag upp det läsarna har förslagit mest!
   Måste va mycket att välja på,,,*ler*

   Radera
 5. Oj oj jag håller på Metsovaaras nr 12. Nummer 3 och 4 skulle jag gärna köpa en bit av...Pompeja heter den... men det vet du säkert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du träffade av dom som hade designnamnet på långsidan!
   (som jag visste)
   Ja, det är spännnande vad som händer med nr, 12 ;)
   Alla har vi ju skilda smaker så jag är faktiskt glad över att det har trillat in så många kommentarer. Trevligt att kännna angagemang.
   Tyvärr har jag full längd i fönsterna så jag måste nog ha det jag har men nu när jag vet intresset så ska jag hålla utkik!

   Radera
 6. Vilka härliga färger och prylar. Det var vackra gardintyger du visar här , man får ju nästa lite beslutsångest, vill hänga upp dit vartenda par:) jag kanske inte är observant men har inte sett fönsterplacering vilket avgör egentligen vilken av dessa skönheter passar bäst. Med tanke på färger så hade jag själv använt den gula pompeja men gillar äpplena starkt. Eller kanske den vackra bladmönstrade ( Gråsten över den?) Iris av Metsovaara eller kanske den sista som en lite gulligare variant. Du får helt enkelt ha månadensgardin om du har någon som kan hänga upp dom åt dig;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Det var lättare att hitta fina tyger förut,,,nu ör det som så medvetet vad som är guldklimpar och dyrare retrotyger,,,
   Hur som helst, så hade jag med i förra inlägget en fönsterbild som du kan få lite uppfattning om färger å dylikt.Naturligtvis hade jag kunnat dra till med månadsgardin men jag är alldeles för oinresserad för det:)
   Registerar gardinerna
   Tack för titten :)

   Radera
 7. Åh herregud så många gardiner du har! Du måste nog byta varannan vecka, så att alla får vara med nån gång. Jag väljer nr 1 eller 5 eller varför inte nr 15 eller 16. Fin tapet och fina grejer. Kul inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gardiner men lite utrymme - hur det nu går ihop:) Vad trevligt att du gillade inlägget - jag har lite väl lätt fastnat i fyndvisning så det kan vara skönt med något annat. Du är ju inte den första som rekommenderar veckobyte,,,men så textilmedveten orkar jag inte vara;)
   Noterat numren,,,

   Radera
 8. Ja du det var inte lätt att välja, otroligt fina tyger du har! Utan att ha sett var gardinerna ska sitta och hur de ev passar in så föreslår jag nr 7, färgstarka och stormönstrade men ändå ger de ett lugnt intryck eftersom de är så harmoniska i färgerna. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag missade att förtydliga länken till mitt tidigare inlägg - där hade du fått se fönsterplatsen. Synd, men du är bra på att ge en motivering - det uppskattar jag :)

   Jag är inte så brydd att tänka att vissa längder passar bättre i ett vardagsrum,,men färgerna måste gå igen. Skulle jag twista upp det lite mer så passar kanske kappor bättre,,,men mönster faller sig bättre i längder,,roligt att du tittade in!!

   Radera
 9. Oj så många gardiner du har, och så snygga ! Jag gillar dom flesta men kanske allra mest nr 5.
  Fast skulle nog ha väldigt svårt att bara välja ett par :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. *ler* som du antagligen sett så har de flesta lite svårt att välja,,,och ett trevligt tilltag att få låta läsarna "få den äran" ;) Det är dock höst/vårgardiner jag har lättast att ändra på. Jag har full förståelse om man vill visa upp ett snyggt fönster och välja bort gardiner men själv skulle jag ha det himla svårt! 5:an är noterad. Jag räknar av efter helgen,,,

   Radera
 10. måste ju vara med och rösta. Mitt val föll på nr 1- mycket
  läckert motiv, passande nu i höst.
  De andra gardinerna var fina de också- häftigt att få se så
  många färgglada mönster.
  Vill ha, vill ha över den oranga vattenkannan!
  Kerstiniretron

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Kerstin, jag måste medge att jag själv blev nöjd med gardin-collaget men det innebar att jag gick igenom en hylla och fick lyfta upp allt igen. Och då blev det stopp inför de äldre tygerna,,,nästan lika ansträngande som att putsa fönsterna*ler*
   Vattenkannan ,den med blomman är tysk och lappen finns kvar ovanpå Emsa. Du kan alltid spana på Tradera - nyligen såldes det en där,,,eller googla på EMSA/vattenkanna,,,Du kan lyckas ;)

   Radera
 11. Hahaha jag fattar din beslutsångest! Alla är fina, ju! Men, ok, nr 3:-) Ååh, den nya tapeten är verkligen fin! Förresten, jag har din nr. 6 som duk ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske fborde söka fler saker där jag visar min beslutsångest,,,men just att se
   hur folk reagerar på färgstarka textilier är toppen.
   Jag blev själv jättenöjd med köket!
   När jag flyttade in för 12 år sedan så satte jag upp ganska tråkiga tapeter med takbård men eftersom de flesta är fina å ännu i gott låter jag bli nya inköp.
   Tack för besöket :)   Radera
 12. Definitivt nr 5, det är ju äppelsäsong. För visst är det äpple...? :) Jag tycker inte att det blev för stor kontrast mellan den nya tapeten och golvet, tycker nog snarare att de kompletterar varandra fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äpplena är populära!! Jag summerar i morgon kväll för ett inlägg för jag har jobbat hela helgen och är rätt så trött.
   Vad kul att att du såg kompletteringen - jag "söker den lite än" men tycker att jag fick in retro-känslan bra. Det är ju inga uppseendeväckande tapeter,,,
   Tack för att du tog dig tid för att kommentera :)

   Radera
 13. Oj, helt omöjligt att välja ju. Kan du inte bara byta varje vecka :)
  Nej jag kan inte bestämma mig.
  Men däremot kan jag bestämma mig för att jag älskar skurpulvret :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh nej, byta varje vecka?!! Finns det så flitiga människor?? Det motsvarar att pusta fönster varje månad. I allafall för mig. :)
   Kul att du uppmärksammade skur,,,eller menar du Fönsterputsmedlet? Nu blev jag osäker. Men jag inbillar mig det. Hursomhelst är det faktiskt en full flaska med "Nya Amanda" - inköpt på en loppis norr om Strängnäs. Jag gillar detaljupptäckandet i vardagshemmet,,,
   Tack för att du tittade in!

   Radera
 14. Missade ju tyvärr omröstningen men inser ändå att jag hade blivit nedröstad. Såhär i efterhand så släntrar jag ändå in och lägger en liten röst på nr 4. :)
  Vilken underbar samling gardiner du har!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad roligt att jag fick så många retrobloggare aktiva och att jag fick rota igenom min gardinhög! Nu har jag sorterat mina överskåp. Som du ser så är jag inte ute efter eller ha funnit designklassikerna, (förutom 3, 4 och 12 förstås).
   Jag nöjer mig med loppisfynd men det blir allt svårare att bara HITTA ett par snygga 70-talare eller varför inte 50-talare. En textil kan ge pricken öcer i:et i en lägenhet.Men vad kul att du kom in så här på efterhand.
   Tack "Trillivippa" för besöket ;)

   Radera