20 september, 2012

Auktion - jo, men visst!

Rassel, prassel - jag gräver djupt ned i påsen som en kompis hade med sig från Dalarnas auktionsbyrå.
Spännande värre.

Jo, det har hänt nu för fjärde gången att jag har lagt in bud. Blandad kompott i 3 objekt. En del porslin å keramik är jag inte intresserad av men de kan kanske bli presenter. Men det känns lite vanskligt att bara se på en bild och läsa: "slitage, mindre nagg",,,utan att gå på förhandsvisningen i  Borlänge,,, Jag chansar bara.

Det har gett en hel del glädje men nu överträffade jag mig själv och betalade hela 640 kronor, inklusive köpare- och slagavgift. Jag som brukar ibland bara betala med snåltarmen! ;)
Så ni kan förstå att jag kände mig nästan gränsen till slösaktig för risken fanns ju att jag skulle bli missnöjd och då kommer det att dröja innan det blir en till auktion,,,
En efter en så hamnade porslinet och keramiken i diskhon och fick känna på lite diskvatten,,,


Jag hade spanat in en vas i bland de otaliga bilderna på nätet, och visst var det samma som jag har två fat i: "Hacienda" från Gefle.(med komplettering under, att det är handmålat). Och det var vasen som fick mig att ge ett lite högre maxbud för jag har alltid velat utöka. 
Jag har ingen aning vem som står bakom dekoren men det spelar ingen roll; det här är ett set som utstrålar något tidsenligt och med en stor portions glädje.
Vasen hade klarat transporten,,phu,,omsorgsfull rengöring,,,och så jag fick gå in i vardagsrummet för att öppna glas-vitrinen,,,Prio två var ett fat av Jie:s Anita Bylund  under namnet "Janssons frestelse" nr:113...men det var fatet bredvid som behövdes tvätta sig ren,,,ja det var ju där "slitage" stod under bilden.
Men väl efter en genomgång med Yes så var Rörstrands "Eden" nr:20 i ganska fint skick., Det är väl bara å tacka å bocka att det föll sig så att det var bara betala 150-kronor för dem båda!

"Blå Råge" och "Gefyr" ("stig Lindberg) -  två lättsamma fat från Gustavsberg. Och en liten lockburk "Mullbär", från Gefle.

Vad roligt att det låg en bullig tekanna bland högarna och dessutom en "Ceylon" av Hertha Bengtson/ Gustavsberg. Och "Colorado"-skålen kommer nog att fyllas upp med diverse godsaker.
Ett mindre krus från Mari Simmulson, gjort för Epa-varuhusen, knuffas med den blad:iga "Dukat" från Upsala Ekeby/Karlskrona och en stilren ungfast form "Primör", från Gefle.
Vet någon vem som står bakom Aràbia-fatet till höger?
Och här har en "Inger Persson" vas från Rörstrands Atelje, hamnat i en ugnsfast (ganska trist) Gustavsbergs-skål.
Ljusstakarna är Gustavsberg och Josef Ekbergs skapelse. Gustavsbergs-skålen "Maja" var den enda som inte hade ett bra skick men den är inte så betydelesfull.
Någon som vet om signaturen till Arabia-fatet?
Jag är nog rätt nöjd, ändå, summerar jag när jag torkat torrt allt. De objekten i partierna som jag köpte, höll bättre skick än vad jag hoppades på. Och så fick jag mig en "Hacienda"-vas. Det var det viktigaste :)13 kommentarer:

 1. Hacienda är bra snygg den, tyvärr finns ingen formgivare angiven i böckerna, så vi kan bara gissa...fint att ha som serie/samling kan jag tycka! Har aldrig lyckats stöta på den till rimliga priser, missade en nyligen då jag tyvärr inte såg ett MMS med tips om en sån skål...suck...

  Ceylonkannan är också fin, har flera delar i serien, men tyvärr ingen tekanna. Det kommer nog framöver ska du se :-)

  Apropå det så skulle vi väl försöka få till ett möte snart, du kan väl skicka mig ett meddelande på FB eller mejla så kan vi försöka tajma ihop lite. Jag har kört omkring med grejer till dig i bilen ett tag nu ifall jag skulle stöta på dig ;-) Har dessutom med en liten överraskning som jag tror kunde passa hemma hos dig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min kompis, som hämtade ut sakerna, trodde först att det var en typisk West Germany-skapelse till vas. Och det kan jhan ju ha rätt i för "Hacienda" är ju ganska färgstark och lättsam. Jag är bara glad att jag kompletterade till "treenigheten" - jag har faktiskt försökt hitta en del till :)
   Celon-kannan, med sitt spindelnät/korg-mönster har jag bara ett fat i. Nu har jag minsann några tekannor att ta till - före bloggandet hade jag bara min gamla klassiska.
   Jag får försöka kontakta dig, hu vad dagarna rinner nu i väg inför hösten! Och du har ju haft dina funderingar om bågra ting,,,Men jag har ju antingen jobbat eller varit bortrest så vår vanliga mötesplats, på nån loppis - ja, det har inte blivit av.
   Oj, säger jag till överraskningar, vad kan det va??(och har jag mer plats? *ler*. Det måste bemötas :)

   Radera
 2. Du fick väldigt mycket fint för pengarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Helena!
   Om man skulle ta Tradera-priser så har jag fått valuta för pengarna.(googlade fram att Inger Persson-vasen hade ,med frakt, sålts för 1000-lappen, på Ebay!) Men oftast stirrar man sig blind på att betala kring 30 - 50 kr för loppisfynd ,,haha.
   Men naturligtvis, går jag in i en antikaffär och fastnar för en sak eller möbel så är det väl bara min beskärda retro-ekonomi av min konmunallön som begränsar inköp,,,och sen så det är ju kul att fynda lite ;)
   Man kan få mycket i onödan men även mycket trevliga saker när auktionerna lägger ut i partier.

   Radera
 3. Oj,oj.oj vilka fynd du gör. Hacienda var ett härligt färgsprakande blickfång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gittan - håller med att Hacienda är ett blickfång i färg. Och ibland måste man själv vara ganska färgsprakande för att kunna uppskatta ;)
   Jag är nöjd över inköpen,,,och det visar ju att man kan "fynda"- i allafall lite"-på stadsauktionerna :)

   Radera
 4. Det var mycket fint för pengarna :) Eden som ugnsform skulle jag gärna lägga beslag på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag hälsar på min äldre granne så serverar hon gärna maten med Eden-fat och så blir det kaffe med hennes Eden-koppar efteråt. Så blev min introduktion,,, Gillar dekoren skarpt och har en smörask och en skärbräda i samma. Vad trevligt med din uppskattning. Ja, då var det ändå värt pengarna å mödan :)

   Radera
 5. Ojoj det var ju en hel drös fynd detta.
  Eden är väldigt fin. Har haft och sålt en del sådan delar. De är eftertraktade. Hacienda serien är ju helt underbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. *ler* - ja, nu är jag åxå nöjd. "Eden" är fantastiskt fin. Jag gillar även "Vendura". Men nu ska jag hålla mig från alla inköp för det blir svårt att rensa ut vad man vill ha och inte vill ha. Och "Hacienda:n" har jag nu i tre,,,vet inte om glaset i vitrinen klarar av ett till ting!
   Ja, sen jag började gå in på bloggar har inspirationen ökat betydligt.Vad mycket fint och spännande miljöer som man kan skapa!

   Radera
 6. Jag har faktiskt aldrig varit på auktion, och det verkar ju farligt ;-)
  Favoriterna den här gången är Hacienda och Eden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Auktion på nätet är minst lika nervigt! Man kan följa med budgivningen live och det ger lite spänning. Tack för att du tittade in! Jag såg din komnentar nu...Det tog ett tag men bättre sent än aldrig. :-)

   Radera