18 augusti, 2012

Sommarens bästa fynd?Fynd är så individuellt.  Vad som är fynd för dig är de kanske inte för mig. Är det ett ekonomiskt värde som skapar inre berusning eller sliter föremålet känslomässigt tag i dig och får hjärtat att banka bara av åsynen? Ser du framför dig den ultimata placeringen, eller utökandet  i samlingen eller möjligheten till lite extra vinst i plånboken?

Det är väl på ont och gott att blogga. Det goda är att man inspireras, kunskapsmatas och finner gemensamma nämnare och vänner i sitt intresse och det onda är, i alla fall för mig att man vidgar sina vyer ännu mer, inspireras till nya samlingsområden och plötsligt så har man ett litet berg av saker som ska hitta sin plats! Och jag som har det skrivet i min blogg-ingress att "det ryms mycket på 73 kvadrat,,," *ler*

Pha,,,"för guds skull kom INTE och hälsa på mig NU för jag ett vardagsrumsbord fullt, 3 påsar med tidningspapper vid dörren, plastkassar till förbannelse och ekonomiskt läckage,,,"

Reijmyre och vägghängen. Jag ska nog göra en "kappa" till lilla köksfönstret av dem,,,

Men jag måste säga, att varje sak har sin mening och jag ska bruka och nyttja varje pinal under min livstid, njuta av allt ögongodis, glädja andra med fyndiga gåvor, minnas och le och vara jäkligt stolt över att återanvända årtiondens design- och bruksföremål. För det finns så många skatter,,,som väntar runt hörnet, hos släktingar eller på ett loppisbord som någon förening har dragit ihop ;)
Amen.

Nä ,men vad sitter jag nu å skriver?! Är det en Bergspredikan eller? Det här känns ju som att jag har skrivit om det tidigare! Grrr,,,återupprepningar. Så galet det blir. Skyller på att det är midnatt nu och fredag har blivit lördag. Dålig ursäkt.
Det är väl bättre att jag visar upp lite nu vad veckan har gett under min tur till Strängnäs, en sommarskön weekend där och hem igen, över Norrtälje och Öregrund. Samt lokala inköp. Rakt på sak.
På måndag börjar jag jobba igen. "Sanningen är tung att bära".
Men jag ska återkomma senare just det här med "Fynd",,,,

En dansk väggspegel har fått sällskap av en hyacintvas och till höger, en godisgömma och en bon-bonjär av Bertil Vallien, Kosta. Hjälp, håller jag på att bli en blå-diggare? Inköpt vid Rastastugan.

6 assietter och 6 efterrättsskålar "Gul Lotus" Bibbi Breger/Gustavsberg. De stod i en hylla på "Loppishallen". Inte perfekta, lite glasyrskrap under var det nog men ringa av bestick så för 120 kr var de visst värda att glädjas åt.  Dekoren gillar jag skarpt.

Vasen har jag ingen susning vad det är men fatet hittade jag hos "Hildings" och kommer från Pukeberg, signerat Staffan Gellerstedt. Till vänster en såssnipa? som jag tror kommer från Reijmyre glasbruk.

En kvartett av färgstarka tyska vaser. Den blå fanns i ett skyltfönster i Tierp. Affären hade just stängt för dagen men när personalen skulle lämna stället så haffade jag en av tanterna och använde hela min norrländska charm att fä köpa den,,,det lyckades :)

Det gör inget om det saknas ett korklock på Mari Simmulsons "Rusticana" - jag är glad att jag har hittat en tredje del. Till höger en "West Germany" vas som jag samlar på. Men är skålen i mitten också tysk? Det står under 3010/86 och där är det matt glasyr.

Veckans RÖDA: emaljerad skål från Finel/Arabia, en retrovåg som jag kan sätta minikaktusar i fatet och så röda,hederliga, svenska trä-ljusstakar.

För 100 kr fick jag detta set: 2 tekoppar och en tekanna från Rörstrand. "Ninette" heter servisen. Åh,,,ännu mera blått hemma hos mig. Tierp, på genomresa.

En string-höna på teakfot. Ny eller gammal? Med gong-gong-mage.Får mig att tänka på en viss katt från Gunnar Ander men, men,,,Den emaljerade duon: mugg och fat, ger vissa barndomsminnen :)

En broderad julduk med änglar.Tänk vilket arbete för 60/70 år sedan! Och mycket av det broderade ligger i högar kvar på loppmarknader,,Men 6 stycken textilunderlägg från Frösö handtryck låg inte länge kvar på bakluckeloppisen som jag var på.

Kompletterade med ett fisk-fat från Upsala/Ekeby. Vet tyvärr inget namn bakom detta. I mitten, en keramiktavla av Dagny Zachrisson och till höger en funkis-lampfot som jag verkligen gillar färgen på. En annan femma hur mycket el man måste byta och vilken skärm som passar?

Nu blir vi på lekhumör igen: fågel, fisk eller mitt emellan? Ja, det är katten Bergdala som jag menar men han är till vänster,,, Vilket retro-gäng!

Miniatyr-vasen konmmer från Höganäs. John Andersson står det under. Den mullige keruben som spelar dragspel: Shaubach Kunst i sovrummet och så har vi dom här äldre sterling silver-fiskarna som fungerar som ströare.

Okänd ljuslykta i rött glas, okända koppar som jag vill hitta rätt fat till, messmör -plastburk i en ovanligare färg, en anspråkslös julprydnad och så en liten bringare från Gefle: "Primör". Den köpte jag av en annan bloggare "Fröken Pralin" som har sin egen loppisbutik utanför Norrtälje. "Primör" hade jag som gratängform i mitt första boende. Fick den av mormor på den tiden då man inte var intresserad av gamla saker utan hade de,,,tills vidare. Så en viss relation finns,,,


50-talets läsvärda: "Lyckad djupfrysning"& "Vi konserverar"
Tv: Är det något till en blomkruka? Varför köpte denna? 1/13 står det under,,,
Denna finska ljusstake ska jag ge bort: signerad Pertti Santalahti för HUMPPILA. Köpt för 30 kr hos Röda korset/ Mariefred.

-Nä, blev det en plåtburk till?!!
Är detta nyproducerade glas eller äldre? Köpte 6 av dom men,,,

Och så kom vi till det här med "FYND" - var det känslan, en oanad kunskap eller ett vanligt impuls köp att få slänga 50 kr på dessa småvaser eller? Min kompis tutade utanför loppis-ladan. Jag fick plötsligt syn på de på en hyllplan av småprytslar, ljuslyktor och annat krafs vid utgången och fast det är inte riktigt min smak  (men grannen ovanför gav mig en "Gunnar Nylund-skål" som jag uppskattar mycket) så åkte de ned i en plastkasse, bak i skuffen och vi, in till Norrtälje för att hitta nattens boende.

Väl hemma pillade jag bort prislapparna under och fram kom en studiohand och Friberg. Berndt Friberg? Vem? Frågetecken hopades. Jaja. Dax att googla. Hmmm,,,jag ska kanske sätta ut en bild hos facebooks-gruppen? Så gjorde jag. Av reaktionerna att döma så har de ett ganska bra värde. OJ!

Och äntligen kom solnedgången till Öregrund, den omtalade.
Det lär inte bli någon som jag samlar på för jag betalar max 100 spänn för en pryl ute på loppis och bara ett par hundra mer, på antikaffär.
Och jag vet inte riktigt var jag ska ha dem men jag vill absolut inte sälja dem för det känns lite som kryddan på moset, att bli överraskad och få bevara minnet av den känslan och den loppis -sommaren.
Men vid första anblick,,, hade det stått en prålig, orange ,tysk vas bredvid så hade jag ta mej tusan, valt den istället och varit lika glad för det :)


26 kommentarer:

 1. Ännu fler fynd!!! Gul Lotus ser trevlig ut, Elisabeth brukar oftast köpa med sig några tallrikar hem och har då ett berg med udda snyggt porslin i sitt skåp. Den tyska vasen(bredvid Mari S. burk) har Elisabeth en väninna som också samlar på denna serie och hon blev överlycklig när jag hade min egen rullande loppis i Rättvik och hom hittade ett askfat i samma serie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte ha ett inlägg över vilket porslin jaq har för 50/60-talet åxå. Det står i vardagsrummet."Berget" är förpassat till bokhyllorna. Har inte valt ut något speciellt årtionde utan 50/60/70 gäller främst,,,men så har jag äldre saker, som jag har i sovrummet och kapprummet. Lotus känns så stillsam och harmonisk, för mig.
   Har Elisabeths väninna denna modell på vasen då?? Jag skrev inte det i inlägget men det visade sig att jag hade en likadan hemma i vitrinen! Osis. Hon kan väl fråga annars.
   Synd förresten att jag missade din rullande loppis-kanske hade jag hittat något hos dig åxå? :)

   Radera
 2. Ser att du fyndar på som vanligt! Roligt att du hittar så mycket vackert och användbart. Massor av vackra och snygga ting.
  Grattis till det STORA fyndet! Friberg vasen kan du säkert sälja ifall du skulle vilja och få igen en del av pengarna du la på de andra sakerna! Vet ej vad dessa brukar kosta, men den ser jättefin ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja du Jesper, jag skulle behöva ett hus snart!! För jag jag hittar mer å mer saker med mig hem där andra har redan "dammsugit av" innan *ler*. Och så ska detaljer å inslag av musik/litteratur å film räknas med,,,
   Det gäller att placera och göra "compact living". Och de "stora" fynden ska åxå hittas en plats till(nä,,,inte sälja)! Ja,ja - du hör vilken vånda - kul att du kommenterade :)

   Radera
 3. Ingen dålig vecka du haft! Jag är dock mycket nyfiken på hur du får plats med allt på dina 73kvm. Jag tycker att det är trångt på 580!!??! Fynd? För mig måste prylen verkligen "tala" till mig. Vem som gjort det eller prisfynd eller design kvittar. Bara vi gillar!!! Mina "gillar" av dina fynd är Gonggong-hönan samt den komiska katten samt ljusblå messmörsbytta- ovanlig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, jag kommer aldrig med i en inrednings-tidning. De kallar nog lägenheten för KAOS!Och gud vad jag skulle inreda med dina kvadratmetrar! Jag är lite ambivalent i "fyndandet" som du förstår men grundtankegången är som din :) Detaljer, detaljer, detaljer,,Och så gillar du mina småsaker åxå, vad kul att du gillade hönan! Den har säkert stått på loppisen i Grillby jättelänge innan jag såg den - dammig å dan :)

   Radera
 4. Återigen, massor med fina fynd. Jag tror jag utnämner dig Årets Bästa Fyndare redan nu, och det beror inte bara på Friberg-vasen. Alltid ett nöje att titta in.
  Gällande hyacintvasen så får jag en dansk känsla. Den brunbeiga glasvasen med stor mage kan eventuellt vara Lindshammar. Men jag är inte säker, utan ger bara en ledtråd i google-träsket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh,tack men inte kan du väl räkna mig som storfyndare!Jag skulle kanske bli det men då ska man ha bil, vara morgonpigg, gilla att köa och trängas, och vara en hejare på att pruta,,,jag är ingetdera, eller rätt så dålig.
   Och tack för tipsen! Det är alltid kul att höra ledtrådar till vad man har köpt :)

   Radera
 5. Jag tänkte på din vas...Vad är det för loppisägare som sätter prislapp över märkningen? Det ska man väl aldrig göra, och allra helst en märkning med studiohand och Friberg, dom måste ha haft en tillfällig sinnesförvirring!? Men tur för dig,det är så roligt när någon gör sådana fynd, undrens tid är inte förbi! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det konstigt men att sätta under gör många loppis-säljare faktiskt! Det känns ju bra att det var ett fast pris dessutom för att jag är så dålig på att fråga på icke prissatta alster. Det var nog bara tillfället att dom råkade sälja till det priset och att jag råkade se och tog åt mig vaserna då de är inte prio ett i mitt hem. Men jag lär nog uppskatta dem :) (nu irriterar jag mig lie på att det var ett par som hann före mig med 10 min. på en vas men dom bör nog vara rätt nöjda nu- om de ens har reagerat på signaturen,,, ;)

   Radera
 6. Härligt inlägg, många kloka ord. Och shit vad mycket du hittar på dina rundor, det gör aldrig jag. Vad som är ett fynd tycker jag är helt personligt. Vi har ju tidigare konstaterat att våra smaker drar åt samma håll, och dina småvaser som du handlade utan att veta deras värde hade jag aldrig ens ägnat ett ögonkast, tyckte de var skitfula. Men, hade det stått en orangebrun norrmansuggla eller nåt liknande på hyllan hade jag jublat och tyckt att jag gjort världens fynd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du uppskattade det!
   Jag vet knappt ibland vad jag ska skriva om och då kan det bli hjärnsläpp(och måste rättstava därefter). Och det var just det som var det ironiska: jag var så nöjd över min julduk som för mig var ett "fynd". Silver-fiskarnas stämplar såg jag åxå när jag kom hem - de satt under huvud-locken.Det är väl så när man passerar något värdefullt att "det man inte vet mår man inte illa av".

   Vi har alla vår individuella lycka,,,och så du å ja som har lite av samma loppis-smak *ler*

   Radera
 7. Härliga och underbara fynd, grattis! Att ha det snyggt och välstädat när man håller på med loppis funkar inte. Känner mycket väl igen det där med att alltid ha kassar stående med saker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket!
   Ja då vet du hur det är,,,jag hoppas att jag hinner plocka bort innan jag reser till Grekland! Tex. bokhyllan som jag fick hem för några veckor sen står än i hallen! Jag skäms. Men den passar bra att ställa in småsaker och fotografera för bloggen,,,så något gott bidrar felplaceringen ändå. Man måste hålla skenet uppe,,,haha.

   Radera
 8. Inte undra på att man aldrig hittar nåt på loppishallen trots att man är där varje dag, nu vet jag ju var grejerna hamnar ;-D

  Jag gratulerar än en gång till fynden, speciellt det stora lilla vasfyndet av Friberg. Som vanligt är det kul att se alla dina fynd och höra hela historien bakom, fortsätt så så vinner du mitt pris "vältaligaste bloggaren" :-)

  Jo, förresten, den grönblå hyacintvasen är Lindshammar, den gulbruna är nog också Lindshammar, med reservation för Bergdala :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha,,,jag har väl varit där 4 gånger! Du är ju bilburen du och jag är för lat för att cykla dit upp! Nä, det räcker ju bara att någon fyller på med nya saker saker på dom här hyll-loppisarna så kan det försvinna illa kvickt.
   Vältalig vet jag inte, "pratsammaste" är väl ett rättare ord. Jag tänker fortare än jag skriver och då kan det bli MYCKET konstig svenska,,,
   Tack för tipsen. Du kanske kan träffa av vilka fat som passar till kopparna åxå och om de blå glasen ens är gamla? Hoppas jag ,,, :)

   Radera
 9. Ja jäklar vad många fina fynd du gör. Det krävs lite mer än tur för att lyckas hitta alla dessa godingar.
  Den lilla vasen tycker jag att du skall sälja, det var ju så galet mycket pengar i den. Så finansierar du hela nästa säsongs loppisfyndande:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack du!
   Jag gillar till 8o procent som jag köper! 10 procent ger jag bort/byter och 10 procent fattar jag inte ens vad jag såg hos tinget,,,det hamnar i källaren eller till någon välgörenhet igen.Och det som visade sig inte va riktigt helt å brukbart.
   Och vaserna, nä, de får jag försöka bereda plats i vitrinen: de ska bli trevliga minnen över en förvånande "loppisrunda" i augusti-2012,,,:) jag måste hur som helst hålla nere loppisbudjeten nere då jag har så många andra intressen att berika *ler igen*

   Radera
 10. Älskar gong-gong-tuppen! Vilken härlig fyndtripp i dubbel bemärkelse :) Du förmedlar glädjen över att hitta vackra och roliga saker - du ligger bra till för Årets Gladblogg också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul att fastna för en pryl som så många har ratat!
   Jag minns att den fanns i Grillby-ladan i fjol. Och den var smutsig och med spindelväv vid foten. Och jag köpte den inte själv men nu,,,med andra ögon.
   Det är just vidden av loppis som ibland förvånar mig: vackert är naturligtvis en sak,det värdefulla väl också men det här som är tokroligt och har charm (men sällan ett värde) uppskattar jag åxå.
   Och jag vet: jag är hopplös med smile:isar och leenden när jag skriver men det är bara en del avmin generösa å glada natur :)
   (Ops! I did it again!)

   Radera
 11. Många både roliga och vackra fynd i en salig blandning. Bland favoriterna den här gången var Lotustallrikarna.
  Den randiga lampfoten har samma färg och mönster som en vas min mor har.Sen kan jag bara hålla med övriga som kommenterat, att man blir glad av dina inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Christin - fina kommentarer från en flitig bloggläsare :)
   Jag kunde inte hålla mig från Lotus fast jag jag annat porslin i mitt skåp som också vill komma fram. Men det var ett bra pris. Kunde inte hålla mig,,,
   Vad roligt att din mamma hade vasen,,,det kanske finns flera delar till modellen??
   Välkommen åter,,,ska väl hinna med ett inlägg till innan nästa resa ;)

   Radera
 12. har givetvis läst dina bloggar om alla otroliga fynd och även din halkolycka har jag då sett. Ja fy och usch så hala klippor kan vara. Som snubblig pensionär är det knappt jag vågar mej ut på så farliga ställen, men halka och tappa fotfästet kan man göra även som yngre rask märker jag. Hoppas alla skador läkt så du är som vanligt igen.
  Har för min del varit lite stiltje i kommentarer på bloggar. Det är bär o svamptid som inte går att missa och så var vi i sköna Sälen för bla hjortron. Gå på myrar tar hårt. Om jag inte har helt fel var det Gunde som träningssprang på myrar. Ja det måste varit topp för konditionen. För min del räckte det med att en fot sjönk ner och skulle ha upp den- jobbigt, jobbigt- helst ville man ligga kvar, fast då riskerade man ju bli dyblöt.
  Årets hjortronskörd blev vår största.
  Fynd ja. För egen del är det när jag hittar något tilltalande som dessutom är billigt, då kan man gotta sej länge åt det. Så där billiga fynd som många bloggare gör råkar jag dock sällan på, fast jag har en vas som jag vann på Tradera- en röd o blå lavavas. 2 kr gav jag. Vasen gick att hämta när jag hade ärende till Vara. Mina två kronor i plastpåse bytte plats med vas i påse i hennes blomlåda, sen hade vi riktigt trevlig mailkontakt ett tag. Det är fynd för mej att titta och bli glad åt det man köpt.
  Du hittar såå mycket fint som gärna skulle hamna hos mej om jag såg liknande, är inte så lite impad över att du trots du inte är på plats långt innan hittar så spännande saker.
  Kerstiniretron

  SvaraRadera
 13. HejKerstin!
  Nu är det bara kvar lite blått kring ögat och att stortånaglarna är fula som stryk samt att lilfingret går inte att böja bra. Svårt att skriva - jag är vänsterhänt. Jag kommmer att vara mera observant efter detta,,,tack för omanken.
  HJortron har jag nog inte blockat sen jag gick i högstadiet. Föjde med ut på någon myr men då jag är ingen mygg-älskare och det kan vara ganska sumpigt så var inte mitt tålamod på topp.Svamp är ett okänt kapitel för mig,,,
  Grattis till hjortronskörden! Det är ju inte för intet de kallas norrlands guld :)
  Jag fick en julservis som hämtades ute på Lidingö, för en krona. En kompis hade erbjudit sig för transporten då han skulle till mig näst kommande helg. Men jag tyckte det var så pinsamt(å han åxå) att komma med en krona i handen så jag betalade istället 100 spänn! (tradera).
  Jag tänker slltid att hålla igen på loppandet men det går inte så bra. Mina ögon söker känslan och relationen. Och datorn är ett stort kartotek av information och bilder. Allt måste dock handlas med glädje eller njutning av historiens vingslag,,,

  SvaraRadera
 14. Du gör mig aldrig besviken, här serveras det ögongodis på löpande band! Klart man ska köpa på känsla och köpa det man vill ha. Oftast är det ju så billigt på loppis så vill man inte behålla det själv kan det som du så klokt skriver bli en trevlig present åt någon annan.
  Jag skulle absolut inte samla på Valliens "Blå serien", men nu har jag ändå fem delar som står på stringhyllan i sovrummet... (Så om du inte vill behålla bonbonjären kan jag nog vara intresserad av ett litet byte. ;))
  Och visst har det sin charm att göra ett riktigt fynd, även om det kanske inte är det snyggaste man vet. När jag gör det brukar jag oftast vilja behålla fyndet ett tag i alla fall, få gotta mig lite åt det innan jag släpper det vidare. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad trevligt att du uppskattar mitt ögongodis!

   Och visst, kan du bli ägare av den lilla bonbonjären! Är det något som jag kan ge via Porslinsbloggen eller kommer du upp på Antikvärldens dag? Jag tänker nämligen åka på den,,,
   Ja, känsla, vilja och en smula kunskap räcker långt om man vill skapa ett intressant hem. Och vi speglar våra ting så annorlunda för omgivningen.
   Samlingar kan skifta mellan miljöerna. Ge aha-upplevelser. Och då sitter det inte i värdet,,,

   Tack för att du tittade in :)

   Radera