24 augusti, 2012

Fäbodar och födelsedagar.Levande fäbod. Med skogen som granne. Fjällko-skällans dova klang och en doft av frihet. Det är en bit in i augusti och jag följer med på det återkommande besöket där en kompis bedriver ett enmansjobb, en bra bit ovanför Älvdalen. Fäbo-driften är dokumenterad från 1600-talet. Riksintressant för kulturmiljövården. Ingen el och vattnet hämtas från en porlande källa.

Här övernattar vi i en timrad stuga och somnar till eldens sprakande i vedkaminen och vaknar till tuppens galande. En bit kulturhistoria och ett levande verksamhet som består av 4 intensiva och arbetssamma månader för min kompis. Upp klockan 4, mjölka kor och getter, messmörs-kok, ostberedning, smörtillverkning  - konstant arbete. Hur orkar karln?Hedbodarna - Dalarna.


En av Sveriges bäst bevarade långfäbodar.
Skönt att ta av sig stövlarna.

På tork.
Latinets "separo" betyder särskilja, avsöndra.


Väggarna är klädda med tidningspapper.


På rad.
Lite fäbo-retro: " Primula" från Rörstrand, på bordet.
Med utsikt, från Åsen. Österdal-älven.

Jag känner mig som en turist i kohagen. Ett främmande liv. Bortom "Windows 8" och cappuccino i Falan-gallerian. Jag önskar att jag kunde bidra med något mer än mitt sällskap och fikabrödet som vi tog med oss,,,inte den som inte får ont i handen av att prova seperatorn och väjer för koblajjorna,,,Det känns ju lite fånigt. Ja, jag är nog ingen större överlevare,,,

                                                 ********************

Vi åkte en helg men det var inte många loppisar utmed  landsvägen. Ganska utplockat.Säsongen kändes slut men den rätta sanningen var att vi hade åkt för sent från Falun. Det tar sin tid att ta sig utmed Siljan.

Här nedanför hittar du veckofynden som jag hittade under resan, här i stan och tillsammans med vad jag fick när jag fyllde år. En annan närmar ju sig ett halvt sekel. Det känns overkligt men jag har konstaterat att ungdomen finns dock kvar, men i ett annat fodral,,,

En trio tyska vaser, den till vänster är en present från grannen på andra sidan gatan. Dom två andra har jag en annan modell av...

Normans mulliga fågel till höger. Och två personliga, tyska blomkrukor. Den i mitten, en present.

Denna vas har jag i ett större utförande. Och så denna roliga katt,,är den gammal eller nytillverkad? Jag får så retro-känsla och ser inte vad som står under,,,

En Svea, en GA-kruka och en okänd till höger.

En liten Upsala / Ekeby-vas med Atterberg-känsla och ishinken IS-Sissi från NilsJohan. Garanterad värd en Selma.

En liten Åseda-vas i mitten frankeras av kanske två Reijmyre-ljuslyktor. Men här glömde jag att diska de rena!

En katt trivs alltid bra bredvid en Nittsjö-vas.

Vårt hems stora kokbok" Och en Upsala/Ekeby-underlägg från min barnvagns-ålder, av "Wiggo Haug".

Dagens - relaterade fäbo:känsla: jag gillade det vältäljda och om jag inte hittar passande bakgrund så gör det ingenting. Ja, för det är en 40-talslampa och jag jag kan tänka mig en glasskiva i bakkgrunden,,,

Textilier från "fyndhögen": är i en brun period. Gardiner saknar jag inte men kan inte motstå lite 70-tal,,,

Och så blev det lite mer textilier: 10 spänn för yllefilten t.v. mot att jag tvättade upp den,,,det var en bra deal. Hur tvättar man en sådan filt bäst? Jag har en till som är gul/svart som jag vill försöka ta mig an med."Thea Tanner" är en favorit i textil-djungeln.Hon besitter ett tilltalande tryck-språk.
Och då förstår ni även att den blå duken hamnade med i påsen - från en tid då det var fint med välstrukna dukar,,,

"Här har "Thea Tanner" köksbestyr!

Nu kommer det att bli ett litet uppehåll i blogg:andet,,,det beror på att en resa väntar mig, med fd. arbetskamrater. Vart vi åker? En ledtråd är denna artist som framför sin stora hit från -73: en låt som jag minns från min barndom. Tyckte om den. En speciell röst.Verkligen. Och hemskt ovårdat hår. Tyckte jag redan då.
14 kommentarer:

 1. Det står inte Bitossi, Italy under keramikkatten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att du tog upp Bitossi: Nej, jag uppfattar bara något försök till text,,
   Men oavsett, det kanske är något billigt krafs men katten förmedlar så mycket retro - och så i så fall är det då ett mycket lyckat krafs.Jag gillade ju den,,, :)

   Radera
 2. Svar
  1. Det ska jag! Sol, och bad å trevligt sällskap! Kan det bli bättre?! Ska äta Saganaki som förrätt varje midag :)
   Ett bra sätt att ladda bateriet,,,

   Radera
 3. Din fäbodkompis måste ha helt underbara månader där i skogen...och i vanlig ordning...underbara loppisfynd, gillar filtarna skarpt. Trevlig resa!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag beundrar viljestarka människor. Och han tar emot alla gäster så väl. Jag skulle bli nojjig av ensamheten. Och när han tagit hem djuren väntar en höst, vinter å vår inom vården,,phu!
   Filtarna blir en utmaning, det gäller att få dom fräscha. Det hade varit trevligt om de gjorde det. Trevligt dessutom, att du gillar mitt loppande :)

   Radera
 4. Ha en underbar resa. Tråkigt för oss med blogguppehåll men roligt för dig att komma iväg;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och nu är jag hemma dessutom!
   Efter 2 veckor, Grekland och Stockholm. Förhoppningsvis har jag laddat batteriet inför den annalkande hösten. Bloggen ska jag fila på i natt ;)

   Radera
 5. Vilken fin miljö du skildrat från fäbodvallen.Kul vaser, katter och annat du loppat också.Ha en trevlig semester!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Det är verkligen en tillflyktsort som alla borde få känna av som lever stadslivet. Jag gillar kontrasten. Och så blir det ju det här med loppandet efter vägen dit å hem åxå - som tradition :)

   Radera
 6. Vilka underbara bilder du bjuder på i början! Vore väldigt kul att åka dit och besöka, men jag hade inte heller klarat mig särskilt länge där...
  Katten du hittat skulle mycket väl kunna komma från italienska Bitossi, men den tillhör inte serien Rimini Blu.
  Du har hittat en hel massa fint som vanligt, och Roussos Forever and ever är en gammal favorit. :)
  Trevlig resa - vi ser nog alla fram emot att du ska komma hem och blogga igen. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du uppskattade dom. Och har du vägarna förbi så kan du nog ringa bara före för att visa intresse. Kanske i samband med en loppisrunda? Två flugor i samma smäll ,,hehe.
   Vem vet,,,kanske jag hittar en katt som visar sig vara en Bitossi, på nätet,,,ja, likheten är ju påfallande!

   Nu , när vi var i Parga så spelade vi på Spotify (som tur hade vi wifi på hotellet) hela samlingsskivan innan vi fick ut - även de i mitt sällskap hade positiva relationer till Demis.En stund att minnas när man är nu tillbaks till ett 20 grader kyligare Sverige,,,Brrrr

   Radera
 7. Skoj att ses på Antikvärldens dag! Hoppas ni fick mer er allt hem på tåget :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var kul att träffas!! (jag var så nervös att träffa andra bloggare,,,Min nervositet visar sig att jag pratar mycket,,,inte nån sävlig norrlänning här)
   Och förresten, allt höll!
   Det blev ett förmiddagsjobb att stuva ihop, mycket papper och så, tre väskor på tåget,,,phu!
   Jag hade ju med min greklands-packning åxå att kånka på,,,resten får du se i kommande inlägg *ler*

   Radera