05 maj, 2012

Och var ligger Arkansas?

Jag älskar att resa. Grekiska övärlden håller jag nära mitt hjärta, att uppleva storstäder eller varför inte en exotisk långresa,,,Medelålders man med önskan att få se mer. Men kanske är det mina resor till Uganda och Madagaskar som har lämnat mest intryck,,, Ja, sen jag var liten grabb snurrade jag på klassrummets jordglob och tittade i atlasen, lärde mig floder och hav,,,var upptäck-resande i fantasin.
Min inredning har väl inte utan anledning dragit sig lite mot det exotiska,,,Och en jordglob har jag alltid velat ha. Ok, jag har ju en liten en i hallen, och så en sparbössa kom jag på, men en stor,,,


Första maj hade jag ingen större förhoppning om att hitta något öppet, en röd dag. Det stämde inte riktigt. I alla fall tog jag å en vän rundan med Insjön och Gagnef och hyll-loppisarna. Och dom hade full kommers.
Det blev inga extatiska fynd och så kände jag mig snål inför min kommande Berlin-resa. Men här till vänster så ser ni vad som hamnade i kassen:

* Ett antal bestick, knivar å gafflar(som jag fann senare i RETRO-tidningen att de hette "Betina"). Har den vanliga modellen med nylonskaft sen tidigare men de här blir ett trevligt komplement.
* En Erik Höglund-askopp - den med en rolig katt,
* En Lindshammar-vas av Christer Sjögren,
* En liten porslinsfigurin som passar in i en liten samling som jag har,
* En glaslykta med tomtar påfallande lika de som finns på Arabia-serien i skål / gryta,
* En, troligen tysk, tuff blomkruka
Och tre glas av en sort som jag har i min radiogramofon-barskåp. Inte så många kronor gick det på. Men så såg jag på ett hyllplan för ett par hundralappar:


,,,en Columbus Duo-jordglob med en tuff båge i plast å metall och  strykjärns-fot. Fin sladd och få skavanker. Och där strök den snåla budgeten. Men var ska jag ha den då någonstans? Detta dilemma...suck.
Och då jag har ingen sideboard tex. så blev det till slut på radiogrammofonen. Nödlösning för denna glasboll.

Och då passar det ju att ni får stifta bekantskap med min "Arkansas"(1957) från Blaupunkt som jag köpte billigt för några år sedan.
 Att den inte var komplett och lite sliten gjorde inget,,,då. Mina glada glas behövde ju en egen plats, nämligen. Och det fanns en bar-del. Fast det fattades en (dammskyndande) glasskiva, grammofonen var urplockad och ersatt av en träskiva och när jag senare har sett modellen på nätet så ska det visst ben till.
En komplett modell såg jag för ett par år sedan, i "Antikrundan". En kommande antikvitet, sa värderaren.Kostade en månadslön för en ingenjör, på den tiden.
Det låter dyrt, det. Och jag lär väl inte hitta en i dagens läge så där hux flux,,,


Vadderat är den, i rutmönster och guldknoppar. Känns lite lyxigt. En fin bakgrund till mina glas. Mönstrade, färgglada som jag köper men jag vet inte om det är bara är saftglas kanske grogglas också. Spelar ingen roll för de brukas ändå vid olika ändamål.

I mitten, den med olivpinnen: För en coctail och tilltugg, eller? Pukeberg står det på etiketten.
Inte bara bara morfars likörglas ser lite matta ut - man ska inte fotografera utan att ha dammtorkat före,,,suck
Och vad som är charmigt: dessa "hängstroppar" att dra i, för att tända belysningen,,,

Jag gillar gamla foto/skiv-albumen med sina mönstrade och färgstarka omslag. Och visst ser det ut som ett kok-i-hop med detaljer då en  gammal väckarklocka samsas med mina tyska prydnader. Jag är inte den minsta stil-ansvarig eller minimalistisk:)
  
Framsidan till ett album som jag lyckades "rädda" hemifrån.
Vi kan väl titta på en bild när vi ändå har framme albumet för fotografering: året är 1967 och jag sitter i en sån där fåtölj med  teak-armstöd. Det är hos mormor. Tunna, inga märkvärdiga gardiner hänger framför Svärmors tunga som står i tunga lerkrukor. Och någon har förstärkt mitt ev. sameblod med en lappmössa och så håller jag i en sån där  samedräkts-bärande trädocka,,,villigt poserande. Haha :)
Jag har ett par andra att visa men det tar jag i ett annat inlägg. Tyvärr hade vi nog en sämre kamera hemma och få detaljer syns runt omkring,,,Och det finns pinsamt få kort av mig som barn,,,


Vad många som har här rattat fram stationer på kortvåg å mellanvåg!
Spännande och fantasi-eggande namn och guld-bokstäver: Luxemburg,,å Hilversum,,,å Vigra.(var ligger det?)
Jag minns min egen barndoms radiogrammofon som jag önskade till mig när mormor var på auktion. Och hur jag satt på kvällarna och lyssnade på dom svensk-språkiga sändningarna från Radio Moskva. Hade hittat litteratur om DX-ing på biblioteket,,,
Det känns som evigheter sen. Den grammofonen gav jag bort. Ångrar det beslutet. Ljudet var nästan lika bra i den som i denna,,,


Detaljer,,,
Jag har inte haft den ambitionen att hitta igen en grammofon-del i original och saknar dessutom kunskapen att kunna koppla in.
Men jag har fejkat fram en som prydnad. Hittade nämligen en Telefunken för en 50-lapp som jag ställde ovanpå träplattan så att det ser lite,,,trevligare ut. Och "sargen" runtomkring har lite av den där flammiga känslan som radiogrammofonen,,,


Min mamma har visst hamnat i kläm mellan barbystade afrikanska skönheter och hiskeliga havs-insprerade termometrar,,,eller vad dom nu kallas. Men hennes foto, som stod väl å länge i skyltfönstet hos Burvalls i Malå, måste jag bara ha framme. Dessa höga tuperade frisyrer,,och svartvitt,,,ja, lite av Doris Day tyckte jag nog som yngre. :)
Ja, det var lite om min radio-grammofon som nu har fått påök av ännu fler glas och en jordglob som lyser upp när mörkret har sänkt sig inne i vardagsrummet,,,Förresten, det höll jag på att glömma: det blev ju en mini-loppis-vända i dag, fredag. Men jag hittade inget märkvärdigt förutom en reslig påsk-tupp, märkt IMPORT. Nä, jag vet, påsken var för ett tag sedan,,,men säsongen för storhelgs-inköp ,gäller hela året för mig *ler*.
Och så bonuset:
Butiksinnehavaren frågade om jag kunde bistå med lite styrka och bära ut några möbler i en väntande lastbil. Och det gjorde jag. Ägghönan fick jag för besväret!
Lite naggad men en stor portion charm. Och jag blev naturligtvis jätteglad.

Svensk radio - historia, på tal om,,,

9 kommentarer:

 1. Efter att ha fått ta del av dina härliga bilder på din radiogrammofon så blir jag bara mer övertygad om att Elisabeth måste bära upp sin gigant till TV/radio/grammofon från förrådet. Dels tycker jag att dessa lite bortglömda möbler är vackra och sen får man ju ytterligare en plats att ställa vackra saker på. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det måste hon göra. Gärna med bar-del! En radiogrammofon känns lite som status ;) Men visst, en snygg Rock-Ola hade man inte sagt nej till. Men då måste jag ut med akvariet!

   Radera
  2. Ingen bardel, tyvärr...men vi får klara oss ändå!

   Radera
 2. Vilket härligt inslag!!!! Jag måste erkänna att jag älskar jordglobar, vi har två hemma och en i sommarhuset. Man känner sig så internationell med hela världen i både kök och vardagsrum. Och din fina höna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh,vad trevligt med gemensamt tycke. Och att du gillade inslaget. Den globala känslan stämmer. Och hönan är så fin att den står framme än på utvald plats,,, :)

   Radera
 3. Håller med.
  En jordglob är ett måste:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp! Men du ska gissa vad många "måste"jag har-inte lätt att rymma :)

   Radera
 4. Hmm...gamla grejer gillar jag men tekniken är för modern för mej ;-)
  Skrev en kommentar häromdagen om alla dina roliga saker, att jag också är svag för mönstrade saft(?)glas,mönster och färg överhuvudtaget som dina fina album, gamla foto med tidstypiska detaljer och har insett att jordglobar och radiomöbler är fint men nog ej får plats hos oss...Ja sen skulle jag rätta till mina slarvfel och då försvann allt och nu inser jag att jag får skriva nytt och hoppas på det bästa.Inte första gången jag klantar till det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det förargande att tappa bort det man har skrivit!! Och det är förargande att inte få plats!! Men jag har faktiskt börjat röjja bort vissa saker för hamnar dom i källaren så leder det snabbare till att jag skänker ellr säljer av lite. Men innan dess utnyttjar jag ju all förvaringsyta, visserligen :)

   Radera