27 april, 2012

"Onytt" - nere på stan.Regnet ligger som en mjölkig slöja över Falu stad. Man blir inte sugen att ge sig ut. Klockan närmar sig 17.00 och soffpotatisen säger att jag behöver pumpa cykeldäcken och åtminstone göra ett besök hos "Onytt". Det är ju torsdagsöppet. Bäst att jag skyndar mig,,,


Det är ju en av mina favoritaffärer här i stan när jag vill ha något "onytt" till min lägenhet. Eller att hitta en present.Verksamheten flyttade efter att ha huserat några år ovanför Kopparbergs kyrka och bara några kvarter från mig.
Lite i utkanten av centrum fann ägarna en perfekt lokal. Öppna ytor i tre rum och bra skyltfönster för att blicka in. Men idag går jag in,,,

Regnet har nog avskräckt för flanerande och jag blir glad över att jag har så gott om tid att kolla in vad dagens utbud är, Ägarinnan, Anita, är som alltid lika trevlig och vi småpratar om det mesta.
Men blickarna faller på ett parti blomkrukor som väntar på sin växt.
Och visst är dom fina? Längst till höger, med prickar, ser ni ett antal Nittsjö-krukor, "Lotus" från Bo Fajans och till vänster en grön"Aros" från Upsala-Ekeby, De större krukorna i bakgrunden hann jag inte uppsnappa namnet på. Men fantastisk glasyr.Ja, jag kallar det glasyr för jag är inte så belevad bland krukor. Men några äldre varianter har jag  Och jag måste tillägga att jag har en underbart doftande svärmorstunga som blommar just nu i vardagsrummet,,,


Från Gustavsberg kommer "Planta" de våffel-rutade krukorna till höger, med upphovsman Wilhelm Kåge. Med formskurna fat.
"Tellus" finns i det bakre ledet.Bo Fajans."Gabriel" till höger.
Och bakom står,,jaha, hur var det nu med minnet,,,vad var det,,Margareta,,nä..
Nä, bäst att jag inte skriver något galet nu som får kunniga läsare att rynka på näsan!


Olika modeller av armaturer.
Jag rör mig in till det innersta rummet. "Onytt" har även byggnadsvård som inriktning. Och jag tittar på olika modeller av handtag där jag känner igen de jag har på mina köksdörrar. När jag lackerade om dom behöll jag givetvis dom gamla och tog bara bort den slitna plastbrickan.

Häftiga tapeter och en rad av dörrknoppar.

På vägen ut fastnar min blick på en tidig Snapphane-grill i fint skick, från "Nilsjohan". Jag har bara sett den där modellen med kulör ovandel. Blir lite nyfiken på hur maten smakar efter tillredning av denna tingest och på den medföljande "Grillman boken" så ser man en glad Nils Poppe servera något ny-grillat till en förväntansfull flicka,,,eller är det hans fru?

Margareta Hennix "Solros"och GAB-besticken "Extréme"
"City" och "Risto" har sällskap av Britt-Louise Sundells tallrik Matpyramiden".

Matrums-bordet som detta står på fick jag naturligtvis ingen bra bild på men det är ett riktigt: jag-vill-ha-bord med fasad kant och string:ade ben.Men ser ni hästen? Jag blev lite nyfiken på den men den saknade bakgrund - vet någon bloggläsare vem som har gjort den? Blev så nyfikna, bägge två,på denna fyrbenta vän,,, 

Fin gammal skomakarlampa ned hiss-funktion.Bokhylla samsas med 50-60-70-tal.

Om jag hade utrymme så skulle jag inte säga nej till en"Thea", serveringsvagnen av Yngve Ekström. En sån snygg möbel! Då skulle jag nog ta mina Zebra-koppar och Bernadotte -kaffepanna också och "arrangera" till, som här på bild.
           Ibland dyker det upp några jag-vill-ha-lampor. Ja, lampor är något som "Onytt" har och som sträcker sig över 1900-talet - något av ett signum för affären. Och i fönstret står det två lampor med så fina  Luxus-skärmar. Dessa skärmar är original och de sista tillverkade med det mönstret, berättar Anita.Vid kassan hänger dom klassiska Tidstrands-filtarna.
Fabriks-byggnaden finns ju kvar men inhyser numer olika affärsrörelser och har blivit ett utflyktsmål, ett par mil härifrån. Av dagens väder vill man nog svepa in sig i en varm filt, för att mysa,,,

Stängningsdax. En Pia-lampa får lysa vidare medan regntunga moln drar förbi utanför. Jag tackar för mig. Idel ögongodis men nej, denna gång köpte jag inte med mig något hem. Jag får väl spara mig tills jag åker till Berlin,,,eller väntar in nästa helg-ledighet och tillhörande loppisrunda,,,   :) 
Vill du nå Onytt?   Så har du länken till vänster.
       
12 kommentarer:

 1. Svar
  1. Håller med. Och det är inte "Stockholms-priser" som gäller här,,, :)

   Radera
 2. Hej!

  Planta-krukorna gjorde att jag nästan började dregla. Varför dom man inte i Falun??

  Ha det gott!
  Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det otroligt att gamla krukor har fått plats i finrummet. Det har ju varit en liten slit å slängvara. Undrar själv vad vi hade för krukor när jag var liten,,,Och det är inte förrän nu på äldre dar, som jag uppskattar dem!

   Radera
 3. ÅÅÅ jag vill ju ha en Luxus skärm...så fina!!! Kanske stanna till där på väg upp till norr i sommar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med att dom är läckra. I skyltfönstret stog det ju två och om jag inte är ute å cyklar så är lampfötterna åxå från Luxus.Ja, du kanske får göra en avstickare hitåt, åt sommaren :)

   Radera
 4. Vilken trevlig blogg du har, ska genast länka till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh,det blir jag jätteglad för!Jag är nog lite som en katt bland hermelinerna:färg och fri stil är nog min melodi. Och lockar det läsare så uppskattar jag det verkligen :)

   Radera
 5. Vad kul med porslinslamporna där! Köpte två stycken på loppis förra veckan och blev väldigt glad. Trodde de var liter mer ovanliga med där verkar det ju finnas många!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först å främst-vad roligt att du hittade hit!! Och lampor är väl ena riktigt stämningshöjjare!Jag hoppas att du gillar dina porslinslampor och att de var ett fynd :)

   Radera
 6. Oj vilket fint ställe, dit skulle jag bra gärna vilja åka någon gång! Har du börjar leta efter loppisar inför Berlin-resan än? :) Jag åker till Berlin om drygt en vecka och hoppas hinna besöka en loppis eller två i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så välkommen till Falun! Porslinsbloggen finns ju här åxå *ler* Jag åker hem på söndag-kanske är det då du kommer hit?? Jag har inte börjat leta för jag har ett sällskap med mig somn inte alls uppskattar det nöjjet :( så jag ska försöka klämma in den här stora marknaden vid Tiergarden,till helgen. Man måste ju komma bort lite från affärscentrumet för att hitta loppisar men jag antar att du kommer att hitta dig något trevligt med dig hem. Du har näsa för det,,, :)

   Radera