23 maj, 2012

Tyska vaser - eins, zwei, drei,,,

Sett från ovan. Observera plastgolvet. En anledning till valet av 60/70 tal i köket :)
- Tyska vaser, hu vad fult! Ja, så tyckte jag nog förut. Klumpiga, konstiga mönster, och ett givet inslag på loppisar där de dammade till sig, med en nött lågpris-lapp. När jag var hem till mamma sist, så fanns det en golvvas i ett hörn. Den hade klarat sig och fått hänga med i både flytt och rums-renoveringar. Den hade sitt hörn. Och hade passerat mig helt obemärkt! 


Vaserna har faktiskt tillverkare: Bay, Scheurich, Jasba, Strehla,,,från öst till väst. Föga engagerad har man ju ofta bara sett GERMANY under och en massa siffror, billigt sagt, men de har sin bakgrund också.

Det finns de som kan sin sak, har litteratur och kontakter, som "Tusen vaser" . Därför vill jag inte kommentera och gissa mig till på varje vas. Utan låter det bli en färgglad klunga att betrakta,,, :)Nä, är en tysk vas aldrig fel. Det finns smäckrare 50-tals varianter, bulligare 60-talare och stilrena 70-talare och för mig är det nog färgen som har avgjort. Min röda "serveringsbord", som står i köket ,har fått bli uppsamlingsplats för mina loppisfynd. Snart får mina ljuslyktor från Gabriel retirera  från bordet. För de blir nog fler, å fler , å fler,,,

Den omärkta, längst ut till höger, är kanske italiensk ?


Den högra är en Jasba. Och väntade uppe på bordsloppisen vid Rusta. Ingen ville ha den,,,
En Scheurich har fått lite krimskrams i sig,,,oj,vad säger retro-bloggarna nu!

Shaker och citruspress Duett av Carl-Arne Breger är väl ett typiskt kännetecken för den designade hushållsplasten, på 60-talet. De får samsas med tidsenliga  tidskrifter som "Allt i hemmet", "Villa och fritid" och diverse postorders-kataloger. Min trevliga recept-pärm syns till höger. Fåglarna kanske väntar på mat?
Köksbänken har ett par omärkta , i keramik.

Strängnäs-fynd. Stod i skyltfönster vid öppnings-dax och jag hann in!
En Scheurich. Om det inte vore för etiketten så skulle jag ha ingen aning,,,
Skohornen har fått en plats att vara i.
Och vem i 17 är Barbro?? Ägaren av vasen? Nä, det var i Femtiotalsjaktens inslag om Bergdala-klavar som hon nämde om att Bergdala gjorde även namnskyltar.
Jag kommenterade då:

" En Ton har jag inte men väl ett Namn: BARBRO! Jo, jag köpte det på loppis efter att mina kompisar hade skapat en föreställning vad min kommande kortnosiga hund skulle heta. Namnbeslutet blev ett internt skämt. Lät kul.
Det var för 15 år sedan, jag har ingen hund än men det mörkblåa namnet ligger all jämt kvar i bokhyllan,,," 
Så nu fick ni svar på det. Ett mindre lyckat loppis-inköp alltså.
 På Femtiotalsjaktens bild, bredvid G-klaven var det placerat en blå vas så jag tänkte att göra en copy-inspererat avslut på detta inlägg med mitt senaste inköp från "Ta-till Vara" i måndags.
Auf Wiedersehen!


16 kommentarer:

 1. Det som är roligt med tyska vaser är att de är så olika, att det nog finns någon vas för varje smak.Jag gillade nog mest de 2 du hade slevar i på köksbänken...och den stora svart/orange...och den svart/vit rutiga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det stämmer! Och jag märkte när jag var i Berlin att vaserna stod i högre kurs där, än hemma. Men jag blir inte någon fanatisk samlare av tyska vaser nu - det har jag två vänner som är redan. :)

   Radera
 2. nu kan jag inte avhålla mej från att skriva längre! Alla dessa fantastiska tyska vaser! Att jag inte samlat på mej många fler fast vadå- skåpen har ju länge varit överfulla och det har funnits annat än mer lockande som starkt färgade glasvaser med vitt inuti. Att några sen stod P O Ström under har jag alldeles nyss sett. Vaserna var bara i min smak, fast jag vet jag avstått från många- så dum jag var.
  Vilken skön samling vaser du visar upp! Jasba, Strehla, Bay vackert, vackert! Har nyss köpt min första svampvas och fler ska det bli bara jag hittar dem. Kottevas har jag inte men hoppas hitta en- den är såå fin och fler -ännu bättre.
  Urnan med skohorn i finns i brunt också. Min köpte jag på Lions för några veckor sen. Står i hallen och är otvättad än- vad sysslar jag med?
  Bla har jag ställt ut mina kattkaffekannor i montern i vårdcentralens matsal.
  kerstiniretronossebro

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så välkommen att skriva!
   PO Ströms vaser har jag möjligen bara köpt åt en kompis. Risken är att jag annars skulle kunna bli fast för jag har ju sett ena riktiga färgstarka samlingar och de är verkligen i min smak.
   Men utrymmet är ju begränsat,,,
   Jag kan bara tänka mig vad mycket spännande som du har skaffat på dig under årens lopp ;) Och en egen utställning! Det har jag inte lyckats med,,,bara ett lite lättsamt inlägg i "Antikvärlden" :)

   Radera
 3. Det borde vara förbjudet att visa så mycket snyggt på en gång, du måste tänka på dina läsares hjärtan ;) och tangentbordet sen, som blir helt nerdreglat!
  Den oranga golvvasen skulle passa jättebra ihop med mina nya vardagsrumsgardiner tycker jag! Ska absolut hålla utkik efter en liknande på sommarloppisarna.Fast vad var det för krimskrams du stoppat i? Röda, gigantiska spriralmakaroner o äpplen på pinnar eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh,,,nä, inte ville jag att du skulle dregla ned tangentbordet för då blir det ju svårt att skriva mer till mej! Jag lär väl hitta mer att visa från min lägenhet och hoppas att du har ett starkt hjärta. Hahaha!!
   Och jag visste det: mitt "tidigare" liv kräver alltid något i golvvaserna men jag lovar nu att jag ska plocka bort makaroner å äpplen :) Ja, jag förstår att bara det kan ju ge en mindre hjärtklappning,,,

   Radera
 4. Gillar en del tyska vaser jättemycket och andra inte alls. Samlar också på Gabriellyktor men ser dom inte så ofta och kanske är det tur för sju är nog lagom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland är det otroligt vad mycket man samlar lika och olika. En del tyska vaser kan ju vara bland det fulaste man sett,,,Mina Gabriel-lyktor har uppstått under årets lopp,,förutom en. Ja, så kan det gå. :)

   Radera
 5. Så roligt...jag hittade en golvvas i rött idag. Likadan som din blåa. Trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg nog det :) Måste nog säga att jag skulle föredra din för blått är inte min favoritfärg,,, Har varit till Strängnäs och är på väg till Åland,inom jobbet, så jag får se om jag har någon tid för ett nytt inslag,,,

   Radera
 6. Tyska vaser är på uppgång här tror jag, gårdagens bortglömda får vi passa på att fynda till låga priser för snart blir de nog populära. Och dyra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt! Jag minns tex. sideboards i teak som många fann fula och klumpiga på 80/90-talet men tji: numer är det väl en möbel som önskas till vart och varannat retro-hem,,,

   Radera
 7. Vi bloggare har helt klart varit till hjälp för den stackars bortglömda tyska vasen :)
  Jag la upp en bild på alla våra mindre vaser på vår Facebooksida häromdagen och det lustiga är att jag också ställt dem på en serveringsvagn. Dina går i blått och rött, våra går mer i gult och grönt.

  Gillar ditt "strängnäs-fynd" riktigt mycket! :)

  SvaraRadera
 8. Ja, jag hoppas att våra vas-ansträngningar kommer att belönas i retro-himmelen :)
  Jag ska gå in och kolla på facebook på era gul-gröna!
  Och visst är det en fin golvvas som möter mina besökare och vänner, i hallen. Den kommer jag inte att byta ut i det första,,,

  SvaraRadera
 9. Aha - där är din Barbro! Tjusig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Eli - vad roligt att se dig på min sida igen! Barbro får hänga med ett tag till :)

   Radera