01 mars, 2012

Retroknoppen går på ljus-rond.Vad kan man hitta på mina 73 kvadrat,,,om inte ljus.
För låter man ögat vila  på en  ljuslykta eller ljusstake så växer en stämning fram men den kan även försköna det tristaste bord eller mörkaste vrå. Och sen är det väl ganska klart att jag har funnit och fastnat för vissa klassiker:

"Pärlan" från Reijmyre och en större från samma glasbruk. Dom två låga i fronten hade vi hemma när jag var liten men jag känner däremot inte till tillverkaren. Och så "Solöga" som man kan hitta på många loppis-bord,,,Man kan lätt bli förvirrad av att åldersdatera visa saker för det finns ju en uppsjö av retro-kopior a la made in HongKong. (Men de kan ju vara fina ,de åxå)

Jag har tagit fel på förgrundens Lindshammars-glas men har nu lärt mig till att det är dricksglas. Fast jag uppskattar nog dom mer med att ha ett värmeljus i :) "Reffla" är en klassiker av Arthur Percy. Men varifrån kommer de tre som "refflar" inåt och är släta på utsidan?? Samma med den längst bak,,,det det känns som en 70-talare,,,Gunnar Ander finns nog representerad i många retro-hem. Och min 
köpte jag när den kostade en 20:a och inte var så populär.
Den lilla staken med virad tråd,för små ljus, är i två delar. Armarna kan man placera
lite som man själv vill!
   
Jag verkligen gillar Ystad metall:s string-ljusstakar. De blir som karameller placerade i bokhyllan! Den "solig:a" ljusstaken till vänster, bruka trona på akvariet.


Sen har jag upptäckt nybörjarfelet: att fotografera först och för att sedan se hur skitigt någonting är.Att jag inte kan lära mig!
Men den röda kulan kan jag intyga ,har ett så fint sken. Och den köpte jag på en skrotloppis i Boden för 15 år sedan så den tillhör inte den där nya generationen "kul-ljus".
 Reijmyre till vänster, har ett barnansikte på glaset och "Rädda barnen"som text..
Dom högre teak-lyktorna är några andra favoriter.
Och så dom där teak-stakarna som jag hittade på Frälsningsarmen för en billig penning är Gabis(jag fick leta för att hitta en liten märkning,,).


Slutligen kan vi väl ta en sväng in till köket?
Till vänster är några tunna ljusstakar som har kvar sitt märke från Eneryda glasbruk.I  mitten fram så är det ett par härliga från Pukeberg och till höger "Vineta" ljusstake av Kjell Blomberg. Och få se om jag kan hitta en kompis till den,,, Den stora glas-ljusstaken är rätt så tung och hamnar lätt uppe i köksskåpet. Men nu är den i sitt rätta element när jag satte ut den: mycket energi i den orangea "pjäsen"!

Slutligen: en trio Gabriel med orange insida. Kvällsmys.Och de ska vara tända för att avnjutas till fullo.På motsatta sidan ett par till av Gabriel (Kjell Blomberg)som kompletteras till min servis "Sol-i-den"i samma stil,,,En glaslykta från Bergdala står på bänken och så lilla hjärte-ljusstaken som för stunden har fått ett värmeljus,,,

12 kommentarer:

 1. Det blir riktigt läckert när man har så många lyktor tillsammans. Less is not more i det fallet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej du! Jag håller med dig!! En riktig stämningsvärmare:) Och vissa ljuslyktor kan ju se ganska trista ut som en men tio drar till sig blickarna!

   Radera
 2. Mycket fint! : ) Vi verkar onekligen ha två stycken gemensamma favoriter - Solöga och Gabriel-lyktorna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Solöga är bra att ha av några för det har hänt att lyktan har spruckit av värmen och ett gäng tryggar framtiden! Och jag håller med att vi alla har våra gemensamma nämnare,,, :)

   Radera
 3. Varde ljus och det varde ljus å de med råge. Många fina lyktor och stakar! Gemensam favorit är ju stringljusstakarna. Åven teakstakarna var trevliga. Nu går vi dock mot ljusare tider och snart får de vila lite...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har ju sett på din blogg och blev lika glad igenkännande,,,ÄR själv ute efter en sån där lutande adventsmodell i gult eller rött och vem vet om jag stöter på under årets sommar månader,,, :)

   Radera
 4. Jättemånga läckra lyktor och ljusstakar. Och naturligtvis gilllar jag Gabriellyktorna allra bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar tackar! Men förargligt att jag misslyckades med ett kort. Jobbar dygn så jag kan inte ändra på det nu. Och hädanefter får jag fotografera på dan och inte på natten,,,man lär väl sig.
   Och om sanningen ska fram så hade jag bara en lykta av Gabriel sen tidigare men när jag såg din fina gruppbild i några blogginslag sedan så blev jag intresserad av några till :) (Jag köpte faktiskt två senast i veckan uppe på Faluns nyöppnade PMU!!)

   Radera
 5. Ljusstakar kan man aldrig få för många av!

  SvaraRadera
 6. Håller med. Och i allafall efter mörkrets inbrott så ser allt så mysigt och fint ut med levande ljus och gästerna ser inte dammtussarna lika bra *ler*. Skämt å sido: det gäller bara att hitta en bra plats och gärna fina gruppperingar :)

  SvaraRadera
 7. alla dessa underbara lyktor och ljusstakar!!! För egen del har jag inte helt vant mej att använda ljus efter min Sune gått bort- inhandlat diverse lyktor har jag gjort och nu fick jag så veta att mina senast inköpta röda ljusstakar, de tunga vackra var Pukeberg (en guldtia) såå läckra måste äga dem.
  Ystad metallkaramellstakarna är ju vill, ha vill ha över, pärlanlyktorna riktiga pärlor, solögorna minner om mamma hon som var bra på att tända ljus.
  Kerstiniretron....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du uppskattar lite av !bild-godiset"! :)Eller ska man kalla det ljusgodis? Jag ska bara kommentera ditt inlägg(som har adress med och som jag därför inte publicerar här)om servetter att jag fann de på en loppis i Avesta. Och använder tidsenliga servetter men brukar dom ej utan som detalj. Men de är inte i paket! utan jag fann ett antal lösa av varje i en kartong,,,Så det jag skickar är en av varje. Kring jul hittade jag en sort som du kommentera men de är däremot nedpackade.Mvh

   Radera