28 februari, 2012

Alltid hittar man något,,,

I helgen var jag och hälsade på min vän Lena i Strängnäs. Och naturligtvis blev några mellanlandningar på diverse loppisar, efter vägen. Fast jag har känt mig ganska mättad av att småhandla och borde lägga pengar på något nyttigare! Det ultimata fyndet har inte infunnit sig och jag bevakar bara vissa saker på Tradera,,,Fast då tänker jag att man gör väl alltid någon god välgörenhet eller någon säljare glad och väl hemma så hittar man alltid någon ny plats för det inköpta :)

När började jag att samla på tyska vaser? För nu kan jag nog räkna ihop ett antal som har funnit sin plats i köket och golvurnor, sina hörn. Jag minns att jag i yngre ålder fann dom rätt så fula och klumpiga men nu så har de med färg, form och variation, verkat fått sin lilla renässans med nya köpare. (Inte allra minst den fina bloggen: http://tusenvaser.blogspot.com/  visar det. Vilket genuint samlarintresse!) Och de kostar inte längre en 10:a,,,
Men jag är inte så insatt i ursprung och vem som har gjort dom. Dessa saknar etikett. Den vänstra vasen är drygt 28 cm hög men tyvärr omärkt (det är ett antagande att den är tysk) men dom andra står det:Germany, under.Hittades på Loppis i Grillby. Ursäkta för den sneda bilden,by the way.

Åter igen så äger jag en petrol-blå vas. Av någon anledning har dom som jag har köpt tidigare alltid haft en bukett plastblommor i sig vid försäljning. Lite anonyma kanske och svårsålda? Buketen lämnar jag dock kvar,,,

Josef Schott står för den tunga glas vasen till höger och i förgrunden finns en trio klassiska ljushållare från Lindshammar och av Christer Sjögren. Men väl hemma så fann jag att vanliga värmeljus inte rymdes så jag antar att det gäller att hitta något lämpligare i ljusväg,,,Jag längtar mer efter att åka runt på sommarloppisar och bara följa efter skyltar och pilar utan att bry sig om att stå kö och vänta in att en dörr öppnas! Då känner jag mig betydligt lugnare. Och slipper att ha folk "in på skinnet". I Strängnäs var det en liten kö utanför "Tolv korgar". Och jag fick sätta in radarn och kom utmed en större ISI-vas, en ISI -ljusstake (dock utan insats men jag har två sen tidigare och kan hitta alternativa lösningar för ögat :)) samt ett ISI-glas,,,men vad nu? Är det tänkt att jag ska försöka börja söka efter,,,? Jo, jag ska se om jag hittar några fler för de är ju rätt så fina, har jag märkt.Den lilla duken,eller bordstabletten, fanns det två av och jag är ju lite barnsligt förtjust i tryckta alster och Göteborg,,,
 


Och så har det blivit dax för lilla köksdelen!
Tre decennium av goda råd och dåtidens populära rätter kan man alltid fördjupa sig i och bläddra igenom.
 Ett orange köksredskap av Rosti Design och en lika färgglad, måttkanna men i gult. Passar bra då jag har den i 1 liters-.
Och så sommartunna retro-gardiner som jag inte än vet riktigt än om de är lite blekta i färgen men jag tror att de ska se ut så. Pga. att de är menade för ett kort fönster blir de istället en bra present till en vän.
En trio gamla högtid-servetter och dåtidens julmusik på singel.
Ett glatt förkläde med franska kockar i  aktion och en till duk.

  


Vad kan man få för 5 kr? Ett bildverk på dryga 50 sidor från 1936 som utgavs av Hemmets veckotidning.

Kom det varje vecka en sån där bild med i tidningen eller?
 Intressant läsning i alla fall :)

Min vän,som fick gardinerna får även detta stora tryck(som jag inte fick med i helhet) med fjällnära motiv och många renar. Ja, det passar in i hans övriga inredning.Vem har designat denna??

Grannen, två våningar upp, gillar udda tallrikar när han dukar.Och nu har han hjälpt mig med diverse skrot till soptippen så,,, han är värd: Rörstrands "Red Top"
och "Fiesta". Upsala Ekeby:s "Skotte" ser ni längst ut. Tre tallrikar för bara ett par kronor inköpta i Avesta på vägen hem från  Strängnäs. ;) Inte helt perfekta i skick men ack så trevliga på bordet ändå!

Och på en hylla stod ett antal kaffekoppar. Rörstrands men bara siffrorna 642 tillagt, under faten. Och jag visste inte vad jag tyckte inför dessa ,lite knepigt blommönster. Men så fick jag för mig att har jag  vissa kaffekoppar för jul så kan väl dessa bli för påsk och så blev det! Ja, alltid hittar man något,,, *ler*

14 kommentarer:

 1. Förklädet var ju bara såå häftigt! Får man fråga om det brukar nyttjas när festmåltider ska tillagas? Maten måste ju bli underbar när man får klä upp sig i nåt dylikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du ser detaljer! Ja, nu måste jag väl ha på mig förklädet när jag plockar ut en Flygande Jacob ur ugnen för något mer avancerad matnisse är jag inte! Och det är ju konstigt då jag har en hög av retro-kokböcker som bara väntar på att bli utnyttjade :) Men förklädet har konkurrens av ett som är mer vaxduks-aktigt mörkgrönt och så har jag mitt oranga som jag gjorde i mellanstadiet(klassiskt!) och gav till mormor.(Och fick tillbaks när hon dog.) Brukar syfta till att det förklädet var meningen och inspirationen att förverkliga ett 70-talskök då huvudgrunden fanns redan:det orange-bruna medaljong-plastgolvet,,,Serverar jag däremot i vardagsrummet så blir det mera ett 50-talsinriktat,,,men sällan använt sådant. Det är ju mer eh,, hum,,,en tidsrolig detalj,,*ler*

   Radera
 2. Många härliga fynd! Jag gillar påsk-kopparna starkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar tackar! Ja, ibland kan man ju bara vara ensam om den åsikten så det var ju kul att veta att någon delar omdömet :) Nu var det ju inga koppar som jag kommer att jobba stenhårt för att komplettera, vet inte ens hur gamla de är men de lär bli använda!

   Radera
 3. Men så skoj, jag googlade "Schott spegel" för att se om dagens fynd har något känt ursprung och då hittade jag dig.
  Bokmärker och kommer tillbaka :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du hittade hit!
   Men någon fakta hittade du väl inte direkt,,,ja,jag googlade själv och sökte på bilder för att hitta min vas,,,Ja,lite grand lär du alltid hitta om Schott ,på nätet!
   Jag kommer nog att hålla en låg profil här då jag är inte insatt i historik och stilar utan skriver bara lite "vardagligt": men jag hoppas att du ändå tittar in här!
   Var i din butik i vintras-jättetrevligt!

   Hälsningar
   Ken

   Radera
 4. Ibland är det bra nog att hitta någon som skriver om retro. Få lite ny inspiration
  Jag är inte heller något faktafreak, jag vet bara vad jag tycker är fint och det har jag i min butik. Formgivare och annat överlåter jag med varm hand till alla andra här ute som är sååå duktiga på det och delar med sig flitigt :)

  Jaså, var du? Trevligt. Då har vi kanske setts :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni är ju två som delar på affären,mor och dotter,eller hur? Och då var det nog mamma som jag stod och surrade med ända till stängningsdax. Stackars - vad jag bubblade på.Det var mycket igenkännande och goda tips! Sen blev det att ta bussen in till stan. Men jag måste nog ut till Årsta framöver för hela kvarteret andades ju retro *ler*

   Radera
 5. Svar
  1. Tack så mycket!
   Man har mycket att lära sig. Vill dock ha en lekfull och enkel blogg som jag står för och är mej.Inköp och delar från hemmet, kanske gästbesök,,,men inte några djupgående beskrivningar.Det finns det andra som gör det så mycket bättre,,, :)
   Välkommen åter!!

   Radera
 6. hur kunde jag missa tre inlägg??? Får gotta mej mer i morgon och se mer noga, just nu är klockan väl mycket.
  Vilka härliga servetter!! Två av dem är jag helsäker på att jag INTE har. Den med gran tyckte jag mej känna igen, men får se efter OM den finns i samlingen.
  Godnatt säger Kerstiniretro....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kerstin! Ja, ibland kan man nog hålla tätt med inlägg, jag saknar ju inte inspiration :) Om du inte har dom jag har visat upp här så kan jag nog avvara två servetter. Jag tänkte på din samling när jag köpte dem.Du får väl återkomma när du har tid!

   Radera
 7. Oh, trycket med renarna fanns hemma när jag var liten på 80-talet. Tror det står hoprullat i ett hörn i gästrummet fortfarande. Hm, kanske borde lägga beslag på det...det skulle passa bra ihop med mina orangebruna sjuttiotalsgardiner. :)

  SvaraRadera
 8. Ja utan tvekan!! Jag gav ju bort min till en bättre behövande ,kan man säga *ler*, men hade jag haft utrymme så hade den passat som handen i handsken i mitt orange/röd/gul/brun-a 70-talskök :) Och med min gnutta same-blod *ler*
  Roligt att du kommenterade ett tidigare inlägg och välkommen åter,S.!

  Hälsningar
  Retroknoppen

  SvaraRadera