12 januari, 2012

Snart dansas julen ut - och hamnar i källaren.


Ibland kan porslin verkligen visa den glada julen.

Fatet "tomtegubbar" med den ständigt skuttande och jagande grisen ,kommer från Upsala Ekeby.
Det gör även fatet och kannan framför, med sitt  klassiska tomte-motiv.Och ja, det är visst gamla servetter som tittar fram där!
Duken är en favorit, inköpt på Tradera och lyser upp matbordet i vardagsrummet. Jag har ingen riktig gran men några tallkvistar brukar alltid få sin plats,,,
Jag brukar förstärka julkänslan med att lägga ut
 tidskrifter,reklamdetaljer, kanske något nothäfte
 eller sångbok eller varför inte en tidsenlig priskurant.
Det är kul att känna igen prylar man har köpt eller fått och få en tids - bekräftelse där igenom.
 Men att hitta en Wiskadals katalog är inte alltid så lätt,,,

Små string-ljushållare som hästar, grisar å bockar hittar man lite här å var och nu har de sin givna plats på akvariet.Ystad metall är något för många samlare och är ljusstaken, en Gunnar Ander?En trånande tomtefar tittar längtande mot sin timida fru, under dignande plastäpplen,,,där de gungar på tu man hand.Och märk, girlangen i taket! Hur många i dagens länge sätter upp en sån? När jag var liten så minns jag speciellt bestyret för mormor när hon skulle sätta upp sina silvriga och guldglittrande girlanger. Jag tog hand om dom efter henne men de är lagade och tejpade (inte bara en gång). De kommer upp,trots allt, var annat år,,,


I köket råder sent 60-tal/70-tal. Men jag är inte alltid så kunnig på att tidsbestämma pyntet.I prylhyllan har jag dock radat upp diverse småtomtar i trä och plast och jag har nog inte insett för än i år,att jag verkar ha fått ihop en liten samling där också,,Adventsstjärnan  är en favorit i konkurrens av flera. Ett varmt orange sken som lyser upp lite av vinterkvällen,,
Hos mig är det nog nyktert och barnfritt i sovrummet under julen!Haha! Granen står farligt nära sängen och dörrtröskeln och det bådar inte gott vad som skulle hända allt detta skört,som lätt kan gå i kras.Men gammalt julgranspynt kan aldrig ersättas mot det nya. För mig är det flugsvampar,fåglar, trumpeter och änglahår på ljusen,som gäller.Och så clownen som syns längst upp till höger.Den har hängt med som arvegods.Och plötsligt är något litet så värdefullt,,,

Julkyrkan är som en karamell med sina kulörta fönster.Och utanför trängs lite IMPORT o K-märkta,alltså dessa "granljus-tomtar" .Och för varje år blir det någon mer.

Speldosan med dom roterande änglarna, hittade jag på en loppmarknad i Berlin. Kartongen till den,står på radion.
Tyvärr är det lite vajsing att dra upp mekaniken.Och för varje gång
så tror jag att den har stannat för gott men så sisådär fem minuter senare, så spelar det: "Stilla natt,,"
Och allt är i sin ordning.. 

Tygtomtarna har möte i fåtöljen. Om de inte håller hus under granen, förstås.Och kanske är det dom som håller koll på allt medan jag är på jobbet*ler* Men som sagt,nu räknas timmarna innan de åker ned i stora lådan och ner i källaren. Och det har jag nog lite ångest för åxå. För det ni har sett är bara en bråkdel,,,det väntas ta sina timmar,,,,ja,jag får ta andra bilder nästa år!

2 kommentarer:

 1. Gammaldags girlander! Underbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, där hade vi en som visste vad hon såg!Jag trodde nästan att det var en norrländsk företeelse för här "söderut" har jag inte sett det hemma hos någon.
   Det är väl så att man har jul-ambitioner :)

   Radera