11 januari, 2012

20:nde Knut dansas julen ut,,,en liten rundvandring innan.

Kotte-tomtarna med vänner diggar i grupp, på Skantic-radion i hallen.Några har hängt med från barndommen-några tillhör skaran som blir kvar på loppis-bordet.Och dom bortratade värnar jag om,,, För personlighet har de i sina knubbiga gummiansikten.
Och piprensar-tomtarna ja, dom greppar tag i sin lykta eller käpp,,,


Och vad väntar nu i kapprummet då?
Jo,en salig blandning på ett symaskinsbord.Spegeln från mormor,gamla julkort som är så fina, ett charmigt grisfat med ålderns patina och så dessa småtomtar,,,
,,som har fått sin egen lilla scen, framför träljusstaken.Tomten till vänster, har funnit sin plats med en jultidning i bakgrunden Jenny Nyström är naturligtvis illustratören och årgången, 1898.
En som har  hamnat på efterkälken är den lille grå tomten som försöker hinna ikapp "Tomteparaden".
Hittade denna klassiker av Jerry Roupe, på Kupan.
Mitt i rusningen dessutom,när de hade öppnat dörrarna.Längst ned i en textilhög.För 10 kr - ja, ibland kan man ha tur :)
Luma - lampan: Ljusbuketten är en anna julklassiker. Fast när jag ropade in den på auktion för 10 år sedan, så hade jag ingen aning vad jag hade ropat in.
Och mina auktion-erfarenheter kan jag räkna
på mina fem fingrar,,,Men en jul utan tidsenlig musik är ingen jul. Och min röda grammofon går på högvarv from. första advent.
Har fått för mig att samla på mig lite singlar.för visst är
de en kul detalj,dessa glansiga skivfodral!
Och dom hemskapta? tygtomtarna skidar glatt fram i teakhyllan,,, 

,,,, medan några änglar vakar över dom i dörren mot sovrummet. Min smått hysteriska "Ljusspiral" ser man inte så ofta och visst har bekanta rynkat avståndstagande mot denna gran-skapelse men jag tycker den är kul. Och det tycker nog Söderhäll-familjen ,med bock, under åxå,,,*ler*


Fortsättning följer,,
Jag har ju bara kommit halvvägs med mina bilder!!

7 kommentarer:

 1. Vet inte hur jag först hamnade in på din blogg men bara såå härligt att läsa och se allt ditt julpynt! Ska vandra vidare till äldre bloggar.
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack Kerstin!!

   Om jag hade påbörjat denna blogg lite tidigare så hade du nog sett flera julinslag!! Men hittar jag något speciellt på loppis framöver så kommer det med.
   Och sen har vi ju påsken!! Men som tur är jag lite mer sparsam där. Och inga lådor att kånka upp från källaren,,,
   Jag hoppas att resterande läsning var till belåtenhet. Du är så välkommen att titta in när det behagas! :)

   Hälsningar
   RETROknoppen

   Radera
  2. bara såå glad blev jag- du svarade på mitt lilla inlägg! Jag har igen tittat genom dina sidor, är så
   mycket som jag gillar, söta änglaspeldosan kunde jag tänka mej äga, har en grön krans med samma sorts änglar + några andra varianter av änglarna.
   Här finns gott om julsaker allt är förstås inte av
   den äldre sorten bla är Gun Ulrikssons tomtar en stor favorit, min dotter o jag samlade. Min älskade Karin dog för 2 år sen i malingt melanom- helt ofattbart o overkligt. För att få något att skingra tankar på köpte jag dator, först blev det massor av Traderatittande sen kom jag in på bloggar. Min dotter hade en, men än har jag inte varit modig nog att läsa den. Retrobloggarna är fantastiska och så mycket man lär sej. Efter jul började jag sortera i källaren- har massor av lådor stående överblivet efter auktioner och där har jag hittat en hel del roligt. Red Top var första servisen finns en del hela delar den var annars ganska ömtålig, trodde ett tag jag skulle återsamla den- bah
   Måste även berätta att jag är servettsamlare har
   ca 50.000 olika- hade önskat se dina julserv lite bättre. Mina flesta serv är av nyare sort, men har gott om äldre också.
   Kerstin
   (Retronossebro)

   Radera
 2. Hej Kerstin!

  Tack för din fina brev!
  Jag hoppas verkligen att det inte gör något att jag publicerar ditt inlägg för det är så rörande sant vad samlande står för och hur samlande knyter ihop människor av gemensamma intressen.Och att samla på tex julsaker innebär ofta starka känslor, av skilda anledningar.Jag har väl inte än hittat någon utpräglad favo-blogg på just det området men gläds åt vad människor har i sina gömmor när det närmar sig advent,,,Då blir det omskrivet.
  Jag har nog gått samma väg som dig med Tradera och sen upptäckt bloggvärlden. En del bloggare har jag träffat i verkligheten och med all beundran.Och det är med beundran över din servettsamling!! Gud,kan man ha så många? Och jag som har 400 jultextilier i lådor under sängen,,,hur förvarar du alla dina servetter?

  Måste slutligen beklaga sorgen,,,Och jag förstår din sorg och känsla för din dotters blogg men jag hoppas att du kommer över den tröskeln och när du gör det, kanske börjar skriva din egen blogg? Du har säker ett fantastigt underlag att ge del av!

  Ja, hela Nossebro är väl så retro det kan bli! Vilket sammanträffande : jag med en vän var på loppisrunda och passerade därpå väg mot Vara,i fjol, Hade läst om orten på nätet.Tyvärr fel dag - det mesta var stängt men inte en antikaffär:)

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Ps. Du får ha tålamod med mina servetter till nästa jul-de är så djupt nedpackade i källaren! :)

  SvaraRadera
 4. Tack, tack för ett fint värmande svar!
  Nossebro försöker utmärka sej för att vara retro. 2:a våningen
  har en hel del fint att visa, men är inte öppen så ofta. Är samma med Elaffären- den har jag aldrig lyckats komma in i, men stå och önska saker utanför fönstret har jag gjort många gånger- finns en lampa som bara är sååå läcker. Elaffären lämnades som den var när nya elaffären öppnades snett över gatan i slutet på 60:talet.
  Mina servetter förvarar jag på lite olika sätt. Dels i pärmar och många i lådor. 1996 började jag samla. Just nu är det en förfärlig röra bland servetterna- är två år jag inte satt dem på plats och vet inte om jag klarar plocka ordning på dem.
  Finns så många andra saker att börja med. Allra senaste intresset är dessa äldre nabbipärlsaker- har hittat en så färgrik vas och gissar att de inte klarat sy en sådan utan mönster. Jag har hört mej för hos Gamla Konsum i Åsarna, men hon visste inte mer än jag, så det blir att fråga vidare.
  Tror nog de här pärlalstrena hör till retro.
  400 jultextilier- oh låter mycket! Just i dag fick jag ner sista julduken (en eftersläntare) och nu innehåller tre av fyra lådor i chiffonjen just juldukar. Jag har länge gillat tryckta dukar, men tyvärr varit återhållsam med inköp. Även andra årstiders dukar är intressanta- har en duk med radioapparater på, har inte sett den nu då jag plockat i källaren, troligen ligger den på vinden.
  Vågar jag nämna att jag samlar tygnäsdukar. På datorn finns Hanky Bouquet- näsduksmuseeum- värt ett besök.
  Måste även nämna att du hade de allra häftigaste salt o pepparströarna bland de bloggar jag sett.
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kerstin!!
   Det var synt att jag inte hann med mera av Nossebro. Men så kom jag på att Dalarnas motsvarighet,åtminstonde en gata,skulle kunna vara i Vansbro.Med viss risk att det förfaller och att ingen är rädd om detaljerna och skyltarna till affärerna.Oj, du samlar då på det ena å det andra.Och nabbipärsaker måste jag nog googla om,,,En del säger att har man något mer än tre av så är det en liten samling. Och vi har nog gemensamt att ha många ting. Jag är tyvärr lite dålig på att sälja och att göra av med och då får man lida av det. Det kan bli lätt rörligt. Men jag tror att du har verkligen underlag att få ihop en intressant blogg!!
   Och tack för det fina salt å peppar-omdömmet!! Jag varken ruvar på designklassiker eller investeringar utan gillar det man minns och att jag har inte lagt ut dyra pengar. Men min filosofi får jag väl skriva ett seperat inlägg om framöver,,,Tills vidare, ta hand om dig!!

   Radera