19 december, 2014

Retrobloggarnas julkalender lucka 1919 december.

Det återstår 12 dagar av året. Isak har namnsdag. Edit Piaf, den franska sångerskan, såg livets ljus detta datum 1915 och 1972 återvände den bemannade Apollo 17 till jorden.
Idag så är det min tur att dela med mig en gnutta julkänsla mitt i julstöket och förberedelser. Julen är kär bekant till mig men har tagit liksom mera plats med åren, fått uppmärksamhet och kräver inte bara en timme att få på plats,,,

Vad jag menar med "en gnutta" är det faktum att jag har valt den "alternativa" julen i år.
Anledningen: när ska jag lära mig att inte resa bort så att jag missar första advent?!
Det är ju vid den tidpunkten som jag har lusten att plocka upp mina mängder från källaren, byta ut och plocka ned prylar för att ge plats och istället fylla datarummet med lådor!
Men när jag kom hem från Norrland och föräldrarna/ Boden en bit in i december så räckte det att betrakta det rådande lådkaoset genom förrådsnätet och vetskapen att någonstans i mitten så fanns julpyntet. Det fick mig att vända på klacken. Det finns ingen ursäkt. Sen skulle jag jobba igen dagar med pass från morgon till kväll,,, när har jag då tid?

Med dåligt samvete, noll inspiration och trög i starten så kom jag in i andra tankar.
Nu är det ju så att kvar i lägenheten så har jag bevarat årets små julpryls-inköp i en låda,( textilier har sin plats under sängen) och så har jag ju utrymmet ovanför städskåpet för keramik glas, några tomtar och vissa stakar.,, Det räcker kanske att begränsa sig och "taga det man haver"?

Men det satt hårt inne - en alternativ jul utan Julbuketten, Julspiralen, tygtomtar, string-djur, allt det där gamla julgranspyntet och allt annat som jag har samlat på mig de sista 20 åren. Och värst av allt, mina adventsstjärnor,,, Nu gapar det pinsamt tomt i fönstren. Balkongens utebelysningen tänds dessutom inte i år.
Min mamma hade fått för sig att ropa in en blandad låda med julkulor och annat på auktion, i våras. Hon ville så gärna fynda åt mig men vet däremot inte min smak och mina krav. Den fick följa med på tåget när jag åkte mot Boden.
Nu så var det mer av varan: enkla bollar från sent 60-tal och diverse krams  men med originallådor till så fanns det ändå en nostalgi -känsla. Det står trots allt julen -71 med snirklig skrivstil på förpackningen och är det ju nästan 45 år sedan så,,, Girlangerna kostade då 2 kr kan man se på prismärkningen. Tillsammans med andra givna saker och små loppisfynd så skulle det nog räcka till att klä julgranen.
Och lägger man upp allt på köksbordet så blir det ju en hel del!
Duken lyser verkligen upp julen som en riktig smällkaramell och är ett Tradera-inköp som jag inte har visat tidigare. En trä-gris blev årets adventsstake och med smågrisar i dess följe. En vanlig julprydnad som brukar ligga länge kvar på loppisbordet,,,
Bland kottar, fåglar och änglar så ligger gammel-tomten,,,
Om man utgår frånTradera så är det detta pynt med vadd/crepepapper  och bokmärken mycket populärt. Jag har faktiskt inte sett något live men när jag kom ut från PMU i Lycksele senast så hade jag denna skamfilade tomte i en egen liten påse, min första. Och egentligen ser den inte så mycket ut för världen men herrn har visst åldern inne. Att det finns andra mera nytillverkade hobbyprodukter råder det inget tvivel om men nej, jag tror nog att denna är äkta vara. En guldtia inget att bekymra sig över, iallafall.
Förresten, de enda som jag orkade garanterat greppa tag om var plastgranens låda från mitt överfulla källarutrymme. Och se, det blev en pyntad sådan när det kommer sig till!
Många småtråkiga småkulor visserligen men med en billig ljuskedja och en räddande påse Änglaull så blev det något komplett. Kanske hittar jag en toppstjärna om det blir en loppistur på lördag?

Efter att jag har trängts med granen där den har stått i ett sovrumshörn i alla år (med en stor rädsla att dra med den om man kommer för nära) så tänkte jag till om det fanns någon annan yta att rymma den på?
Det blev en lite udda lösning.Den står nu lite inkilad i öppningen mellan sovrummet och hallen där en dörr är borttagen.Och jag vet inte; det ser visserligen lite konstigt och malplacerat ut men nu finns det då ingen chans till någon omkullvält gran och trasiga kulor och det gick förvånansvärt lätt med att klä den - från två håll. Nåja - en jul utan gran är ju som ingen jul alls,,,
Halmbocken är dessutom glad att vara ensam herre på täppan framöver och vakta julklapparna,,, där den står med pliriga och förståndiga ögon.Tiden rinner i väg - dan före dan, före dan, före dan,,,
Det här ser ut som en klassisk bild som jag har tagit tidigare år i bloggen - en tomterad i trä som blickar ut från hyllplanet av äldre kokböcker. Men dessa gummor och gummor, pysslingar och tomtefilurer är nytillkommet till RETOknoppens hem och vet inte om att betydligt fler systrar och bröder gömmer sig nere i källaren. Det får bli nästa år, en förening. Denna jul är det dessa som har första parkett för att se vem som kommer och går som gäst. Ytterdörren är mitt emot.
I mormors kök stod det en och annan keramiktomte på var sin sida om diskbänken.Traditionen går vidare hemma hos mig. De är inte av den gamla exklusiva sorten som har en stor kostnad och samlarvärde. Finns i olika former och skepnader. Men min gamla från vänster har fått en storebror från PMU i Leksand och en lillebror från Lions julmarknad uppe i Boden. Och nu står de där som Tripp, Trapp, Trull.
Ja, jag tror minsann att jag ska döpa dom till det. ;)
Min favoritsvamp har fått en fredad plats framför men nu får man vara försiktig och inte lämna ett värmeljus i utan uppsyn! Många svedda trä-saker har man sett genom åren, inte minst flugsvampar. Och brännmärken på vaxdukar.
Mitt bästa julfynd kan hända, i år?
När Lions i Boden höll sin årliga julmarknad så föll mina ögon först på en Philips Olivkedja -inte i det bästa skicket men med fungerade lampor. Och det var dom som jag suktade efter - att ha originallamporna att kunna komplettera med.  Annars är det ju som kört (fast jag har sett dessa som nyproduktion också). Mest förvånad blev jag när jag helt apropå undrade om det fanns några extra undanstoppade. Döm av min förvåning att: jo, men visst! och denna fina ask lades fram mitt framför näsan,,, Att jag bara kom på att fråga efter,,,?!


Här har ni dom små liven! Snällt står de på rad som färgglada kottar med dresscode!


Är det lampskärmar eller? Känns nästan som 40-tal,,, och jag satte dom över mina vita i sovrummets taklampa och vips så funkade det. Med den där rätta nostalgi-känslan i skenet,,,
Ännu fler kompletteringar; jag har alltid funnit en charm i hobbytillverkat. och inte allra minst i kyrkor. Den här är ny för i år. Cellofanfönster som börjat lossna från väggen och ett knaggligt spelverk med "Stilla natt". Men det blir som en liten magisk stund när man vrider upp,,, Vid det här laget har jag ett par julkyrkor i lager men den här skiljer sig lite från dem i utformningen.

En typisk fixerad grej som jag köper lätt på mig är de små ljushållarna, K-tomtar likväl som Import. Det har blivit några även detta år! Och av antalet att döma så råder det ingen brist på varan trots den där lådan i källaren,,, ;)


Den här glada trion med flirtkula, gummiansikte och piprensare-armar är ytterst glada att det är inga av de övriga närvarande som trängs på bordet i hallen. Då hade kattsamlingen blivit förpassad till ett mörkare ställe och även min lilla "grafiska" keramikhörna.
Men kobra telefonen måste jag lösa ett utrymme till - just nu står den på golvet.Var ska dessa gamla papperstomtar rymmas och vikas ut? Hand i hand ska de stå och bilda en vänskaplig kedja. Jag letar vidare,,,Blir det någon klapp i julstrumpan i år? Jag har någon till i mina gömmor men just denna kommer från Gamlestadens och är signerad Christa. Den hänger hoppfullt suktande i dörröppningen,,,


                       
                                               Men oj då, nu har jag glömt att se vad som finns i brevbärarens  väska!Ett gäng med vykort! Jag tänkte slutligen visa  några av mina Bovil-kort som jag har samlat på mig genom åren men här är det inga loppisfynd - enbart Tradera-inköp i konkurrens av andra intresserade.
Helt galet men jag älskar hans stil!Jag har haft den förmånen att lär känna en av barnen till denna framstående konstnär från Värmland som räknas som en av de främsta inom serier, illustrationer och reklam från 30/40-talet.
Bo Vilson var så kreativ och ägde en förmåga av fantasi med detaljrikedom, autodidakt som han var.
Jag har besökt hans gård och livsverk ett par gånger nu, som finns för visning och har intressanta utställningar och den är väl värt ett besök. En länk och hemsida att läsa vidare på finns här,,,Men det blir med ett annat julkort som jag avslutar dagens inlägg! Kanske en dröm om hur min julgran ska se ut? Och minst lika många julklappar vill jag ha! Haha!
Nu återstår det bara att önska alla er läsare (och retrobloggare) en riktig

                                             GOD JUL!

PS: Här har ni de andra som har varit lucköppnare och blivande sådana, bland oss retrobloggare - titta gärna in om ni har missat!


Lucka 1   - Martina - Old shit & stuff
Lucka 2   - Helena - Retrotokig
Lucka 3   - Otilia - Fröken Otilias köksskåp
Lucka 4   - Jan - Form55
Lucka 5   - Emma - Tant Emmas bravader
Lucka 6   - Malin - Gestaltningstanten
Lucka 7   - Gitte - Gittes allehanda
                 - Maria - Gilas grotta
Lucka 8   - Ann-Charlotte - Teak och Orkidéer
Lucka 9   - Anna - Retrolux
Lucka 10 - Liz - Undantaget i Hulebäck
Lucka 11 - Lovisa Jag, en Loppista
Lucka 12 - Caroline - Fina fyndet 
Lucka 13 - Susanne - Vintage Spyglass
Lucka 14 - Yvonne - 50-talskeramik
                 - Benny - Porslinsbloggen 
Lucka 15 - Erik - Faaglarna
Lucka 16 - Carin - Audrey Fenns fina
Lucka 17 - Ida - RetroIda
Lucka 18 - Anna - Ljuva 50-tal
Lucka 19 - Cen - RETROknoppen
Lucka 20 - Stina - Allt det gamla goda
Lucka 21 - Carina - Precis en sån
Lucka 22 - Susann - Sussies fyndhöna
Lucka 23 - Erica - Mangania du älskade & lite till
Lucka 24 - Ebba - Pensionat Granath
Bonuslucka - Eleonore - Eleonore Lundkvist

                                                 I morgon så är det alltså Stinas tur, var beredd på något extra tror jag! ;)

8 kommentarer:

 1. Men så mycket tjusigt julpynt! Nu fick jag lite julkänsla till... :) God jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Caroline, tom jag har fått upp farten när det gäller inför julen. En kompis sa att; varför skriver du om en "alternativ jul" - du har ju lika mycket som vanligt!
   Det är svart att förklara då att sommaren är till för att hitta julpynt och att det ska ju ner till källaren efteråt att förenas med mina vanliga julkartonger (jag bävar för den dagen,,,) För när det kommer till kritan så finns det kvar så mycket av det gamla som man vill ha. Jag drar på mig medvetet för mycket.
   Men förstärker man julglädjen för något så känns det alldeles utmärkt. :)
   God Jul!

   Radera
 2. En sån härlig lucka i kalendern! Tänk att du hittat så mycket pynt på bara ett år. Känner igen ett par saker härifrån som brevbäraren, smågrisar och flugsvamparna. Jag har ett batterivärmeljus i min stora träsvamp och även i den största trägrisen och det är kanske inte lika vackert men känns mycket tryggare. Gillar särskilt din adventsljusstake. God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan läsa det som jag svarade ovan,,,det är precis otroligt! När kommer jag orka röja i källaren? Lådor på lådor. Jag köper inget dyrt så det blir inget exklusivt hemma - bara vardagspyntet.
   Har tänkt på det där med elvärmeljus för säkerhetens skull,,, Har en uppladdare på jobbet som laddar 6 stycken samtidigt men så är det det där med skenet,,, lite trist. Jag får lite på att jag är hyperniga att inte gå ifrån rummet utan att släcka!
   Ps. idag hittade jag en mellangris för fyra julgransljus i samma stil - nu är det fullt på brickan! Ett riktigt grisfat!
   God Jul Christin!

   Radera
 3. Så mycket julfint! Jag hade också lucka nr 7 tillsammans med Gitte ;-) God jul och gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men oj då! Var var det som jag kopierade listan ifrån? Ursäkta - nu är det åtgärdat. (nu var jag inne på Retrolux och hittade troligen en bättre version)
   Och jag har förresten gjort om länkarna så att de går direkt till inlägget och inte bara till hemsidan - alltså t.o.m. i dag.
   Tack för att du uppskattade det julfina och hoppas att du får en riktig God Jul!
   (Nyåret kommer jag att tillönska dig senare,,,) ;)

   Radera
 4. Härligt inlägg! Du har hittat mina favoriter ...fast här lämnas dom aldrig kvar på loppisbordet! Och det är grisarna. Fick en gris av min bror på min första jul sedan dess köper jag dom så fort jag ser dom. Mycket fint det andra du visar upp också! Här har det också varit svårt att få ihop allt. God Jul och gott slut! Önskar Gunilla (Fynd eller ej)

  SvaraRadera
  Svar
  1. God jul Gunilla!
   Ja, här hittar man dom ganska lätt, även bland grankulor, manschetter och i 1 kronors lådor. Men det är väl lite väl mycket att sätta ljus i alla så det får bara stora grisen ha. :)
   Dom är enkla och charmiga och känns 60-tal och tidigt 70-tal men jag minns inte dom från min barndom.
   Jag skulle nog plocka bland saker fram till julafton om jag kunde men så har jag ett 24 timmars pass på jobbet mitt i.
   Ett dignande julbord har jag iallafall hunnit med och det gjorde jag i går, med goda vänner. Man mår inte alltid så bra efteråt av allt onyttigt lockande men det är ju tradition och jag försöker hålla på dem - fast årets jul blev betydligt sparsammare,,,
   Gott slut du med! (nog för att jag ska nog hinna med ett inlägg till må jag hoppas ,eller 2, innan nyår) :)

   Radera