10 december, 2014

4 textilier


Förra veckan fick jag en bild i mobilen och en fråga: är du intresserad?
Det var tur att det tillkom ett samtal också för min taskiga reservmobil levererad bara lite bludder - och jag såg bara något blått. Det var alltså så att en nära vän antog att jag skulle reagera på en 1.5 meter hög textiltavla på kommunens second-hand,,, och det gjorde jag!
För det första att det var en av mina favorittryck som man bara kan drömma om att hitta som gardin -men för det andra, ja, och var ska jag kunna ha detta "åbäke" någonstans?
Det enda rätta stället verkade vara i sovrummet. Några överromantiska tavlor skulle ju jag ju kunna byta ut,,,hmm. Reservera, replikerade jag snabbt. 

Nästa dag klev vi in på Ta-till-vara med förhoppningar att den var inte solblekt eller sliten på något sätt. Nä, det var den inte och summan som lämnade min börs blev: 400 spänn. Nja, det var ju inte direkt ett jättefynd men det var tavlan garanterat värd - när man har att göra med JOBS handtryck!

Detta genuina dalaföretag  är beläget nära Leksand och levererar än sina tidlösa klassiker sedan starten 1944. Numer utgör den utländska exporten ca 30%  av verksamheten där Japan är det främsta landet som har upptäckt de exotiska mönstren. Trycken är unika. Det är en konst att trycka textilier för hand med handmålande schabloner. 
För ett par år sedan när jag följde med ett par kompisar på en tripp utmed Siljan så stannade vi av vid butiken. Den gången blev det inga inköp. Det var inget tyvärr som passade min plånbok just då men nu undrar jag om jag inte ska försöka nästa år och träffa av deras guidade tur i verkstaden?  

Men åter till Tavlan: uppspänd och monterad från en ramaffär.(undra vad kostar egentligen?) med storsäljaren "Tistlar" av Dagmar Lodén.  Hon verkade på Jobs handtryck som formgivare under 40- och 50-talet. Detta tryck kom 1949 och finns även i en röd variant.

Denna dag fick jag be om hjälp att få hem den stora tavlan. Den gick inte in i bagageutrymmet men fick åka med, inslagen i lakan och plast, på taket i stället. Den bilfärden tog ett tag.
Det duggade tätt och vinden hade börjat tillta så jag var rädd att tavlan skulle bli skadad på något sätt. Men det blev den inte tur nog, så i morgon ska jag ta tillfälle att banka i en spik. Något att vila ögonen på vid läggningsdax, eller hur?!

Den andra textilen har jag däremot ingen aning om mer än att den satt på en galge lite lätt undanskymd, på Café Ruter:s lilla loppis - uppe i Boden. (Man blir som aldrig mätt att utforska det stället och deras fantastiskt goda bakverk och smörgåsar). Ägarinnan var övertygande när hon berättade att tyget hade funnits i hennes barndomshem och behövde byta ägare. Ah, då är det nog gammalt då,,, För den uppmärksamme inläggs-läsaren så hittade jag en gul variant för ett par år sedan. Fast det var bara en mindre bit.
Då liksom nu, undrar jag vem står för detta tryck? Vet du så skriv!
Man får nästan lite Lindbergs-känsla men det är det förstås inte. Kanske blir det ett fint  draperi i hallen,,, :)


Den tredje textilen låg upprullad i ett hörn hos  "Hildings". Nu har jag ju i klart minne vad som hände med min förra bonad som var också av Ulla Scheuer. Den blev delvis massakrerad av mina dvärgpapegojor. Grannen hade nämligen oturligt knuffat till buren mot väggen när jag var bortrest och säg mig inte vad de inte provar att sätta sina näbbar i - ett stort hål uppstog!
Där rök en bonad med påfåglar,,,  En liknande hade jag med till Skellefteå där jag gick gymnasiet och var inneboende.  
Men attans, åt sommaren måste denna präktiga väggbonad få komma upp för visst spritter det natur och växtkraft ur denna stora bukett!

Ullas var kreativitetens mästarinna för hennes produktion finns i en eller annan form representerad när man rotar bland retro-textilierna. En gång i tidig arla hade jag olika varianter till min paradhylla och sen att inte förglömma, ett antal juldukar. 
När jag sökte lite info om Ulla på nätet hamnade jag hos en blogg-kollega, Re-DiZaIn.
Hon hade fått kontakt med hennes son som hade skickat ett berättande e-mail om hans mamma.
Här är inlägget. 
Bondepraktikan från 1966 blev en värdig representant för jag har i längre tid spanat efter en almanacka från mitt eget födelse-år. Det hör som till att ha en, för att förstärka den utbredda retro-känslan som man har liksom. (och nu är den uppsatt i köket).
Jag fann den när jag spanade efter något annat på Tradera. Detaljrik, som var så typisk Ylva Källström-Eklund. Hon var illustratören som syntes i barnböcker, läromedel, kokböcker, skivomslag, affischer och inte allra minst dukar och kalendrar - en produktiv kvinna här också under 4 decennium. Mer om hennes bildskatt och produktion kan du ta del av här.

Jag vet inte så mycket vad bondepraktikan står för mer än samlad folktro och allmänkunskap, visdomar för väderberoende med signaler från naturen och djuren som tex " en ensam skata förkunnar elakt väder". 1662 kom Sveriges första handbok i ämnet råd och tips.

December månad kännetecknas ju av förberedelser inför julen. För Ylwa blev symbolen ljusstöpning. 
Det har varit på tapeten att vi skulle göra det inom jobbet som en kul grej men än har inget hänt, Det betyder att jag har aldrig prövat på. Synd och skam. Något mer att tillföra agendan huruvida att utveckla julfirandet och göra något traditionellt.

Nä, gott folk,, nu ska jag fortsätta med att julpyssla medans det viner kall-blåst och duggregnar.
Förresten, den 19:e ska jag vara flitig att bidra med ett inlägg för Retro-bloggarnas julkalender. Jag hoppas att jag kan finna något trevligt och inspirerande uppslag inför denna ära. 
Retrolux skriver lite i sin blogg om den för dagen gällande bloggaren och jag har länkat till sidan där alla är samlade, här ovan.
Ta en titt,vet ja!     Men du, jag kunde inte hålla mig från julen! 
Här är knastrig film som gjordes för Svenska amerika linjen 1940 och skulle nog locka besökare över till det exotiska Sverige med dess julfirande och förberedelser. Ja, det känns verkligen,,, speciellt. Och med en hurtig kommentator,dessutom :)

 

4 kommentarer:

 1. Wow så fina textilier! Måste kolla in Retrokaféet nästa gång jag är i Boden. Trevlig advent !

  SvaraRadera
 2. Ja, visst är det konstigt att det har blivit så mycket textilier i mitt hem! Såg ett läckert 50-talstyg på caféloppisen men tyvärr i dåligt skick så det blev det röda. Gud vad mycket ögongodis de har - en dröm för en Tradera-säljare kan jag tro. Och du, nu fick du ju en Ullas att betrakta (minns du?) ;)
  Ha en trevlig advent, Gila - julen tar vi senare!

  SvaraRadera
 3. Jättefina textilfynd! Fast jag är väldigt inne på julsaker nu var favoriten den färgglada somriga buketten. Och jag har missat ljusstöpningen, i år igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Christine!
   Och vet du, den där buketten har jag redan lånat ut till en kompis som ville inte sen en ful köksvägg längre. :) Det finns mycket på min lista vad jag behöver göra och önskar att jag borde vara intresserad i juletid men annars får jag väl spara på mödan tills jag blir pensionär. :)
   Trevlig advent (fast den är snart jul)

   Radera