22 december, 2013

RETRObloggarnas JULKALENDER - Lucka 22
Dan före dan före doppare-dan,,,
Hur många är inte ute och jagar de sista julklapparna?  Köpt julgranen nere vid torget? Kompletteringshandlat för naturligtvis glömde man just den där ingrediensen eller att det har gått sönder en lampa i elljusstaken eller,,,

Jag tillhör den där sista-minuten-kategorin så jag vet vad som väntar. Jag fick sällskap ned på stan, bjöd på en jultallrik vid Gruvan och trots att det fanns tusen saker att lägga tid på så blev det en sväng förbi Loppishallen. Det var nästan folktomt i lokalen. På vissa hyllor stod det halva priset. - jag stannade till en stund. En välbekant röst hördes i rummet intill. Det var "Porslinsbloggen". 
Han gick nog i samma ärende. Kanske lite julpynt att fynda?

Det blev bla. en fin låda med pumlor för honom. Ja, jag tror nog att de fanns med i gårdagens julkalender-inlägg då Porslinsbloggen visade upp spiror och en uppsjö av äldre julgranspynt där han uttryckte sig sig att "här finns inget som säger LESS IS MORE".
Han har så rätt.
Gårdagens julpynt känns så mycket finare. Det finns ett minne, en historia, ett material som är attraktivare. Men om hans anti - "LESS IS MORE" finns utanför granen också - det vet jag inte. Däremot är det så hemma hos mig.   

"Ska det va så ska det va rejält" är mitt motto. Och denna gång kom jag inte heller ut tomhänt. Med mig hem från Loppishallen föjde en vepa av Jerry Roupe för 15 kronor (jag hade inte den färgsättningen - tur var det), fina gamla glödlampor i originalförpackning till julgranen och en kotte-tomte.  Jag tänkte dock tyst: det måste bli den sista för nu ser det ut som heliga altare i hallen, på bordet, i bokhyllan,,, tomtar, tomtar, tomtar!
Men se, han fick sig en plats han med. Det var bara att maka åt sidan. "Finns det hjärterum så finns det,,,"

Det känns som att jag skulle kunna spela Sister Sledge dunderhit från -79 "We are family" istället för "Hej Tomtegubbar" - ja dom har liksom bildat en stor familj nu. Och den nytillkomne ser Ni längst ner till höger,,,fast det var ingen bra bild för han ville ju ha en närbild. Men det var värst vad bortkommen man  kan se ut att va!

            Trångbodheten ska han inte klaga på, se hur hans vänner har det i sovrums-fåtöljen,,,


                                                  ,,,eller på grisfatet i kapprummet - hårda bud i Mellerud! ;)

Förresten, jag nämnde tidigare i ett inlägg att jag hade hittat något på Lions julmarknad i Boden som jag tänkte skulle passa fint att visa idag.
Inte så märkvärdigt kanske men för en fd. julkalender-nörd (ja, det avtog i högstadiet) så var det väl otroligt att jag skulle hitta en bortslängd relik i en stor plastpåse med diverse pappersskrot och bråte.
Om jag inte hade sneglat dit så hade det gått till pappers-återvinningen.
Kanske var det för att den var öppnad. Eller var dold av annat. Ett misstag men den blev min i allafall, stort sett gratis.
Personalen undrade säkert över mitt intresse,,,

Jag säger bara: Göta Petter!!!
1967 så blev Birgitta Andersson ett begrepp som teskedsgumman och Carl Gustaf Lindstedt som hennes gubbe. Genombrottet för adventskalendern (så hette det fram till -71 då det ändrades till julkalendern) blev det och den västgötska dialekten sjöng ut i etern;

                              Nu ble ja liten som enna tesked igen!!


Från "Lyckoslanten"


Det som var anmärkningsvärt var att även 2 miljoner vuxna satt och såg dessa korta avsnitt. Flera kända namn ur dåtidens skådespelar-elit gästspelade och tom. en ung Niklas Strömstedt hade en liten roll i ett avsnitt som Bengt. När det kommer till kritan så förblir den en av tidernas mest uppskattade kalender i god konkurrens med bla. "Trolltider" och Mysteriet på Greveholm". 

Nu läste jag dock att årets "Familjen Hedenhös upptäcker julen" har fått bra tittarsiffror,,, men kommer den att överleva i generationer?
Ok, nu var jag bara 1 år när den svartvita filmatiseringen kom så det år den i färg som kom 1973 som jag minns. Då var jag 7 år. Det var precision som man försökte få klisterfigurerna på plats.  Min egen kalender hamnade nog i soporna, kan jag tänka mig.

Men den här kalendern tänker jag ta fram som en förstärkt julprydnad och skulle det inte vara för att jag har pinnsoffan nedanför köksfönstret så hade den hamnat på väggen. Precis som den satt hemma hos Teskedsgumman ;)

1967 så sändes Teskedsgumman i 22 avsnitt med början den 3:dje december men Vi kan väl se vad lucka 22 döljer i min egen variant,,, få se,,,                                                                                              AHA!

Click to play this Smilebox slideshow                                         Jag tror nog att det ska föreställa en julhälsning med bild och musik  :)


Nu hoppas jag att tekniken ska fungera - annars blir det pinsamt och att ni ser med barnasinnet i behåll. För att helgardera mig så länkar jag till ett litet reportage i gårdagens Falukuriren här där jag fanns med i går - om ni vill se mer jul så att säga :)


               GOD JUL PÅ ER ALLA ÖNSKAR RETROknoppen!


Idag så har vi delad vårdnad om lucka 22. jag och
"Vintage Spyglass" och i morgon väntar "Tanten på auktion"!
 Här är länkar till alla övriga luck-ägare  och deras inlägg. Du har väl inte missat någon?


1 dec Tant Emma och La môme old fashioned.
2 dec H55
3 dec Fina fyndet
4 dec Gilas grotta
5 dec Porslinan
6 dec Mavintage och Prylodesign
7 dec Allt det gamla goda
8 dec Pensionat Granath
9 dec Re-dizain och Retrolux
10 dec Undantaget i Hulebäck.
11 dec Audrey Fenn och allt fint
12 dec Retrotokig
13 dec Heja Ida
14 dec Loppistan
15 dec Teak och orkideer.
16 dec 50-talskeramik och Porslin och nostalgi
 17 dec Ljuva 50-tal
18 dec Form 55
19 dec Precis en sån
20 dec Bortbytingen
21 dec Porslinsbloggen
22 dec Retroknoppen - ja, det är ju jag det! och Vintage Spyglass
23 dec Tanten på auktion 
24 dec Antikmonologen och Gestaltningstanten12 kommentarer:

 1. Den som väntar på något gott heter det ju. Ja, inte har jag väntat förgäves! Vilken kavalkad i julpynt! Lena Conradson fick sjunga tre gånger innan jag fått rätt storlek på bilderna, sen var intresset extra stort för några plasttomtar som var helt nya för mej. Så fick Lena sjunga ytterligare en gång innan odatorkunniga jag kunde komma vidare.Nu kommer jag att sjunga "Hej mitt vinterland" hela julen- den fastnade fint. Fick ju det efterlängtade Falureportaget också. Juldukslådan skulle man önskat en titt i. Fint sydda dukar måste du få upp ögonen för också!
  EN RIKTIGT GOD JUL!
  fr Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. God jul så här i efterskott!
   Alltid lika trevligt med uppskattning :)
   Var lite rädd att det skulle bli en upprepning av fjolårets jul-inlägg men jag tror att detta inlägg står på egna ben,,, Jag anade mig till att alla kunde inte se "Lucka 22-hälsningen" - jag kunde inte få upp den i mobilen heller för det saknades en insticksmodul .
   Det skadar väl inte att få höra original-versionen på låten av Britt Lindeborg ett antal gånger - nu kan du ju sjunga med;) Lena var ju en stor barnartist på 60-talet.
   Reportaget har några sakfel men jag tror att det förmedlade iallafall en god retro-jul-känsla. Lite kredit för den ansträngning man gör för att hålla liv i intresset. När det gäller broderat så har jag faktiskt ett antal alser så jag är inte helt ointresserad :) Men det ska kännas rätt och med ålder. Sen gäller det placeringen åxå. Jullådorna är tre - nästa år blir det kanske att visa favoriter från dem - jag har ju några att välja på! ;)

   RETROknoppen

   Radera
 2. Oj så mycket fint! Och så MYCKET! ;) Bildspelet var väldigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna! God jul på dig åxå!
   MYCKET? åh, då skulle du se vad jag inte har tagit fram,,,julkyrkor och minst 10 andra advent-stjärnor ligger kvar i lådorna och så några stakar,,,flera tomtar, dubbletter,,, när det gäller dukar så droppar det in några varje år :) Du har själv jättefint till jul - det har jag ju sett på din blogg :) Vi är inte ensamma med intresset,,,
   Vad roligt att du gillade bildspelet!
   Lite lätt hysteriskt men ett sätt att få med några extra bilder! Och tidsenlig musik :)

   Ha det så gott!

   Radera
 3. God Jul! Kul att se mer av dina fina samlingar, och så roligt att du råkade hitta julkalendern med Teskedsgumman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inga jättesamlingar Christin men i dagens läge är väl allt som du har mer en 10 ting av, en samling ;) En kompis som var bjuden på middag på julafton uppskattade julinslagen,,,då den gröna julen vi har i Falun, gav ingen julkänsla. Hos mig kan man inte undvika den, så att säga *ler*. Min hall är som ett stort välkomst-jul-bord med girlanger i taket,,,
   Tänk att de skulle slänga bort kalendern?! Tur att försäljarna inte kollade närmare på priser på Tradera,,, till min fördel.
   Go jul i efterskott, Christin!

   Radera
 4. Åh, du borde öppna ett julmuseum så alla dina tomtar inte behövde stå så trångt! Härligt reportage i Falukuriren, men du är det inte svårt att välja juldukar? Jag tycker jag har ett fasligt sjå innan jag bestämt mig, och jag kanske bara har 100...
  Ha nu en riktigt skön jul!!!
  Hälsar Ann-Charlotte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du Ann-Charlotte - någon ska väl ta över efter mig när jag har gjort mitt. Vem vet vad det kan bli då? *ler* Du har själv en imponerande stor samling av dukar! Inte illa. Och visst är det svårt att merparten blir orörd. Jag kan dessutom inte ha framme lådorna framme hela tiden,,, så favoriterna kommer fram och så några nytillskott för året. Resten under sängen!
   Har konstaterat omständigheterna. Det är ju som en frimärkssamling men i textil,,, och du, det kräver en extra person att lyfta på sängen,,,
   Grupperingarna hör nog ihop att det skulle se hemskt oroligt och rörigt ut med lite här å var. Man undrar hur är det om 10 år - blir det besöksförbud hos mig under julen? Haha!
   Våra gemensamheter tar sitt utrymme - det ska gudarna veta :)
   Skön jul i efterskott (julen har tagit tid från att vara på datorn), önskar jag dig!

   Radera
 5. Så mycket fina saker! Och julkortet överst var helt underbart!

  God jul!
  Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tur att jag inte tog och skrev om vykort när "Antikmonologen" hade ett fantastiskt inlägg på ämnet. Jag. Hade tänkt att ta det hör med mina från Bovil,,, Jag bara älskar de gamla julkorten! Färgerna, motiven,,,ja, alltid kommer det fram några vid juletid. Ger stämning. Och det här som jag visade var väl i det lätt hysteriska genren,,, ;)Julen är viktig för oss båda två. Visst är det kul att få visa det (men jobb att plocka bort) men nästa år får jag nog ta fram annat ur gömmorna,,, ;)
   Ni ska Ha en fortsatt trevlig Jul, Daniel

   Radera
 6. Vilken underbar tomtearmé, kottetomtar hör till favoriterna! Nykomlingen ser verkligen bortkommen ut, han var nog inte alls beredd på uppståndelsen med alla andra tomtar och så en fotografering mitt i allt....

  SvaraRadera
 7. Hej! Ja, dom med gummiansikten är mina favoriter :)
  Kottisarna blir ju ofta ratade når det är julloppis .Det är som girlanger i taket - lite kitschkänsla. Men de är ju en del av vår julpynt-historia. ;) Fast de inte har något större värde,,

  Gott Nytt År förresten - kul att du tittade in!

  SvaraRadera