17 december, 2013

I väntan på julen,,,Börje Claes har designat adventstjärnan i glas. Och tänk vad den passar bra ihop  med fönsterlamporna som jag inte har tagit ned av lathet. Kanske är de besläktade? Katt-längderna är Per Silverhjelm:s för Gamlestaden.Nu har allt kommit på plats. Hyacinterna blommar för fullt. Nöt-mixen är upphälld i min Gabrielskål för 4 ljus. Olivkedjan slingrar sig runt bonaden i hallen. Granen är sparsammare klädd än tidigare år.
Och tiden rinner bara iväg!
Min resa till Norrland, se förra inlägget, innebar lediga dagar som jag nu jobbar igen.
Så jag hinner inte så mycket. Nä, jag är inte den som har tid med julpyssel, bakning och allmän förberedelse.
Jag är så avundsjuk på Ni som hinner med med sysslor hemma.  Överallt står det på löpsedlarna, på framsidan på veckotidningarna, så många tips för en fröjdefull jul. December månad är som ett stort mys faktor som jag dessvärre sällan känner av.

Jag kände däremot av min förkylning som kom som ett brev på posten när jag hälsade på mamma. När flyget lämnade Lycksele flygplats var jag ängslig över att den skulle leta sig upp till mina öron. Det brukar göra ont.
Jag som brukar av princip ha total julglädje första advent fick se den uppskjuten mer än i en vecka. Som sann tidsoptimist så trodde jag dessutom att en helg skulle räcka att förbereda inför Falukurirens besök men si, där gick jag på en nit.
När journalisten kom med fotografen i hasorna så dämpade jag sonika ned belysningen för dammsugaren hade gett upp abrupt dan innan och dammråttorna lekte glada tafatt.
Stearinljusen saknades och tiden att bara få granen rak och ljuskedjan på plats,,, ja, jag fick ursäkta mig generat och återkommande för att det såg ut så. Kanske kunde fotografen zomma in vissa detraljer? Använda Photoshop?

Jag svamlade som vanligt och pratade på som jag gör när jag är obekant med situationen och människorna framför mig.
Har jag förresten berättat det? Det  här att jag ska få vara med på ett hörn och visa RETRO-JUL i helgbilagan,,,? Mitt minne har blivit lika flyktigt som bensen.

Kan Ni ana var alla tomma julpynt-lådor tog vägen? Jag hann inte ta de till källaren och krångla till det igen. Jo, in i badrummet - det blev den akuta lösningen! T.o.m, badkaret var obrukbart!
Och saker som jag har plockat undan för att kunna ha jul, ja de finns kvar än i andra lådor i datorrummet så jag jag kan inte ens snurra på stolen och får lov att kliva mig över och ut.
En vacker dag i december, eller januari, så kommer jag ligga pladask på golvet,,,

Så jag hoppas och tror på julglädjen ska infinna sig just innan jul. Det behöver jag.
Har faktiskt köpt mig några "julklappar" åt mig själv på Tradera men av loppisar så blev nog norrlandsresan den sista vändan innan jul. Jag hittade inget större fynd där "uppe". Bara kompletteringar. Det kändes utrensat.
Och en julklapp har jag nu fått lov att köpa ur föräldrarnas julpengar. En dammsugare - som förhoppningsvis kommer att överleva lite lite längre än den förra.
En vecka kvar till jul,,, trots omständigheterna, alltid lika välkommen :)

Men nu ska Ni få se vad jag kom hem med i bagaget!I Boden blev det mest småsaker: en del ur Gustavsbergs Gourmet-serie med dekor "Grill" av Bibi Breger - den fanns Loppishuset, på PMU fann jag min Cortendorf pojke och i loppisrummet på Retro cafe fanns denna storögda danska från ,,åh nu tappade jag namnet!
Och nu kom det igen: Laurids Lönborg!
Mera smått: Roliga äggkoppar vars ägg är salt och peppar-kar samtidigt, servettringar 5 kr/st från Bavaria Wunsiedel, kantiga och kulör-rika äggkoppar i plast och pepita-mönstrade bestick som jag fastnade för. En annan sak om jag behöver flera bestick,,,
Läsvärt och snabblagat av alla våran  Ria Wägner och en kokbok för barn av Alli Hanning- barnen hade tillträde till köket vid tidpunkten. Året var 1960. En sommardoftande duk som heter just "Sommarskörd", signerad Dahlin, ligger under och vilar slött på bordet.
Jag gillar illustrationerna i barnkokboken. (Och att den pratar så korrekt och förståndigt till en). Ja, vid en närmare koll så visade det sig att de är gjorda av samme man som har skapat mönstret till julgardinerna i köket, se ovan!
Ingen jul utan kotte -tomtarna! Den stora stod övergiven kvar på Knut´n i Norsjö - det kändes som om Florence Nightinggale svepte förbi och stoppade den stackars tomten i korgen för att rädda den från ett tragiskt öde,,, ;) Hans burduse och kortväxte vän blev ett minne från Antik-Boden. Denna bestämda och knubbnäsiga herre har faktiskt fått ett namn: Danny - för jag tänker på Danny DeVito av någon konstig anledning :) Den lille kottetomten vid lyktan ser bara bortkommen ut,,,

En dansk tomte till vänster är inte mycket jämfört med 5 stycken i trä från BO Svensk hemslöjd. Hittade en Gunnars vinter-priskurant från 1966 och där fanns dessa tomtar med. Men inte dansken förstås.,, 

Stjärngossar som ska hålla i små ljus, näpna tomtenissar (oj, där hade jag missat att vrida kroppen rätt på han i mitten,  och en riktigt röd gris med etikett från BO Svensk. Ja, min samling av retro-kokböcker kommer att ha fint sällskap framöver,,, de vet jag. :)
Köksalmanackorna har fått sällskap av diverse-klubben: rödmålade getter med ¨ålder, plastfigurer och så en import-tomte som ser ut som han har stoppat ner näsan lite väl djupt i starkvinsglöggen.
"Staffan Stalledräng med fålar fem" som ljusstake var också en sån där julpryl som ingen var intresserad av trots att den kostade inte mer än en guldpeng på kommunens secondhand i Lycksele.Var den en som man målade själv efter att ha satt ihop delarna? Jag har sett olika mönstervarianter efter denna modell. Ett stycke historia. Mor och far gav Annika denna här julen 1962. Så står det under,,,  Den fina pappersbonaden är också tidsangiven med sirlig skrift; den är från 1956. Det här är julstämning för mig.
Man kan inte alltid lyckas - ja, hade detta tyska änglaspel varit komplett hade jag verkligen hoppat i taket och LIONS julmarknad för andra dagen, varit den bästa "andra dagen" som jag har gått på. Lådan hamnade i korgen osedd av någon anledning När jag kom hem så såg jag dock att det saknade foten för ljusen och en bärande grön pinne. Ja, då var det väl inte så konstigt att låg kvar,,, Men vem vet om jag kan komplettera. Kanske inte helt omöjligt.
Gamla vik-rader kan jag inte motstå och inte heller denna charmiga pappers-julkrubba från  40-talet. Maj Lindman har illustrerat.
Måhända att detta var ett onödigt inköp för denna bock med ekipage brukar vara den minst intressante sting-julgrejen och ligger kvar på julbordet. Ofta på rean. Samma här. Men jag är ju oemotståndligt svar för string- så denna hamnade i min resväska. Tomte-ljusen känns gamla. Men hur gamla? Syns ansiktena så ni vågar gissa?
Nu fuskar jag! Dom här glas-droppiga julgransdetaljerna köpte jag på Emmaus just innan resan. Träffade Porslinsbloggen där som var åxå ute och julfyndade kulor. Min låda kostade en Selma, förutom glassvamparna och frukten. De har bara lånat en plats - till vidare.
Dom skulle ha legat i denna lilla samling. Och det här är väl typiskt jag - får aldrig nog! På Lions julmarknad  i Boden så fyndade jag glas-girlangen med de olikfärgade klockorna. Har fått ihop några kedjor nu och de tillhör min barndoms nostalgi. Mormor hade en kedja i granen som jag senare tog över. Fast det var inte många klockor som var intakta,,, Fågeln var en kvarglömd rackare trots sin form och tomtarna må vara ögonlösa men jag tror att det går att fixa lätt med ris-korn och prick.
Bowa är en av namnen som jag brukar köpa. Ängla-duken har jag i en bordsduks-storlek.
Flera jultextilier
Den glade farbrorn i spetsig luva är en Jerry Roupe. Den högra bordduken är Rolf Lagersons skapelse, han som är känd för läckra bokomslag och posters. Till vänster är en plastduk som har nog många år på nacken och den ska jag nog ha på julbordet - om jag bara får bort lite fläckar så. Rullen på sniskan år en oöppnad julpappersduk på 5 meter. Den ska få vänta i sin förpackning, tror jag.
Min kompis Björn blev jättenöjd över gardinerna som jag hittade på PMU i Boden. Borås Cotton och Saini Salonens "Lago".
Passar nog utmärkt i hans sovrum :)
Må det vara någon kaffefläck men denna bordsduk som skön-skriver i "solarna"olika namn på körsbär, kunde jag inte hålla mig ifrån. Tvättmedel hitåt!
Hmmm,,, jag hade ju en till liten sak att visa men det får bli en del av nästa inlägg! Och nästa inlägg infaller sig den 22:a då jag öppnar den 22:a luckan hos retrobloggarnas julkalender!

Ni har väl inte missat den? Man kan ju alltid gå tillbaks och läsa - kalendern ett roligt initiativ! :)
1 dec Tant Emma och La môme old fashioned.
2 dec H55
3 dec Fina fyndet
4 dec Gilas grotta
5 dec Porslinan
6 dec Mavintage och Prylodesign
7 dec Allt det gamla goda
8 dec Pensionat Granath
9 dec Re-dizain och Retrolux
10 dec Undantaget i Hulebäck.
11 dec Audrey Fenn och allt fint
12 dec Retrotokig
13 dec Heja Ida
14 dec Loppistan
15 dec Teak och orkideer.
16 dec 50-talskeramik och Porslin och nostalgi

,,,har varit hittills och idag så väntar:
17 dec Ljuva 50-tal
18 dec Form 55
19 dec Precis en sån
20 dec Bortbytingen
21 dec Porslinsbloggen
22 dec Retroknoppen - ja, det är ju jag det! och Vintage Spyglass
23 dec Tanten på auktion
24 dec Antikmonologen och Gestaltningstanten

7 kommentarer:

 1. Som vanligt, ett helt fantastiskt inlägg, men undertonen gör mig lite orolig....(yrkes sjukdom) Bromsa in och stanna upp en stund och fundera på vad som är viktigast i livet. Annars är risken stor att du kommer vakna en dag och se ut som den lilla tomten - helt upphängd och nedsläppt....Sköt om dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta, det blev ett litet stress-inlägg och en bjärt kontrast till jultrevnaden. Jag delade med mig mina sanna men orealistiska upplevelser bara.
   Jag kan ju verkligen påfresta hjärtat ja, du skulle inte vilja vara i närheten när jag ska resa med SJ! Jag lever om,,,så in i nordens och svetten lackar. Lägg till 4 timmars sömn som är mitt snitt,,, men annars mår jag bra! :) Nu ska jag titta in på ditt inlägg!
   Tack för visad omtanke, Khina!

   Radera
 2. Retrobloggarnas julkalender tittar jag in på varje dag. Märkligt, trots allt fint som visas ser jag mest fram mot lucka 22.
  Mer jul, mer jul- ja det är nog så jag vill se och det får man i din blogg, så jag förväntar liknande i lucka 22. OM jag blev glad att du hunnit ett inlägg innan lucköppningen så man fick gotta in sej bland allt roligt du ständigt hittar. Mmm, så trevliga juldukar- de är lite av det jag gärna köper. Lite väl många har de blivit nu. Har köpt ny stoor låda och i den fick inte ens stora fyrkantiga plats- nog är man galen. Såg du hittat min extrafavvis i juldukstyp. Lilla avlånga stjärnan. Genast måste jag kolla mina- någon med blå botten fanns inte. Två röda med vitt kantband o en med grönt band. Sen har jag två andra mönster, en är Buhler. Kattgardinerna hade jag ALDRIG kunnat motstå om de funnits där jag varit- bara helt makalöst mysiga. Lampan superfin, fast jag tittar såå nöjt på min Lenalampa- köpte två för 100:kr. Köksgardinen nyinköpt för en tia på loppis gillar jag också. Med dessa billiga priser KAN man bara inte låta bli att köpa! Inte undra på det blir fullt med saker.

  Kan man på något sätt få se reportaget i Falukuriren tro?
  Hoppas allt går i lite lugnare takt resten av tiden fram till jul. Stressa lagom!
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kerstin!

   Jag bävar att få läsa tidningen på morgonen, Hoppas att det blir bra och inte för ytligt. Att samla retro är inte alltid så rumsrent men det är just det här att motivera SAMLA som är svårt. Jag tror säkert att du skulle åxå kunna vara med på ett hemmareportage - det börjar ju med att man måste få mera utrymme för grejerna ;) Stjärn-dukar har jag ytterst få av så jag är glad att jag hittade en, annars är det ju bordsstorlek som är mest uppskattat hos mig. Det som är trist med kattgardinerna att jag måste ha dom som paneler - det hade varit maffigare med hela längder och inte delade. Adventstjärnan har jag tänd morgon som kväll. Skenet är magiskt men lite besvärligt är det nog att byta glödlampa,,,

   God jul på dig Kristin!

   Radera
 3. Åhhh Saini Salonens Lago i blått har jag inte sett förut! Såååå snygga! Och duken...jag dånar!
  God jul på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Go jul på dig du från ett grönt Falun!
   Trevligt att det var något som attraherade din a ögon :)
   Ja, lite har vi nog gemensamt och nu även i sängen,,,haha!
   Jag menar att jag köpte sängkläderna på Hemtex och det var din förtjänt - dom är ju kalassnygga :)

   Radera
 4. Massor med ögongodis som vanligt. Tänk om jag kunde nöja mej med det och skippa allt det andra godiset jag mumsar i mej...Tack för ännu ett underhållande inlägg.

  SvaraRadera