31 december, 2012

Ett år med RETROknoppen: Gott nytt år!

De sista loppisarna för i år.

Förra helgen höll jag mig kvar i Falun - i dag blev det en bilrunda. Det kändes bra att jag inte hade kommit hem med flera kassar utan det blev en klen kostnad ur ett magert utbud. Det kommande retro-året kommer nog att bli mer välfyllt, tror jag :)

Arbetet har tagit sitt. Mitt schema är mer koncentrerat nu kring storhelgerna,,,ja, det har blivit en stund framför tv:n, några samtal för att hålla kontakt och spontanhandling innan stängningsdax. Låter det trist? Nä,,, för det syns ju sedan på löne-specen.
Om några veckor är det filmfestivalen i Göteborg. Jag tar sikte på den. Ska varva många timmars stolsittande med att besöka stadens retro-pärlor, äta god mat och om det finns en gyllene kvart så finns det idel bekanta som väntar på besök,,,

En äldre bricka med inplastade handtag - och så hade jag tre stycken i den stilen. En riktig klassiker som man brukar se på loppisar. En emaljerat spislock ser ju inte så fantasi-fyllt ut men jag inbillar mig att jag ska kunna komplettera och få ett alternativ till mina röda som har hängt med ett tag. Detsamma gäller besticken. Några knivar av Ainar Axelsson/Gab Extreme köpte jag för 1 krona styck. Sen får jag avvakta och se när de dyker upp igen,,,
På "O-nytt" fanns det mycket att titta på. Jag ville se mig omkring där å gott-nytt år-önska ägarna under mellandagarna. Kom hem med en "K-tomte" i kassen - den hade jag inte sen förut!
                                                                         
Är det en lock-ask eller sockerskål eller? Det jag vet däremot är att den är tillverkad av Gustavsberg. Du vet kanske av vem?.

Dessa ljusstakar hade en lapp där det stod "de tre vise männen" av Björn Wiinblad för Rosenthal. Jag är inte så mycket för klar/råglas men dessa har Det som väckte intresse.

Två trä-tomtar och en liten K:are studerar "Hemmets tvättbok",,,
Nej, jag ska inte kakla om i köket med dessa plattor men jag kunde inte undvika att köpa för en funktion, kanske som underlägg. Dekoren står Mari Simmulson för och heter"Orient"/Upsala Ekeby. Gjordes 1965. Men hade jag haft blått i köket så hade jag köpt fler!
,,,och naturligtvis har boken en hemtrevlig baksida. Det prydliga linneskåpet var en helig relik i hemmet.
Naturligtvis ingick det i denna shoppingrunda, tre jul-textilier. Th. en bordsduk designad av Eva Ralf/Gamlestaden. Övre t.v så är det en detaljerad skapelse där ett IM står i ett hörn. Nedre t.v är en mindre version av Jerry Roupe:s julotte-besök.
Ibland kan man bara passera en hylla och där står det något som nästan bländar rummet,,,Och så går man en vända till,,,och vid tredje vändan så bestämde jag mig för denna Peacock vas från Elme glasbruk. Den är väl rätt så vanlig men jag har aldrig känt mig mogen för en.Tills nu - den fick bli en nyårs-gåva till mig själv!SUMMERING:
Vi närmar oss snabbt ett nytt år men det finns mer att fira.

 I går så var det 1 år sedan som jag öppnade blogg-portarna !!

Över 70 inlägg har passerat, 450 kommentarer har jag besvarat, och snart 25000 besök gör mig verkligen nöjd. Trodde aldrig att jag skulle hålla mig så up-to-date utan att tröttna. Så många trevliga människor har passerat och sagt hej. Så många nätter har jag petat bokstäver för att lyckas få ihop ett inlägg innan morgontidningen. Jag är inte den bäste på att planera eller på att stava och så skapar jag ibland en helt egen meningsbyggnad,,,,länge sen man  satt på skolbänken,

Mitt första inlägg uppstod efter en 3 år gammal inledning som jag hittade igen. Jag hade gjort ett avstamp. Minns att jag tyckte att det här var en omständig och tidskrävande procedur så känslan dog ut lika fort som den var där. Länge trodde jag att RETROknoppen skulle förbli en bild på mig som barn, massa text å ingenting mer,,,
Med en ny dator och en ny kamera så gick det allt bättre. Men att skriva långa haranger, det har inte förändrats.

Jag tänkte sammanställa året med att välja ut fem loppis-köp som jag är verkligen nöjd med men inser nu att jag ska nog vänta med det inlägget efter nyår. Nattsuddar just nu. Så ha tålamod, trevliga läsare,,,  ;)


TILL ER ALLA SOM FÖLJER MED I MIN BLOGG, NI SOM BARA TITTAR IN OCH NI SOM VILL SKAPA ER EGEN RETRO-OAS, SÄGER JAG:


                                            GOTT NYTT ÅR!
32 kommentarer:

 1. Jag önskar dig ett riktigt Gott nytt år med massor av trevliga besök på loppisar och alla andra inköpsställen där allt det vackra finns. Jag vill samtidigt fråga dig om det Ok att jag lägger upp en länk till din blogg på min sida?

  Hälsar söders Nostalgi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis! Känner mig hedrad :)
   Sitter just nu vid datorn och läser alla felstavningar som jag har gjort i nattens inlägg - jag har nog ingen ro i kroppen av allt en nyårsafton kan innebära ;)
   Gott nytt år!
   Hoppas att du får ett bra affärs-år. Får se när jag har tid att besöka Uddevalla och titta in!

   Radera
 2. Vilken tur för oss då att du började blogga och fortsätter!
  Det är ett sant nöje att få ta del av dina tankar och få se alla roliga fynd.
  Jag hoppas du får ett riktigt bra fyndår 2013!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, retro-bloggandet har gett en annan dimension hur jag ser på prylar. Men mina tankar har jag väl inte varit så duktig på att ge? ;) Ska bättra mig och balansera in lite nerv också bland alla "fynd". Jag har ju dessutom inte visat en bråkdel av min lägenhet ens!
   Ta hand om dig Katrin å Gott nytt år!

   Radera
 3. Önskar Ett Gott Nytt År !! Björn Wiinblad´s ljusstakar är snygga och sluta inte att blogga om dina roliga loppissaker !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det lovar jag! Jag missar ju inte att fota minsta pryl som jag köper in så då blir ju mina inlägg som de blir :)Retro innebär ju ganska mycket(fast man har begränsad kunskap om mycket. Ljusstakarna har fått ljus nu! De är speciella ,,, ;)
   Gott nytt år till dig!

   Radera
 4. Grattis till första bloggåret och än en gång Gott Nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du hängt med så flitigt i mina inlägg! Det uppskattar jag.
   Ha en trevlig nyårshelg och naturligtvis ett trevligt 2013!

   Dala-hälsningar från RETRO-knoppen

   Radera
 5. Önskar dig ett riktigt Gott Nytt Retro ÅR! Det har varit ett sant nöje att följa din blogg året som varit. Fortsätt i samma anda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag följer eran blogg ganska flitigt åxå! Fast ni står mer för kunskapen,,,mycket får man veta och lära sig!
   Ta hand om er och ett gott nytt år!

   Radera
 6. Gott Nytt 2013 önskar vi från Åsarna. Ser fram emot ytterligare ett år med dig och alla dina prylar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kanske det blir att skriva mer om sitt hem än att bara göra inlägg från min fotograferings-plats: spisen! Grejer saknas ju inte här fast det har vi ju gemensamt! ;)
   Gott nytt år på er!

   Radera
 7. Det ska bli kul att följa med och läsa även nästa år. Gott nytt år!

  Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detsamma!
   Vi har ju många saker gemensamt ju,, ;)
   Fast jag är totalt grön när det gäller växter men det hindrar mig ju inte att titta in ändå på din blogg *ler*
   Eller heter det "o-grön"?
   Ha ett underbart 2013 - sköt om er!

   Radera
 8. Gott Nytt År hälsar vi i Rossön!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad trevligt Gittan!
   Alltid lika kul att få kika in i din blogg-värld!
   Gott nytt år från Mig :)

   Radera
 9. Gott nytt år 2013 från Göteborg! Och välkommen hit! Det är jätte kul att läsa din blogg och se alla dina fynd, fortsätt så!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å tack!
   Göteborg ligger lite extra nära mitt hjärta!
   När jag gick på folkhögskola i Halland så blev det min andra stad att besöka men de tidigaste minnena är ju när jag följde med på Gothia cup när jag var barn. Tågresan ned var lång från Västerbotten,,,

   Gott nytt år på dig, du okända Lena!

   Radera
 10. Önskar dig Ett Riktigt Gott Nytt År! Vill också gratta till ett år med din blogg - GRATTIS!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Har önskat både hit å dit idag och visst är det fantastiskt kul att få möta 2013! Min blogg har desutom överlevt första året och det känns ju bara det, otroligt.
   Jag sänder ett "gott nytt år", till! Det behöver vi alla :)

   Radera
 11. Gott nytt år! Fina fynd. Gillar verkligen glasljusstakarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom hittade jag i Insjön! Var inte gratis direkt men med lite googlande förstod jag att jag ändå hade gjort ett bra köp.
   Tror nog att du behöver ett till "Gott nytt år" - för retromänniskor betyder det lycka på många plan ;)

   Radera
 12. Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag, precis så här i de sista skälvande minuterna av det gamla året :-)

  Ser fram emot ett nytt trevligt bloggår med många intressanta och innehållsrika inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har dom självande minuterna passerat och snart blir det läggdax då jobbet väntar i morgon och jag lär behöva skjussen i "dag".
   Jag hoppas också att jag kommer att hitta många intressanta ting men förhoppningsvis sånt som jag verkligen saknar och vill ha;) Obs. Det blev inget nyårslöfte av det,,,
   Ha en god fortsättning på det nya året!
   Vi syns å hörs!

   Radera
 13. Gott Nytt 2013!
  Hade plockat bort datorn i går så jag önskar ett alldeles fantastiskt trevligt loppisår så här några timmar in på nya året istället!
  Hoppas du hittar massor av roliga fynd att visa även 2013, gillar att du visar så många saker, ofta något man känner igen eller något man får upp ögonen för och gärna vill ha trots att det finns alltför mycket redan hos mej. Tre vise männen föll jag för o tror mej ha studerat en och undrat över den. Den irrade väl ensam ute och letade present till jesusbarnet. Reklamen på TV där en av de vise säger "tror det får bli guld så får han köpa vad han vill" är faktiskt lite rolig.
  Loppisklassikern plastbricka med lindade plasthandtag har aldrig stått framför mej på loppis, få se när första dyker upp nu då jag sett en hos dej.
  Peacockvasen så läcker- finns någon här också, ingen lik den andre.
  Paket o tack kommer!
  kerstiniretron

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kerstin! Tack - God fortsättning!

   Jag hade missat helt din kommentar! Såg det nu. Jag antar att min lilla sändning har kommit fram?
   Ja, jag ser det mesta som värt att fotografera för retro omfattar ju så mycket, inte allra minst bruksföremålen.Men visst är det lite oroande om jag drar på mig för mycket.Begränsningar, heter det.Fast visst är det roligt då folk känner igen vissa detaljer - det är mycket som jag själv inte känner till så det blir lite på känsla.

   Dom tre vise männen(fast det handlar som om en i olika storlekar) kommer fram bättre tills nästa år. Den där brickan kommer du säkert att se,,,motivet kan dock vara i bättre eller sämre skick. Vasen har hamnat i köket.Den Lyser!
   Spännande vad du har hittat på,,, ;)

   Hälsningar
   RETROknoppen

   Radera
 14. Gott nytt år på dig också.
  Lova att inte göra för många fynd när du är nere i GBG. Jag har en tendens att inte uppskatta det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha. Ja, jag vet Lybtar ;) men som tur är det ju filmfestivalen som gäller som prio 1.
   Vi brukar hinna med 3-4 filmer per dag så det gäller att hitta glappet.
   Jag har ju vissa favoritställen och så gäller det att hinna in på "Bebop"(jag älskar att se att det finns saker som jag har hemma som åtminstone där har ett värde i pris) och få idyllkänsla i Haga.
   Så konkurensen lär väl inte bli så betungande? *ler*
   God fortsättning!

   Radera
 15. God fortsättning ! Kommer du ner till Antikmässan i februari? Vore skoj om du dök upp igen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, förutom de lokala mässorna i Dalarna så är det endast "antikvärldens dag" som jag har besökt.
   Tycker väl att jag har inte direkt råd för risken är ju att man hittar något ;) ,,,men sanningen ligger närmare att jag ska till Taiwan åt våren.
   Måste hålla i börsen. Det räcker vad som finns här runt omkring. Men vem vet? Har inte tänkt i det banorna,,,oj, du har kanske sått ett frö!
   God fortsättning Gila!

   Radera
 16. Äntligen hittade jag ett sätt att komma in på bloggen, får konstiga meddelandet att jag måste aktivera min profil:(
  Skriver jag in din www- adress funkár det
  Nog om det! Gott Nytt År och alltid lika roligt att prata med dig på mässor.
  Blogga på roligt för oss att ta del av vad som händer norröver på loppisfronten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj , hoppas att det inte finns fler som har det problemet! Jag är inte direkt datakunnig,,, Kul att du tittade in iallafall och då ter det sig naturligt att önska dig en god fortsättning.!
   Vi har ju en mässa iallafall som vi kan stötas ihop på haha,,å prata av oss i folkmyllret :)
   Jag har känt mig lite enformig för jag bloggar ju 90% om vad jag har köpt på loppisar, ibland har jag jagat runt på nätet för att få veta vad jag har köpt.Får se om tag höjer mig ett snäpp,,,jag jobbar ju å reser ibland så bloggen får då komma i andra hand,,,
   Ha det!

   Radera