21 december, 2012

Lite loppis - mera jul

Dan före dan före dan,,,nu lyser även min balkong upp dala-vintern. Sent omsider. Det har varit ett orosmoln på jul-himmelen: att jag skulle komma av mig och strunta i ljusslingorna till balkongen. Som jag gjorde i fjol. Men en sen kväll, kvart över 11 så tog jag på mig bästa handskarna och gläntade på dörrn,,,,och konstaterade 15 sekunder senare att det var bara ett enda stort virrvarr av sladdar i kassen så jag fick lov att börja med att reda ut,,,suck,,,medan snön föll med stora flingor.

Nu är de dock på plats! Den röda slangen och "vattenfallet" men de röda stjärnorna hade sett sin sista säsong. 2 av 3 funkade. Det duger. Nu ska det minsann få lysa dag och natt in i januari som en kompensation för mitt lata jag. Kommer inte att bry mig om någon påpekade äldre granne tycker att jag slösar med strömmen,,,,jo, det har jag varit med om.

Nu finns det inte så mycket tid att ränna på stan. Inte minst att gå på loppisar. Det blev ett PMU-besök och en sväng på bordsmarknaden men det var inte mycket som föll i smaken. Småplock- med mättnadskänsla. Ja, jag gick inte några varv runt ens utan nöjde mig. Det brann inte nog i börsen,,, Om ni skulle komma hem till mig just nu så har jag fyllt upp eventuella utrymmen ganska efektivt så jag är medveten att det kommer en tid i januari/februari och en lugn dag då jag får gå igenom och överväga mitt eventuella behov av vissa ting,,,Vad köptes då?

En relativt välbehållen dansk burk från IRA och av Ethel von Horn, fick följa med hem. Jag har en liten samling av plåtburkar men jag är ingen "blå" männsiska  så jag tänkte nog ge bort den som julklapp åt min granne och kompis på våning 4. Då tror jag att den kommer att bli uppskattad. Erik Höglund-askfaten från Boda glasbruk dyker upp lite här och var men nej, jag ska inte börja samla på dem utan bara få ihop en grupp,,,när priset är så bra som max en tjuga. ;)
"Etikett och gott sätt", "Ekströms receptbok" och en bok hur man skapar hemmets prydnadsföremål hittade jag för en guldpeng/styck. Det är nog inte så att jag ska lära mig hur man gör en lampa av en glasdamejeanne, en smaskig savarin-pudding eller rekommenderad bordsplacering vid ett kambord - utan få ett leende och så att få titta på härliga bilder. På äldre dar,,,Till vänster en enkel hängare med små krokar,,,
,,,,,som hade så tandlösa och musikaliska figurer på krönet - oemoståndliga för att kunna lämnas kvar.
Jag började läsa i Husmoderns presentbok från 1933 men någon ringde visst på dörren och jag glömde bort sen vad jag hade gjort. Endast keramiktomten hann läsa första sidan,,,
Årets sista juldetaljer måntro? En löpare i det ovanliga lila, föll mig i smaken. Gillade siluettbilden av tuppstaken. 4 stycken servettringar med änglar kanske man kan putsa till  och så var det lilla string-grisen för en femma,,,

,,,som hamnade sen med andra hästar och getter, kanske även de av Gunnar Ander design, på min tråkiga ljusramp till akvariet! 

Den broderade duken på matbordet i vardagsrummet köpte jag jag i somras på en loppis utanför Norrtälje. Härligt röd och så fina änglar till. Adventsstaken i rött glas, har inte fått någon mossa! Jag har glömt bort den och ljusen har inte ens varit tända. Avslöjad! Men då ser ni iallafall att insatserna för ljusen är kvar. De brukar försvinna så lätt efter år som gått. Tillhör Gullaskrufs "ISI"-serie, förresten. Mitt Stavangerflint-set med tomtar, som jag köpte i Lycksele, väntar att hamna i hyllan tills den ska fram på julafton och förgylla julbords-maten. Nä, för vardagsrummet har jag en annan servis vid juletid,,,

Min o-borst-ade stringfilur har en ring för att ha något att bära upp. Nu blev det att jag la ned den röda glas-krukan som jag hittade på Smyrna i Göteborg,,,och så fick julens mandariner plötsligt sin plats. Röd hyacint har hamnat i en äldre vas och i bakgrunden skymtar en kanna och fat, från Gefle.

Här hamnade duken som jag köpte nu i helgen på PMU: på radiogrammofonen.Den broderade som syns här, bytte jag nämligen ut efter att jag hade tagit detta kort. Krubban syns inte på bilden (den finns till vänster) men det gör däremot min gamla halm-tomte som åker släde med getabocken. Philips elljusstake i string-typ lyser upp ekipaget samt pappersbonaden . Ja, en jul utan en pappersbonad är ingen jul!

På en fin retro-bricka brukar jag gruppera några detaljer. Ljuslyktorna, som ser ut som kottar, kommer från Reijmyre, den vackert mörkröda skålen med frukt, kan vara en Gullaskruf:are om jag inte minns fel, (den har knottriga ringar inunder). Tomten har fått till ansvar att se över mina teak-coasters och så har mina Lilja-ljusstakar från Ystad metall, kommit fram. Tyvärr blev det lite för mycket av det goda så det är ändrat. De är ett trevligt minne från barndomen  när jag bodde hos min mormor. De var bara framme till jul, nämligen.Duken är lite grym faktiskt: ser ni att tråden går genom pepparkaksgummornas ögon? Brit B står för designen.

Sladdvarning! Det ser dock mera inbjudande ut när Oliv-kedjans( Philips) kotte-lampor lyser allena och inte upp med kamera-blixt. Men jag får kanske flytta om, ser jag,,, Bonaden hittade jag på en utförsäljande retro-affär i  Stockholm och innehåller idel glada detaljer. Diverse tomtar har ersatt mina Manca-eskimåer. Den uppmärksamme ser att tre av de 7 dvärgarna tillhör Snövit:s följe.. Jag fick för mig att komplettera dem men gips är så känsligt och det har varit svårt att hitta prisvärda,,,zå det blev stopp. I hallen står denna bokhylla.

-Med läktarplats blickar vi ut över besökarna,,,
,,,och på andra hyllplanet så kommer de udda trä-tomtarna och tar plats bredvid ägarens jordglob.

Helbilden är viktig: Med maxat tomte-ristiskt så får mina AWF-keramikktavlor ge sig, som blick-fångare. Ängeln ser lite skrämd ut, inklämd i sitt hörn,,, Men Luma:s ljusbukett verkar ha det lugnt, med stortomten i givakt. ;)

Kotte-tomtarna har bildat sitt gäng ser det ut som, på den gamla radion,,,,

Här har den gröna ISI adventsstaken blivit lite mer utsmyckad med inköpta loppis-fåglar. Men här är det inte komplett då två tillsatser saknas.
Får jag presentera en liten snögubbe-trio!

Sladdvarning 2 på hyllplan 3! Jag orkade inte rätta till sladdarna mot väggen men tomtarna står ju långt framför.De märks inte med en vuxenhöjds blick. Hälften av dem, till vänster, tillhör Bo svensk hemslöjd. Duken har Christa designat.
En Jerry Roupe vepa har sina roliga gubbar. Men det har även den danska väggtallriken från Nymölle, decor Antoni.  Rymdkatten tittar nyfiket ut. 1965-66 är denna tallrik ifrån.

Det är inte så många som har jul på toan, eller? På mitt Ikea tvättställ rymmer det ett antal snö-skakare....ja, det är mitt påhittade ord :)

Minns ni kransen i dörren?

Mörkret har sänkt sig över staden - endast tomten är vaken. Jag har ingen aning hur gammal pappersstjärnan är som jag hittade på loppis men jag är verkligen nöjd med skenet. Osrams Fantasi-ljusstake köpte jag innan det blev den där boomen  då alla ville ha en sådan. Tack gode gud för det,,, Den observante kan kanske se i bild-mörkret att jag har satt en ljusstake framför, utan ljus. Jag ville så gärna ha den framme,en sån där svensk-tillverkad med glasprismor men på¨kant. Hittade inte ett eget utrymme så nu hamnade den lite effektfullt framför. Lite samma stil, tycker jag.
Plastigt 60/70-tal-värre, i köket.

Små-tomtarna på rad i min prylhylla. Klicka på bilden så kan ni studera närmare!

- Är det något drag här, undrar tomten. - Ja om du DRAR i snöret, under dig! Den där plastiga lingonris-girlangen har hängt med bland morsans julgrejer sen jag var liten,,,men de små paketen har en tendens att vira upp sig,,,

Den här är garanterat inte vacker som släckt, plastiskt och smutsigt grå å  dann men jag tycker att det är en himla fin snöflinga när den är tänd. Den modellen var i köksfönstret på mitt gamla jobb i Boden,,, Årets julgardin har röda hjärtan i ring,,,Hjärtan känns symboliskt med 70-talet.

Jag har ett litet fönster i köket som har aldrig gardiner. Några fula lampfästen har jag försökt dölja med sådana där virkade pannlappar. För av någon anledning har jag fått ihop en drös som jag hade ingen aning vad jag ska göra med. Alla är de dock små personligheter. I grupp blir de ju som en gardin Adventsstjärnan Sigill, design Börje Claes, har ett magiskt orange sken. Stämning, heter det ,,,
Faten i melanin, Finel-liknande skål och granar i plast. Inga problem när det kommer gäster,,,dessa väntar på dem.

Så länge nötterna finns kvar i skålen är kvar är jag glad. Många gäster hittar nämligen vägen hit till bordet och då vill de ju ha lite "sysselsättning" först. Adventsskålen är från Gabriel och köks-duken kommer från Gamlestadens och Heidi Lange. En klar favorit i julduks-världen. Ännu mera hjärtan,,,Tomten är däremot relativt ny och inköpt på en Jie-fabrik i Skåne.


Det finns inget så stämningsfyllt som att höra Hilda Borgströms förståndiga röst läsa Viktor Rydbergs "Tomten" i den gamla svenska kortfilmen från 1941 som visas på julafton. En riktig klassiker. En passade jul-vepa som passar bra i mitt 70-talskök men i bjärt kontrast mot den blommiga fondväggen, visserligen. Allt kan inte matcha!

Osrams "Ljusspiral" har sin givna plats bredvid bokhyllan. Denna lilla märkliga skapelse, med glorior,,, I år har en Jerry Roupe-bonad sökt sig till att vara i bakgrunden. Tradera-köp.

Och vad vore en jul utan lite läsvärt att bläddra i? Tex. Wiskadals kataloger har hamnat i blickfång som juldoftande lektyr,,,

På skivtallriken snurrar just nu Borlänge-sonen Jussi Björling.Hans starka stämma fyller lägenheten totalt. Ett tomtebloss-paket av äldre datum är riktigt dekorativt. Bildspråket utstrålar retro,,,
När du går slutligen ut från mig så möts du av denna bonad, med initialerna G.S. Dörrbjällrorna har hängt med länge. Säkert från 50-talet. Det hörs när någon rycker i handtaget,,,


Så,,,nu har du fått ta en del av det RETROknopp:ska hemmet vid juletid!
Kom igen vid nästa inlägg så bjuder jag både på julgran, julkyrka, biskvi-tomtar och vem vet om det blir någon loppis på lördag att förtälja om?
JULEFRID till er alla :)


20 kommentarer:

 1. här får man titta in många gånger för att smälta allt! Mycket intresserad av hur insatserna ser ut i glasadventsstakarna. Såg o höll i en grön utan innehåll, men en nagg i kanten gjorde tack o lov att den fick stå kvar.
  Tror att det är ren omöjlighet att hitta insatser så en komplett får det bli eller ingen alls.
  Dukarna dina vilka härliga motiv!
  Om man vill ge bort en duk kommer här ett rim ur Julklappsverser 1933
  Här jag ett paket dig räcker,
  hoppas, att det bordet täcker,
  eljest får du byta om
  gåvan, varifrån den kom.

  Pins utav ovanligare sort
  önskade hett från sin karta bort,
  bort från den den lilla antikshoppen
  till en plats bland vänner hos Retroknoppen.

  Det blir ett rim du får nu innan jul- lilla paketet kommer senare.
  En riktigt GOD JUL önskar
  kerstiniretron

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Duär så välkommen så :)
   Ja, dom där glasljusstakarna är nog rätt attraktiva. Men det går ju alltid att fylla upp med något oavsett insatsen :) Tack för rimmen. Servetter är på väg till din samling! Jag hade faktiskt packat ned de bland julgrejerna så de kom fram nu. Tack för rimmen!!Att skriva rim gjorde jag i ungdomen. Numer blir det inte så många julklappar i omlopp,,,
   God jul, Kerstin!

   RETROknoppen

   Radera
 2. Oj, vad roligt! Det är nästan som att gå en tur i ditt hus, stanna lite här och där för att titta närmare. Många, många fina grejer. Extra mycket gillade jag string-djuren och den lila löparen.Teakbrickan finns också på mitt bord,och AWF-tavlor ihallen =). God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack - vad roligt:) Ska det vara jul så ska det! Jag gillar ögongodis och blickpunkter. Brukar titta efter string-figurer, ja, idag köpte jag tre stycken för 25 kr och det är ju bra pris jämfört med tradera: det är nog få som vet att en string-gris av Ander kan folk betala upp till 200 kr för,,,hu. Visst är det kul att man känner igen saker hos varandra! Men retro-människor söker nog sig till det,,,Jag vet bara att jag har det trångt å personligt :)
   Välkommen åter å go jul!

   Radera
 3. Vilken mängd fint pynt! Hur lång tid tar det att städa bort? :-)

  Osrams "Ljusspiral" var extra skoj. Jag är lite svag för udda pynt.

  Ha det gott!
  Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. En jul slutade för mig i början av februari men det var mest för att jag reste bort och lämnade allt. För det går ju inte på en handvändning,,,måste ha bärhjälp till å från källaren. Kartongerna har jag ju fyllt upp med undanplockade saker och har travat mot garderoben, lagt textilier på för att dölja. Men jag ska rensa nu har jag bestämt. Även inom julgrejer utvecklas man ju. Ljusspiralen är ju något som antingen ses som kul eller förskräckligt men jag tror inte så lätt att hitta,,,Det var ju kul att du tog upp dina lysande tomtar,,,de var ju dom jag menade i min kommentar hos dig! Dom får kanske däremot vänta till nästa år,,,
   Go, jul på er!

   Radera
 4. Haha! Underbart att komma hem från jobbet nu på morgonen och kolla in din blogg för att få en ordentlig dos jul!
  Idag ska jag själv börja pynta och det ska bli extra kul att plocka fram julsakerna jag köpt under året, men också gamla favoriter.

  Mitt senaste inköp var förresten en julgransbelysning från Philips som matchar deras sk string adventsljusstakar (de gulfärgade med svarta ljushållare) som jag såg att du hade en i ett tidigare inlägg.
  Extra kul att det fanns tecknade bilder och beskrivningar av adventsljusstakarna på locket.
  Osrams ljuspriral är jag avundsjuk på! Ångrar bittert att jag inte köpte en med orginalförpackning och allt när jag hittade en på loppis...

  Hoppas du får en härlig jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att det var en dos som du kan återkomma tilöl :) Du kan få mer om du söker i tiden , från början av min blogghistoria, Där kommer du finna julrelaterade inlägg med snarlika saker.
   Just det där att det finns ljusstakar avbildade på insidan är ju bra. Man känner igen så många olika sorter.
   Orginalförpaktningen är för min del, inget att hurra för. Den håller knappt ihop. Som tur är kräver jag inte allt i topp trim så de skavankerna klarar jag av. Ja, det är många som har kommenterat Ljusspiral. Jag är så nöjd över vissa inköp,,,
   Julhälsningar från RETROknoppen

   Radera
 5. Wow! Jag saknar ord. Måste vara en upplevelse att få besöka ditt hem och att få gå och se på alla roliga och vackra saker. Önskar dig en riktigt god jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God jul på dig åxå!! Vad tur att det finns de som tycker som jag för jag har förut nästan känt mig ensammast i världen över min smak och nästan stått å försvarat mig ;) Välkommen hit igen!

   Radera
 6. Fantastiskt att få se ditt julprydda hem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så välkommen in å titta! I år så tog det lång tid att sätta igång med julen,,,alldeles för mycket måsten och förpliktelser,,,,,och mån måste ha tid att njuta. Men det blev ju lite ändå ;)
   Go jul!

   Radera
 7. Jag blir alldeles mållös så mycket fint!Jag önskar jag kunde pynta lite mer till jul, men med en dotter som tror att alla "nya" saker hon inte sett tidigare är leksaker till henne, som hon bär runt på sedan tappar, så får man pynta sparsamt. Den vackra adventsljusstaken kan man nog inte fynda längre, den har fått för mycket uppmärksamhet, rackarns! Jag stod och pillrade på den nytillverkade på ICA igår, men sambon tyckte "inte". Skulle en gammal dyka upp har han inte längre någon talan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, när det gäller barn så får man ta riskläge för allt kan ju hända! Tur att jag har bara mig att bry mig om och lite vuxet folk runtomkring mig.
   Naturligtvis så ska du sikta på en med teakfot! Det går nog att fynda än och tänker på när jag var i Göteborg på Sarons,,,en kvinna skulle bara komplettera en ljusstake som hon hade köpt där tidigare i veckan. Kunde inte undgå att se prislappen och de hade sålt exemplaret för 75 kr! Själv så fick jag betala ett par hundra på Tradera men minns att jag tyckte det var dyrt men nu är det ju en otrolig prisnivå!
   Go jul Helena!

   Radera
 8. Julspiralen på plats ser jag, snyggt...väntar med spänning när husfolket ska montera upp sin. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh så ni har en liknande i hemmet ;) Hoppas att du uppskattar den lika mycket som vad jag gör, med sin stilrenhet. Sen ryms det inte så mycket hos mig som tar yta. Allt går ju inte att ha.Du får väl ta en bild eller så så jag får ta del av ditt julfirande! Uppskattas mycket, tills vidare; go jul!

   Radera
 9. God jul! Undrar hur många tomtar du har...vet du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. God jul på dig, Gila!
   Åh, nu satte du mig på pottan, verkligen! Skulle jag räkna varje minsta plasttomte, kottetomte, tygtomte, porslinstomte,,,ja, då är det åtminstone 300 st utfördelat,,,Jag provade att göra en snabb beräkning. Jag har faktiskt aldrig räknat dem. Har inte tänkt på det som någon större samling men det tenderar ju att bli det,,,Det kommer troligtvis med några till i nästa inlägg.
   Sköt om dig!

   Radera
 10. Vilken tur att du hann julpynta så vi får ta del av dina julgrejer när dom väl är på plats också. Trevligt inlägg med många kul bilder som vanligt. God Jul !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Go jul på dig Christin!

   Jag vill ju ge mina läsare lite personligt och kanske är det något som fastnar på syn-nerven ;) Jag tror att jag kommer att peka på saker tills första gästen kommer på eftermiddagen ;)
   I fjol så hann jag med ett julinlägg men förhoppningsvis kommer ingen på att titta efter för den innehåller snarlika bilder,,

   Hälsningar RETROknoppen.

   Radera