13 december, 2012

Julgransmatta, inköpt och lite minnen,,,Följ med på en vandring kring granen!
Här har ni den utsedda kandidaten  i "Välj julgransmatta"!
Det var ingen snack om saken att den här var populärast bland "bidragen".
Tack alla ni deltog med kommentarer - granen är försenad men blir kvällens sysselsättning mellan allt jobb och happenings som december månad innebär. Och då kommer mattan att vara på plats.

Förresten: ibland blir en dag så konstig och fel att timmarna bara rasar iväg,,, på ett sätt som bara drabbar RETROknoppen, känns det som.

Tidig måndagmorgon denna vecka, så knatade jag i väg i den bitande kylan . Det var arbetsdag efter en trevlig helg med traditionell julmarknad uppe vid Falu gruva och finbesök från Strängnäs.
Tog bussen ut mot Sundborn och ringde till min mamma för lite morgonsnack över ditt å datt. Som vanligt försvinner man in i samtalet,,,,tills bussen lutade betänkligt och krängde till!
-Nu kan jag inte prata med dig längre - jag tror att vi åker av vägen! Hej då!
Med luren i ena handen och den andra, krampaktigt gripande om det främre sätet, ser jag jag skog passera till höger och det brakar till. Det är ovanligt tyst innan det blir äntligen stopp. Vi har kanat av vägen och utmed slänten vid Jämmerdalsbacken,,,
Det luktar bränt - någon skadad? Nej, men för någon uppstår lätt panik då vi inte kan komma oss ut. Dörrarna är blockerade av en mindre granskog - bussen vilar mot dem från att tippa omkull.
Det går så fort att räddningskåren är där. Blåljus - nyfikna förbipasserande flockas vid vägkanten. Buss-schaffören har knackat hål i fönsterrutan så att glassplitter ligger i en driva i gången.
Märker att jag är lite skakis när jag ska försöka klättra ut mot hjälpande händer.  Den djupa snön kommer innanför skorna.
I samlad trupp står vi 10 passagerare från bussen och får lämna personnummer. Kommenterar. Undrar. Ringer först till mamma. Hon är ju mer än orolig över det avbrutna samtalet. Naturligtvis. Jag messar jobbet att jag är sen, därefter. Snällt nog får vi skjuts ut till våra destinationer. Misstänker att det finns en chockkänsla hos några,,,man biter ihop. Så är jag ute på jobbet,,,och rätt så sen. Sen för att få veta att: Men vad gör du här? Du har ju ledig dag idag enligt schemat!
VA? Har jag åkt hit helt i onödan, för att vara med om bussolycka?!
Och nästa buss hem går inte för än om ,,,,nä! Åhhhhhh,,,

Så nu fick ni ta del av veckans största händelse som innebar att jag inte kom för mig någonting när jag kom hem i måndags,,,bara en lång och orolig trötthet i kroppen,,,,i stället för att göra lite julnytta. Från tidig morgon,,,


Över till något mer roligare!

I lördags hann jag med en liten loppisrunda. Vad annars. Förhoppningsvis en av de sista så att jag har kvar några pengar EFTER jul åxå. Hur som helst, blev det dessutom ju några trevliga stopp efter vägen,,,

En ryamatta för hallen. Lite sliten kanske men färgen var så behaglig och harmonisk med övrig inredning så jag gjorde ett tänkt byte och den andra förpassades till  källaren. Från Loppishallen.
Den bulliga bordslampan i brunt, hittade jag uppe på bords-marknaden för en ringa peng. Bra skick dessutom. Den ska bli en trevlig julklapp till en behövande ;)  Lampan i mitten, med sin svarta figurin, köpte jag på det nyöppnade "Sivletto" i Enviken. Moder-butiken finns på Malmgårdgatan på Södermalm och är ju ett etablerat inslag för rockabilly-fansen och 50-talsfantasterna. Själv har jag aldrig varit där men till Enviken är det ju bara ett par mil! Och vad kul att se den gamla busstationen komma till nytta! Där inne såg jag så läckra blombord som jag tyvärr inte har någon plats för,,,och gardiner,,och fontäner,,,nä, det blev en lampa att börja med. Fast jag har en plast-bandskärm att byta ut den föga upphetsade gräddvita,,,  Ett kalori-rikt stopp blev det i "Jonsson fik" (ännu en anledning att kombinera det förra besöket med) innan ev vända till Toftbyn. En el-dosa av den gamla sorten inhandlades - ja tack, behov finnes!
Där hittade jag även en stor ytterkruka med ett stilrent mönster, "Peru" från Upsala Ekeby, så min dracena fick äntligen sin svarta å nytillverkade, utbytt. En enkel Reijmyre-vas fick följa med hem från PMU fast den inte var så upphetsande,,,,men jag älskar ju den där mörkröda färgen! ;)  Glas att komplettera med och så, något som jag sa i tidigare inlägg: INTE en receptbok till!!  Men det bidde visst en liten "Prinsessornas kakbok" från -60, med sådana där gräsligt överdekorerade och färgglada tårtor på bild. Bland annat. *ler*
Ibland så köper jag minikaktusar och sådana där omöjliga blommor i miniformat som dör lika fort som dom har hamnat i hemmet. Men varför inte en trevlig barnmugg att stå i så länge de vill leva för mig?!  "Tivoli" barnservis i tre delar gjordes i mitten av 50-talet av Alf Jarnestad, för Karlskrona porslinsfabrik.

Ett annorlunda glatt retro-tryck har denna julduk men hur jag än sökte kunde jag inte hitta något namn eller initialer. Det borde den ju ha! En liten julgrans-fågel vars stjärt har för tillfället åkt in (ser jag nu på bild), säger jag inte nej till för en guldpeng!
Mera jul: en godmodig tomte med juteväv-säcken i hand kommer att få flera vänner och få stå framme trots det illa medfarna skägg.  En broderad vepa med fack att lägga små klappar i - för vi som har barnasinnet kvar :) Minns ni?  Och för att hålla reda på dagarna fram till jul,,,
Pappersgirlang av en liten ovanligare sort.
För en tid sedan köpte jag en pärm med 1946 års nummer av ICA-inköpscentralernas tidning för affärsmedlemmar. Lite knasigt låter det men informativt och med även stor reklam-underhållning. Redan i Oktober-numret las vikten på ett inbjudande skyltfönster och med några sidor kan man se olika förslag och tips för att locka blickfånget. Tänk om man kunde ta en tids-resa för att kunna njuta av dåtidens skyltfönster,,,vid juletid!
En av de mest oansenligaste julprydnader som jag har plockat fram står längst fram i raden av kotte-tomtar och piprensar-figurer. En liten gris med sin tomte-ryttare. Kanske ingen som märker ens till där den står på radion i hallen men som det står i Åhlen & Holm:s jullista från 1949: "Små detaljer med stor betydelse för julstämningen",,,

,,,för ett tag trodde jag  mig se den som Å i priskuranten , som jag har hemma och ligger framme. Jag inbillade mig i allafall att det var den tills,,,
,,,jag läste texten mera noggrant. Då fick jag inte liksom ihop längd och höjd. (Jag vägde den dock inte!) Så nu är min lilla tomte, ridandes på sin gris, tills vidare utan bakgrund men just en sån där detalj men med stor betydelse,,,

I tv:n går julkalendern. Har intalat mig att åtminstone följa med i några avsnitt. Varje år. En stunds nostalgi. Jag minns själv så arg man blev om man missade ett avsnitt - den där gyllene kvarten. Ja, visst var de inte längre förut? Man slickade och placerade ut små bilder som hörde ihop med avsnittet, ibland gick de sönder vid "urplockadet". Attans också!
Men inget slår ju "Teskedsgumman" - den käraste i julkalender-själen. Det känns som evigheter sen men nu finns  ju tanten som dvd ;)

Som detalj har jag en oöppnad adventskalender i köket från 60-talet,bakom min röda ellljusstake. En sån där som Ica gav ut. Ritad av en "Ylva"som står för Ylva Källström-Eklund. Jag har nog några av hennes handtryckta textilier, julduk som bonad men hon var även en känd illustratör för bla. barnböcker, kokböcker och läromedel att nämna. En mycket kreativ kvinna.
Vad som döljer sig bakom luckorna vet jag inget om. Kanske Ica:s barnanpassade sortiment? Eller?
Vill ni läsa lite ICA-historia om kalendrarna, se här.
Lucia den 13 december. Går det någon repris nu på tv i kväll så man får lyssna på sångerna? Sov för länge i morse, nämligen.
 Jag minns att jag blev utnämnd till Staffan stalledräng när vi gick gick i 6:an. Det var nog en sån där omröstning i mellanstadiet för det var några klasskamrater som försökte jaga röster, till min fördel :) Men hu vad nervös jag var!
Hade ett batteri-drivet ljus i hand som blinkade illvilligt  när jag dallrade till, under den knaggliga sången.
Tappade säkert någon mening dessutom. Det var så fullt i klassrummet. Alla samlade från bya-skolan,,,Vad synd att det finns ingen bild på det.
 Nä, jag har alltid haft svårt att lära mig saker utantill och det här gav då inte mersmak. En ängel och stjärngosse från Bo Fajans får avsluta det erkännandet.
"En mycket populär filmatisering av Teskedsgumman gick som julkalender i Sveriges Radio och TV 1967 med Birgitta Andersson och Carl-Gustaf Lindstedt i huvudrollerna. Serien blev det stora genombrottet för julkalendern i TV och lockade inte bara en halv miljon barn utan även två miljoner vuxna tittare. 1973 gjordes en tv-serie i färg med samma skådespelare. TV- och radiojulkalendern reprissändes 1976 och radiojulkalendern återigen 1997 och 2007.
Att gumman säger "Göta Petter! Nu ble ja liten som enna tesked igen!" står inte i Prøysens bok. Andersson lade till det själv när hon gav gumman sin västgötska gestalt."
Wikipedia

24 kommentarer:

 1. Du är verkligen Mr. Jul. Blir imponerad av mängden julsaker, och lite avundsjuk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken titel - nu rodnar jag!!
   Men jag har inte lagt någon större ekonomi på julen utan fyndat och sökt på Tradera.Och tagit hand om ratat julpynt som jag finner charm i. Man måste ha tålamod (Rom byggdes inte på en dag) och så är det ju det här med utymme,,,nu orkar jag inte bara att gå ned med kartongerna och har dessutom fyllt de med saker som jag måste plocka undan.Jag har blockerat ena dörren från sovrummet och slängt lite jultextiler över,,,för att dölja eländet!
   Och 250 juldukar kan man ju inte ha framme,,,besväret behöver du iallafall inte vara avundsjuk på ;)
   Go Jul!

   Radera
 2. Oj vilken dramatik, tur att det gick bra! Vilken fin julgransmatta, bra val :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker så lätt vad som SKULLE kunde hända och då blir man nog lite extra dramatisk av sig, tror du inte det? ;) Men inte var det ju kul - dubbelt elände dessutom.
   När jag var på Grinda i somras lyckades jag dessutom hoppa jämfota från en klippa och missbedöma /hakade i med sandalerna och föll pladask med ansiktet ner i bryggan till restaurangen,,,,Jag kan då utsätta mig,,,

   Tack - nu är julgransmattan på plats!

   Radera
 3. Din fina duk blir jag ruskigt avundsjuk på - den är jätte, jättefin. Jag är uppvuxen med en sådan på kaffebordet varje julafton. Grattis till ett fint fynd - den ser ut att vara i bra skick också! Men det finns en ytterst otydlig signatur på den, och jag vet att Marie (en av författarna till artikeln om juldukstryck i senaste Retro och min granne ...) har gått ut med en efterlysning om vad den signaturen står för. Leta i kanten av motiven någonstans ...
  Hälsningar
  Gunnel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk att jag råkade kolla på Facebook och fann att upphovskvinnan var efterlyst, via just tidningen Retro alldeles nyss! Där var ju min nyinköpta julduk för en Selma! Sammanträffade och att du hittade hit! Och visst är det en signatur där men den så oläslig - det ser nästan ut som ett streck,,,eller står det Monica nånting? Kanske det är någon som klurar ut vem,,,
   Googlade mera om utställningen som din granne hade varit delaktig i,,,,vad synd att jag inte kunde hitta några bilder från "Mera Jul"!
   Hälsa henne att jag kommer att vara bland dom första som köper den tänkta boken - de gör en kulturgärning med den ;)
   Go jul på dig!

   Radera
 4. Tur att allt slutade väl så att du fick glädje av allt fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Ja, som jag nämnde för "La mômes Old fashioned" i tidigare kommentar,,,så blir man ju glad att bara gå därifrån och att det inte blev några större personskador för passagerarna,,, Jag har en positiv inställning om livet och värnar om den. :)
   Och du, snart ska jag glädja mig att klä granen,,, Go jul!

   Radera
 5. Jag minns att vi körde i diket med "åka och bada"-bussen när jag var liten, men jag var nog för ung att tycka att det var otäckt. Det är värre idag när man vet hur det kunde ha slutat, hu! Tur att det gick bra!Mattan du har hittat var verkligen snygg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just det där hur det "kunde ha slutat",,,, En episod till bjuder jag på: När jag var i Alanya för bra många år sedan hade jag nog en skyddsängel med mig. Vände på klacken, ut i vägen efter att ha stressigt nekat till att åka med i en bil med några bekanta, sista kvällen,,,Tänkte inte mig för men tog ett stannade till då mitt väntande resesällskap på andra sidan vägen,skrek till: något susade förbi decimetrar framför mig,,,åxå en sån där galen grej!
   Ju yngre man är så reflekterar man nog inte över allvaret,,,vi har våra erfarenheter.

   Tack- då tycker vi likadant *ler*! Den är ju inte en hemma-skapelse utan en "köpes" - kanske det är någon som känner igen den?
   Go Jul!

   Radera
 6. Underbar läsning.Duken är så vacker, kul att få veta vem upphovskvinnan var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!! Den ska nog få vara framme i år - jag dansar ju inte ut julen förrän 20:e knut *ler*. Jag antar att du menar att vi kommer nog att få svar på det?(jag har inte kollat RETRO på facebook.)
   Jag har dock en hel del osignerade dukar så det sitter ju inte i signaturen utan på utseendet.Men som sagt, den gröna julduken förväntar man ju att det finns en upphovskvinna till!
   Go jul!

   Radera
 7. skönt att dikesturen slutade väl! Genast poppade en egen bussdikesolycka upp- en på hemväg från arbetet på Saab.
  Julduken var otroligt läcker, minsann om man inte blir grön av avund.
  Nu har jag helt tillräckligt med dukar, hjälper inte ens att lägga lager på lager, fast några fler får man se då. 250 dukar!!! 50 olika mönster på stjärnor kan jag prestera. Har provat i år att sortera dukar i olika lådor, men när jag sen fann än en kasse i källaren gav jag upp.
  Jag läser inte bara det du skriver, gottar mej åt kommentarerna också och något riktigt spännande läste jag nu. Kunde det varit Maria Odenbring W jag stod bredvid bland textilierna på Hjulet i Vårgårda i lördags. Hon pratade med mej frågade om det var min korg som stod under bordet med alla dukar i och sen berättade hon att hon höll på med en bok om juldukar. Nu när jag igen tittar i Retro kan det alltså ha varit Maria för så att det är fler som tänkt skriva bok är det nog inte.
  Så många saker man aldrig sett- ängel o stjärngosse från Bo Fajans
  -lite käcka i sin enkelhet.
  Lucia här på mitt bord är en nyare i trä- fint gjord och så Gun Ulrikssons sötnos- hon hoppas på sin stjärngosse snart, ser dem ibland på Tradera men, men. Adventsstaken med luciaföljet är kvar i källaren, min eländiga förkylning gör att orken tog slut.
  kerstiniretron

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Grön av avund",,,hihi, ja duken är ju verkligen grön!
   Ovanligt. 50-stjärnemönter är ju inte illa pinkat :) Jag har mina under sängen som sagt och tackar att det finns lådor som funkar att skjuta under.
   Det blev ett till sammanträffande; vad roligt om det stämmer! Du lär väl vara intresserad av den boken åxå?
   Kan till slut förtälja att jag har tom, svårt att hitta bland mina egna julgrejer detta år,,,Ängla-ullen till granen är puts väck, var är månadsbilden som är som en liten skolaffisch å blir det någon annan gardin i köket? Jag jobbar ju på med min heltid. Har jobbarhelg i helgen,,,
   Go jul från Falun!

   Radera
 8. Som vanligt - helt facinerande läsning. Att, som vi tidigare konstaterat, delar smak ang. sakerna gör inte saken sämre... Kort kommentar - mattan, duken och tomtarna var ju bara så...!! För att inte gömma, pappersgirlangen. Jättetrevlig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst har vi våra likheter:) Men du är inte ensam - gud, så mycket man känner igen hos alla dessa bloggare!
   Jag kan väl tillägga att min bloggar-motto är att man alltid kan hitta någonting intressant ur min blogg att få kommentera om. Och hittills har jag alltid fått skriva svar! Det är ju kul att växla lite ord ibland.
   Go jul!

   Radera
 9. Hej! Dina inlägg är som hela romaner-härligt att läsa! Vilken tur i oyuren du hade! jag kan berätta att jag var också med om något hemskt på hemväg från jobbet igår. Bilen framför mig kolliderar med en älg, älgen flyger fram mot mig , landar precis framför mig, jag kör ju på den men tänk vad som kunde hänt om jag åkt bara lite närmare bilen framför...Då hade jag fått den på taket elller i framrutan! Jag mår bra idag, lite ont i kroppen o huvudet och fortfarande rätt chockad. Bilen fick bärgas till verkstan (fick åka polisbil hem)De i bilen framför klarade sig också förhållandevis bra, det var bara älgen det slutate illa för. men det är de där "tänk om" tankarna som fortfarande gör att jag är lite chockad o jag kan tänka mig att det kändes likadant för dig!
  Men idag är det fredag, skönt!
  Ta hand om dej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du! Det var ju riktigt hemskt! Och att köra på ett djur kan ju inte kännas kul. Du vet väl att jag inte har körkort, va? Jag skulle nog inte ens fixa en sån grej.

   Bloggmässigt brukar jag inte blanda in loppislivet med privatlivet så mycket. Men ibland måste man ju bara skriva! Du kan vara beredd att det blir noveller i fortsättningen åxå :) Har nog svårt att se mig lägga in två rader till en bild,,haha,,,det är ju trots allt ganska skapande(och för mig tidskrävande) att ha en fungerande blogg,,,
   Go jul!

   Radera
 10. Men huvva, vilken start du fick på veckan! Fy så hemskt - och allt det för att sen få veta att du lagt din lediga dag på det eländet dessutom. Förstår om du kände dig uppgiven när du väl kom hem!
  Men det är tur att du kunde pigga upp dig med att fota helgens loppisfynd. :) Jättemycket dina saker som alltid, fastnade mest för den snygga pappersgirlangen faktiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just att det blev den där dubbeleffekten kändes totalt dräpande den dagen,,,jag kunde ju haft en skön sovmorgon och sluppit tanke-stressen att "Tänk om,,,".
   Vadf kul att min girlang uppskattas. Jag tror att jag kan tom skulle kunna ha den som festgirlang, med den färgsättningen ;)
   Tack för omtanken å go jul!


   Radera
 11. Tur att det blev bättre ju längre veckan gick, med loppis och julpynt efter den otäcka olyckan.
  Dina inlägg är så innehållsrika och roliga och den här gången fastnade jag mest för den gröna duken och så dekoren på barnmuggen.Och den där adventskalendern som skymtar ser så fin ut också.Kul med gamla tidningar med fina bilder i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu har jag det bara kvar som ett litet hjärnspöke - jag passerar ju på samma stäcka nästan varje dag,,,
   Jag tackar allra ödmjukast för ditt bloggbetyg. Jag kan nog med tiden bli lite bättre på att ha mera substans än utfyllnad. Men det är ganska skönt att inte lägga ned hela min själ på loppisar och bloggar utan ser det som en trevlig sysselsättning med möjlighet att skapa.
   Jag försöker läsa andras bloggar, snappa upp lite här å var.
   Snart firar jag 1:årsjubileum. Det första inlägget bestod bara av en bild och lite om retrocafeet i Boden. Men det allra första inlägget kom igentligen till för ett par år sedan men då fattade jag det trög med funktiomem och la ned tanken snabbt,,,
   Go jul på dig!

   Radera
 12. Har följt din blogg ett tag nu och den är verkligen underhållande!
  Det är jättekul för en annan julfantast som jag att få se alla dina fina inköp.
  Visa gärna mer julsaker!
  Tur att bussolyckan ändå slutade lyckligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Katrin!
   Vad roligt med att få höra att någon följer med ens blogg! Ibland känner jag mig doch inte underhållande - det är svårt att bryta mönster hur texten skrivs, innehåll och så bildspråket. Jag ska försöka med några inlägg innan nyår och julen kommer att visas, iallafall med fler tomtar,,,
   Hoppas att du kommer att upppskatta min blogg framöver:)
   Mvh Retroknoppen
   Och du; go jul!

   Radera