04 november, 2012

Jullikt, plastigt, smått å Reptil-blått,,,

Sedan jag började blogga (och det är inte ett år sedan) så har jag influerats av mycket som jag har läst hos andra retro-bloggare men även att se färger och form lite mer nyanserat. Ja, jag har har nog varit orange-inspirerad rätt länge och traditionellt vurmat för det glada 50-talet.
Numer vågar jag mig på lite "off-färger" som inte direkt passar in. Som  i det mindre Reptil -fatet jag köpte. (Stig Lindberg/Gustavsberg).
Ett fat med reliefmönster från en konstgods-serie som i mängd, tillverkades mellan 1953-63.
Isblått har tidigare gett mig "köldskador", känslan beskriven. Nu såg jag åtminstone fatet i hyllan, på en av Faluns loppisar - bland småprylar och diverse okänt porslin. Till loppispris dessutom när jag vände på det.
Hela 15 spänn fick jag betala! :)

En kontrast är att jag betalade 50 kr för Nittsjö-vasen, den gröna med hänklar. Det brukar ju vara att man får denna keramik rätt så billig,,,med lokala variationer.
 Nittsjö Keramik grundades vid mitten av 1800-talet, utanför Rättvik. Jerk Werkmäster och Erik Mornils var några av de stora konstnärerna - knutna till företaget under 4 decennium. Min vas har 981/MN signerat, alltså MorNils verk.
Grönt och blått. Trendig och otrendigt. Beror hur man ser det. Billigt och dyrare. Det må va skillnad på tillverkare men i ett hem är det viktigast att det känns rätt. En sovrumsvas och fat till vardagsrummet blev det. Båda är fina på sitt sätt och har sitt värde å bakgrund,,,Vad mer har jag loppat mig fram till?
I lördags var det ju röd dag och tex. PMU var stängt men uppe vid Rusta stod försäljarna förhoppningsfulla vid sina bord.
Oj, vad mycket folk!
Hjärtklappning. Barnvagnar. Stirriga ögon och med risk för värmeslag bland denna ström av allehanda besökare. Då brukar jag inte hitta så mycket,,,men ett fat med 50-talsinspirerande dekor fastnade i ögonvrån å slank ner i påsen. Läste mig till "Sweden 523.4" på undersidan och vet inte vem som står bakom det. Deco,,,,eller?

Blått glas. Decimeterhögt med okänd funktion, ej signerat. Inte för värmeljus iallafall. Säkert något svenskt glasbruk. Ja, i min blivande glas- å vashylla som har uppstått under det gångna året har jag några Vallien-detaljer som den går bra ihop med,,,


Jag trodde först att det var en typisk West Germany-kruka, med det lysande röda bandet av färg runt omkring. Men tji, vad fel jag hade för det är en färgstark Gabriel. Kunde inte motstå den!

En Norrman-fisk har fått sin tvilling-själ i mitt hem, nu är de två och en passande plast-tomte med en katt i sin famn,,,undra om jag inte har en sån redan bland julgrejerna? Men en femma gör ju ingen fattig,,,Mitt andra "fynd" fann jag i Toftbyn. Där låg skinkbesticken till "Thebe" / Gense och väntade i en mörk källarlokal. Nu vet jag vad som ska sitta i julskinkan och vad som den ska skäras med!
Med det hyfsade skicket och för endast 4 kronor blev jag genast lite gladare. Inte för att jag var ledsen innan men en liten sån där kick av euforisk känsla eller tillstånd som uppstår när man går ut genom dörren med fyndsteg,,,,haha.

Min lilla samling av "tryckta" glas fick dessutom, tillök. Jag blandar däremot sällan drinkar. Man kan ju osökt undra hur många som har läst receptet på utsidan på detta glas och gjort sig en drink därefter,,,
"-En Manhattan, tack!"Små ting har även de sin bakgrund.
Det är väl inte så upphetsande att visa en kryddskopa, en rätt så obetydligt hushållsföremål. Läser man däremot Thomas Lindblads eminenta bok "Bruksföremål i plast" så får du kanske en annan uppfattning (vad jag gillar den boken!).
Där får man veta bla. att denna lilla skopa i karbamidplast har tre ritningar bevarad efter industridesignern Folke Arström försök att nå det ultimata resultatet(ja, han som formgav Thebe-besticken ovan, kom jag på):

En produkt från Perstorps husgeråd erbjöds till Turitz för försäljning. Arbetet pågick mellan november 1948 till mars -49 för att till slut nå en genomtänkt konstruktion. I den slutgiltiga versionen hade Arström fasat en yta på botten av skopan så att innehållet skulle inte rinna ut om den ställdes på bordet. Dessutom gjordes avslutningen på skaftet rakt. Det innebar att lutningen bakåt blev 27,5 grader och 20 gram salt rann alltså inte ut.
En storsäljare för EPA, i olika färger.
Tänk på det du nästa gång du rotar bland plastföremål, på en loppis och ser denna skopa,,,

Själv så hade jag ju två sådana hemma och så fann jag en till i nämnda källare. Men när så kom jag hem och la den inköpta svarta bredvid så var den nog bara en kopia, tror jag.
En annan plast i materialet och så måttstreck inuti. Jaha. Men den har nog sin historia åxå och passar att ligga sked med dom två övriga,,,som till synes på bilden. :)

                                                       * * * * * * * * * *

Ibland vet jag nog inte varför jag köper vissa saker och när jag kom hem från bordsloppisen så undrade jag varför jag hade betalat för en krackelerad och missfärgad(dock hel och ej naggad) tomtekanna från Gefle. Men ibland är man som barmhärtiga samariten som uppskattar det med ålder i, trots "kroniska fadäser och blessyrer".
Kannan har ju sin charm. Fast visst, det skulle det vara trevligt att hitta andra delar i betydligt bättre skick.
Tills vidare ska den få ett innehåll av lingonris eller små grankvistar och påminna om gamla tider,,,lagomt till jul.

Vad mer? En julduk av äldre sort, ett par änglar som åldersmässigt kanske inte är så gamla då jag hittade en "made in Hongkong" stämpling på baksidan.
Och så en timid, liten ängel som nog ska vakta ett tårtljus. Det finns nog inget annat som ryms i hållaren men jag tror nog, av säkerhetsrisk, att hon förblir ljus-lös.Min andra barmhärtige samarit-handling: ja, jag visste att dessa var tejpade,vikta och dana vid inköp men sådana här nostalgiska vikrader (där man ser att de inte tillhör det nyproducerade gänget utan med ett grovt och gulnade papper) tilltalar mig ändå.
Varma färger. Röda kinder. Mystomtar från förr.
Den stora tomten till vänster hade mormor alltid på kylskåpsdörren upptejpad. Med åren alltmer tilltufsad,,,
I mitt hem lever papperstomten vidare. På kylskåpet - dock med skonsammare magneter i hörnen.

Julen är en kavalkad av minnen, för mig. Och snart står den åter för dörren. Dax att räkna dagarna,,,
En sådan söt å trind julegris skulle jag inte förmå att sätta min nyinköpta Thebe-gaffel i!  *ler*


14 kommentarer:

 1. Fina fynd du har gjort!Här var loppisarna stängda :( Jag har ofta tänkt på det här med glas,som ditt blå, ibland vet man inte alls vad det är tänkt att användas till, men fint kan det vara ändå. Gamla vik-tomtar har vi också kvar från släkten, någon gång ska jag få plats att ta fram dem till jul :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men det satt långt inne med besticken tex. Dom låg i en låda som var till hälften uttragen och med ointressanta spridda bestickdelar runt omkring. I en källare med dålig belysning. Ren tillfällighet att jag tittade ned,,,
   Vad rädd om dina viktomtar,,,blir kanske en ovanlig detalj framöver?
   Kul att du tittade in!

   Radera
 2. Ett Reptilfat för 15 spänn. Det är ju helt galet. Vilken tur. Vi äger ingen eftersom de vi hittar bara finns i fina antikaffärer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vara fantastiskt kul att komma över en fin väggplatta eller en fajans på en loppis,,,men händer det så händer det.En Reptil är ju en liten klassiker som de flesta känner till. Den är ju inte så jättehäftig och iögonfallande, förutom färgen. Jag har dock lärt mig att inte missräkna antikaffärer: de kan ju ha framme en prisvärd sak som dom inte själva uppskattar.Fina antikaffärer ger jag ingen notis till. Bara om de vet hur man blandar utbudet,,,
   Ha det!

   Radera
 3. Svar
  1. Om du tittat tillbaks på tidigare inlägg under årstiden så hittar du nog mer om jul. Jag vill ha en personlig stil, blanda lite nytt å gammalt. Ser de små detaljerna - ibland många ting.
   Jag vet att jag skriver på tok för mycket och använder oftast många bilder men det är bara en del av min personlighet.
   Kul att du tittade in på en kommentar!

   Radera
 4. Du har tur som en tokig.... Reptil och Thebe för lite å ingenting. Känner igen känslan när man ska gå ifrån loppisen och inte visa att man är euforisk över sina fynd! Rädd för att de ska ångra sig eller...?
  Du är ju inte ensam om att räkna ner till Jul! Längtar....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du, vet en månad till och då vill jag att allt ska upp! Hur ska det gå till med att hälsa på morsan i sanmma veva som första advent inleds, ja det blir tufft. Bara det blir vitt ute,,innan julafton.
   Ja, visst är det tur. Har tänkt på hur mycket som man har missat vid olika sammanhang,åkt förbi loppisar där man har har kommit till öppningsdax. Men ibland finns det drömprylar,,,som ploppar upp framför en.Nästan skönt att varva ned, med höstens framfart, efter loppissommaren :)

   Radera
 5. Fint ljusblått fat du fyndat, och galet billiga Thebe-bestick.Tomteraderna var annars mina favoriter.Gillar också julduken och miniängeln.
  Var äntligen på loppis igår men nästan inga julsaker fanns framme. Fick med mej lite annat smått onödigt hem istället :-)
  Kul med dom där plastskoporna. Fingrade på ett gäng sådana på ett loppisbord härom året men tyckte faktiskt dom blev för dyra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (phu - just hemkommen från personal-resa). Ja, mina två fynd hade ju toppenpriser men visst har charmen sitt värde i tomteraderna; jag har ju ett antal framme till jul. Men som sagt, det ska vara den gamla sorten. Det finns ju en uppsjö av nyproducerat (ink. pappersbonader) men där finns inte patinan med. Nu jagar jag inte direkt efter julsaker,,,bara dom som kommer i min väg*ler*. I källaren väntar ju några lådor och så har jag ett överskåp som har fått påök under året. Julgrejjer är jag sämst på att rensa bort. Jag tror säkert att du kommer att fynda på julsaker framöver,,,men visst har konkurensen om gobitarna ökat!

   Radera
 6. Vad skulle jag inte göra för att få följa med dig på en loppisrunda någon gång, du hittar jämt så otroligt mycket fina saker! Och jag som älskar blått behöver väl knappast säga att jag blir rent knäsvag av reptilfatet. Och till det priset dessutom!!
  Den lilla glaspokalen du köpt skulle jag nästan tro är Valliens, men det är ju svårt att säga.
  Thebe är egentligen ingen favorit hos mig, men dina skinkbestick gillade jag starkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. *ler* Tror du att jag bringar tur med mig?? Vi skulle kanske bli bittra konkurenter - vi har ju lite lika smak,,,och fyndlust,,haha! Men vem vet ;)
   Fast jag köper ju allt möjligt som förstärker retrokänslan och det kan ju vara det billigaste,,och enklaste,,,och minsta möjliga design.
   Antikaffärer kan få besök men min ekonomi tilllåter inga utsvävningar.(när jag bodde i Boden kunde jag unna mig lite men då hade jag ingen kunskap om saker och ting, tyvärr.) Blir naturligtvis glad när man hittar mera erkända ting då.Nu ska jag ner med en kompis till Uddevalla. Kanske fyndar jag något spännande på vägen,,,

   Radera
 7. Ojojoj, du måste verkligen få se det ursnygga glas jag köpte på loppis igår. Tredelat med trycket av en trumslagare i tre delar. Hatten var ett glas, ansiktet och överkroppen ett och benen ett. Ska visa på bloggen så småning om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu blev jag verkligen nyfiken! Det låter speciellt! Jag fär kolla in och se vad som händer i din plogg så njag inte missar ;)

   Radera