29 oktober, 2012

"Femett" och blandat från veckanJag fick ett mobilsamtal här om dan: - Jag är på loppis. Är du intresserad av några tallrikar? Jag skickar en bild,,,
Av de som har sett hur mina köksskåp ser ut så var det inte direkt läge att trycka in något mer ( jag undrar hur många kilo som väggskåpen klarar av-tur att man har ett gammalt gediget). Fast rensade jag ut bland mitt överflöd av Gabriels "Sol-i-den" så kanske,,,

Nu är jag ägare av 4 flata och 6 djupa (inga assietter) Upsala Ekeby:are vid namn "Femett". Alltid något att börja med. Jag blev sugen att prova de i morse, till frukosten och jag blev rätt så nöjd!
Jag har försökt att hitta något skrivet om denna servis men den enda fakta som jag fann var att Berit Ternell står bakom den och tillverkad mellan åren 69-71. Men ni vet hur mycket konstigt och osant som florerar på nätet så jag reserverar mig tills jag blir övertygad.


Vad har hänt mer i veckan?? Ja, förutom att jag såg den franska filmen " En oväntad vänskap" (Bra!) i torsdags och i fredags, "Singìn in the rain" på Maximteater i Borlänge (verkligen bra!) så har jobbet dominerat. Jag har knappt hunnit ut på stan efteråt. Kvällsmörkret får mig att hålla mig inne.

Fick två Tradera-vinster varav det ena paketet kom genom postnedkastet. Aj, aj - jag visste vad som var i. Inte en till Ninnie - tavla som ligger i 14 delar!! En erfarenhet som jag hade sen tidigare då en trio glada fåglar kom enbart i ett vadderat kuvert. Men nej - måste haft en sällsam tur och en perfekt tight paketering för hel,  ja det var den. Nu har jag en liten samling "Ninnie" i köket. Gillar ju lite galet och färgglatt ;)
Jie-skärbrädan t.h. eller fatet eller vad det nu ska ha för funktion har jag rätt å slätt satt på väggen. För vem kan motstå en mallig katt och en uppretad pippi? I min lilla, lilla värld av retro,,,, Hmmm,,,behöver jag en till fåtölj? Näää. Men minns ni inte den där känslan att som barn, få snurra runt i en stol? Jag minns att jag klängde på ryggstödet,,,och jag minns hur kul det var att åka rulltrappa upp å ned på de stora varuhusen i "storstaden" Skellefteå,,,tills man blev tillsagd, då slutade man. Jag blev tillsagd att låta bli snurrfåtöljen också. Jobbig unge,,,

 Med lite teakolja på armstöden så blev denna fåtölj betydligt gladare. 50 kr i Insjön. Det var väl ett bra pris? Litet slitage där bak men med "magic fingers" kanske jag kan göra något åt det,,,


                                         

                                            Vad mer hamnade i kassen denna vecka?
 

En ametist-lila hyacint-vas  (G 5/ 51 B) från Gullaskruf, formgiven av Hugo Gehlin, väntade på Myrorna för en Selma. Den högra lilla tillbringaren är i samma färg medan den större ,i mitten, går mer i brunt. Det finns en uppsjö av sådana här glasalster men när inte etiketten sitter kvar så är de svåra att identifiera. Kanske någon läsare kan hjälpa till?
T.v  är "Trio" från Rörstrand. Vas och fat. Edvard Lindahl är upphovsmannen. Kaxigt prickig, eller hur? Ett väggansikte från Cortendorf kan jag nu tillföra min "afrikanska" vägg i vardagsrummet och Mari Simmulson -vasen, t.h till min lilla samling av mindre vaser, i hallen.
Reijmyre kan man aldrig få för mycket av: Solöga och en trio som ser ut som kottar. Namn på dessa tre är okänt. En Bergdala-fisk hittade jag och som tur i en annan storlek så nu har jag ett gäng som "simmar" framför akvariet.
Jie Gantofta och Anita Nylund:s "Janssons frestelse" modell 114 står tillsammans med ett Deko-fat med signaturen MiA. Från Deco kommer även småburkarna.Stig Lindbergs "Terra" (Gustavsberg) fyndade jag på Myrorna. Det ska en kompis få i present :)
Ruscha -tavlan har blivit omgiven av lite retro-glas. Kanske är de till vänster nytillverkade men de är fina ändå!
För skivalbum.. Ja vem minns inte de vinyl-räfflade dekorativa omslagen. En bit färggrann skiv-historia,,,En liten kisse för en liten femma står ensam framför. Hos mig blir den inte ensam och inte när man är en Upsala Ekeby:are med stämpel under och med upphovskvinnan Dorothy Clough, bakom. Trevligt fynd!
Det blir spännande och se hur många kotte-tomtar som jag nu har till julen! Här har ni två skäggiga vänner som väntar på 1:a advent för då vet de minsann att de får komma fram och stå på radion. Tre musicerande plast-tomtar får lov att vänta ett tag längre, för att hamna i julgranen,,,
Lite jultextilier att vila ögonen på!
Fick en present i form av en bonad med en färggrann påfågel. I Insjön kompletterade jag min lilla "Lars Nyman"-samling med en en avlång en.


På 50-talet kom en serie barnböcker från Svenska kyrkans diakonistyrelses Bokförlag som berättade delar ur Bibeln. Omslagen och en del av teckningarna var illustrerade av Kerstin Frykstrand. Jag har nog lite förkärlek till bibliska bilder. I slutet av första delen så ber barnen "Gud som haver barnen kär",,,och påminner mig hur jag själv fick lära mig tragla den versen och knäppa i hop mina händer. Det stog mormor för. Fast hon inte var speciellt religiös,,,
Och jag ser mig som barnet, t.h. som ligger i en sån där utdragbar säng,,,ja, för 40 år sedan,,,


Men det fanns ingen säng som var så häftig att krypa ned i, som den i "Beppes godnattstund". Minns ni? Vem ville inte ha en sänghimmel, massa mjukisdjur och så små luckor i gaveln där små dockor kom ut? *ler*. Hmm,,,,kanske jag bad till Gud att få en sån? ;)24 kommentarer:

 1. Tycker att tallrikarna är helt underbara.
  Vi har det precis lika illa. När allt vardagsporslin är rent så får de inte plats i skåpet. Därför måste vi utarbeta ett flöde där det hela tiden finns ca 15% i diskmaskinen :)

  Kul med så många fina jultextilier också. Snart, snart kan vi plocka fram dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha,,,tur för er som har diskmaskin!! (För mig finns det ju bara ett diskställ och en handduk att täcka med)
   Förresten flög det ut två kaffefat då jag skulle ta ned en kopp och kraschade i diskbänken. Senast. Förargligt!! ja, trångt är det nog alltid.
   Vad kul att du gillade porslinet!

   Jag har ett överskåp ovanför städskåpet där det har hamnat julsaker som jag har köpt under sommaren. Jag måste nog inse att det blir en rensning av "jullagret" åxå, till advent,,,Tur att dukar är platta!(Bara månaden kvar!)

   Radera
 2. Snygga tallrikar ! ...och Lars Nyman´s tavla...och BEPPE...lycka alla barn som fick växa upp med Beppe ....och nu får du snurra så mycket du vill i fåtöljen !!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack å tack å Beppe! Visst var det något gemytligt, genuint och jordnära med barnprogram förut?! Jag hoppas att kommande generationer kommer att att uppskatta,ja, åtminstone le åt tex. Astrid Lindgrens figurer och inte bara ha hög varv och animerat.
   Det lät väl som lättjesam tillbakablick men numer kan jag intyga att jag inte snurrar runt med knäna i stolen!*ler* Men jag minns känslan. Vissa saker har lämnat små spår. Jag tror att jag kan klämma in den någonstans,,, ;

   Radera
 3. Oj, vad många fina fynd du gjort!Tallrikarna var jättesnygga, kul när man får tag i så många på en gång :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade lite fynd-vittring i söndags,,,och frustration över att jag gick ut å jobbade en extra-tur i lördags,,hehe. Så rundan som jag brukar följa med på gav både det ena å andra. Och så hade jag fått lön! Då kan man unna sig. Tex. Anita Nylund-fatet var inte direkt billigt,,
   Och vad kul att du gillade faten åxå! De verkar vara ett gott val, reaktionen att döma ;)

   Radera
 4. Beppes jul! Fanns inget bättre sätt att starta morgnarna med och så en tecknad film av Scobidoo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just "Scooby-doo" var en riktig höjdare! Kanske det mest spännande som man såg på tv i början av 70-talet. På den tiden var det en smärre katastrof att missa ett avsnitt,,,men snart bortglömt. Det fanns två kanaler men man nöjde sig med det utbudet.Mer tid fanns det ju för utomhus-lek. Mormor sa däremot att jag skulle bli blind för att jag satt så nära tv-rutan och i hela två timmar i sträck ibland,,,,haha,,,undra vad hon skulle säga om mitt datorintresse nu!!
   Tack för att du tittade in!

   Radera
 5. Åh, dom tallrikarna är fiiiina! Vi har några i vårt sommarhus, tyvärr lite för slitna. Hahaha, jag har faktiskt oxå inhandlat en snurrfåtölj:-) Nu kan man ju snurra när man vill!:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att det finns flera som äger dom! Kanske finns det tekoppar åxå? Jag vill dessutom hitta 2 till flata för säkerhets skull.
   Jag har visserligen skrivbordsstolen och en liten i vardagsrummet men nu blir det snurr i hallen :) Men så är det. Minnen finns präntade i visa saker och man lever upp när man tänker på dom,,,, :)
   Trevligt med titten!

   Radera
 6. Många fina inköp blev det.... Flera vill oxå prylar. Tex. tomtarna som vi är svaga för båda två...även JIE brädan som blev tavla var jättecharmig och.... ja allt va ju bra köp! Du får nog skaffa större "lya"!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Khina, risken är väl att jag skulle fylla upp den lyan rätt fort. Mitt motto är dock att jag är intresserad av vad jag köper. Prio ett är inte att byta eller att sälja men jag måste medge att jag har nog en låda efter sommarens loppis som jag har tagit ned i källaren. Ja, ibland blir man lite väl ivrig,,,
   Jag ska se om jag kan få ihop lite mer kring min jul så att det inte blir en upprepning av i fjol. Kotte-tomtarna i all ära men så har jag ju mina små porslinstomtar för att ha ett granljus i. Och små samlingar här å var,,,,
   Tack för besöket! :)

   Radera
 7. Jättefina tallrikar och fina dukar...och stolen....wow!! Grattis till fynden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Vad kul att det var fler som gillade tallrikarna :)
   När det gäller dukar så är jag lite osäker hur det är med dubletter,,,ja, jag har ju ett antal under sängen och får lite ångest då jag tittar igenom,,,en säng har ju sina begränsningar.
   Tryckta dukar är prio men någon broderad följer med. Rätt knasigt att samla på sig men va fan, kan man ha frimärken i byrålådan så,,,haha.
   Stolen står just nu i hallen. Måste medge att om jag inte köpte ala smågrejer å billiga ting så skulle jag väl ha räd med lite stilmöblemang.
   Men då försvinner ju prylglädjen och nyfikenheten bakom dess historia. Att man kan få en fåtölj för en 50-lapp är ju rätt fantastiskt, eller hur?!

   Radera
 8. Tallrikarna var ju jättefina.Och porslinet, dukarna, keramiktavlorna och allt det andra....Jag begriper bara inte hur du får plats med allt därhemma :-)
  Julsaker är något jag också gärna letar efter på loppis, charmiga tomtar du hittat. Beppe på jullovsmorgnarna är verkligen skön nostalgi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack igen!!
   Ja, vad har man inte hemma: skåp och källare! Men ogärna vill jag plocka bort saker: de ska kunna nyttjas, brukas eller njutas av - annarsblir det museumföremål.
   Jag måste säga med fördelen att inte ha körkort: det blir inget av att plötsligt läsa en annons och hoppa in i bilen därefter eller åka dit näsan pekar. Så jag hinner inte med så mycket retro-inköp igentligen.. Och sparar pengar på resor tex. I april åker jag till Taiwan tex.
   Ha det så bra!

   Radera
 9. Så himla fina tallrikar! Hade jag sett dem på loppis hade jag köpt dem till (nästan) vilket loppispris som helst. De påminner mig om Maria, även de från Gefle, som är en personlig favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag var tvungen att googla fram "Maria" och jag håller med, färgen och "uddarna" påminner mycket om varandra. Jag får se om jag lyckas komplettera de. Kanske inte till loppispris direkt,,,Nu är jag nog rätt nöjd med porslin men vem vet vad som kan locka plötsligt!
   Trevligt att du tittade in på en kommentar :)

   Radera
 10. Sjukt snygg fåtölj! Och vilka tallrikar - hur fina som helst! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack! Jag minns din lyckade omklädning av en fåtölj som du gjorde inlägg om(hoppas att det var du, annars blir det pinsamt),,,hur snygg den blev. Jag ska behålla originaltyget på. Skavet i ryggstödet blir en senare fråga. När jag säg den på loppisen föll blickarna direkt på armstöden,,,och den nätta formen. En möbel hos mig ska inte kosta. Den ska ge känsla. Och för 50-lappen fick jag mycket av den varan,,,,
   Tallrikarna är en sak,,,nu blev jag sugen på något annat,i samma,,får se om jag lyckas,,,om så, så blir det ett inlägg ;)

   Radera
 11. Som alltid blir man bombarderad med ögongodis när man kikar in här! Jättefina tallrikar, gillar att det var så mycket dekor på dem och inte bara en liten rand ute på kanten. Jie-skärbrädan med den fräcka katten var en riktig hit och fåtöljen är superläcker! Dorothy Clough-katten för en femma! Suck, tänk om man kunde göra ett sådant fynd!
  Nymans textiltryck är så söta och den stora fågelbonaden (från danska Södahl) är jättefin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trillivippa, det är alltid lika kul att få bombardera någon med ögongodis men det kommer nog inlägg framöver som inte blir så bildrika. Än så länge räcker det till med något loppisbesök under veckans lopp så blir det ett litet hop-i-kok.När ska jag visa lite mer från min lägenhet?
   Jag vet att du gillar avbildade djur så jag antog att något skulle falla dig i smaken :)
   Skärbrädan hade jag sett tidigare men inte haft råd då så nu slog jag till och visst är det kul med Clough -katten!! Den ser inte så mycket ut för världen, tyckte nog de som packade upp och satte priset - åh, det är kul när de gör så *ler*.
   Ett av mina "teman" hemma är just djur och speciellt katter samt fiskar som är överrepresenterade. Det finns så mycket roligt och/eller vackert som inte behöver kosta eller vara en desingklassiker,,,därför ser det ut som det gör hemma hos mig!

   Radera
 12. Din fåtölj är ju bara hur snygg som helst. Stolar får man aldrig för många av;) otroligt vad du är duktig på att fynda!!!! Så noga läckra saker i ditt inlägg.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar den skarpt! Ingen märkesstol men ändå en liten nostalgikick bakåt i tiden :) Jag fick lov att flytta på skohyllan och utnyttja ett hörn i hallen. Det var ända lösningen,,,
   Om jag hade bil, pengar och var lite mer i tid, så hade jag nog varit ännu mer i fynd-tagen. Sen är jag lite dålig på att byta ut i hemmet. Möbelmässigt vågar jag nog inte se något mera intressant utan att hamna i vånda.
   Trevligt att du gillade! :)

   Radera