02 augusti, 2012

Allt har sin charm

Småfat. Ask-koppar. Ljuslyktor. Jag märker hur det samlar på sig. Dessa småsaker,,, Men mycket smått har sin charm också. Som här. Guldkantat i glas med trevliga drinkrecept. Glada färger från Fahlström, Gefle. Vill ni hålla er evigt ung så gör en "Teenager coctail":

* Cracked ice
* 2 teaspoonful sugar
* juice of 1/2 lemon
* Stir and strain
* Add slice of lemon and cherry

 Näää, jag vet inte. Kanske jag tar mig en "Robinson" i stället för det verkar ju bota all ensamhet :)

En kaffepanna från Kockums var det första jag la ned i den blå plastkorgen, när jag var på span mellan hyllorna. Det kanske var det illröda locket som lock-ade. Med ett sånt rejält handtag häller man upp kaffe med precision i kaffekoppen!
Isbitarna finns inte i ishinken modell Fuga, från
Orrefors men tången väntar på att gripa tag. En klassiker som slog igenom på H55-mässan.
En klassiker till: plåtburk med en förförisk ros, som "kaffet med arom", Kärn-kaffe, har haft sin förvaring i. Plötsligt så har jag nog en begynnade samling,,,eh?
"Porslinsbloggen" tyckte att jag skulle köpa mig den där karotten: Ett lock hade han i sina gömmor. Men vad var det han nu sa att det var? En Westman? Eller?
På en trähylla hos PMU stod detta kaxiga fat med palmkänsla och sa: "Du-vet-inte-vem-som har-gjort-mig-men-googla-får-du-se". Och det gjorde jag. Christer Heijl , med bakgrund i bla, Töreboda keramik, visade sig ha gjort detta fat. Vill ni veta lite mer om honom så kickar ni här. 50/60-tal.
Berit Ternell  gjorde "Ax" för Upsala/Ekeby 1957-64. Jag gillar reliefen. Järbo gamla bio har omvandlats till en storloppis där man kan säkert hitta något, med tålamod. Det var det finaste inköpet därifrån, efter en tisdag med ostadigt väder och lite titt efter loppisskyltar å Gävle-hållet.

Men vänta, glömde jag inte lilla apan (eller vad det nu är)? Korken må vara lite skamfilad och det behövs lite polish i fejjan men det är vad jag nämde:",,,mycket smått har sin charm".
En import-märkt höna bad om lite uppmärksamhet för att inte bli kvar i hyllan, till påsk. Kammen går ju alltid att fixa till med  tuschpenna. Det kommer att bli trångt på radion  men finns det hjärterum finns det ju stjärte-rum,,,
En fisk till, från Norrmans!
Jag nappade direkt för det var ju ett stort napp på ca 30 cm, eller mer. Fångstplats: Loppishallen,
uppe vid Ingarvets industriområde. Den ser inte så snäll ut men verkar trivas på väggen i köket. :)
Finns det något som finns med i någon form, på alla loppisar så är det något från Gabriels stora produktion av "Sol-i-den". Vare sig det är en karaff med "Beska droppar" eller små runda med kork och "P-piller"-text.
Och det är väl just det, att det står skrivet som gör att det är svårsålt men även det har sin charm Så när jag kompletterade servisen så gjorde nog en del vänner en liten ryckning i pannan men nu så är den en del av min vardag.
Och nu  har köksbordet bytt sin lampa och in kom istället en "månglob" från Nykyrka keramik. En trevlig kvinna hade den utanför Storvik, i sin loppisbod. Jag tittade en gång, två gånger, tre...-Nä nu köper jag den!
Jag ska bara hitta en lämplig lågenergi-lampa med varmt sken. När höstmörkret kommer så ska den få lysa upp,,,

Jag har ibland kommenterat att det kan vara svårt att hitta textilier, iallafall med mönster som jag gillar. Men ibland blir det utdelning. På PMU hade besökarna ratat denna 50-talsgardin och det må väl hända att det är ganska kakafoni-likt men där har jag det igen: "Charmigt" , i mina ögon. Och tidsenligt.

"Skepp-ohoj" till Honom
"Vin och frukt" tll Henne.

5 kr för en handduk av Astrid Sampe är inte fy skam. Men frågan är: nytrycken som har kommit
 - hur skiljer de ifrån "originalet"?
För visst känns det bättre att än det
är en gammal upplaga och inte nytillverkad,,, ;)

Buhler-löpare och "tomtar-på-rad"-julduk.


När passar det med sommargula/orangea julgranskulor?
Man ska inte ha täcket som underlag när man fotograferar, ser jag här,,,
Grannen ska ha gardinen men frukten behåller jag!
När jag avslutar detta inlägg är det midnatts-mörker i lägenheten. Jag har tänt ett värmeljus i ljuslyktan från Boda Åfors, roligt signerat av Bertil Vallien. Ett litet glatt ansikte finns bredvid hans namn.
Den köpte jag förra veckan hos "Hildings"när jag hämtade min hylla. Och hade glömt bort då den låg kvar inslagen i en kasse, bland ytterkläderna. Snopet.
Ja, det har nog blivit mycket smått i loppandet nu,,,

11 kommentarer:

 1. Jag har två syltburkar från Christer Heijl varav jag visat upp den ena här: http://lamome-oldfashioned.blogspot.se/search/label/Christers%20keramik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hittade faktiskt igen ditt inlägg på jakt efter lite info. om karln.Den är fin! Men det är väl så här med all signerad keramik att på internet kan man hitta det mesta om man kan tyda bokstäver,,, Det finns så mycket keramik som är fin och inte alls tillhör de stora klassiska tillverkarna.

   Radera
 2. Småsaker är så bra för de kan man samla utan att det tar upp en massa plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. JJa, visst är det så. Och småsaker inskränker inte på lönen dessutom. Ja, inte det mesta. Jag gillar det breda utbudet av vardagsretro vare sig det är musik,läsbart,textil, reklam eller detaljer - sen är det ju bra att rensa undan eller hitta förvaring förståss.

   Radera
 3. Jag har exakt en sådan mångloblampa som den du köpt. Men det du kanske kunde tänka dej :)
  Jag hade problem att hitta en bra, mysig lampa till den men hittade en liten med rosaaktigt sken. Tror dock inte att just den säljs längre pga förbudet o jag var inte smart nog att köpa på mig ett gäng. Men då hör jag av mig till dej o får tips om vad som bör köpas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antog att det var ditt område:) Gillade du fisken åxå? Det kan jag säga till dig att för ett par år sedan så hade det inte alls varit min stil men man utvecklar ju nya faser!
   Jag har inte varit ner till lampaffären än för att kolla rätt glödlampa,,,sockeln måste också vara diskret för jag provade med ikea men det syntes ju genom hålen,,,

   Radera
  2. Jag har redan flera liknande fiskar på väggen i vardagsrummet. Men inte just den som du hittat, den var läcker, o passar bra tillsammans med lampan!

   Radera
 4. Verkligen mycket smått och gott, det är helt otroligt att du kan hitta så mycket fint på så kort tid! :)
  Ax-assietterna har jag också, i Astra-glasyren. De är så vansinnigt snygga tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.Jag är medveten om att man kan ju undra var jag ska placera allt som jag drar med mig hem men hittils är det inte så svårt. Men visst måste jag begränsa mig. Jag har ju inget luftigt och lättstädat hem :) Men jag undrar inte om bloggandet har skruvat upp vill-ha-begäret ett snäpp för man blir ju upplyst över många okända områden,,,
   Ax-assietten kommer jag kanske att inte samla på(kanske ;)) men visst är den fin. Jag såg ett större fat på Myrorna på Söder, men det skulle de ha 250 kr för. Jag tvekade och fann att jag hade ju inte direkt behov och tyckte dessutom nog att jag skulle kunna hitta ett på loppis betydligt billigare ;)

   Radera
 5. Ja du hittar verkligen många charmiga saker.Gratulationshandduken har jag också men har inte koll på om den finns i nytryck.Har nog plåtburken också men eftersom inte allt får plats framme är jag inte säker...Det känns kanske igen... :-)
  Försöker att inte köpa så mycket grejer nu. Igår sålde vi själva lite på en bakluckeloppis, jag har rensat ut och sambon sålde men självklart var det omöjligt för mej att åka dit utan att kika vad dom andra sålde.Köpte dock bara två saker och lämnade kvar den fina orange fisken och hans två kompisar i olika storlekar.Lite synd tycker jag nog nu när jag ser din fiskelycka ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt. för att du åxå uppmärksammar charmen i ting. För det är väl inte det vanligaste ordet att använda. Men charmen sitter då inte i penningavärdet. Jag hittar ofta saker som andra ratar för att det inte finns ett ekonomiskt värde eller fin tillverkare bakom.
   Jag får se när det blir fiskelycka nästa gång :) Jag har ju små teman i lägenheten och fiskar och fåglar är två. Fast det är väl inte alltid att besökare och betraktare tänker på samma sätt,,, Tack för att du tittade in!

   Radera