23 juli, 2012

Vad jag köpte i Boden,,,


Det blev inte mycket tid över. Mina dagar i Boden var väl fyllda av att träffa gamla kollegor. Jag hann tom. ut på min gamla arbetsplats för att konstatera vad 12 år efter min flytt, har inneburit. Nu har det blivit en tradition att vi alla samlas ett gäng, går ut och äter,,,man blir liksom lite uppdaterad vad som har hänt. Och det är i sådana stunder som man uppskattar gemenskapen i våra kontakter,,,


Men för att istället bara prata arbetsliv så låt oss gå till verket.
Jag hade ju hunnit in på "Retro Cafè"  (se tidigare inlägg) och njutit av det hembakta och tittat på mycket.
En nyhet var att ägarinnan Lena hade gjort om en tilltänkt affärsverksamhet som en av döttrarna skulle driva, till en liten loppis. I huset bredvid. Inte så många hade väl varit in där - jag fick låna nyckeln. Jag bestämde mig dock ganska snabbt att jag inte kunde köpa mer än vad som rymdes i handbagaget: ( Annars hade några gardiner och någon figurin också slunkit med,,,) 

,,,Och ut kom jag med detta: ska jag börja med julduken, eller är det en året runt duk?), en riktig klassiker. Hittar dock ingen signering.
Det gör jag inte på den röda vasen heller men det ser ut som en Atterfors.
Vasen står på ett gratängfat från Rörstrand, vid namn "Granada". Jag älskar de naiva frukterna som dansar efter kanten!
En tv-kopp från Arabia :"Malva", blir kanske en fin tilltänkt present. Esteri Tomula står för den och från 60-talets andra hälft. Ute på nätet verkar det som att den finns även som  nyproducerad och är populär på den japanska marknaden. Min har en mer traditionell stämpel under,,,

Bodens övriga loppisar gav inga större utrop. Jag köpte ett gäng svartglaserade keramikfat som saknades till mina senast inköpta blomkrukor för 1 kr/st, på "Återvinningen".  På "Veckans allehanda" så jag några riktiga fantasipriser på borden.
Jag siktade in mig på PMU. Det kändes som det sista rycket. Lånade bike:n av min värd en lördag förmiddag. Ingen kö direkt var det men så såg jag att det hade nog varit halva priset  i några dagar, inför sommaruppehållet. Och det syntes på utbudet. Ganska utplockat, tyvärr. Så det blev lite magert:På stolen, längst bak en liten tillbringare "Sparta" av Helmer Ringström - Upsala Ekeby/Gefle. Jag kände mig som barmhärtiga samariten för ingen verkade vilja ha den.
En blomkruka från Steninge Modell Kåge, dock utan fat, hamnade med i korgen.
En ensam assiett ur "Ceylon" av Hertha Bengtsson/Rörstrand  kan man gott å väl  servera småkakor ifrån och så ,kanske trevligast av allt, en koboltblå blomkruka "Krokus (Nyppylä) av Saara Hopea,  från Nuutajärvi Glasbruk.

Naturligtvis stod den med några hiskeliga plast-pelagonier i och det säger jag åter: mycket kan döljas! Kolla vad blommorna/krukväxten står i!
Jag var dock glad att ingen hade gjort det och då kändes det nog som ett fyndpris för jag betalade 37 kr för alltihop!
Nu hade jag fyllt upp min "ranson" i handbagaget för att kunna ta med på flyget,,,


Väl hemma så stundar två arbetsveckor till innan nästa ledighet. Ska försöka med en bilburen loppis-vända då. Jag hoppas innerligt att vädret vänder till det positiva då för det här är det nog det kallaste som jag har upplevt efter mina 12 år i Dalarna!
Men visst ja, det var ju lite mer som har tillkommit sen Boden,,,,

 
På väg hem från jobbet passerade jag härom dan den lilla herrgårds-loppisen där jag köpte min "Party"-assietter. Det hette att jag tog en paus men så var jag ett antal tior fattigare för naturligtvis såg jag ett stort fat med fiskar i  kubik. "E & J " Danmark, stod för det . Ett frågetecken för mig men efter lite googlande så visar det sig vara ur keramikerna Eva och Johannes Andersens produktion. Vet någon något mer om dem?

"PeberSvend" och "PeberMö" är två greppvänliga å mulliga vänner som jag hittade i ett loppistånd när jag, i form som kontaktperson, var till dansbandsveckan i Malung. Näst intill lite småfula,men roliga.På undersidan: "Aksini" Danmark. Aksel Sigvald Nielsen döljer sig bakom signaturen.
Lite står det att läsa om honom här.


Ja, det var mina senaste inköp. Ute regnar det, en maskintvätt är i gång och det blir nog en sån där hemmadag. Mina vänner kommer på torsdag från Skellefteå och jag har nog allt att göra innan dess,,,
12 kommentarer:

 1. Kul att se! Kåges Planta-krukor är bland de finaste blomkrukor jag vet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktiskt har jag inte brytt mig ens så¨mycket om blomkrukor men tidningen Retro hade ju ett inslag och plötsligt har jag fyllt upp vardagsfönstret:) Där åkte dom mera nyproducerade!
   Men är det så att dom med prickar på i rutorna är originalen från Gustavsberg och Steninges variant kom senare?(försökte hitta trådar när jag googlade)

   Radera
 2. En granne till mig visade nyligen Granada assietter och tallrikar. Hon letar flera delar. Men gissar att du inte släpper din...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, ja, då måste jag göra din granne besviken.Det här skicket vill jag inte släppa. Jag skulle själv vilja hitta fler ur denna "light"-version till Picknick :)Men jag kan ha dig å grannen i åtanke om jag ser något intressant!

   Radera
 3. Visst är det kul att träffa upp gamla kollegor då och då, försöker också göra det och det är alltid lika trevligt när vi får till det! :)
  Och att kombinera det med loppis låter ju alldeles extra bra! :) Jag tycker att TV-koppen från Arabia var en riktig hit! Gillar deras modell med runda tallrikar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste nog tillägga att det är enda gång de får till det här åxå. Det blir nästan som ett personalmöte - men gladare :)
   Tv-koppen är verkligen fin men du ska tro att jag hade beslutsvånda för det fanns vassa kandidater på den loppisen. Så det var kanske tur att jag hade bara handbagaget att fylla ut,,,

   Radera
 4. Du har verkligen öga för fynd, som nu när det var utsorterat och för halva priset.Sen är det ju inte dumt att få egen nyckel in till en loppis som den första. Allt du köpte var så snyggt men duken var nog ändå en favorit, men håller me dom att det är gränsfall om den är en julduk eller ej :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här med ögat har nog väckt lite av alla bloggar som finns , som ger en inspiration. Och i viss mån, kunskap. Men viktigast av allt: att jag själv vill ha det eller att det kommer att bli en uppmuntrande present till någon bekant. Kanske julduken är en sådan för att jag vet inte om jag har en sådan sen tidigare bland min hög av jultextilier,,,,
   Tack för att du tittade in :)

   Radera
 5. Behöver jag säga att det rycker i högerarmen?!
  Kåge gjorde sjukt snygga blomkrukor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, fick du dina berömda ryktningar igen!! Vad gör jag för fel,,,haha,,,skämt å sido.
   Förhoppningsvis har inte kruk-boomen etablerat sig så mycket ute i landet så att man kan fortsätta fynda! Så i Boden ratar man det oansenliga och tittar inte riktigt under. Tur för mig :)

   Radera
 6. Svar
  1. Haha - kul att du tycker det! Välkommen åter till loppis/retro-värld :)

   Radera