20 juli, 2012

Min lilla retro-pärla i norr.Redan när man kommer in på det gamla regementsområdet A8 så undrar man om det finns något intressant här i denna byggnads-öken. Du ser inga grönytor, utsikt över vatten eller ett stort fönster som man kan sitta och se på flanerande människor utanför. Ingen cafe'idyll precis.


Nej, men du hittar däremot en blomstrande retro-oas med stans bästa och garanterat  hemgjorda, bakverk, pajer, smörgåsar i en minst sagt, spännande miljö,,,Välkommen till RETRO-café!
När lampaffären upphörde hamnade neonskylten här
Jag kan knappt tro att man är i lilla Boden!
Detta familjeföretag (som dök upp efter att jag flyttat)
annonserar knappt och har inga stora vägvisande skyltar.  Folk hittar ändå hit. Om man vill uppleva nostalgi, att-känna-igen- eller att-förfasa-sig-över-vid- påminnelse så är det här det rätta stället.

Varje gång när jag kommer förbi måste jag gå från rum till rum för alltid är det något nytt att fastna med blicken på. Du ska ju inte vara rädd för detaljer,,,
Detta café får saker utifrån som har skänkts till den äran att visa en tidsdokument av 50-/60-talet,,,
Kalorier - vad är det?
Dottern Nina är beredd att ta emot beställningen bakom kassan,,,

Och tiden går snabbt. Fast det är hotande moln och regn i annalkande är det flera som sitter utomhus. Jag har dock turen med ett eget bord och ångrar inte att jag tog en smörgåstårta med räkor och lax mellan bildtagningarna. Det var dax att få lite kaffe för att piggna till,,,

Det som fastnar på retro-näthinnan är att det finns så många roliga lampor och häftiga textilier. Leksaker som en generation äldre minns att dom lekte med.
Ett par sitter bredvid och ser i ett album. När fika-kulturen var som störst fanns det i Boden flera trevliga ställen, ställen som har kanske blev offer för byggboomen och andra affärsideèr. Men här verkar känslan att ha åter hittat hem och paret bläddrar vidare,,,


Ja, tack! Den gardinen får gärna följa med hem!


Lena är glad för mitt återkommande besök. I en lugn stund tar hon mig ut till det  närliggande bilgaraget där hennes man har sitt Mecka.
En kvinna poserar glatt på en riktig motorhoj inför sin fotograferande man men det Lena ville visa var hennes otroligt kitschiga hårtork som hon sätter ihop efter att den har sett ut som ett litet klot. Kan det vara en amerikansk modell?


Ska det vara en hårfönare av modell äldre, kanske?Plikten kallar men vi fick i alla fall en pratstund. Jag kastar en blick in i köket men avundas inte en minut för att pulsen är hög vid kassan, disk ska plockas in och kanske var det slut på någon kaka.
Men jag avundas nog lite allt  på diverse ögongodis som finns i cafeét och den närliggande byggnaden. Nä, det måste få bli en rundvandring till innan min cykeltur därifrån!

 Häng med på den och klicka på bilden om du vill se lite närmre ;)


"Ljusbuketten" i rött.

I radion kan du LYSSNA på

En sån förskräcklig souvenir!


En sån klocka passar mig som är alltid på resande fot!

Matinéföreställning ikväll, klicka och SE,,,,,

Spegel, spegel på väggen där,,,


Kan man alltid LITA på reklamen?
Exotisk krydda
Som ett smörgåsbord av saker,,,

Efter detta besök var jag garanterat retro-tankad! "Retro-cafe" kommer att öppna upp en liten loppis runt hörnet, inom kort. Jag fick gå dit och hittade lite smått och gott att ta hem till Falun. 
Dessutom blev det ett sista-minuten-besök på PMU innan sommaruppehållet. Återkommer med ett inlägg om ett par dar och visar er,,,

29 kommentarer:

 1. Det har man ju hört talas om...skulle t.om. vara värd en egen resa för att få uppleva...Tack för fina bilder!! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är kul att få plocka fram något från min tidigare hembyggd. Och om du skulle dyka upp och säga att du har rest upp enbart för deras café,,,ja, då måste ju du få fikat gratis! Dom skulle nog bli mäkta malliga av sig;)
   Vad kul att du uppskattade bilderna! Jag överskrider nog alla standardgränser hur många bilder som passar sig i en blogg men jag tycker själv att det är kul att titta på fler än en :)

   Radera
 2. Men betyder detta att du inte har köpt något? Så ovanligt att läsa ett inlägg som inte visar alla omöjliga fynd som du har gjort :P

  Ett väldigt fint inlägg, jag uppskattar verkligen att du lägger upp så många bilder. Man får nästan känslan av att man själv varit på plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du , nu läste du inte de sista raderna i bloggen: jag kan väl inte åka från Boden utan en enda sak! ;)
   Men jag är rädd att det verkar vara lite tjatit att bara visa inköp och så vill jag gärna variera mig och träna att skriva om annat som betyder något i min närmiljö. Jag har haft ett glapp på många år att skriva så en blogg betyder träning. Min verbala förmåga är mer utvecklad än den nedpräntade,,,,
   Får du känslan av närvaro genom mina bilder är det bara tacka å bocka! :)

   Radera
 3. Vilket härligt ställe - jättekul att se alla bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja,det finns inte många kaféer som lockar nästan mer av sin inredning än utbud! Här i Falun så har vi "Skyttepaviljongen" vid Lugnet som har sin egen stil och gott fika. Och vem vet, kanske jag gör ett inlägg därifrån åxå, trots att det är mera almoge :)

   Radera
 4. 1000 tack för allt ögongodis! Många läckra prylar som man inte skulle säga nej tack till!! Klart värt ett besök!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte på dig och hur du har det hemma - du hade nog som jag, avundats att det mesta är gåvor från privatpersoner,,,,Skulle det där hamna på Tradera så skulle det innebära en smärre förmögenhet,,tror jag. Men du har själv nog en liten turistattraktion hemma hos dig med alla spännande detaljer!

   Radera
 5. Härligt! Det blir nog en tripp dit i augusti när syrran kommer hem. Smaskigt fika nanting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, he jär mytsche att bita i! :) Och ge gärna kommentarer om det du ser och smakar - så är en respons som uppskattas. Hälsa från mig!

   Radera
 6. Jag älskar det där stället, det finns så himla mycket fint att titta på! :) Jag har dock bara varit där en gång. Får kanske göra ett nytt besök nästa gång jag åker upp :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, har du åxå hunnit med det stället?!Vad kul för då vet du precis,,, :) Då har du väl gått igenom Bodens loppisutbud dessutom? En bra kombination.
   50-talsjakten har ju skrivit om många trevliga cafébesök och ibland skulle jag vilja följa i hennes fotspår i retro-kafèkulturen. Och frossa i Wienerbröd :)

   Radera
 7. Jag var där förra veckan. Det var en fantastisk upplevelse, kanske sommarens bästa ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att ryktet har spridit sig. Och plötsligt är det flera i retrobloggkretsarna som har varit där!
   Jag antar att konceptet är inte unikt men att ha överlevt i konkuransen så tycker jag att familjen har lyckats bra.
   Ps. Jag var där i lördags,,,

   Radera
 8. Vilket härligt blogginlägg, o med bilder som bara svämmar över av vill-ha-prylar! Jag har själv aldrig varit i Boden, utom möjligtvis när jag var väldigt liten för då vet jag att vi åkte runt i Norrland en sommar. Min man har släkt i Boden vet jag, helt plötsligt blev jag sugen på att åka o hälsa på dem...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ann-Charlotte! Det är väl inte ofta det finns inlägg med över 50 bilder?*ler*. Jag hamnade i mentalt dilemma och kunde inte välja ut,,,
   Minns att mitt första inlägg tog jag åxå med om "Retro cafè" men då, bara en bild och en länk. Och vid bloggens begynnelse hade jag nog inte ens fantasi att jag kunde få 8 kommentarer ett halvår senare,heller. Tumme upp!
   Naturligtvis ska du upp till Boden! Gå och loppa på Återvinningen, PMU, Röda korset å Veckans Allehanda och sedan en trevlig fika. Det blir en heldag, galant. Å sedan glädjer du dina släktingar också ;)

   Radera
 9. Jag har också varit där. Flera gånger. Mina föräldrar bor i Boden så det blir att man slinker in där när man är på besök. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, har man föräldrarna där så är det ju ganska givet att man hamnar där! Vi kanske har setts? ;)
   Då vet du hur det är där,,,Ganska trevligt! :)

   (Jag hade slarvat med din kommentar när jag fibblade med mobilen och bekräftade så det kom bort - ursäkta. Men nu är den på plats!)

   Radera
 10. Härligt inlägg och underbara bilder. Förstår att du inte kunde välja ut några. Jag gillar verkligen din blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din rosor - nu blev jag extra glad! :)

   Det finns nog ganska många retrobloggar ute på nätet och många skribenter har fantastiska kunskaper och spännande samlarområden. Jag besitter dock inga sådana.
   Det är dock svårt att sätta en personlig prägel men jag känner som jag har hittat rätt: mycket handlar rätt å slätt om jag gör några loppisinköp men så vill jag slinka in med några andra personliga iaktagelser,,,,Lätt oorganiserat och inte den bästa svenskan ja, det bjuder jag på!
   Välkommen åter! :)

   Radera
 11. Neonskylten, den fungerande radion, textilierna, hårtorken - wow, wow, WOW! Och så smörgåstårta på det, kan det bli bättre!? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste jag säga, man blir jättehungrig när man ser så mycket ögongodis :)
   Jag minns att när jag var på Antikvärldens dag i fjol så gick jag runt å snackade å handlade i timmar. Tappade totalt tidsbegreppet. Men när jag såväl kände efter så blev det ett antal varmkorvar på det :)

   Radera
 12. Vilket trevligt ställe, och fint förevigat dessutom !
  Jag har nog alltför långt dit men man ska ju aldrig säga aldrig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi kan väl tumma på att du vinner en weekendresa tilll Boden någon gång så är det ju klart ;) Nä, skämt å sido, Sverige är till för att upptäckas,, En själv har ju inte ens varit till Gotland ,,,men jag hoppas ¨tror åxå ;) Du lär inte bli nbesviken på Retro-café i allafall!

   Radera
 13. Fantastiskt inlägg! Jag har aldrig varit i Boden men har tänkt åka dit då min farmor kom därifrån, hon berättade mycket om sin barndom i Boden för mig så det vore ju roligt att uppleva orten "på riktigt" :) Retro cafét blir ju ett måste då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad trevligt att du tyckte det!
   Och naturligtvis ska du ta en sväng till Boden. Det kanske räcker med några dar till att börja med men Luleå finns ju bara på några mils avstånd, om det känns för litet,,,
   Nu ska jag kolla på din blogg! :)

   Radera
 14. Hej! I går kom jag hem till stan efter en längre tids vistelse i min sommarstuga och gick då in på din blogg för att uppdatera mig om vad som hänt sen sist. Vad får jag läsa, jo att det finns en för mig okänd loppis i min hemstad Boden. I dag tog jag det långa benet före och tog mig dit. Ditt namn öppnade dörren till skattkammaren även för mig. I dagsläget är vi fem som fått komma in. Även jag gjorde fynd, bland annat porslin och vackra burkar. Grattis till fyndet av krukan på Pingstkyrkan, är svårt avundsjuk. Anita Åkerlund

  SvaraRadera
 15. Hej, så fint du har skrivit och vilka fina bilder. Måste bra säga att cafeet ligger på A8 inte ING3. Hoppas du kommer förbi mera.=)

  SvaraRadera
 16. Hej Nina! Nu stämmer det! Då måste jag säga att det inte stämmer bland kommunens info någonstans då jag googlade nämligen på området. Men tur nog länkade jag ju till er hemsida- samt satte in en karta :)

  Jag måste säga att jag blev nog ganska nöjd själv med inlägget. Man vill ju se allt det roliga hos er så inspirationen väcker ett besök. Och naturligtvis blir det BODEN och erat kafé nästa år!
  Tack för att jag fick ta bilderna!

  MVH
  Cen

  SvaraRadera