11 juli, 2012

Ett golv att gilla,,,

Skellefteå. Här gick jag några händelserika år på gymnasium, sommarjobbade inom omsorgen som resulterade till en fast tjänst. Första lägenheten. Det skulle vara vitt och bulliga soffor. Mycket tyg i gardinerna och torkade blommor. Krom och svart i sovrummet.

Ja, den tiden känns avlägsen. Men vännerna har bestått. Naturligtvis försöker jag träffa några på min väg norrut och kvällens sängplats ligger ute på Morön. Ett par som gifte sig året efter dom hade flyttat till sitt 60-talshus.

Många detaljer blev kvar efter renoveringen och då måste jag välja att skriva om hallen för här finns ett golv som jag verkligen älskar! Forshaga linoliummatta. Original, troligen från 50-talets mitt. Och vilket skick sen! Trots att den tidigare ägaren hade egna barn och sedan dagisbarn,,, Jag hade inte tackat nej till detta golv hemma! I morgon är det jag som tassar runt här och försöker packa ihop mina pinaler och kläder. Evigt tacksam för gästfriheten. Och att jag fick ta dessa bilder. Samt låna datorn,,, 
En fin grupp av "Ritzi" av Gunnar Nylund/ Rörstrand samsas med en rund spegel i teak med läderrem. Hovmanstorp. Atelje Glas & Trä. Teakskåp med bardel, som blickfång.

Bordslampa från "Luxus" och trevliga teakskålar, till.Tilllägg: de har sparat en bit ur tapeten och ramat in. Tapeten som satt på väggen i hallen. Tyvärr var den för skadad för att bevaras och en sådan fondvägg som konkurerade med golvet. Det har jag full förståelse för. Men hade jag varit i samma sits: gud vad jag skulle vilja ha,,,men kan inte ha! En klick 50-tal som verkligen väcker ha-begäret,,,
Bäst att ta ett foto till för att neutralisera tanken!
Läshörnan. Ljusreflexer i glasen och en en fin textil till vänster: "Hundkex" av Maija Isola.

15 kommentarer:

 1. Kan bara instämma i din fascination för golvet - så läckert!!! Och Ritzi-samlingen gillar jag såklart med. :)
  Fin idé att ändå spara en liten bit av tapeten och ha som tavla i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är värt att kommentera och det gör jag väl varje gång vid besök:)
   Själv så har jag min lilla samling av "Rialto",,,,

   Radera
 2. Instämmer!! Golvet var bara sååå läckert!! Gillar även Luxus lampan och ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag på väg in till köket åxå men då hade det nog blivit ett för omfattande inslag :)

   Radera
 3. Tack och lov att det finns människor som vill bevara originalet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det värd en eloge! Jag har inte ändrat så mycket i mitt 70-talskök - det känns som att mina saker kommer mera till sin rätt då.

   Radera
 4. Superfint golv! Jag är glad att det finns dom i schtaan som sparar saker och inte bara renoverar bort allting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det bostadsområdet jag bor vet jag det blev ett himla liv då köket skulle rustas och 50-talsinredningen med skjut-luckor skulle bort. Undra hur det gick med den renoveringen?
   En sån oemotståndlig charm kanske gick i graven,,,

   Radera
 5. Vilket tjusigt hem du besökt. Allt du visade var så snyggt, inte bara golvet. Kul att det är så välbevarat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de har smak! Mitt hem kommer aldrig bli tjusigt,,, Mera rörigt men ganska intressant ;)

   Radera
  2. Du ser också ut att ha det fint men kanske inte lika sparsmakat :-)
   ... det är det inte här heller ;-)

   Radera
 6. Hmm.... nu ska vi se ;)

  Jag håller med samtliga om golvet, det spelar verkligen i en helt egen liga.
  Spegel på bilden har vi två likadana, visserligen i plast men med samma typ av snodd. Kanske är det inte samma märke men de är väldigt lika.
  Det är härligt att se folk som tar tillvara på det gamla istället för att bara riva ut och köpa nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes. Alldeles riktigt. Jag ska försöka att göra lite "hemma-hos-besök" hos mina vänner framöver som uppskattar retro-, bevarar och samlar därefter,,,, Tack för att du tid att skriva igen :)

   Radera
 7. det golvet hade man gärna knätorkat! Vacker "heltäckningsmatta"!
  Tapet som tavla, vilken ide för någon med äldre resttapetrullar.
  Själv skulle jag gärna haft en bit av vårt köks ursprungstapet. Finns på foto och vem vet, kan finnas rest på vinden. Oj, kanske jag ska ge mej på genomplockning där! Nu är det förstås svamptid + blåbär och sen hallon, hjortron hoppas vi på och lingon som är såå roligt att plocka. Skulle ju vävt matta i sommar, men det har stannat vid tanke.
  Prioriterar än roligare saker- retrobloggar o loppis.
  Apropå Retro, varför är inte Retroknoppen med i Retrotidningen???
  Kommer du med eller måste jag tipsa dem? Den mest underhållande finns inte med- stor förlust för tidningen och alla läsare.
  Kerstiniretron

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm,,,din vind måste ju vara en skattgömma, men om jag inte minns fel så hade du en källare åxå med saker. Tänk vad mycket historia man kan finna hemma hos någon!
   Jag är inte så mycket för bärplockning - loppisar är sommarens krydda:)
   RETROknopppen har bara funnits i ett halvår. Jag är väl inte så etablerad än och sen har jag valt att hålla en låg profil för jag är verkligen inte beläst, har ingen samlar-kunskaper om föremål.Har inte sådana utlägg, som ledande guru.
   Jag gillar ju mycket som andra anser nog som kitsch men som jag ser som tidsdokument och vardagsnära ting.Begränsat utrymme hemma rymmer inga kompletta samlingar. Och stavar ibland som en kratta och har konstiga formuleringar. Men jag vill å andra sidan inte vara mainstream utan kör min egen stil.
   Himla glad att det är snart 100000 besökare och att det finns trevliga människor som kommenterar och visar gemensamt intresse för ens retro-diggande.
   Och det är verkligen glädjande att du uppskattar min blogg!
   Vem vet, kanske min tur kommer att få synas till i Sveriges bästa retrotidning? *ler* (hade en sida i "Antikvärlden" för ett par år sedan,,,)

   Radera