14 april, 2012

Tidresa inför sommaren?

Längtar ni efter sommar å sol på verandan, i  trädgården eller fritid i skog och till sjöss?
Att ligga skönt i en hängmatta eller slöbläddra igenom Rowells vår och sommar-katalog i din nyköpta sängfåtölj?


Året är 1964.
På bilsemstern tar man med camping-setet i ett ihopfällbart väskformat, en uppblåsbar gummibåt och ett glatt humör. Pekka Langers röst ljuder i etern då han förkunnar att Alma Cogan ligger etta på "Sommartoppen".
-Vilken bra låt!Morfar sitter och gungar lätt i en hammock ,
med välstoppad klädsel av mönstertryckt
nylonplast.Han pustar i värmen.
Sonen i huset,dvs. jag kopplar av under ett parasoll som skyddar mot stekande sol (eller överraskande regn). Nej, det gäller att inte bränna sig för vem vill ha Nivea insmort över ryggen?Pappa röker pipa, har skepparmössa och vet inte om att tröjjan som han bär
med sin påsydda bröstficka med emblem i kontrastfärg, kommer materialmässigt att sammanknippas med  badlakan ,,,om 50 år.
Hans vänner står på bryggan och frågar vad han betalade för gummibåten men han är i andra tankar,,,

Han tänker på mamma. Mamma gillar också det marina modet och vet att sommarens modefärg är just marinblått. Mamma har ingen sjalett som hennes väninnor för att hon har nyligen lagt håret. Hon vill hålla sig fin och fräsch för i kväll kommer besök från Norrland. Frun och hon gick realskola tillsammans.
- Flickor! Ska vi köpa en 88:an,,,ja, den där nya glassen? Skulle vara svalkande,,,Hon har nyligen inhandlat emaljerat från Kalas-serien i rödaste rött som självaste Sigurd Persson har varit designer till. Vad hon skall bjuda på vet jag inte men till kaffet blir det iallafall nygräddade rån,,,,med vispgrädde.
I Rowells har hon läst om en ny servis som finns på marknaden, av hårdhärdat glas som kan diskas i kokande vatten kan ej repas eller kantstötas,,,,hon skulle behöva byta ut sina gamla bordservis till en påfågelblå VERECO,,,men ingen tid att tänka - snart kommer dom!!
                                  Det är en äkta friluftsfamilj från Lycksele som har sökts sig ner till sydligare breddgrader. Herr Lundgren byter om efter den svettiga bilresan till något lättsamt i spinlon medan Else-Britt  har redan på sig sin islands-inspirerande fritidsdräkt. Deras odrägliga dotter vill leka med mig
men det vill inte jag. Vi får hemlagad hjortronsylt på burk som en trevlig gest och det passar ju bra till rullrånen.- Nej, har ni bäddat? Och vi som tänkte sova i tält i eran fina trädgård!! Det går väl bra? Pappa puffar på pipan.Herr Lundgren kämpar med tältpinnarna medan kaffekitteln står på spisen.Det luktar Gevalia.Jag går över till till min kompis Klas för att leka indian och cowboy.Det är mycket roligare,,,


Ursäkta men jag kände att vara lite galet retro i kväll. Jag tror att jag fick en släng av Hedemora-loppis-frossa. Det blev en heldag där men inga fynd. Och då kan det bli så här,,,konstigt, med en katalog framför sig . Men visst säger bilder mycket?
Och du, klicka gärna på de kursiverade orden i texten  :)


Ett litet inslag rekommenderad sophantering anno 1964, nedan.


10 kommentarer:

 1. Sänka soplådan på djupt vatten?
  Var de inte smartare än så det året jag föddes?
  Bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föddes två år senare och då var dom nog inte smartare :)
   Och vad kul att du gillade min pre-sommar -inlägg!

   Radera
 2. Vilken underbar tidsresa...bara att blunda och förnimma en svunnen och ack så lycklig tid på det "Skuldåkra" i Dorotea på 60-talet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var tider det - men en tidsmaskin lär tyvärr inte bli uppfunnen under vår era. Jag hade gärna återvänt och känt av atmosfären,,,,

   Radera
 3. Härliga bilder!

  Filmen är underbar, jag visade den förut nångång på bloggen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du? Visst passar den bra in i sammanhanget! Galet värre :)

   Radera
 4. kataloger är se o läsvärda. Fanns i mängd hemma på vinden, tror aldrig jag lyckades ta vara på några. Man kan ju inte samla på sej allt. Frottetröja ljusblå räddade jag (nästan oanvänd) pappa gillade nog inte badhandduksstuket. Första tältet såg jag också där på vinden. Man snörde ihop ingången, luftigt o fint.
  Som jag gillar allt du visar och funderingar får man alltid.
  Såldes Rörstrandsporslin av Rowells!! Trodde de var helinriktade på kläder, fast det var troligen senare.
  Lilla filmsnutten till sist gav minnen från resa med Finlandsbåt- hur det efter båten flöt kartonger o skräp som man kastade överbord. Kan undra när de slutade med den sortens sophantering.
  Kerstiniretronossebro

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag älskar dom gamla katalogerna där man känner igen detaljer som man har hemma. De ger som en rätt placering i sammanhanget.
   Jag blev så nöjd och påmind , när det fanns en halvsida "Cuba" . som jag så sakta kompletterar själv. Men den nämner inget om de med gul dekor. Som jag har.
   Roligt att du får så många flash-backs! *ler*

   Radera
 5. Som vanligt ett underhållande inlägg. Så skoj med gamla färgglada kataloger.... Har inte växt upp med camping men det där orange vindskyddet hade vi ibland med på stranden :-)
  Snygg Saabreklam men sen var det ju gräsligt med sophanteringen och gummibåtslåten var helt hysterisk men på ett roligt sätt :-)

  SvaraRadera
 6. Ja, vindskyddet känner jag till att min mamma använde - men ibland undrar jag vart saker har försvunnit ur ens liv. Å förresten; min morsa hade en mörkgrå SAAB V4!! Den minns jag verkligen :)
  Välkommen åter!

  SvaraRadera