02 april, 2012

En matglad loppis-vända


I LÖRDAGs
var det DAK - mässa inomhus uppe på Lugnet, dvs veteranmotormarknad. Populariteten är slående då det är folktätt med rader av försäljare, motordelar, reservdelar, bildetaljer och det ljuder rock n roll genom högtalarna. Mestadels består besökarna av det manliga könet, ska jag nog tillägga. Men 10% av utbudet kan väcka intresse för en loppis-inbiten. Och hade det inte varit för festligheter dagen innan så hade jag nog orkat upp lite tidigare men nu blev det inte att hänga på låset.
Med blå himmel utanför så spanade jag rader upp och ner,,,Kanske hade jag tagit ut pengar i onödan? Inget intressant,,,hmm grammofoner(för dyra) kaffekannor(har jag redan) ,,,nä, det blev visst inget denna gång. Men så kom min vän och frågade om jag hade sett kokböckerna/reklamhäftena,,,Det hade jag inte,och 5 minuter senare,slapp jag gå tomhänt därifrån  )Prydlig dukning vid småplock.
Visst är det trevligt med de kolorerade  recepten och hushållsgöromålen?!
Bullen Berglund bjuder på ägg.Hälsovådligt jovisst men man måste ju få unna sig!
Otillåtna bakverk florerade.
Tvättmedlet Radion kom ut på marknaden 1936.

Det är som att åka tillbaks till mormors tid.


En äldre påsktant ingick i köpet.

En smakrik glädje.

SÖNDAGen
innebar sovmorgon men det gjorde ingenting  för det började inte förrän vid 12 hos bordsloppisarna i Säterdalen. Att inte fler har upptäckt det roliga att ha loppis på en söndag?
Söndagar är ju då inte lika konkurrerande till handeln.Människor är ute och strosar,,,har tid,,,


Kanske bäst av allt så hittade jag 50-talsgardiner till ett bra pris. Och i rätt längd - bara att hänga upp i morgon bitti.Mina röda i vardagsrummet har varit stammisar där,vågar inte tänka hur länge. Det behövdes något nytt ,eller rättare sagt,något gammalt.
Ännu fler kokböcker.
Ibland måste jag känna på tyget för att få veta om åldern stämmer
så det är inte retro-ny-tillverkat,,,

Sen fortsatte loppis-turen till Arkhyttan och en omväg till Toftbyn . Efter det hade kroppen ett större behov av föda och dryck,än den varmkorv som jag tuggade i mig tvärt,,,Det blev äkta husmanskost,väl hemma!

Och vad hade kommit med hem i kassarna då?
Gryt-underlägg a la Perstorps kan man nog inte få nog av.
En väggtavla "Ruscha" som passar in hos mig.
En fågelprydd emaljerad panna som gör att jag snart kan ha ett inlägg om: onödigt många i köksskåpet!
Och brickband, signerat LG, att hänga upp.

En munter string-katt som jag tror kan användas som anteckningsblock-hållare.
Gröna snygga fat att servera ifrån.
Påskris-pynt i plast i förgrunden. med idel färgglade äggskal.
En liten tupp från -58 har hittat "svävande-kycklingar-i-ägg" och i bakgrunden,ett gäng "kycklingar-i-ägg" som verkar vara populära på Tradera,,,

En ljuslykta i teak av Karl Holmberg. kommer att framträda på mitt soffbord.
En enklare modell ljusstake från Ystad metall kanske blir en lämplig present? Tunna danska ljus fick jag med.
Och lampfoten med rottinghandtag, är en 50-tals skapelse av danskan Elisabeth Loholt.
En Buhler-påskvepa och en knallig Forse Gnista-slev skymtar till bredvid några fräcka fönsterlampor,som påminner om bärnstensfärgade istappar.
Pukebergs-ljusstaken är ett komplement till min andra två.
En Cortendorf - afrikan väntade på mig för en låg summa.
Kommer nog att trivas med flera vänner,,,Något passande som slut till allt kokboks-snack vill jag bjuda på. En nostalgisk å musikalisk tripp då mjölk var nyttigheten själv.
Lycksele tösen Lena Conradson,(mina hemtrakter,nästan) var en stor barnstjärna under 60-talets början och blev tillägnad bla. "Hej Mitt Vinterland" av Britt Lindeborg. Den här låten var nog inte lika känd,,,


10 kommentarer:

 1. Som vanligt en massa kul färgglada fynd.Brukar också titta efter dom där små böckerna.Av någon anledning har Husmoderns köksalmanack börjat följa med hem, har nu sju stycken men samlar absolut inte på dom ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh jo, har du börjat spana så blir det nog ett gäng snart som kan kallas en samling - så sa jag i början åxå *ler*.

   Satt förresten och gjorde detta inlägg i natt och nu på morgonen så fick jag lov att ändra om lite grand för tröttheten märktes av,,

   Trevligt att du hälsade på och tyckte! :)

   Radera
 2. Jag älskar dina inlägg, så mycket ögongodis på en gång! Och visst är det nåt visst med gamla kokböcker. Sättet man skrev på, o framför allt sättet man lagade maten på då, lite har ju hänt, jag är fascinerad, hur hade man tid? Jag gillar dina fynd, behöver jag säga att flera av grejorna redan finns hemma hos mig?...
  Lamporna måste du visa bild på sen när du fått upp dem, de seer skitläckra ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad trevligt! Jag har fått lov att plocka ur min hylla i hallen för att rymma dessa böcker och häften. Och det är lustigt , ett av mina barndomsminnen,var att jag bläddrade i två pärmar hos mormor, som var full med lösa blad: på ena sidan en färggrann rätt och på den andra sidan, recept blandade med tips och råd. Jag fantiserade om hur de vackra tårtorna skulle smaka, hur kalvbräss såg ut,,,Det var få ting som jag tog emot vid hennes bortgång , men receptpärmarna är nu i mina ägor.

   Ja, fönsterlamporna är fräcka - jag har press då jag har ett par trevliga redan men jag hittar kanske lösningar :)

   Radera
 3. Men så trevliga kokböcker...älskar dessa härliga bilder som bara är så typiska för just kok/kakböcker. Kul också att få se hur Klas Holmbergs glaskupa ska se ut till teakljusstaken...Elisabeth har en sådan fot men utan glas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja,inget Gi-tänkande eller LCHF-trend här och större exotiska inslag, än det som är kanske bortglömt idag.Häftena och böckerna är så fint och tidsenligt illustrerade!
   Nyfikna jag var tvungen att gå in på Tradera och se vad ljuslyktan kostar där och jag blev överraskad att en hade gått för över 500 kr - min prutade jag ned till en guldtia,,, :) Och nu står den på soffbordet Hälsa Elisabeth och tack för titten!

   Radera
  2. Då kan man då konstatera...att glaskupan är dyr för foten var gratis =)

   Radera
 4. Så mycket läckert du köpt och som vanligt fanns massor som passade mej. Dessa små böcker har jag ju heller inte lyckats gå förbi genom åren. Om inte recepten lockat har dukningar o porslin tilltalat.
  Blir nog hur fint som helst hos dej med de inköpta gardinerna!
  Brickbandet tycker jag mej känna igen som Pågens. Mamma samlade streckkoder från Pågensbröd och sände in, sen fick hon (vad jag minns) handdukar, förkläde och detta brickband.
  En liten äggskalshatt blev mitt fynd från Helsingborgsloppis dessto fler plastägg med text Glad Påsk samt några med mönster, blir man glad åt att hitta!
  Fönsterlamporna skulle jag gärna njuta av i mina fönster bärnstensfärgade dessutom är extra + gillar ju letandet av bärnsten och denna gång vid Falsterbo fann jag den största hittills.
  kerstiniretron

  SvaraRadera
 5. Gardinerna är på plats och visserligen passade de röda bättre men jag är svag för 50-talstextilier och med rätt pris så,,,
  Tack för historien bakom brickbandet!! Alltid lär man sig något nytt :) Lammporna väntar jag sätta upp,men de kostade så lite att jag kunde inte motstå dem,,
  Tack för dina trevliga comments"!!

  SvaraRadera
 6. tycker ofta mina inlägg ser konstigt skrivna ut. De blir inte som jag ser dem i förhandsgranskningen.
  I raden om fönsterlamporna är dubbelt mellanrum mellan orden, så skrev jag inte vad jag vet. Verkar som jag är riktigt angelägen att få dessa lampor, så är det nu inte. Njuter för fullt av vad ni retrobloggare gör för fina fynd och visar på era bloggar.
  Kerstiniretronossebro

  SvaraRadera