12 december, 2015

Retrobloggarnas julkalender 2015 - lucka 12"Hej å hå  -nu ska vi till gruvan gå!"

Det har blivit en nödvändig tradition. Jag måste bara försöka att se till att jag inte jobbar - då blir det inte av och då får jag ju inte den där extra kicken av julkänsla. Så den behövs verkligen. Speciellt då det har varit så milt att inte snön har infunnit sig.
Ja, detta förbaskade väder,,, Jag har varit där när det har slaskat kring skorna, när jag har fått lov att köpa vantar på plats för min felbedömning av kyla och snöyra som har dragit några varv kring huvudet: 
jag menar  

 JULMARKNADEN uppe vid Falu gruva. 

Detta år kom jag direkt med sällskap, från jobbet efter en jour och tänkte för omväxling skull gå in direkt när de öppnade klockan 10. Det är ju som en stor publikfest som drar flera tusen besökare. I denna gryta av kommers och mingel kan man lätt springa bort sig. Köpa något totalt onödigt. Bli förtvivlad över den långa mat- och toalettkön. 
Men det blir ändå en viss euforisk julkänsla som tillförs sinnet och det tar alltid emot att gå hem för tidigt,,,   


Men nu var jag i tid! Solen har vaknat till och kryper fram över det gröna gräset. Flera plusgrader - känns ovanligt. Och vad gott det ska bli med kolbullar sen! Det vattnas redan i munnen,,,

Men riktigt först blev jag nog  inte,,, Det är flera som vill känna lugnet och bara gå mellan stånden - inte missa något. Jag hann in en sväng före på antikaffären i Smedjan men tyvärr, min mobilkamera gav inte några bra bilder inomhus,,,, Ville dokumentera och visa att det bla. fanns en attraktiv Fantasi  ljusstake där inne på ett bord,,,

Här verkar det inte bli någon affär. (Kanske var den lokalproducerade osten för dyr? Eller var det för tidigt att bestämma sig och öppna på börsen?  ;)

Ja, nog undras det över hur affärerna ska gå - om det blir på vinst eller förlust. Här kommer det att smakas på provbitar och tyckas ett antal timmar framöver. Det är ingen krimskramsmarknaD, ånej. Man är alltid lika förundrad över vad många småföretagare och lokalproducenter det finns med ett eget koncept.

Nattens blåst drog i väg med taken till stånden och visst lyfter det till ännu men nu ska det väl ändå hålla?!

Första anhalten blev tillverkning av senap med en kanonkula som bästa redskap att krossa kryddor och blanda med. 

Det färdiga resultatet! Och det var sting! Kanske något att pensla julskinkan med?

Här är det kransar och jultomtar som gäller!

Men vad har vi här för glada lotteri-damer då? En verkar särskild bekant. Det är ju en granne till mig! Då måste  man ju satsa en  Astrid! ( och psss,  jag vann en virkad jultomte,,,)

Änglar, finns dom? Jo, här var då en!

Ingen marknad utan halm-arbeten! En gammal tradition,,,

Största och grannaste bocken i stan! Och några andra hade belysning i "pälsen",,,

Här lanseras det granbröd och glögg - kom å köp!

Så här trångt kommer det bli på marknaden om en timme. Och några har med sig en å annan krona,,,

Siluetten av Creutz Lave är en av symbolerna i denna historiska världsarvsmiljö. Laven skyddar ett 208 meters schakt som började utvinnas i mitten av 1600-talet. Här har den stått så pass länge på ursprunglig plats att den torde vara Sveriges äldsta med den den funktionen. Än hörs klangen från varningsklockan för pumpstopp,,,

När det kyler till på kvällen blir det skönt att stå å värma sig vid brasan.

Här är det några av de mera designade värme- och ljuskällorna. 

Själv så går jag in på Falu Antik. och Byggnadsvård för att sedan blicka ut på den aldrig sinade strömmen av besökare.

Men här är det någon som beundrar desto mer hantverket! Ska man kanske slå till,,,? Själv så hade jag kompletterat julbordet med diverse charkuterier  som jag köpte inledningsvis och fick dra runt med resten av marknadsdagen.. Men vad gör man inte inte för en strutspatè? Bland annat. :)
                          ********************************************************************


Väl hemma så rådet det typiska julstöket och mer kunde det ha blivit om jag hade firat en hel jul till 20:e Knut men så blir det inte. Det kommer något annat i vägen som kanske kommer med i nästa inlägg, förhoppningsvis.
En light-variant råder. Det är näst intill en kronisk plåga att veta om vad som finns i källaren och får tillbringa sin tid där till nästa jul. Men det tar för mycket kraft.
Dax att lära sig: man bör inte åka bort lagomt till första advent när så väl har lediga turer på schemat. Men lite julinspiration kanske jag kan bjuda på ändå,,, :)

                                                     

Den här skivan kom ķring -72 - konvolutet är illustrerat av Ulf Löfgren. Ja, det bara skriker 70-tal om det - man blir glad! Så nu vet Ni vad som snurrar på min lilla röda!

Den första radioprogrammet på julaftonen som hette just  "Dans kring julgranen", kom 1928. Han som hade varit med från början och var en fixstjärna på eterhimmelen var vår allas Sven Järring.. Och på den här inspelningen är det både ambition och barnasinne med och en stor portion julenergi - vilken dröm för barnen som fick vara med och fira i studion! Här är en länk till "SF:s jullåda " från -34 där nämnde herre är också med. Det är lite speciellt med journalfilmer trots allt,,,

En liten samling av överblivna retro-tomtar - sådana som jag blir som barmhärtiga Samariten för när jag ser dom sist ut på loppisborden. Lätt hänt att jag köper dem dem då. En till julgransfot har det också blivit. Det finns inte så mycket att läsa om tillverkaren Kungsörs som hade sloganen : En vara som varar. Och plastdetaljerna till denna fot är inte att leka med. Det är en förvisso plastig variant men det blir bara en liten gran i år så den håller nog. Erna Gislev är formgivaren till duken "Julkakan" för Mölnlycke. 

Det trofasta gänget har fått en till medlem. Han är lite styv i korken dock (därav den igensatta öppningen i den högres famn).  

Några favorittomtar i keramik. Det ser ut som ett EW på undersidan men jag vet inte om hur många år de har på sin korta nackar. Samma åldersproblem med julstaken  - mulligt organiskt!

Har ni skickat några vykort då? Eller kör ni Postens app? Goda råd i häftet från en tid då det kostade endast 20 öre - om man skrev inte mer än 5 ord i meddelandet,,,,

Eller har ni förberett någon god julmat då?  Oj,vad många kokböcker som jag har! Bara att välja å vraka,,,Låt se, i Konsums  råd och recept från -65 står det hur man tillagar en smarrig Manfreds Böcklingpanna för sina gäster. 

Kanske lite pyssel att lösa? Tidsdokument kan man nog säga i högsta grad. Eva Beijron har illustrerat denna skolplansch.. 


Nåja, slutet gott- alltid gott! Och jag har äntligen tragglat mig igenom  min plikt att skapa en lucka 12. Njut nu av december och håll tummarna att Sverige inte hamnar något mer i blåsväder,,,! (motiv Adriana)

                                                                  GOD JUL PÅ ER ALLA!
                                                      
                                                                                      

                          Ps. I morgon så öppnas retrokalendern av Bill på   www.billjournalen.blogspot.se/.!

2 kommentarer:

  1. Så mysig julmarknad! Tänker alltid jag ska gå på flera men oftast blir det bara en ändå.som vanligt mycket fint julpynt hos dej, men dom där gamla arga tomtegubbarna i porslin är lite läskiga...

    SvaraRadera
  2. Ja, jag gillar den verkligen. Och att jag försöker styra upp schemat efter marknaden säger väl alls :) I år är det begränsat med jul - nu vet jag att det blir första och sista gången som jag reser bort. Får bara julstress över mig. Bilder kommer väl i nästa blogg inlägg. Flera tomtar har inte kommit fram i dager. Granen har bara tråkiga bollar och halvmetern hög. Fort gick det att klä den.
    Hoppas att du får njuta väl av årets sista skälvande dagar!

    SvaraRadera