28 april, 2015

Här är jag!
        Jag antar att en del har undrat och funderat över Retroknoppens frånvaro och ja, det stämmer,,,


 ,,, min osynlighet har sina förklaringar. För VM i skidor i Falun var ju rätt länge sedan, och min efterlängtade semestervecka i Berlin likaså och sen närmade sig sig PÅSKEN med snabba steg - och då bör man väl lyckas med att knåpa ihop en hälsning på bloggen? Men det var då det hände,,,

Gjorde mitt årliga besök uppe i Älvdalen, där snön låg än tät och gnistrande när det var barmark i Falun och hälsade på mina vänner som driver en mindre bondgård,,,

                               
                                   Efter en djur-isk trevlig dag och en ännu trevligare middag,,,


,,,så tyckte jag nog att det värkte till lite väl mycket i höger axel - en sådan där krypande överraskning som krävde sin Alvedon och ett par knådande händer men nej,,, INTE släppte det. På hemresan, i bilen utmed Siljan två dagar senare så vred jag mig som en mask utav smärtan. Och sen kom påsken och att sitta vid datorn var inte tänkbart. Det där inlägget rann därmed ut i sanden.

Fram till dagens datum har det blivit att omfördela på arbetssysslorna (ja, jag vägrar att vara sjukskriven!) äta min rekommenderade dagliga dos av smärtstillande och antiflammatoriskt, kortisonspruta och inse svårigheter att få tid hos en sjukgymnast. Jag känner mig som en tablettmissbrukare nu. Och dessutom är det ju inte så bra tajmat med att det är första våren som man har sommarstugan och vad den omgivande tomten kan överraska med,,,

Ska jag kanske lägga till två veckors stamrenovering för bostadsrättsföreningen och att jag då valde att fly fältet och bodde borta under den perioden!

Nä, jag ska inte klaga för mycket. Nu knoppas det och bladen börjar slå ut. Vårjackan känns svettigt varm mitt på dagen och en loppisrunda kan ju alltid va något att få ändra de negativa tankarna med.
Men för att inte plåga axeln allt för mycket och utmana musen så tänkte jag inte visa mina inköp. Å nej (antar att det blir ännu mer skrivet då) utan bara att ta och visa att man är ju inte ensam att samla på sig här på Knoppen (bostadsområdet). Jag har god konkurrens av mina nära och kära. 

Hade med mig kameran för någon vecka sedan och tog tillfälle då att dokumentera våran gemensamma mani - bland annat viljan att komplettera. Och det är inte alltid några dyrbarheter heller utan bara just den där tillfredsställelsen,,, att hitta en till färg, en till storlek eller en till plats att ställa ihop till en iögonfallande grupp:

Vi har gemensamt att vi naturligtvis har behovet av att plocka ur och rensa men lika så förbenat kan man inte låta bli den där saken som står på hyllan på PMU. Eller kommunens återvinningsbutik. Men det jag saknar hos mig är dom där breda fönsterbrädena som de har i sina 40-tals lägenheter. Eller en trevlig spiskrans. Och det där extra rummet,,,,hmm.

                                               Vi kan väl börja hos grannen tvärs över vägen?


Här är det tjeckiskt i bokhyllan som gäller! Lins-vas är ett namn , och ett annat "Bullet" och så kan man söka på Sklo Union så ploppar det upp olika färger på en vas som man ser rätt ofta på loppis,,, men så är det just det där om man har just den där färgen,,,eller storleken,,, Tacksamt att ge bort i present till vedrebörande iallafall ;)


Katten har jag! Men inte fågeln,,, men undra om det inte finns flera djur att komplettera till dessa Bitossi-likande figurer?


En ensam Söholm-vas?(gissar jag) står och trånar bredvid Monica men undra om det inte fanns fler någonstans? Jag tittar mig omkring,,,


,,, men mina ögon fastnar på en intensiv tysk vas som står ensam på sin sida ovanför öppna spisen. Men då vet jag att det finns en flera hyllplan på kontoret och desto fler i kartonger uppe på vinden. Jojo!
Mitt gäng av orangea och röda vaser har sitt rullbord i köket,,,,


             Kan inte låta bli att uppmärksamma plast-lampan mot de fina gardinerna. Finska, eller hur?


Middagen var mer omfattande än ett par potatisar, kan jag lova men ville bara visa att den serverades på gröna "Emma" från Gustavsberg.


Och jag fattar inte att jag alltid rycker i garderobsdörren,,, Kan det hända att den döljer en ny duk, eller gardin eller ett överkast?  Men han gillar mera stilrena saker och rutigt medan jag har mer intresse för  blommigt och galna tryck,,, Men ordningen kan man då inte klaga på!


Jo jag vet, jag borde ha gått in  i de två andra rummen men de var stängda där och det har jag full förståelse för. Jag har åxå vissa hörn som man inte alltid känns i läge att visa upp - så jag tog mig från ett påskägg istället! Eller två,,, plus fler :)

                                                          300 meter till nästa destination!  
Ah, här har vi något gemensamt,,, fast jag med marginal. Keramik, gips, porslin - 50/60-talets exotiska figuriner har här hittat ett hörn och ser betydligt mera väl-dammade än mina i bokhyllan. Och fågeln skulle jag mer än gärna locka med mig hem men den sitter envist kvar med sin tunga näbb.  Taisto Kaasinen`s Pelikan håller ställningarna och blickar ut över vardagsrummet,,,


De är som adeln-av-öppna-spisen - Mari Simmulsons färgstarka pippisar! Den stora pippin är jag livrädd för att den ska vackla omkull med sina sträckta ben.
Hemma får jag nöja mig med en orange version av fisk-stimmet som syns övanför. Den här stengodstavlan är för mig en riktig höjdare. Britt-Louise Sundell har har gjort ett bra jobb för Gustavsberg.


Den där bokhyllan ser ganska fullmatad ut, va? Hmm, hoppas att den håller vikten från all keramik - hyllan är ju en IKEA,,, Ja, jag skulle då gråta blod om en sak ur Atterberg`s "Tricorn" skulle gå i backen. Är det snart en till del på intågande måntro? Just det där med en tredje sak är ju som en början på en samling,,,


Du behöver inga fler tyska vaser!!Nåväl så länge de ryms,,, men min hyperkänsliga retro-blick ser en inkräktare i det tyska lägret - ser Ni? Kanske finns det fler,,,


                         En liten Björn.samling tar igen sig. Alla är vi vänner fast vi har nog skilda skapare :)


En PO-Ström vas har fönsterutsikt. Ja, jag var ju bara tvungen att leka paparazzi inför en så våg-ad vas ;)


                                    Här tillbringar(e) vi den mesta tiden bakom persiennerna,,,

                                 
                                          David å Goliat /Stor och Liten  /Bo Fajans - Nittsjö
                                                                        - you name it!


Även en grupp med "Hötorgs-konst" kan se tilldragande ut. I detta fall minns ägaren konstnären väl som gick runt och sålde sina verk, främst i Göteborgs-trakten.
Hans föräldrar köpte bla. av denne massproducerande Schölander. Men så är det ju att barndomsminnen kan väcka vissa HA-begär på ålderdomens höst ;)
Gissa hur många de finns på motsatta sidan av rummet? Jo, alldeles för många!
(nä, nu retades jag bara ;)


                                                       - Ni från Åseda, räck upp en hand!


Åh, jag ser en copy-cat! Mera lins-vaser! Och sen sådana där Abstact-vaser av Vladimir Urban från tidigare nämda Sklo Union. Undra hur många jag har bidragit med från mina loppisrundor? För de jag har hittat har även hamnat här.

                           
                              Tripp - trapp - trull! Tre nyanser av Gunnar Nylunds chamotte-vas.


                                                     Varning för svamp! Hål-ost!  Eller UFO!
Skönhetspriset brukar inte ofta tilldelas dessa Bay-vaser med modellnamnet "Simone" men nog väcker de alltid ett leende?


Alltså, man ska inte ha denna lampmodell för att lysa upp rummet med! Eller att läsa en bok med dess sken.
Det här är bara stämning. Elegans. En klassiker som ritades ursprungligen för Tivoli i Köpenhamn. Louis Weisdorf/ Lyfa är dess skapare - Klondyke, dess namn. Tummen upp på min lista!


                                            Teak-teak-teak och en känsla att de väntar på Godot.


                                               I köket trängs ett gäng Erik Höglund på ena sidan,,,


,,,med Börne Augustssons storsäljare på andra sidan. Och med en majestätisk Breger-vattenkanna som skiljedomare. Och den röda skapelsen vet jag var ett loppisfynd från en tidsperiod då varken Tradera eller Retro fanns. Då man kunde köpa Stig Lindberg för att det hade blivit omodernt och man blir förvånad vad en 5-krona har ökat i värde sedan dess.


Vem minns inte prylhyllan?! Jo, jag har en själv så jag vet. Och som vederbörandes hylla, har jag fyllt den med små djurfigurer. Fast här är det mer Katt-på-råtta-leken som gäller.Men inget slår så högt upp i  kitsch-termometern som en grupp trådtavlor! Ja, säg mej hur många som ni känner som har sådana och som dessutom ser ut att konkurrera med en Josef Frank-tapet?  Nä, förstod det. ;)                         Ett par som är Mari Simmulsons skapelser. Katten känns gladare än dess matte,,,


Om jag skulle vinna på lotto en större summa så hade jag inte sagt nej till en tavla av Fernand Legèr men ingen av oss har den ekonomiska möjligheten så jag får nog fortsätta att drömma. Den här är  dock knappast äkta men vilket upplyftande tillskott mot den övriga miljön :)


Thomas Hellströms björnar (Nittsjö) ser ut som om de har just gått ur idet. En produktiv familj må man säga!


När mörkret sänker sig utanför knutet så är det denna lampa som tänds i sovrummet som en jättelik näckros. Men även i de mest dammfria miljöerna så finns det anledning att vara framme med trasan. Men vad gör man inte för att en orange värld ska bestå? ;)


Tre sena vaser på parkettgolvet med röda lappar säger mig att det här ett loppisbesök som har skett nyligen. En fjärde står i mörkret och vill inte uppge sitt rätta namn. Och bakom dörren som skymtar till i vänstra hörnet döljer det sig säkert ett tjugotal som har tagit det förra detta arbetsrummet i besittning. Helt vansinnigt men vad gör man inte för sitt intresse?!

                                             Tack för rundvandringen!

15 kommentarer:

 1. Vad roligt att du skriver inlägg igen! Blev orolig över att du skulle ha slutat med bloggskrivandet.
  Det är alltid så roligt att läsa dina inlägg och se på alla trevliga bilder av dina (eller andras) fynd.
  Britta W.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Vad kul att du tycker det! Det blir som att "den som väntar på något gott,,,"
   Men att jag la mig efter halv 4 så förstår du att jag var trött och desto värre hade den tröttheten både plockat bort och lagt till i texten så jag lär nog framöver korrigera till alla knasigheter,,,Hoppas att du har överseende. (Oftast tycker jag dock att bilderna är trevligast istället för att läsa en massa text :) )

   Radera
  2. Det gör inget fastän bokstäver fattas eller blivit omsvängda, åtminstone förstår jag lika bra för det vad du menar. Bilderna är förstås otroligt viktiga i blogginlägg, men nog är den förklarande texten också viktig. Båda behövs. Det är så roligt med dig att du hittar jul- och påskpynt året om. Jag brukar också köpa på mig av dem om jag hittar fastän det inte är säsong.
   Britta W.

   Radera
 2. Så bra att du repat dej och äntligen är tillbaks! Vad roligt med nära och kära som gillar samma stil som dej. Fina glimtar från retrohem med en massa vill ha-saker...Emma-tallrikar, orange fåglar, trähylla+trådtavlor mm. Tack för ännu ett kul inlägg! Christin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej du Christin!
   Kul att att se ett känt namn :)
   Jag är tillbaks men har inte återrepat mig - det värker än och jag väntar in både sjukgymnast å naprapat men bättre är det. Äter inte samma mängd medicin. Trotsar smärtan lite.
   Vänner som har samma stil och intresse har sina fördelar men en nackdel att de uppmuntrar en att följa med på loppisar och jag har ju liksom inte rum för det snart *ler*.

   Radera
 3. Som vanligt ett maximerat inlägg! Kul att se alla grejer, även om jag nu bara har sparat det bästa och gjort mig av med en del och resten finns i vindsförrådet. Annars hade jaq nästan lika mycket prylar framme förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du att jag har nog så pass att jag kan plocka ut ur ett förråd och inte märka någon skillnad! Men du kan konsten att avväga och avlåta. byta och låta gå det vidare - åtråvärda egenskaper. Men visst läste du att det här var hos mina vänner som jag hade fotograferat? De saknar åxå den egenskaperna. Men som fritid är det ännu roligt att titta och hitta saker - kommer inte att byta bort den känslan i första taget! Och maximerat inlägg har ju liksom blivit mitt signum (fast jag inte skriver någon fakta eller nya rön) :)
   Synes och höres! Och du, tack för kommentaren!
   Jag känner själv att jag har börjat slarva fast att jag tittar in på andra bloggar,,,

   Radera
 4. Kul att du är tillbaka och skriver igen. Alltid lika roligt att läsa. Började tro att du slutat blogga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anette! Trevligt med de orden!
   Som du har märkt så har Instagram tagit många bloggare till sig och min favoritlista innehåller flera länkar till inaktiva bloggare. Det är en annan ambition med blogg men vid snabb info så väljs nog mobilvarianten. Synd. Det är bara att beklaga att jag inte inte blev med tidigare för jag hade nog lika mycket då att skriva om som nu. Det blir ju aldrig "litet" omkring mig :)

   Radera
 5. Hallå!

  Kul att någon annan än jag har fallit för svampvaserna från BAY (Jag har 13st inkl. golvvasen nu) men vart kommer namnet "Simone" ifrån? Är det något som är bekräftat för det namn jag har hört är "Raumvase"?
  (Mangania)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hej !
   Vad roligt att att du gillar vaserna, det ska jag framföra. Dom väcker känslor, sannerligen men mest kanske hos samlarna ;) Jag har tyvärr inte mer utymme hemma.Och vad bra att du är så uppmärksam! Jag har nämligen tappat ett ord, det ska vara MODELL-namnet Simone. Jag är mäkta imponerad av våran bloggkollega "Tusen Vaser" som skrev om denna vas i inlägget: "Rymdstation eller vas?" (föresten, se även bloggen lavaguys-ceramic.blogspot.se - fast där står det dekor Simone?) Hör av dig om inte uppgiften stämmer och vad som stämmer - så får jag rätta till! (ordning och reda.). Det finns så många felskrivningar och feltolkningar på nätet så inget förvånar,,,

   Radera
 6. Hej,

  kan man köpa dina chamotte-vaser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!
   Det är ju nämligen så att inlägget handlar om två vänners samlingar och inte mina egna. Jag är dock säker att någon försäljning är inte aktuell då min vän har varit mycket mån att inköpa dessa och säljer aldrig något vidare. Fast de är oftast fynd. Tyvärr.
   Hälsningar
   Retroknoppen

   Radera
 7. Kikar iin då och då och hoppas alltid på några nya inlägg men det kanske inte blir fler?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som väntar på något gott,,, nu har jag fixat ett Christin!

   Radera