24 oktober, 2014

Kokos - Lian - Exotisk - Kompott


Jag har haft flax. I resande. Det blev bara en vecka hemma. Lätt packning är min melodi numer. En tvättmaskin på plats löser det mesta. Men jobbet då? Jo, det finns runt omkring i agendan men mera komprimerat. Några fridagar så blir det att arbeta in tiden.
En weekend i slutet av september  inleddes i hufvudstaden med det alltid lika trevliga,
"Antikvärldens dag" och avslutades med direktflyg med Norwegian och ett återseende av vänner, värme  och vardag i Fort Lauderdale,,,


Florida - med allt så nära,,,En grekisk sallad smakar bäst i Grekland,,,
,,, och sen äntrade jag ett annat flyg i början av oktober som tog mig och ett antal kollegor till Kalamata-olivens Peloponnessos och en liten grekisk stad vid namn Koroni.Två skilda världar men med trevligt sällskap. Två resor till solen. Ja, nu är mitt flaxande behov tillfredsställt till den milda grad att jag rynkar på näsan när jag tänker på Arlanda och vill bara plocka och dona här hemma när tid ges. De är två verkliga konkurrenter i denna bloggares liv: RESA & RETRO.  Båda tär på ekonomin. Tar sin tid. Trampar på varandra - men visst fan piggar de upp i måttliga mängder :)

Hur gick det med omtalade köpstoppet? Njaaae, jag har lossat på de tyglarna. 
Det är ju stört omöjligt att gå i Solnahallen med de dignade borden utan att lätta på börsen! Eller att hamna på "TA-till-Vara" och att hitta passande möbler till sommarstället.

Det var några veckor sedan förra inlägget. 
När jag tog mig an en journalist och fotograf som var ute och rekade efter uppslag för att visa samlande så hade jag inte fått undan diverse fynd och onödiga inköp utan lagt upp de på kökssoffan.
Så där gick det inte att sitta. Och på ena stolen. Jag tog mig ann det problemet i går kväll. Foto-stund.Men någon genomgående kronologisk ordning finns inte utan ting och tid kommer lite huller om buller. Ja, det räcker om jag minns inköpsstället,,, allt för att få igenom ett inlägg. Äntligen.
Jag har andra kaffekoppar från ornamin-eran i slutet av 60-talet men saknade den stora representanten i sammanhanget, så när Stig Lindbergs blåa "Blues" låg framför mig i en hylla till hyfsat pris så tänkte jag: why not - jag ska nog unna en Stockholms-butik idag,,, (det är rätt så ovanligt för mig) Läste någonstans att herr Lindberg frågade inte fru Westman om lov när han kopierade från "Mon Ami" men jag hoppas att det blev "no hard feelings".
KAFFET ÄR SERVERAT - stötsäkert!
En salig blandning: NilsJohans klassiker "Snapphanegrillen" var komplett och fanns i en blandad auktionslåda. Jag har en i orange men kunde inte undvika det pastelliga och ja, medföljande introduktionshäfte finns med.
Husqvarnas fina emaljerade gjutjärnsgryta i varmaste gult för en tjuga! Och ett antal Betina-bestick tittar upp bakom locket. 
Senapsburken? från Syco står en JIE-skål som troligtvis består av flera delar men kan nog hitta sin funktion som den är.
En tvådelad skål från Fundators Funco-servisen  kan jag komplettera till mina andra delar.
Duken kommer från Almedahls handtryck - man längtar efter sommaren då man ser på den!
Vardagsföremål. 60/70-talsfärger. Men varför satte jag dit den där sillburken i teak från STÅKO? Den är nog äldre.
Jaja, höstkänslan saknas då inte i pappersduken!
En tysk vas från Bay Keramik lyser upp tillvaron, all-brickor på höjd och en emaljerad kaffepanna med finaste handtag visade sig att inte vara skandinavisk som Ebay-försäljare tillskriver utan japansk om jag nu har googlat rätt och då för att servera te med.
I bakgrunden, den orangea brickan kommer från danska IRA och John Blund vandrar på den gröna textilen.I aktionslådan fanns det mera Japanskt. Klockan har märket Rhythm och jag blir inte klok på dess ålder. Är den ny eller gammal? Med modellen för tankarna bakåt och den är helcharmigt plastig.
Transistorradion från DUX är en fin karamell och så hade jag tre modeller att välja på till att lyssna på Morgonekot med. Inte nödvändigt men,,,
Almedals Linnelinjen har många fina textilier. Här är det lekfulla fåglar i Louse Fougstedt:s "Fågelhandlaren".Lite mörkt och exotiskt passar hemma hos mig. Den randiga skålen kommer från Lindshammar och är en skapelse av Gunnar Ander.
Vem som initialerna BW döljer sig bakom i väggplattan har jag sett att flera undrar på nätet. Det gör jag med. Har satt att den finns i lera utföranden.
Masaikrigaren vet jag iallafall vad det är! En av Rolf Palms figuriner- Jag gick förbi den ett antal gånger på "Antikvärldens dag" innan jag bestämde mig. När jag väl hemma sökte på på hans namn hittade jag flera andra sm¨å skapelser som jag skulle kunna tänka mig ha - till rätt pris. Spaning pågår!
En nyckelpiga har hamnat fel enligt den lilla figurinen bredvid och pojken som solar sig i skenet från min köksfläktslampa kommer från Michael Andersen & Son.
Hunddagis framför en liten västtysk vas från Solnahallen,,,,för naturligtvis visste jag att jag hade några till hemma, se här:

Här bråkar ett par keramikfigurer (kanske Upsala Ekeby?) med Anna-Lisa Thomson:s klyftvas.(PMU-fynd).
Undra om de finner färgen alltför konkurrerande?
-Men ge er!


Allt serverat på ett rostfri bricka och med skohorn, från Gense med flätade handtag:
Från vänster av 3 vaser; Glimma glasbruk, den härligt röda vasen är från Åseda och så en Rörstrandare som heter Sagittaria och har Carl Harry Stålhane som upphovsman.
Två av vaserna  kommer från rea-bordet på "O-nytt" vid Kung Gustavstorg i Falun.
PMU rules! I alla fall för prissättningen på Hjördis Oldfors "Kokos" (1954-58). Hennes alster har vuxit i mina ögon så när tillfälle ges så blir man glad.
Lite spännande, stilrent, grafiskt, dramatiskt - ja och ett litet fynd blev nog även kruset hennes, till höger, från Antikvärldens dag."Lian" formgavs 1958.
Ett rådjur av Mari Simmulson har lite ängsligt klämt sig emellan.Och så vi som inte passade inte in någonstans men ska hamna i sommarstugan:
en mullig svamp från Åseda (Myrorna - Borlänge), en mullig fågel från Syco som kan fungera som sparbössa och ett ett fin skål som är så anonymt men trots okänd bakgrund, är värd att visa :)Ack denna jul! Det har trillat in några saker som jag måste stoppa undan så så att jag inte börjar fira med det samma. Bonaden kommer från Tradera och kunde ha varit i bättre skick. Usch , ibland tokbudar jag,,, Ma är signaturen?
Brit Bredström hade verkligen sinnet att förstärka julen i hennes dukar - lite missvisande så visar den högra duken så mycket men det gör den väl utlagd. Tro mig.
Den vänstra finns det ingen signatur på.
En liten flicka med julkärve i porslin, ville så gärna vara med på bild och det fick hon. ;)

Pssss!
Mellan den 25/10 till den 1/2 2015 pågår: RETROJUL" på Borås Textilmuseet.
Det är kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark som står bakom utställningen.
Dessutom kommer det ut en bok i samband med detta som heter"TRYCKT TILL JUL".
Jag har naturligtvis redan förbeställt.Vad annars ;)
Vill du läsa lite mer om denna bok och att kunna beställa så finns det en länk HÄR.
Köpte åxå en handduk av Brit Bredström på "Antikvärldens dag" - "Värdshuset".
Och en intressant kokbok hittade jag i en reahylla som mästerkocken Tore Wretman utgav 1953.
Illustrationerna i "Ur främmande grytor" är intressanta nu när jag har nämnt jultextilier - det är nämligen Jerry Roupe:s ! (hon med bonaden "Tomteparaden" bla.)Ett annan bok  med mycket retrokänsla: ICA-förlagets "Figurer i Piprensare". Det känns väl ganska avlägset att knåpa ihop en lärare eller en parkbänk men det var minsann en hobby på 60-talet!
Jag vill få till det att denna bok (eller rättare sagt, häfte) gällde för dom yngre men vem vet?
Moster Hilda kreativitet en fredagskväll hamnade säkert i bokhyllan,,,   ;)Hon blev inget fynd men fin är hon!
Textiltrycket av Mari Simmulson är inte så vanligt och gjordes troligtvis för NK. När Dalarnas auktionsverk hade med henne så var Hon sanslös lockande. Det tyckte flera också. Men här är Hon i Retroknoppens fåtölj! Fåtöljen ja,,,,,, de är två fåtöljer - den andra gömmer sig bakom draperiet. 100 kr styck på "Ta-till-vara".
Det kunde ha blivit en soffa också men den var redan reserverad. Men det kunde ha blivit ingenting för de på lagret hade missat att lägga ut möbelgruppen samtidigt - till soffans köpares förtret.
Lite dansk känsla eller hur?!
Och färgen kommer att bli det ultimata där jag ska ha dem. Men såvida att jag har inte hittat etikett eller märke på stommen så hindrar det inte intresset. Modellen har jag sett på Ebay och där är det inte gratis med "easy chairs",,, så jag ska vara nöjd, :)Men vad hände i Fort Lauderdale då? Jo, jag gick en lite retrorunda som fanns att få tag på affärerna i området. Men det som var intressant var både dyrt, omöjligt att ta med sig eller en dröm som passar inte in hemma hos mig. Men en halvtom resväska kanske rymmer något ändå? Ett minne kanske?

Mitt "minne" slutade med ett enormt tygsjok från Decades-som jag kunde få ut 4 gardiner ur - och jag visste inte om det var gammalt! Men på lappen stod det barkcloth-atomic era-Nelson style och jag tyckte att de så helgalna ut, så galna att jag kånkade på en påse runt i området sedan så att armarna var som spagetti.
Nelson syftades på de lampmodeller som syns i trycket, gjorda av den kände George Nelson
Så vem vet. Mera googlande och en träff bekräftade vintage men,,, jag fick mitt retrominne, iallafall.                             Jag har ju lite dille på 50-tals textilier och Röda korset hade denna till en betydligt billigare peng.Och dessa gardiner hängde på ställning nere på Bazaren i Borlänge - retrobutiken vid "Ta-till-vara".
Sånt här går jag i gång på! Och innan det blir alltför kallt måste jag putsa fönsterna och hänga upp dom inför vintern! Ja nu vet ni vad jag ska göra,,,
(Tack gode gud att jag lyckades knåpa ihop ett till inlägg!)


5 kommentarer:

 1. Jag säger bara Wow! Vilka saker!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag svarar wow - jag håller med dig! :)
   Så går det när man inte gör något åt bloggen. Jag kunde ha fått ut 4 inlägg på mängden! Men Hjördis Oldfors-sakerna,tavlan, fåtöljerna och tygen är jag väl mest nöjd med.Dom har fått sin plats. Jag fixar ju det här att leva i ett prylMecka.,,,
   Jag har blivit dock sämre på att läsa andras bloggar och vara uppdaterad. Instagram är det likadant med. Behöver ruska om mig lagomt till vintern. Men hoppas att jag kan tygla mig lite nu så jag inte fyller upp ett bord igen,,, ;)
   Tack för att du tittade in, tand Emma!

   Radera
 2. Äntligen ett nytt trevligt inlägg, tack för det!
  Jag begriper inte hur du trots jobb och alla härliga resor lyckas fynda så många och så fina saker. Vilka textilier du har köpt! Fåtöljerna liknar min barndoms fast med gladare färg. Dom tyska färgglada vaserna och Kokos-keramiken...Ja listan blir lång på sånt man skulle kunna tänka sej ha. Så snyggt med draperiet och retro-tv:n med keramiksamlingen där bakom fåtöljen. Du får gärna visa fler interiörbilder men tack för detta ögongodis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Christin!
   Det är synd att det blir långt emellan inläggen men det har jag ju märkt att det är jag inte ensam om. Många söker sig Instagram och nyttjar alternativa medier. Men att gå på loppis kan man ju göra då och då.
   Ja, det blir ju det som jag skriver om för då har jag ju mitt lilla upplägg. Och ibland blir jag lite överraskad när jag ser på bilderna då känslan är att man har inte hittat någonting alls,,,
   Du kan gissa att mitt förråd mår inte så bra just nu,,,
   Men interiörbilder,,,nja, jag ska ju inte avskräcka folk för jag har mer maxat av nostalgi än att jag möblerar med stil.
   Det ser rätt så grötigt ut här fast att jag försöker matcha. Men jag har ju en sån himla spridning på vad jag gillar! Ögongodiset är ett stort behov för mig - det kanske vi har gemensamt? ;) *ler*

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera