12 september, 2014

September månad

Här ser Ni en av orsakerna att mitt bloggande har liksom hamnat i skymundan.

Konkurrensen är ju talande. En vecka i Grekland, i detta fall på Skiathos, får mig att ladda batterierna lite extra inför hösten.
Suget efter riktig grekisk mat - ja, det vattnas i munnen när jag tänker på en smakrik Moussaka, regelbundna dopp i ett lockande turkost hav när solsängen känns alltför het under solen, nattens ljud och dofter när man vandrar hem i den svala natten efter barbesök i gränderna - det får mig att längta. Grekland finns i mitt hjärta.
Denna gång fick jag dessutom uppleva explosiva åskväder på nära håll, störtregn men även att Euron bara rann mellan fingrarna. Jag fick hämta ut mer kontanter på plats. Som beräknat.
En orsak varför jag aldrig köpte det där bordet och stolarna,,,

Ja, naturligtvis (å jag som skulle hålla mig,,,) gläntade jag lite på loppisbegäret  i samband med att jag skulle vattna och klippa gräsmattan ute vid stugan. En gårdsloppis hade öppet sent på eftermiddagen. Jag hade ingen aning om det och det var fel tidpunkt.
Det räckte att gå upp på övervåningen,,, Där stod det bla. ett bord med urläckra stolar. Danskt. Teak.

Det var ju något som fick mig att vända och titta efter märkning och. ev etikett. Och visst kände jag på mig att för denna smärre summa kunde det bli fina designmöbler i mitt hem och vardagsrum. Dubbel-V som i Wegner.
Men jag åkte därifrån - med samvetskval. Det var inte ju inte semesterläge att se detta.
Jag hade inte ändå råd och vad är det för fel på det jag har och inget utrymme att förvara det, intalade jag mig. Men det satt långt inne det här med att förtränga.

Jag ringde till och med Porslinsbloggen- Benny och beklagade mig samtidigt som jag packade ned i resväskan. Ja, det finns väl en mening och en begränsning med det mesta. Ibland känns frestelsen så stor att man nästan tror sig bli nästa deltagare i "Lyxfällan". Jag säger bara grattis till den som kom efter mig och kikade närmare,,,

Men, poff,, nu ska jag inte ödsla en tanke mer åt det hållet utan se om jag har köpt något att visa upp här på bloggen? Jag lämnade ett hörn på köksbordet för "små synder" efter diverse besök. Där står dessa tills vidare:


Det är ingen klassiker men ändå Stig Lindberg. Jag antar att det syftas på är dekoren men jag hittar inget mer på nätet än åren 1955-57. Tre tekoppar "Flora" blev mina efter en nätauktion och då måste det ju vara en förälskelse vid första bilden,,, då dom inte var direkt gratis. Jag gillar ju hans "Haga" och mönstret är ju påfallande likt. Lilla fjärilen är med. Men kommer jag att åtminstone hitta tre till? Det är frågan.


En liten gårdsplans-loppis som hade pågått ett par timmar resulterade endast till en ljusstake för fyra ljus. Är det mån tro något från Upsala Ekeby - jag hittade inget namn. Men jag tror den blir fin med rätt ljus till.


Jag börjar ha en smärre samling singlar från svunnen tid och vad passar inte bättre då en ett tidsenligt skivställ i härlig färg. Vasen minns jag faktiskt inte var den kommer ifrån men jag undvek att peta bort etiketten på undersidan för att se efter om ev. tillverkare. Etiketten hade ju lokal-känsla. Vasen kanske såldes hos Wiklunds i Falun eller var de grossister?
"Aquarium"  är ett passande namn på detta Stavangerflint -porslin.En sen födelsedagspresent som jag fick när jag kom hem i söndags.. Kåre Berven Fjeldsaa är dekoratören. Han är bla, känd för servisen "Brunette".
Själv så har jag en ensam fisk i mitt 600 liters akvarium. Jag vet, grymt men han har överlevt alla andra ciklider och malar. Han blev herre på täppan som nu kör Darwins överlevnadsprincip. En liten elak jäkel som har fått mig att ångra bittert mitt dåliga art-val när jag startade upp akvariet efter flytten från norr.
Han har många fiskmord på sitt samvete men jag har inte hjärta att ta bort honom,
När det gäller det marina temat har det liksom hängt med i inredningen och köpen i flera år och förhoppningsvis överlever det honom.
En teakbuffe eller en jukebox hade inte ju varit fel att ha istället för akvariet,,,


Med "födelsedags-fatet" kom det en liten recept-bok med färgstarka recept - något som Tyra bläddrade i när tiden begav sig. Ja, det är hennes namn som står på framsidan med snirkliga bokstäver. Hon använde säker sådana där kryddburkar i metall också!
10 kr. kostade dom för mig hos Hildings och får bli en hemtrevlig detalj. Boken hamnar i hallens bokhylla, bland de övriga.


Sen kommer vi till avdelningen bestick. Jag hann meden vända på PMU innan Greklandsresan. Ibland hittar man ingenting och det var snudd på denna gång åxå. Men Betina-besticken lockade med originallådan ocg bra pris - jag har flera av sorten hemma.
Dom långa skedarna kommer från finska Hackman - 2 kronor styck. Jag hittade en uppgift ute på nätet att designern heter Alfred Babel och modellen tillhör "Kievari". Kanske något för mina höga glas som jag köpte till sommarstugan?
Sommarstugan ja, nu märker man av löven och mer kommer det att bli. Och svamparna på tomten. En speciell doft det där när de har passerat bäst -före-datumet.
Kompletterat har jag gjort med något som jag redan har som vardagsservis men när Röda korset tog 60 kronor för 18 felfria delar av Gabriels "Sol-i-den" kunde jag inte hålla mig att ta med lite solsken att ha i köksskåpet. Färgerna går bra ihop med det övriga i köket.

Vill jag läsa något så väntar det två böcker i bokhyllan. Boken om Svenska formgivare och om Berndt Friberg fick jag som lämplig present på min födelsedag när jag bjöd på tårta. Helt klart finns det de som vet vad jag tycker om att fördjupa mig i :)  (hmm,,, jag måste nog dit i morgon eftermiddag då jag har varit iväg och röstat).

Det är ju horribelt att nämna om jul medan hösten är i sin linda. Men julpynt trillar in kontinuerligt för mig och så här utanför säsongen ska man ju köpa då det inte är kanske så lockande.
Mitt bästa fynd inför detta inlägg blev för en selma,  Kajsa Nordströms charmiga adventskalender - uppe vid gamla Rusta. Och då var klockan sen men ibland händer det ju att vissa stirrar sig blint på vissa saker på bordet och man ser inte högre upp.
Där satt den på en stolpe.Tralala.
Allt som är platt och inte skrymmande passar nog mitt hem bäst just nu.
Eftersom Saltkråkan är ett så omtyckt bland dom vuxna vårdtagare som jag arbetar med och ett väl fungerande koncept när det är dåligt på tv:n har det blivit många avsnitt som man har sett under årens lopp.
Det är kul att känna igen detaljer och just  i "Vi på Saltkråkan" finns en del. Som tex i avsnitt 10" Visst finns det tomtar". Där finns det en scen där Malin tar sin pojkvän och går ut från köket efter lite mungnabb med Pelle. Och vad sitter inte där på väggen om inte Kajsas bonad!
Serien spelades in 1963 kan jag tillägga som en liten tidsuppfattning.Slutligen: ingen har väl undgått att Brasse Brännström har lämnat oss, endast 69 år gammal. Det känns konstigt att dom försvinner en efter en, dom som man växte upp med när det fanns bara två kanaler att välja på,,,
"Fem myror,,," var ju pedagogisk kult på 70-talet och busige Brasse var som ett vuxet barn. En stor "lattjo-lajban-låda" hela han.
 (1977 blev det populära barnprogrammet även adventskalender).
 Det är så jag minns honom fast han hade ju seriösa och allvarligare roller i bagaget åxå.
Nu är det bara Magnus kvar av trion. Det är över 20 år sedan som Eva dog.

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Lyckliga du som hittat Kajsa Nordströms mysiga adventskalender på loppis!
  Du får önska dig att adventstiden kommer snart så du får njuta av kalendern.
  H. Britta W.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack du Britta!
   Ja, naturligtvis kommer den upp! Men hos mig är det lätt att det kollideras med utrymme så varje pryl som ska upp ska en ner - sen blir det ställa det åt sidan. Jag ska njuta lite mer av sensommaren och hösten men 1 advent skall allt upp f rån källaren för att göra jul!
   Trevligt att du tittade in!

   Radera
 2. Så härliga Greklandsbilder ! En hel del fina fynd har du hunnit göra också sen sist. Snygga bestick och annat och inte minst den fina adventskalendern i tyg. Kul när man kan hitta sina grejer i gamla filmer, som här i härligt nostalgiska Saltkråkan.
  Fem myror har man ju också sett en hel del av i sina dar och visst känns det konstigt när favoriterna från förr försvinner från oss...
  Den svarta vasen har jag en snarlik och under min står det Ekeby.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju varit till Skiathos två gånger tidigare sa någon hysteri i fotografering blev det inte. Några bilder dock.Semesterminnen är guld värd, trots att dom numer hamnar på hårddisken.
   Jag har ju nämnt att försöka dra ned på loppandet men helt dött är ju det inte - men jag kan ju skriva ett inlägg om småprylar åxå. Eller göra nått om det jag redan har,,, Jag har blivit lite lat av mig, tror ja.
   Minst har jag skrivit om barndomsnostalgi. Det blir lätt det här med tv-program (jag var högkonsument) men fakta och redovisning har jag inte kunskap om. Jag är glad för varje inlägg jag lyckas få iväg!
   Ha det så bra Christin!

   Radera