05 juli, 2014

Täby, drömmar och ett och annat fyndNi skulle ha sett den fantastiska solrodnaden i kväll som flämtade till i ett orange varmt sken! 
Men jag såg den bakom trädtopparna efter att ha förbesökt eventuella sommarstuge-kandidater. Ja, det är precis vad jag gjorde på eftermiddagen. Drömmer än.
Mitt förra objekt som låg under lupp höll inte linan ut när en god vän inspekterade huvudbyggnaden vid ån. Han såg ju fel och brister som jag inte hade vett att inse. Sorgligt men sant. 
Och det lär väl bli en följetong - att jag tar åtminstone en bild av tapeten vid visningen, i detta fall 50-tals fondväggen i allrummet.
Och visst känner Ni igen den tidsenliga stilen för att få en gammaldags charmkänsla?
Men nu har tanken gått mot Borlänge hållet. Jag känner mig lite vimmelkantig av synintrycket och idyllen och tanken vad priset slutar på,,, Ja, i morgon är det jag som pejlar in läget hos mäklaren. Och försäkrar mig. Euforin kanske leder mig in på något spännande?

Det blev mer av Borlänge på förmiddagen. När jag kom hem så var det med en gungstol i bagaget. Om jag har blivit gubbe? Eller har jag utrymme? Svar Nej men mitt kommande å blivande sommarställe kanske ;) 
På den inglasade verandan. Jag får väl sitta i den och gunga ut mitt anletes svett efter att ha påtat i den frodiga myllan,,,
Förlåt min ironi men jag vet inte kommit överens med vad det innebär att vara sommarstuge-innehavare. Men en gungstol har jag velat ha och på Emmaus fanns det en bättre begagnad som med lite ansträngning kan bli förträfflig. 
Får jag presentera "Bohem" från Nesto!
Rätta mig om jag har fel men övervägande på nätet tillskriver den Lena Larsson -design och sent 50-/tidigt 60-tal. Och här har inte den vita penseln gått fram utan naturligt slitage och en mörkröd dyna följer med - för ett par hundralappar.

Och den uppmärksamme ser något mer på sitsen:
Från Ta-till -vara kom jag hem med en fruktskål från serien " Entre"./ Rörstrand med blåglaserad insida. Carl Harry Stålhane. Tillverkades under en kort period mellan 1957-1960 då produktionen med framtällningen blev rätt så dyrbar,,,Jag tycker nog att jag har hållit mig väl borta från allt som heter loppisar, på det sistone.
Jag bor ju snart i en sådan. 
Ja, inte sen retrobloggarna slöt sig samman på Täby bakluckeloppis för ett par veckor sedan. För mig var det debut i ett större sammanhang. Och jag är glad att jag hakade på. 
Jag började innan att rensa köksskåpen och fyllde upp på så vis 3 bananlådor. Sen plockade jag lite här å var i lägenheten. Det är ju bara att inse att jag behöver en hangar om jag fortsätter i samma takt och fyndar. 
Nu fick det lov att röra på sig. Trots svårigheter att skilja sig från tingen.
Och vips så stod jag där med 8 lådor och Porslinbloggen-Benny som resesällskap å bordsgranne!

Intryck?
Jag fick då en nyttig läropenning hur mycket som ryms på ett tvåmetersbord!
Naturligtvis stod jag och packade upp och väntade in tom plats en par timmar senare. Med mera utrymme hade jag nog sålt desto mer,,, åh, varför hyrde jag inte ett till bord?! Grrr.

Sen lärde jag mig vad blåst kan ställa till för oreda. (Ja, det var det ända orolighetsmolnet för dagen)
Inget högt och bräckligt upprättståendes som kan tippa vid en kastvind, att textilier fladdrar iväg mycket lätt och att det blir behövligtt putsande  å dammande på det icke sålda. Ja, det syntes väl att vi hade berfunnit os på en grusplan.
Men nu ska jag inte klaga. I det stora hela så var det en kul upplevelse! Och vad roligt att träffa bloggarna!
Och vilken respons från besökarna! 

Jag genomförde inga aktiva byten mellan bordsgrannar och gick fort på toaletten. Ja, jag passerade flera välfyllda bakluckor men tänkte ; Nä, besinna dig - du är ju mer än trött på prylar - lugn å fin,,,
Men några saker råkade slinka med som utbyte. (Nämns länge ned i inlägget).


50-talsjakten njöt i det fina solskenet och promotade för hennes kommande bok och den  nuvarande, fint inslagna. Jag köpte en till grannen!
Mangania placerade ut servisen med noggrannhet alltmedan Retrolux med mor,  inväntade kundboomen 
Min flitigaste köpare vid mitt bord gick då inte hem tomhänt!


Men summa sumarum, visst finns det saker som har droppat in under juni månad. Jag kan ju inte hålla mig. Och med det några kompletteringar. 

Made in Western Germany står det tex. under denna färgglada trio. Hamnade i skuffen efter Järvsö-resan, alltså den vänstra vasen.
Så nu vet ni vad jag går igång på gällande färgglatt :)
Hos "O-nytt" köpte jag en mindre vasur Mari Simmulsons  serie "Korall". Så heter den orangea skapelsen och bredvid sig på bild så står storasyster "Turkosa" som jag har sen tidigare.

Framför ligger mitt slev-fynd från "Gula Huset" inne i stan.
Finska Hackman och Kaj Frank gjorde den i en serie vid namn "Ideal". Jag tänkte att gud, vad sticker nu fram ur en 5 kronorslåda - tänkte faktiskt på Thebe. Nä, det var det inte.
Men Kaj kunde minsann det här att skapa något stiligt,,,,
Ett till litet fynd från Upsala Ekeby t. h och här syntes inte stämpeln så¨bra: 
Dorothy Cloughs katter har blivit tre nu på rad och samtliga har fyndats för ett par kronor. 
PMU hade nu satt en prislapp på 5 spänn och jag hade tur för de är i olika nyanser- mjau! Dom ser kanske rätt simpla ut i betraktarens ögon. 
Min kattgrupp har blivit en samling,,,Den bruna "våffelvasen"  har etiketten FÅGLAVIK men kristallvasen till vänster har jag inte funnit ursprung till. Inte än.Under står det signerat GS och produktsiffrorna,,,, kanske någon läsare vet?
* En röd klapp-stol har funnit vägen till mig och kan lätt plockas fram och vikas till efter behag. Nu har jag bara tre modeller av röda stolar i köket,,,

* Äggkoppar från Rosti Mepal inte för att jag behöver några fler men de var billiga,,,

* En äldre modell av brödrost "Elva" hamnade plötsligt på mitt loppisbord. Ett byte från Retrobloggaren Mangania som hade hittat en handduk bland mina prylar.

* Och så en stor kokbok från 60-talet. För 3 spänn på Ta-till-vara. Ja se, de har inte mycket i värde trots idel husmanskost och färgglada bilder. 
Men vad mycket man kan hitta när man viker upp pärmarna. Den gamla ägaren brukar inte alltid plocka ur och det kan följa med lite extra detaljer,,,Förutom handskrivna recept och skrynkliga klipp fann jag såsnyckeln som med en enkelt handgrepp ändrar ingredienserna till vald sås. Kul!


En City-kruka av Hjördis Oldfors (andra från höger) har hittat sina vänner så nu behöver jag bara ett till fönster i lägenheten! Blomkrukor har invaderat på det sistone,,,


En okänd textil som jag har tabletter i. Denna kom över till mitt bord i Täby från Porslinsbloggen. Undra vad han hittade hos mig? Det har jag glömt,,,
På Gula huset hittade jag denna bejakande barngardin. Sol, moln, måsar och storbladiga blommor - och så glada ungar förstås! Tyskt?


En auktionslåda innehöll en klarröd radio, nämligen en Monark Pepita. Jag kunde inte hålla mig!
Och helt fräsch är den kanske inte men jäkla mig i min låda, vilket ljud! Kanske kommer den att stå i köket till mitt kommande sommarställe?  ;)
Vem anar inte ugglor i mossen när Mari Simmulsonss uggla tittar fram. Ett auktionsfynd kan man säga. Det har blivit som om jag håller på att utveckla en zoologisk avdelning med retro-djur. :)Men ojdå! Har klockan blivit så här mycket! 
Och jag som ska hjälpa till i morgon vid utförsäljningen av loppisen i Gula huset och sen blir det Svärdsjö och allsång med Lasse Berghagen och halva personalgruppen är där. Sömn behövs!

Jag tror att jag ger mig för denna gång och hoppas att tid och att inspiration för nästa kommande inlägg infinner sig snabbare.
Om en vecka börjar semestern - sköööönt!


4 kommentarer:

 1. Med risk att det blir två linkande kommentarer från mej så testar jag idag igen att kommentera då den förra verkade försvinna när jag ville publicera den...Ditt inlägg var trevligt och fyllt av fynd trots att du inte närmat dej loppis :-)
  Kul att se bilder från Täby som verkar vara ett toppenställe för retrofantaster. Den tyska trion var verkligen kul, en riktig humörhöjare. Har själv ett par delar i Turkosa men har ännu aldrig träffat på Korall i verkligheten. Ugglan var också jättefin och resten är väldigt charmiga och roliga saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christin!
   Ja, visst är det hemskt - jag har inte ens åkt på nån loppisturne´men nog ploppar det in saker alltid :)
   Men en lösning att fördela ut lite av sådant som har inköpt är snart sann. Fast inte så stor. Har i dagarna hittat ett liiiitet sommarställe (där en bod ingår) och vill med tiden ge den en retroframtonig. Men just nu är det bara att vara, som väntar. Nyckeln får jag i augusti,,, (och mer kan väntas i ett inlägg).

   Täby kommer jag nog att återvända till. Åtminstone som besökare - ja, det är ju lite förberedelser som krävs om man ska sälja,,, Jag antar att den rätta retrokicken infinner sig när vi retrobloggare "öppnar bagageluckan" ;)
   Ja se, du å ja måste nog ha liknande smak - vad kul att du uppskattar mina små fynd!

   Glad sommar!

   Radera
 2. Grattis till sommarstället! Kan boden kanske bli en sommarloppis?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag får nog prata med grannen först om han vill ha folk rännandes där. Etablera kontakten. Får vara nöjd om det löser lite förvaring - får se tills nästa år,,,

   Radera