05 maj, 2014

Turer under April

Idag bjuder jag på en bildkavalkad. Inte ovanligt va? Men jag har liksom lagt in men aldrig hunnit med att skriva utan bara kompletterat på ett blivande inlägg. Och så blir det så här igen. Suck - så omfattande. Som om jag tillbringade min lediga tid att rota retro i Faluns närhet,,, men nä - det finns något som heter jobb åxå. Nödvändigt men ibland ont.

Men vardagsloppisen blir till helgloppisen och då får man skjuts och min ambition att visa varenda pinal (som jag köper in inom detta vida retro-område) har inte nått den där selektiva känslan. Så det blir 30 bilder.
Fast jag skulle ju ha fått ut flera inlägg istället,,, 
Nej, jag skippar att prata om väder och vind, om arbete och framtidsplaner eller att göra en meningsfull inledning utan går direkt in på,,,  

APRILS loppisvändor!Jag kan inte,, bara kan inte,, låta bli orangea ting!
Beroendeframkallande, oemotståndligt och fullkomligt lysande! 
En TILL emaljerad kastrull (med en trevlig form), ännu fler tallrikar ur den omfattande servisen "Sol-i -den" från Gabriel  (i en större size - gud, hur många delar finns det egentligen?!), en glasvas (som jag har i olika skepnader) och som enligt Porslinsbloggen var finsk och en sådan där omöjlig citruspress som fanns i var och var annat hem - med sin tidsenliga charm.18 delar läckra bestick från norska Helle i rosenträ på en Colorado-assiett. Kanske heter modellen Meny 1600 efter lite efterspaning och kommer från senare delen av 60-talet. Men säker är jag inte av den knapphändiga informationen
För min mobil poserade Porslinbloggen-Benny glatt. Han var nog nyfiken om jag skulle hitta något vid hans dignande bord. Hedemora anordnade en återkommande storloppis i ishallen. Eller ska man kalla det för Antikmässa med den medvetenheten? Syftar på priserna,,,

Jag har dock bara varit där en gång tidigare och har lite att jämföra med men då var det betydligt fler säljare och besökare. En konkurrerande mässa var kanske orsaken. Efter en spanande vända så hamnade jag vid Bennys bord och tyckte att han var riktigt billig. Fast det var av hans kusin som jag köpte mest av ;) 
Vasen i mitten tex., köpte jag av henne. Mari Simmulson:s "Turkosa" (UE 1967-70) har även en orange variant vid benämning "Korall". Men dom blå likörglasen tillhörde Bennys grejer.
Jag har sen tidigare ägo ett par vinglas i Bertil Valliens "Basun" och har bestämt mig att skaffa fler av denna modell. De tillhör de "blå undantagen". Så sa jag förut men nu finns det en hel del blå nyanser som är verkligen attraktiva i mina ögon. 
Glaset till höger har jag ingen aning vad det är. Kanske vet någon observant läsare?

Mer från Hedemora; till höger ser ni senaste tekopps-inköpet. Mycket fina. Från Rörstrand och dekoren heter Adria.
För att jämna till i tedrickandet måste kaffedrickandet få sitt!
Kaxiga med dekor i gult och svart, är kaffekopparna från Egersund. Men hur än jag letar har jag inte hittat något namn.Vet att det finns andra servisdelar och eftersom de inte säljs för så höga priser så kanske man kan hitta några fler?  ;) By the way, de kommer från Tradera. Rätt ska vara rätt.

Orrefors "Fuga" har jag aldrig hittat som fynd!
Det blev en rökfärgad förra året i Göteborg men nu när Bennys kusin hade en röd med sig så slog jag till. Den kulören kan man drunkna sin blick i.
Och så fick hittade jag en till ljuslykta "Norrsken" från Reijmyre för en guldpeng men det i Säterdalens vårloppis som det inköpet gjordes. Det vackra skenet kan Ni väl ana er till?
En alternativ ljuslykta är Christer Sjögrens (Lindshammar) lilla gröna glas. Jag har flest röda av den sorten,,,JUL-kakafoni: eller hur? Och dessutom en helrörig bild, ursäkta.Var ska man börja?
Att det ligger en julbonad under alla detaljer med krubba-motiv kanske Ni ser och att min lilla jul-singel-samling har utökats med tre till ex. Sedan kan man ju undra vad jag ska ha tre gamla julpapperspåsar till,,,?

 
Tittar man lite närmare så har det flyttat in några tomtar med åldriga nunor, En finurlig kottetomte, en k-tomte som jag inte har sen tidigare, en trind trä-gris och en fin glaskanna med handmålat tomteansikte. Tyvärr kunde jag inte tyda den utnötta etiketten. 
Ja, man måste vara lite närsynt för att få se det lilla!
PÅSK-kakafonin var inte lika dominant. Påskgumma från  Södrehällgården, en trevlig bonad och så två äggkoppar. Den mörka vet jag inget om men den gulorangea verkar tillhöra Gabriels "Sol-i-den" för färgerna och stilen verkar vara densamma. 
Den hade jag inte heller sen tidigare och har aldrig sett den modellen.

 
Det här är för oss med barnasinnet i behåll: de små gipstavlorna (doppresenter stod det på kartongen) brukar vara i blandat skick men dom här från Loppishallen kunde jag inte låta bli. Ska man skratta eller gråta?! Typ. 
Och utan att ha memorerat vilka årtal som jag saknar i Husmoderns klassiska Köksalmanack så träffade jag rätt fast ex:et var inte i bästa skick. Sen blev det några tidsenliga skrifter med färgglada bilder. Lättar upp stämningen för betraktaren.
En flaska med tillhörande propp från senare delen från 40-talets slut köpte jag för en Selma i en lada där den dammade i fönstret. Den kallas Börne-flaskan efter upphovsmannen Börne Augustsson som arbetade vid Åseda glasbruk. Den är som en organisk glaskropp!
Sedan följer det mer konstiga saker som har halkat med på mina loppissvängar; En karta över Stockholm spårvagn- och busstur-linjer från 1935, snapsglas i metall och med praktisk läderförvaring från danska Ria, okända småglas från Holmgaard och så en rostfri bricka. 
Har jag fått hjärnsläpp eller? Det är ju inget som jag brukar köpa?!
Men,,, så fick jag syn på handtagen på brickan och så visade de sig vara mönstret till mina Härteblom-bestick som jag har till vardags - å då var det inget att fundera om,,, :)
Skedarna var en av få saker som kom med hem från loppisen vid Lilltorpet. Det hade tagits fel på tiden så att vi missade förargligt nog öppningen med en timma. Och då hade det försvunnit ut både det ena å andra.
Men Nilsjohans"bar och saftsked Jimmy", ur Pastella-serien blev mina för en guldpeng.

Lite dyrare blev "Labyrint" faten från Bo Fajans (Berit Ternell) men de är ju så fina. Och jag har en till "färgklick" i andra pastellfärger. Träljusstaken var fin i form och vem känner inte igen den spindelliknande ljushållaren från Jens Quistgaard?!


På en loppis i Hedemora så fann jag den klassiska picknicksetet "Taffel" som vår adlige designer Bernadotte hade skapat för Husqvarna. Men här får jag ta och komplettera för det som saknas är tallrikarna och någon burk. Det ska inte vara omöjligt att hitta, tycker jag.
Under det tidiga sextiotalet kan jag tänka mig att många söndagsutflykter har haft med sig en Taffel ut i markerna. Hinken kunde dessutom användas som vattenhämtare och locket som balja - så blev det diskat å klart!


Draperiet har tyngd och dramatiska färger.Kulorna är fastsydda och det är väl så att draperiet har tillhört en kornisch. En kornisch skulle jag kunna ha vid ytterdörren! Hmm,,, blir det att spana in sig nu bland gardinstängerna och tygerna på loppisarna - det är väl där man hittar dom?
Sven-Ingvars är naturligtvis av senare stuk.


50-talets  blomböcker hade ofta fina blomsterillustratörer. Så därför visar jag passande, veckans blomma Renfana och vad mer passande ett färglitografi  av Lars Pirak, i bakgrunden. Det finns en personlig hälsning med på tavlan.
När jag googlade runt för att se om detta tryck fanns med någonstans så var litografin såld på några större auktionsverk. Jag som vet inget hur det fungerar, såg att de alla hade samma numrering,,, men det ska kanske vara så?
Den  var iallafall ingen kostnad för min del,,, 
Vad sägs om en färggrann papperskorg i plast och en äldre vaxduk från Finlayson?


 
Ett till litet ihop-plock!

Pastellljus från Liljeholmen, en fin kakburk från Erik Kold, salladsbestick från svenska Ståko-stålkompanet ( som jag bland annat har som bakelse-slev å tårtspade) , en apa med pipa - som piphållare - stämplad Sitzensdorf (den var så charmig att den får ingå i min afrikanska hörna) en väggtavla signerad Bergsten, som i Lars Bergsten, som skämtsamt pratar som om sig själv med att STÖR INTE - GENIET ARBETAR och så den lilla trumpna taxen för en tjuga som jag naturligtvis kände igen - en till Dorothy Clough, till samlingen! :)


Ännu mera högtid: trätomten och den trumpne kotte-tomten ser sig underlägsna jämfört med piprensar-käringarna, bast-tanten och den uppkäftiga import-tuppen!Ett par kulörta men okända dessertskålar har hamnat framför en djuptallrik vid namn "Jens" för Rörstrand, Hammarplast-kannan i etenplast och Peter Pien:s (Gustavsberg) rivjärn "Rasper" kom vid samma tidpunkt, nämligen 1961.
Den ene blev storsäljare - den andre var svårsåld för att det sprutade visst åt alla håll å kanter. Det är dock inga problem för mig!


Jag fick välja åt mig ett antal barnböcker då en vän hade handlat så många dubletter att kassen var fylld. Speciellt "Dom roliga böckerna" har bra berättelser och roliga teckningar. Men hur ska jag rymma dom i min bokhylla i hallen? Dom är ju redan utkonkurrerade av mina kokböcker.
Vepan från ULLAS har hamnat i lä i sällskapet.


Textildax: Sommar sol, öppna landskap, åkrar och ängar - Louise Fougsdedt-Carling kunde sin sak med barntextilier och det syns i "Svedala". Det kunde även Marjatta Metsovaara för Tamella. Hon kunde det här med att göra blommorna riktigt stora, maffiga och sinnliga. Men de får vänta till hösten att bli uppsatta,,,BOWA har verkligen blivit rena flower-powern i dennna stora bonad. Flera fåglar men ser ni de lättklädda kvinnorna?                                    
                                   En väggbonad av Lena,,,någonting , kanske ser ni ser eller vet vem?

                               
                            Men visst kunde dom göra fina omslag till veckotidningarna från 20-talet!
                       

                           Och baksidan uppmanar både till flärd med rökningringar och Pommac-bubbel!


Och sen kom dagen då Elsborg hade loppis. 
Vädret höll i sig men sen tryckte kyliga vindar kring husknuten så  humöret försvann. 
Men folk fyllde snart upp gatorna i den gamla träkåks-miljön och många var minst lika nyfiken på att få komma in och se hur folk hade opå innergårdarna och bakom stängda grindar.

Om jag hade någon tur? Nääää,,, 


,,,jag kom hem med en gammal julbonad som var fint broderad och som kostade inte mer än en femma, en ljuslykta med grönt glas och teakfot, en jullöpare med stilistiska tomtebarn, en trätomte till å en string-tupp.

(Phuu - är jag inte färdig än med min "redovisning"? Jag vill gå å lägga mig och sova. Annars blir jag natthungrig!)


Men en till textil bidrar till dagens inlägg: en duk som jag hittade på Fynd-service.
Rolf Lagerson är väl mest känd som illustratör och många omslag har prytts av hans spännande sinnesvärld och tolkningar.
Men juldukar har jag av honom också. Och nu så hittade jag "Stim" av honom och plötsligt får man känslan att man är på väg till den goa västkusten.
Eller så är jag kvar i köket hos mig,,,

                                                                            VI SYNS!

6 kommentarer:

 1. Det var verkligen mycket fint du har hittat! Den orangea vasen skulle jag gärna äga, supersnygg! Jag har också haft babytavlan till vänster i gips, den fick min systerdotter att hänga vid babysängen hos hennes nyfödda dotter. Julbonaden har jag också haft, skänkte bort den som pris i en tävling, visste vem som hade designat, men minnet sviker, jag tror att den heter Betlehem och att det var Almedahls, men jag är osäker, jag får återkomma om jag kommer på, det är i alla fall en "fin" bonad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack du Helena!
   Men nu känns jag mättat på prylar,,,och du ska se mitt minimala utrymme dom jag har vid datorn!
   Kanske därför är det dax att se vad man egentligen tycker om och vad man kan avvara,,,
   Tackade idag till Täby-loppisen för retrobloggarna så jag ska nog börja med att akut gå igenom min egen lägenhet först. Men mina lata dagar är väldigt styrande när jag är såväl ledig,,,
   Mitt sovrum går ju i en äldre stil och lite uber-religiöst så där kommer barnen in.
   Jag önskar att jag hade bättre plats i köket för att arrangera mina orangea glasvaser men då får jag ändra på köksbänken. Ja, det är bättre när man bara trava textilier på varann- de tar inte så mycket plats. Så bonaden och övriga jul/påsksaker har iallafall sina givna lådor. Det blir spännande vad du får fram om bonaden,,,, ;)

   Radera
 2. Hej igen! Bonaden hette Betlehem, design Toni Hermansson för Almedahls :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men gud, hur har du luskat upp den informationen?! Det bugar jag för - Almedahl är ju inte blaha blaha ;)

   Radera
 3. Ja var ska man börja... :-)
  Orange är ju härligt, den höga vasen i Turkosa-serien som är en favorit, har även två fat men har aldrig hittat den låga vasen/krukan som jag sett på bild, all färgglad textil, böcker med tjusiga illustrationer, fint porslin, den söta taxen och den starkt nostalgiframkallande papperskorgen osv. Som vanligt nästan omöjligt att välja en favorit av allt du fyndat på diverse trevliga ställen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag förstår att du har svårt att kommentera!
   Ja, orange ja, men jag hade nog nappat ännu mer om det hade varit Orangea "Korall" ännu mer ;) Simmulson har en mängd fina vaser som hon har skapat men så finns det ju ett antal ointressanta åxå. Jag kände att jag fick hop en god skörd inför detta inlägg fast jag inte hade hittat ett DET. Men sånt kommer när man minst anar det. Eller så måste jag vara mer i tid till öppningen.
   Nu längtar jag mer efter sommarloppisarna utmed vägarna!
   Trevligt att du har tålamodet kvar att kommentera Christin - det uppskattar jag :)

   Radera