19 januari, 2014

Januari månad och loppis-fingrar


"Granen står så grön och grann i stugan . tralalalala,,," - jo men visst står den än praktfull  i sovrummet och väcker mig på morgonen! Jag var ju bortrest under första advent och då flyttade jag på 20:e Knut så nu i morgon söndag dansas julen ut. En middag med goda vänner brukar avsluta det hela. En slutlig final. Och jag har inte än tänkt ut vad jag ska bjuda på,,, hmmm.

Om jag är less? Suck, nu börjar det kännas avlägset med Kalle Ankas julafton. Har dragit ut sladden för dom blinkande lamporna på balkongräcket och plockat ned kransen från dörren för att inte verka alltför fanatiskt i sammanhanget men gläds åt att det finns adventsstakar kvar i fönsterna hos grannarna. Vintern kom in i januari månad. Otroligt. I morgon kväll när middagsgästerna har gått så kommer de första kartongerna fram. Undra vad jag oroar mig mest för; morgondagens vegetariska meny eller hur länge det ska ta att paketera?

Efter en månads loppis-avhållsamhet (eller rättare sagt; inga inköp) så började det krypa i fingrarna. Så pass att jag tom budade på ett parti av småprylar på auktionsverket som jag nu bittert ångrar.
Nä, efter detta spontana tilltag så måste jag ha det som krav att se förvisningen åtminstone så det inte blir grisen i säcken igen. Utan att tänka mig för att det är svenska folkets fattigaste helg innan lön  och även min så vann jag naggat porslin och tjafs.
En sak utmärkte sig och jag såg blint på att få den. Lägger man dessutom till diverse avgifter och att jag slutligen fick ta buss för att hämta den vunna auktionen så var mustryckningen föga lönsam eller till glädje.
 Kanske för någon tant i huset för vad de kan få och nej, jag ska inte avslöja vad jag hade köpt. Ja, jag blir så irriterad bara av tanken och dessutom blev mina favorithandskar kvar på bussen. Fnys.
Så, nä jag ska nog hålla mig till loppisar för att klämma och känna och granska,,, så behöver jag bara skylla på mig själv vart hundralapparna hamnar.
(Undra om jag har skrivit så här i något annat inlägg - det låter bekant.)

Några besök i Faluns myllrande loppisliv, tidigare i veckan, resulterade till att öppna på börsen. Som vanligt blev det ett antal bilder:

En färggrann påfågel i keramik att ha på väggen, från Nittsjö  och två mindre vaser från Upsala Ekeby. t.v en chamotte-vas av Ingrid Atterberg som tillverkades för Åhlen & Holm ( blir en present till en kompis då det visade sig att den var i samma storlek som den jag har hemma) och en Mari Simmulson, nämligen "Atoll" som kom 1966. Snart en 50-åring - som mig!
Nu ska det bli av att titta på film! Hade ju beställt ett gäng "Lilla Fridolf och Selma" - tror Ni att det finns några retro-vibbar där?! Uppskattar mer och mer de gamla filmerna. Lekfullt och glatt som kanske veckans lilla fynd:"Stock Car Billy".  Om man ser till vad populärt det har blivit med gamla Brio-leksaker. Den här sportiga modellen kom kring -58 och har nog varit en älskad leksak att "dras med". Lite slitage får man räkna med :)

Naturligtvis lite läsvärt och bild-rikt att gotta sig åt!
Det är med blandade känslor: gilla eller inte? Ful som stryk eller rent av charmig? Den här katten lämnar ingen oberörd. Tyvärr saknar den signering men det har antagligen suttit en etikett vid foten. Norrmans ? Ninnies? (det är visst JIE, har jag fått veta via kommentarer) Ibland måste jag rannsaka mina infall så det stämmer väl vad Family Four sjöng en gång: "Jag känner att jag börjar tycka om dig,,,"
En glas-skål från Flygfors med vit insida har hamnat längst fram på bild. Den härligt gröna och stilrena vasen i bakgrunden har slipat puntelmärke och kanske finns det lite Reijmyre här eller? Keramikplattorna med det Afrika-exotiska paret är märkta med BW men jag har dessvärre ingen aning var dom kommer ifrån. Tyska måntro? Jättestiliga. Måste upp nu  - omedelbart bums!
Dom här string-figurerna som man brukar finna under Ystad Metall på Tradera - finns det nytillverkning på dom? Hästarna är kraftigare och mattare i tråden som jag har hittat tidigare. Dessutom en helt annan hållare för ljuset. Plagiat? Påsk-tuppen verkar vara av tjeckisk typ, av äldre snitt men har koll på äggen. En fjäril i porslin, kanske askfat? är märkt med IMPORT på undersidan. Kartongen med julgranspynt var intressant: bland folie-blommor, frukter i flirtkule-material  så fanns dom där plastbollarna med bokmärken,,,
,,,som jag har änglar sen tidigare i men nu även en tomte!  Det är faktiskt den första som jag har hittat. Tänk att man satt som barn och försökte komma åt innehållet. Ibland med hammare. Men undra om jag spräckte någon? Ett pynt som har överlevt moderna tider och som väcker mycket nostalgi i hjärtat.
En till keramikplatta - så långsmal att det var svårt att se vad den föreställde. Små fötter och liten skalle i var sin ände men se, en riktig riddare. Rörstrand-märkt och av Inger Persson. Hon som  blev känd för serviserna "Pop" och "Colette"under andra delen av 60-talet. Bland annat. Det finns en kompis till denne har jag sett på nätet. Kanske kommer det ett lägligt loppisfynd till ;)?
Och så något helt annat. Jag hade raderat bort originalbilden som jag la ut på Instagram så jag tog en bild på den som är i mobilen. Syns det något? Det var ju klantigt och nu är bonaderna av Jerry Roupe, som jag fick en bra bit efter jul, undanstoppade. En bättre bild får komma till nästa jul! Vad är detta? Jo,jag  har nämligen agerat med "hushållsnära tjänster" i helgen åt en vän som verkligen behövde röja och bära upp på vinden. Idel kroppsarbete.I gengäld belönades mödan och besväret med dessa! Ja, nu ligger min julklapps-dammsugare i lä. Den är visserligen praktiskt men Jerrys tomte-nissar är betydligt roligare!
Ett bevis på att min kompis, som jag hjälpte , har också lätt att skaffa på sig lite för mycket,,, För när kommer de 35 gästerna så att galgarna tar slut? Helt omöjligt att rymma de antalet plagg ens under hatthyllan! Men visst är det grannt med nitar och vinyl i olika färger,,,I dag så blev det en sväng till Borlänge. Kanske det var dumt för varken bordsloppisen vid Coop, Emmaus eller Röda korset var intressant. Det är dessutom sällan att man står själv vid öppningen - det är väl den där "årets fattigaste helg" som spökar?  Tomhänt blev det i allafall. Snopet. Falun föll sig naturligt att ta då på hemvägen och då blev lite smått i kassarna, trots att det var mitt på dagen. Vi valde nog bara fel strategi på morgonen,,, 
Åseda bidrog med en liten glas-svamp av Bo Borgström och en en lite större vas tillhör Sea glasbruk (enligt en uppmärksam läsare - tack!). Min granne Roger kommer nog att bli glad nu när han får fler kaffekoppar av "Helén" (Rörstrand) till dom överflödiga faten, tror jag :)
Julmusik på EP med Göingeflickorna, "Tomtarnas Vaktparad" som nothäfte, en trätomte som avslöjar att han var en gåva julen 1959, vicknings-bestick med svarta skaft och så en en rolig barnbok på rim där barn får lära sig lite teknik och hyfs i skidbacken, av den kände norske skidåkaren Tomm Marstad (1946).

Den enda textilen blev denna gång en lååång löpare från Jobs tryck, "Rosmarin" och en tekanna från Reijmyre och Tyko Axelsson. Det ska vara en "undersats" för värmeljus, till som inte följde med men det gör inget för jag har surrogat. Kanske blir det lite grönt te redan till kvällen?
Men visst ja, det höll jag på att glömma!
,,,att en Åseda-vas hade redan hamnat i köksskåpet!10 kommentarer:

 1. Oranga katten finns ute på Tradera och där står att Jie har tillverkat den .....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar allra ödmjukast för din uppmärksamhet och superkoll! :)
   Det är alltid trevligt att få ett ursprung. Såg att det fanns en blå variant åxå, när jag bildgooglade. Men katten ser så "strange" ut så jag tänkte inte ens på JIE!

   Radera
 2. Oj, vad mycket fint! De där galgarna är superfina, jag har några få, visste inte ens att de fanns i så många färger. De röda vaserna var ju supersnygga! Undrar om det är Tamara Alladin, Riihimäen lasi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena! Jo visst finns de i olika färger, man kan nog få in hela regnbågen där men så vet jag åxå att en del är köpta för en euro styck i Tyskland där jag tror att det finns fler färgvarianter där. Det jag har sett kan nitgalgar gå för 130 kr/st på tradera - dom är attraktiva även på marknaden. Så det är att fortsätta rota under loppisborden! (jag skulle inte betala ett överpris iallafall) . Själv så har jag några i ormskinnsliknande plast med nitar och så trä-galjar från Ryden - Nybro. Ett par plastinlindade och lätt hysteriska är prydnader till en hembetjänt.

   Den främre vasen är Åseda men den den bakre är nog Lindshammmar. Eller? Nu gissar jag - den är i tunnare glas. Den köpte jag när det bara skulle vara orange för mig - allt i köket. Så enkelfärgat har jag gudskelov inte längre,,,

   Radera
 3. Oj, mera kul läsning! ...och massor av fina fynd har du gjort, ser jag! Inger Perssons keramikplatta är både annorlunda och rolig, och Jobs fina löpare är ju inte heller fy skam att springa på!
  Ja, sedan behöver du inte alls känna dig ensam beträffande felköp på auktion! Många gånger har jag tänkt som du! Man får hålla sig till loppis där man hinner tänka efter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack du!
   Jag verkligen gottar mig av gårdagens vardags-ting :)
   Och naturligtvis så skulle man ekonomiskt satsa på på fina klassiker istället för alla dessa pryttlar och mängdframkallande småfynd men frågan är hur kul det skulle vara? Jag inser alltid åt våren att en utrensning av källaren behövs men hittills har det räckt med att plocka i lägenheten.

   Radera
 4. Som vanligt ett kul inlägg som man kan läsa om och om igen och ändå hitta grejer man missade sist. En fin samling med Roupe-bonader du fick som tack för hjälpen, en sån mängd tjusiga nitgalgar din kompis har och vilka fina fynd du gjort även på det nya året. Än så länge inget loppat här i år men visst börjar suget komma....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christine och tack!
   Undra om suget har kommit nu? ;)
   Jag har varit på filmfestivalen i Göteborg och varvat med någon loppis så nu står jag i kvalet vad jag ska skriva om för jag har verkligen snöat in på det här med loppisfynd. Tittat jag igenom mina blogginlägg så blir jag nästan rädd över mängden. Det får väl bli något kombinerat antar jag :)

   Radera
 5. Vilka fina saker!
  Den lila vasen är inte Åseda utan kommer från Sea glasbruk ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Yvonne för både omdöme och produkttillhörighet! Blir glad att det uppmärksammas till det bättre :)

   Radera