25 november, 2013

Inlägg som ligger dukat i tiden,,,

1:a advent närmar sig med stormsteg.
Idag blev det en vandrande vända kring Stora Stöten medan eftermiddagssolen lyste upp Falu stad och himmelen var aå där isande blå. Gruvhålet låg dock i mörker.  De karga klippblocken, lätt frostiga - marken hård under skosulorna.

Jag hade tagit mig en uppdragsdag som kontaktperson denna söndag - är det för en man inom LSS. Ett uppdrag som jag nog har haft i tio år nu. Vissa saker som vi gör är återkommande vid denna tidpunkt. Ja, nu börjar det digna av julematen och annonserna fyller dagspressen. Julborden konkurrera ju mellan varandra. Återkommande frågan; var ska vi gå detta år?

Fast det var inte tänkt just nu. Det blev bara så när jag såg upplägget. Det kallades för helgbuffé men det var näst intill ett riktigt julbord på Geschwornergården. Alla klassiska läckerheter fanns ju där. Så det fick bli årets julbord. Avklarat.
Eftersom att ingen av oss är svåra på mat (nej, nej 5-2 dieten praktiseras inte här och Absolut inte under advent) så var det nödvändigt ont att röra på sig efteråt. Låta maten sjunka ner. Få frisk luft.

Potatissäck blir man så lätt här vid datorn! Kylan utomhus lockar mindre. Och nu så är det dax att skriva något. Ja, jag har ju som vanligt köpt lite smått och gott som jag vill visa sen förra inlägget och Florida. Det här med Florida-resan  känns redan overkligt avlägset fast det var bara ,,,ja, vad blir det,,två veckor sen jag kom hem?
Missade då dom där dagarna då julsakerna startade med att säljas på secondhandbutiker och loppmarknader. Fast jag lider ju inte nöd på julprylar,,, lätt konstaterat. (hur ofta hör man inte: vad ska du med allt till? Var rymmer du det?).

På några få dagar har jag fått ihop lite mer fast jag har inte varit så på-dörren-aktiv som jag kan vara ibland.  Som tur tar textilier ingen större plats,,,fast det där var en vit lögn,,, jag har fulla lådor. Men-ibland så känner jag mig som mitt i något "där-andra-ratar-så-hittar-jag-ändå-något-att uppskatta. Jag har mitt ständiga återbruk av minnen.
Och julen är ju en sådan tid. Tillbakablickar.

Hmmm,,, jag tror att jag ska ta och hämta upp första lådorna från källaren i morgon,,,hmmm.

Almedahs handtryck bjuder på dessa ståtliga hjortar.


Ett trevligt fynd från forna Spisbrödsfabriken ( ,,,kommer inte på vad dom heter, dom som bedriver loppis där i dagsläget.). "Stella" heter denna stiliga elljusstake från Osram och med fynd menar jag vad man kan få för 20 kr: fungerande ljus, samtliga manschetter med och en bevarad låda! Mycket fägring av ljus för en ringa peng, verkligen. Jag måste ha den framme i år, känner jag.

",,,Han vattna sina fålar fem,,,"

Det kostade lite mer på Tradera (eller rättare sagt: nä, den blev inte billig!) men nu så har jag en julduk signerad JHC med glatt lucia-följe. Ingen "Svart Lucia" här. Verkligen retro-fin. Vet  någon vem som står bakom initialerna?

Vardagsbesök på PMU bidrog med en klassiker från Rättviks spisbrödsfabrik, en plåtburk som troligtvis gick iväg som export, som "Souvenir" Det gjorde däremot inte Jokkmokks-Jokke. Nä, undra om jag hörde honom någonsin sjunga på engelska ,,, ;)

"Änglar - visst finns dom"

"Tomten är far till alla barnen"

"Masjävlar" Haha - nä, så får man väl inte kalla en dala-duk. Nog med filmtitlar!  :)

Riktiga långkörare - juldukar med längd. Fåglar pch hjärtan. Något för 70-talsköket,,,


"Gröt och skinka, lilla äppelbiten, äppelbiten. Tänk så rart det smakar Nisse liten, Nisse liten."

En större bonad från Westmans textilateljé i Falun - som Marianne och systern Ingalill startade upp på Villavägen, redan 1952. Köpte den för en 50-lapp. Det finns inte så många alster ute på nätet så jag har inte kunnat finna en ålder på denna "blomsterprakt" - tyvärr.Glada tomtar balanserar på denna vepa av Jerry Roupe t.v. Dom små julgrans - prydnaderna måste ha tillhört en minigran i hemmet. Så sköra.

En till julbelysning för en tjuga. Alla ljus hela och en fin kartong, invändigt som utvändigt.

Från tyska VEB Oberlind Sonneberg. Känns riktigt gamla. Kartongen har texten "Julgransbelysning" påklistrad. Kanske står det på tyska under? Men tror ni att jag behövde en till? Nääää,,,,men kartongen var så fin (dåligt anledning - ja, jag vet). Om ni vill se mer julgrans-detaljer: kolla in sidan som jag hittade när jag skulle söka ursprunget om belysningen HÄR


När barnsagor innehöll smygreklam,,, fast det är ju ganska klart  att det är Mazettis "Ögoncacao" som vill synas. Från 1928.

Sid-uppslaget kommer från häftet "Stinas märkliga födelsedagsresa" Dom andra böckerna kommer också från PMU i Falun. Har bra priser där.

Må hända att det är något hemgjort här för ursprunget vet jag inget om men ljusstaken spretiga string-stil och den trinde string-grisen är bra roliga att se på. Den lilla ljuslyktan påminner i glaset om en string-krigare som jag har i fönstret. Åtminstone krigarens sköld har en sådan där glasinfattning,,

Bla,en trillingrad av tomtar för 5 kronor på Röda Korset kändes snuskigt billigt - fast de är rätt så vanliga. Visst finns det en sång där man säger att det är "dom små, små detaljerna som gör det" ;)

Bo Svensk träfigurer håller på att bli lite kult:iga. Dom där plasttomtarna har jag fått höra att de är rätt så populära i Japan,,,

Komplettering; Upsala Ekebys djuptallrik med dekor av Yngve Gamlin - en av de utskällda "Skäggen" i i programmen från -63 som väckte starka reaktioner. Kungsörrnen Havregryn erbjöd en sådan tallrik via annons som var designad av honom. Så nu har jag två! Kastehelmi-underläggen av Oiva Toikka tillkommer till min köksavdelning. Fatet är Upsala Ekeby - mer vet jag ej.
Min mormor skyllde min dåliga syn på att jag satt för nära tv:n. Hon hade så  mycket konstiga ideer för sig. Hon hade väl blivit förskräckt över dagens skärmar. Men jag har alltid gillat gamla apparater. Och så hände det sig att en tjock-tv från 1958 hamnade i min hall,,,  Jag vet att det aldrig blir aktuellt att uppväcka bilden i tv:n så vad blir funktionen?  Mitt lilla bord fick ge med sig och vaserna fick flytta lite högre upp. Ingen rumsren inredningsdetalj kanhända men ack så kult!  

Philips är modellen.

Lördagen blev rena jul-dagen av småplock. Dom vanliga second-hand affärerna och så ut till Gustavs blev det. Det blev minsann lite grannlåt! Äldre adventstjärna att vika ut, kotte-tomte, Bo Svensk-tomte och en trind godisgömma med vänligt ansikte i gummi. Ful-rolig tomte på halmbock, Upsala Ekeby:s "Safari" som assietter, flera småtomtar för att ha granljus i, en  gran-ängel som knappt syns på bild, glaspärl-hängen för julgransgrenen. Tupp, bockar och hästar i äkta string från Ystad Metall, en retro-broderad handlapp samt en blomkruka i vitt, blomkrukan "Lena" från Upsala Ekeby. Phu - har jag missat nått?

En Jerry Roupe fick jag billigt på Tradera!

För 30 kronor fick man fylla en kasse med textilier på bords-loppisen. Alla textilier låg i en stor hög. Jag fyllde inte kassen. Jag antog att det var bara skit kvar. Strax före stängnings-dax, dessutom. Frånsett en gardinlängd från 70-talet som inte är med på bild så blev det ju en liten salig blandning. En naiv bonad med chokladbruna tomtar från Buhler. Gardinlängd med härliga äpplen, två smådukar i brunt med julgransprydnader, en smal julremsa av dansande tomtar, en löpare i svar-vitt på röd botten. Den lilla duken längst ned i vänstra hörnet har en otydlig signatur; kan det vara MW, som i Marianne Westman eller?


Vi fortsätter med en rätt kitschig julgransmatta längst ned till vänster. "Tomtar blir höga på flugsvampar" En änla-lik löpare, i mitten. En fint broderad löpare med stiliga ljus och två bonader av Maud alias Maud Fredin Fredholm. - Glöm inte mig, säger tomten i kläm på bild. Nä, det gjorde jag inte heller,,, Så visst kan man få ihop mycket textilier i en genomskinlig blå påse för 30 spänn :)

En Cortendorf kvinna ser nyfiket sig omkring och upptäcker att en såssnipa vid namn Bellis har krypit upp bredvid henne på teakbordet!  Kvinnan från "Hildings" och Karlskrona-porslinet från "LarsHans antik".

Enda fyndet från PMU - en mycket fräsch bonad från JOBS. En guldpeng var ju som hittat!

Slutligen så såg jag en upplindad duk när dom stängde Bords-loppisen uppe vid gamla Rusta.Upprullad. Utan att se ordentligt mig för så hamnade den i påsen. Men Ylva Källström kan man lita på. Hennes dukar brukar vara god kvalite.


18 kommentarer:

 1. Åh, vilka fina julprylar..... suck... blir alldeles salig..... Har dock lovat mig själv och han jag delar kudde med att INTE köpa på mig mer julpynt. Får se om jag kan låta bli....
  Gillar x:a mycket den lilla tomten som spelar ståbas!! "Rockabilly -tomte"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste rensa,,, men hur gör man när man? Jag har svårt att släppa. Källaren säger ifrån. Har bara ett skitlitet förråd. Samlar-livet kräver sina utrymmen! Jag blir åxå salig om jag hittar något fint men du kanske håller bättre på dig ;) Är så föga konsekvent,,,
   Ska framföra till tomten, förresten. Han blir nog glad när han märks bland mängden av prylar!
   Kul att du hörde av dig :)

   Radera
 2. Svar
  1. Ja, kavalkader har nog blivit mitt signum :)
   Ett alternativ för ibland är det bilden som fångar och inte texten. Och så är det ju härligt att ge läsaren en uppiggande färgklick. Roligt at du tyckte om det - det bugar jag för :)

   Radera
 3. Svar
  1. *ler* Ja, textilier kan jag alltid bjuda på! Och så blir det alltid annat också :)
   Efter att jag har varit norrut ska visst lokaltidningen komma hit och göra ett retro-julinslag. Spännande värre . Undra om jag hinner göra i ordning? Jag antar det blir till att visa dukar och bonader,,,
   Tack för att du tittade in!

   Radera
 4. Shit vad många fynd! Jag är mållös och avundsjuk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska punktkolla din blogg för du är inte själv så pjåkig på att hitta juveler vid juletid ;)
   Avundsjukan smittar nog av sig lätt. Jag är det själv titt som tätt. Ibland kan det vara rena självplågeri att läsa vissa bloggar,,,hehe. och se olika facebooksgrupper. Får se om jag hittar något kul när jag åker norrut,,,
   Finns det något som heter "Glad Advent"?!

   Radera
 5. OJ vad mycket fint du hittat trots du inte hängt på låset!
  Ser fram emot fler juliga inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fysiskt omöjligt! Man skulle vilja vara överallt men man kan ju inte klona sig! Och hur skulle det i såfall se ut med utrymme och ekonomi,,,haha,
   Dom juliga inläggen Catrin, fortsätter så fort jag har kommit hem från norrlandsbesöket (trots att det blir nog sparsmakat av det lilla jag har besökt i loppisväg)
   Eller så har jag blivit lite snål av mig. Ibland känns det som att jag plockar smulor när det gäller julsaker men de är åxå trevliga trots att jag är sent ute,,,

   Radera
 6. Mmm, så många vackra juldukar! Hjortduken- eller de är nog renar, föll jag helt för. Blir att titta efter. Fanns mer läckra dukar- ängladuken o tomtar med flugsvamp tex. Jobsbonaden hade gärna fått komma i min väg den också. Som alltid har du sååå trevliga inlägg, man bara tittar o läser o njuter o vill hitta en del av det du visar. Idag har jag köpt två Osram Lena 99- adventsstjärnor (vanliga på Tradera) De ska få lysa fint här hos mej.
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kerstin!
   Ja, dessa juldukar,,,jag brukar jobba för att det inte ska bli dubbletter men jag har fullt upp att hålla isär mönstren,,,,men hjortduken är fin! Just för att dom är så stiliga :) Jobstrycket är det andra jag har i temat jesusbarnet - det är jag jättenöjd med.
   Kollade upp Lena,,,,och den stjärnan har jag inte! Den är fin!
   Men så har jag ju några att välja på,,,
   Julstökar när jag kommer hem från mamma - ska vara med på ett litet reportage för Falukuriren så det behövs ;)


   Radera
 7. OJ OJ OJ, det var ta mig tusan inte dåligt! alla fina saker du visar i inlägget.. wow! vilka fynd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är vi som går högt ut med med julpynte-kronan eller hur? :)
   När jag ser bilderna känns det så mycket. Ja undra vad som blir nästa inlägg? 30 bilder igen? Vilken noja,,,
   Nä, jag ska bege mig i morgon till orten där jag föddes och hoppas på att jag hittar något fynd utöver alla jul. Där har kommunen ett slags ta-till-vara.
   Annars blir det nog bara små trätomtar att komma hem med :)

   Radera
 8. Det blir ett långt Åååhh ju längre man tittar och ju fler dukar man ser i ditt inlägg :-)
  Trevliga saker i övrigt också, ljusstakar, söta tv:n mm. Helt otroligt att du hittar så mycket fint på dina rundor.
  Ha en trevlig första advent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett långt Åhhh för att du uppskattade inläggets innehåll ;) Jag gillar ju dom små detaljerna!
   Min första Advent är jag i Norrbotten/Västerbotten - jag som brukar börja med julen vid den tidpunkten! Allt blir en vecka förskjutet. Men det är ju bara en gång per år som morsan ser röken av mig,,, vi har mest telefonkontakt.
   Hoppas din inledande advent blev till belåtenhet Christin!


   Radera
 9. Festligt med TVn i hallen. En installation som de säger i konstkretsar! :) Blev extra förtjust i den vita duken med hjärtan. Kvinnan från Cortendorf har jag också tillsammans med en man, i arv från lilla mor och Bellis har ju alltid en plats hos mig i Karlskrona! Trevlig forsättning på december.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det! Jag har tre små oranga tv-apparater i källaren men det är ju synd att inte det analoga gäller - jag gillade den där svart-vita bilden i köket för det gav ju lite extra retrokänsla. Som du skriver känns det nästan som en installation - en del av mina besökare kommer nog att se det besynnerligt,,,med en vasgrupp ovanpå.

   Cortendorf-damen har jag faktiskt i en större storlek där hon vilar händerna i ansiktet. Undra om det finns en herre till henne åxå?
   Jag gillar mina "afrikanska" figuriner och väggbyster. Undra om det blir kontroversiellt att ta med dem i ett inlägg? Jag har tom en SAMBO-betjänt som jag tycker är charmig. Ja jag ser ju bara en fin tidresa i föremålen,,,
   Ha en trevlig december du med :)

   Radera