25 juni, 2013

Prylar, prylar, prylar,,,Undra vilken ände och vilken bild som jag ska börja med? Ja, jag blir smått orolig över antalet prylar som breder ut sig över mitt vardagsrumsbord. Prislapparna sitter kvar som små påminnelser men jag har inte hunnit längre.
Förra inlägget av "loppis-skörden" var ju den 9 juni. Sen dess har jag varit i Hälsingland och lite på hemmaplan,,, hmm.  Ja, och så har jag just haft min första vecka av semester,,,
Men naturligtvis känner jag för att dela med mig av mitt vardagsrumsbord. Åtminstone det som står ovanpå! Och på stolarna,,, och lite där under,,,
Gode gud, å jag som ska ha grannen att ta hand om lägenheten!

Jag tycker vi börjar retro-resan med det som har varit...


,,,nämligen midsommar! Delvis i regn och rusk men med hållfast tradition. I mitt kök fick Jerry Roupe:s dansanta par göra en torrskodd svängom kring stången. Det är ingen märkvärdig vepa men Jerry är ju Jerry och när jag googlade ute på nätet så dansade de även på en japansk internetshop-sida. Men där kostade de dryga 300 kr. Då låter det bättre med 10 kronor på PMU. (den ena hittade jag idag för samma pris)  :)
En liten samling med teak. En argsint piphållare med en fräsig tofs har en toalettskylt med ett nödigt barn, att övervaka. En reslig teak-vas!(det finns ett glasrör inuti) står bredvid en marmeladburk etiketterad Karl Holmberg Götene.
Idag blev det bla. en stor plåtburk från Norrköpings "Svea choklad". Den var bara lite nött kring öppningen. Den blåa kaffe-pannan rymmer några få koppar men för en Selma så fick denna Finel självklart följa med hem. Så även de greppvänliga glasen. De andas retro men det har jag inte fått bekräftat.


En oansenlig vas må hända men om man vänder på den så står det Stig L. /Gustavsberg och "Domino". När man hör "Domino" så tänker man ju på det populärare svart och vitt men denna vas gjordes visst i andra färgsättningar. Och hade jag inte krummat på ryggen för att se vad som fanns på den nedersta 20-kronors hyllan så hade den passerat,,,  Det löv-aktiga fatet är sifferstämplat men via efter idog nätforskning verkar det komma från 50-talets Rörstrand och Marianne Westman som formgivare. Köptes på "Röda korset" i Bollnäs. Oj, vilken stor avdelning! Flera rum  att utforska. Dit vill jag igen!


Frozen Pops. Jag har svårt att tidsbestämma den här förpackningen men nog finns det lite retro-vibbar alltid. Jag undrar om de formpressade björnarna syns ens på isglassen?
Och så här gör ni!
Keramik-fåglarna undrar vad den vitlaserade elefanten trumpetar om. Kanske tycker han att de passar bäst hos mina SYCO - påskfåglar. De påminner ju om dem i glasyren. Och elefanten är lika okänd han.Men kanske finns det en dold märkning någonstans,,,
Nu är det jul igen! Kotte-tomtar på rad avslutas med en fin gammal fiolspelande tomte med ljus-hållare som jag fick för en tjuga. Den stod i en bokhylla hos en äldre man i Alfta. Jag garanterade att tomten skulle hamna i ett gott sällskap och beundras varje jul,,, En gris-ig skinkgaffel av tenn ligger också på duken. Ja, julduken som jag köpte när vi besökte visst Hälsinglands största loppis (enligt reklamen). För visst är det så här som jag skrev i förra inlägget; att storleken betyder inte allt. Det betyder då sällan i mitt fall att man hittar flera fynd. Men så hade ju stället varit öppet i ett antal timmar. Det kanske berodde på det,,,
Glas i rött och blått. Vinglasen kan vara nya men den härliga blå färgen kunde jag bara inte undvika. Ett glas (eller i mitt fall, ljuslykta) från Lindshammar, Kotte-ljuslyktor från Reijmyre. en vas med midjan smal; Christer Sjögren/Lindshammar och en liten "skål" som jag gissar mig till Reijmyre. Det här köpte jag faktiskt de sista 10 minuterna på Erikshjälpen i Edsbyn. Nä, jag ska försöka hålla tiderna bättre nästa gång. Sånt här hyll-race i sista sekunden ger mig  bara psyk-bryt!
Glas och plast. En Reffla-skål i klarglas tog jag för formen är ju så tilltalande. Plastskålen kostade faktiskt lika mycket men jag gottar ju alltid mig i rött och vill genast servera potatissallad i den :)
Hos det äldre paret i Järvsö hittade jag kaffekoppar i Amanda/ Rörstrand. Christina Cambell står bakom denna lätt murriga servis med produktionstart 1968. Och här gör jag ett undantag som kör vid annan tid med orange och rött i köket. Tekopparna fyndade jag uppe i hemtrakterna, kaffekannan på väg mot Göteborg,,, det var i fjol. Ja, det är väl någon mening att det ska bli flera delar, antar jag. Jag gillar den iallafall skarpt. Den tyska vasen i bakgrunden har jag även med hänkel.
En knallig och blommig burk blev betydligt mer knallig och blommig när jag tog ett par varv med trasan. Den lilla plastburken från Köksklubben är en Erik Kold:are och vad passar bättre att komplettera på bild än ICA-kurirens samlade recept!
Jag fortsätter med temat färgglatt. Lamp-skärmen i plast och köksklockan kommer från "Gula huset" - rena energikicken! Jag kunde ju inte hålla mig från de glada och passande detaljerna kring urtavlan. "Bison" är tillverkaren. Sen kom det med lite härliga plastkoppar (dock utan fat -Kristallon står det under en), slev från SPI produkter, melanin-mugg från Perstorp. Ja, en vacker dag kanske jag måste ta och göra ett plastinlägg och visa upp vad jag har i vissa köksskåp!
Ett ihop-plock bjuder jag på här: kompletterade med fler "Safari"-tekoppar/Gefle, några tallriksdelar från Rörstrand:s "Fiesta", småkoppar som passar för expresso: ingen tillverkarsignatur utan bara ett 249 och en ring, ett annorlunda blom-glas, pepita-rutade vickningsgafflar i originalförpackningen och så en liten gladlynt krigare till min "afrikanska" samling. Phu!
Här har den asiatiske ok-bäraren  hamnat i ett ugnsfast Höganäs-fat. The´burken kom bara med på ett hörn,,,
Ett signerat Bertil Valien-glas/Boda visar sin blåa sida medan en Gunnar Flørning-katt för en femma känner sig lite billig i sällskapet. Den emaljerade pannan med lock lyckades inte konkurrera in på bild,,,
Svampar och korv på handdukarna,,,
Tomten må ha målat läpparna men för 30 kronor får han följa med hem. Äpplen i kvadrat är det på textilen. Lite julkänsla faktiskt!
Smådukar (eller tabletter) spisar skivor här på sängöverkastet.
Min kompis sa att det var det gräsligaste han hade sett men hur många 50-talsdukar har inte präktiga rosor  att beundra?!
Grönsaker och bär har ni här!
Båstad har fått sin sommar-flicka,,,
,,, på en sån där sovenier-duk som visar det bästa ur Sverige ;)
Eldigt, guld:igt och rödorange - är dessa gardiner.
En midjehög påsk-tupp kommer väl att skrämma alla besökare när de kommer in i hallen. Men där ska den stå. och välkomna! 1962 står det under tuppens fot. Garanterat hemslöjd. Pläden kommer nog från den tiden också. Svart och rött var kanske inte den bästa bakgrunden,,,
Fisk-fat från Johnson Bros "Sea-farer", väggrelief från Söholm, en mindre Johanfors vas - signerat Orup och en spelande figurin, på trumma.
Jag vet inte hur många Sverige-textilier som jag har men så här ser landet ut när BOWA har varit i farten!
Och så en liten figurin som jag köpte när jag sist var till Insjön. Nä, det var inte lågpris men är en lejonunge av Mari Simmulson, från den tiden på 40-talet då Mari var anställd på Gustavsberg. Den står numér bland mitt lilla kattgäng. Inte direkt en katt bland hermelinerna men ändå :)

20 kommentarer:

 1. Oj oj, vad du har hittat många skatter igen. Kan inte bestämma mej vilken som är favorit, men Finel-kaffepannan är fin, likaså alla textiler, och lejonungen och lampskärmen och klockan och..... ja allt! En sådan wc-skylt har jag letat efter, är du intresserad av att sälja?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Just hemkommen efter västkusten så jag har sparat att svara på kommentarer: ja, visst är det lite av skatter! *ler*
   Men så är det när man har passion för loppisar. Mina problem är att jag inte vet riktigt behovet och utrymmet. Känns det igen? ;)Vad kul att hittade något ögongodis bland allt detta(gissa vad som väntar nu på mitt köksbord - hur i 17 ska jag göra nästa inlägg nu?)
   Du kan kontakta mig angående skylten: vi kanske kan göra något åt saken,,,,

   Radera
 2. Massa fint som vanligt! Blomglaset med "bubblor" är nog Sandvik och Edvin Öhrström om jag inte missminner mig, jag har en kompis till det här hemma. Kolla på på PES om liknande, det finns en tråd där. Ska leta om jag kan hitta den.

  De "omärkta" kopparna är Rörstrand eller Gustavsberg, kommer inte ihåg modellen så jag måste kika i boken, återkommer om detta också.

  Lövfatet är Marianne Westman, jag har ett inlägg med katalogbild i bloggen nånstans. 1956 tror jag de kom.

  Jag vet inte om jag har den "midjevasen" av Christer Sjögren i den färgen/storleken, i annat fall är det ju en högintressant pjäs, eller jag oavsett, den har ju etiketten kvar vilket gör den värdefull ur dokumentationssynpunkt, säger jag som den samlare jag är :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Benny!
   Vad kul att du tog dig tid att kommentera - man får liksom lite extra proffshjälp då!;)Jag har sett någonstans ett inlägg om de små kopparna men vad kul att de är svenska. De har ju sin charm. Lövfatets uppgifter hade jag googlat fram till din blogg. Och vad trevligt med katalogbild! Undra hur mycket som du har i kartoteket,,,
   Midje-vasen kan jag naturligtvis avvara till dig - om den klarar av din "skick-kontroll". Du kan få avgöra själv :)

   Radera
 3. ja det här var ett Retroknoppsinlägg av bästa sort!! Får hämta mej och lägga in ny kommentar senare. Var ju sååå många saker man själv ville hitta. Svamphanduken, midsommarbonader aj aj så avundsjuk jag blir. En kopp kaffe på altanen för att trösta mej med nyss "loppade" tyska ytterkrukor får det bli.
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kerstin!
   Undra hur många som orkar läsa? Men så är jag ju själv att det är roligare att titta på bilderna. Mina inlägg kan omöjligtvis bara innehålla två rader,,
   Så nu väntar en kväll med fotografering efter min semester på västkusten. Är glad att vägloppisarna fanns det bättre av i Värmland. Hade inte direkt fri sikt bakåt i bilen, förstår du,,,
   Misströsta inte, sommaren är ju i dess mitt - tid att fynda :)Bara man har ögonen med sig :)

   Radera
 4. Klockan säger jag bara, den hade jag i allra högsta grad kunna tänkt mig! Köpte för något år sedan en väckarklocka, som inte fungerar, av märket Bison endast för att sonen kallades så av sina kompisar när han var något yngre. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha,,,ja, det finns många anledningar för att köpa en klocka! Tacksamt klocknamn för det finns nog ingen som har smeknamnet "Junghans" :) Jag tycker verkligen att den är originell. Men "nyckel" får jag fixa till den. En lite plump i protokollet. Kul att du tittade in i sommartid!

   Radera
 5. Åh, vad jag tycker om dina keramikfåglar. Måste vara Syco, min sparbössetupp har likadan glasyr och färger.

  Rosita på Söders Nostalgi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att dessutom stötas ihop i Uddevalla, Rosita!
   Du kan ju tänka dig hur det såg ut i bilen när vi åkte hem,,, stolen fick lov att bli kvar i låne-lägenheten,,,tills ägaren tar upp den till Falun. Hu! Så nu har jag sorterat mina saker och gått till sopstation med flera kassar papper. Fingrarna är svarta av trycksvärta.
   Ja, visst var fåglarna lika! Och det kommer att bli fint med en grupp av dessa i olika storlekar, till Påsk :)

   Radera
 6. Men vad grejer du har köpt! Jättekul att se allt. Textilierna av olika slag är nog favoriter men fåglar, plåtburkar,kaffekannan, kopparna,julpyntet och teakvasen gillar jag också och då har jag säkert ändå glömt något... Ja, rutiga gafflarna hade jag gärna haft!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christin!
   Ja, nu ser du hur jag har det. Ett evigt flöde av loppisfynd. Vad tur att jag har tillfälle och intresse att rensa lite men det är svårt då man har köpt för sitt egna intresse,,,
   Vad roligt att du uppskattade dagens utbud :) Dom rutiga gafflarna har en kompis tingat som blev eld och lågor när hon såg dem - har sett att de verkar ha sitt intresse bland bloggarna.
   Hmmm,,,jag tror nog at det är värt att titta in här till nästa inlägg, det kommer att bli en omfattande fotosession ;)
   Hoppas du fyndar i sommar!

   Radera
 7. Ja, det kan man kalla en god skörd! Min favorit bland dessa godsaker är lövfatet av Marianne Westman. Ha en fortsatt härlig sommar:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anna!
   Och nu har jag skördat igen efter midsommar!
   Jag fick ju bekräftelse på två andra fat som jag har hemma som är i samma serie.Fast Marianne bor i Falun och är en bra bit över 80 så har jag inte träffat henne. Och jag har få saker av henne. Sällan till loppispriser. Det skulle vara kul att få möta denna ikon,,,
   Hoppas att du får en skön sommar, du me!
   Tänka sej att bästa sommardagen infaller när man har kommit hem från semestertrippen,,,hmmm. Det har varit snålkallt i luften ett par dar - hoppas att det vänder för nu har jag bara en vecka kvar innan det blir att jobba igen!

   Radera
 8. Fina grejer! Köksklockan är min favorit, skulle vilja ha en likadan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack å tack! :)
   Du får hålla utkik efter "Bison": vem vet var den kan dyka upp. Fräckt med dom små trycken runtomkring, eller hur? Man blir glad. Känns tidsenligt. Fast den får hamna i mitt datarum då jag har 70-tal i köket,,, :)
   Njut av sommaren Kim!

   Radera
 9. Vilka massa härliga fynd!! Min favorit helt spontant blir tyska vasen som jag snöat in på rejält just nu... Håller i detta NU på att blogga om tysk nr 24,25 & 26!! Samlingen växer! "Små dukarna" va helt i min smak också!!!
  Såg att du länkar till mig också! Galet smickrad!! Beundrar er "riktiga" RETRO bloggare. Vilken kunskap ni har. Jag lär mig mer & mer av er och av att praktisera flitigt... :-D

  SvaraRadera
  Svar

  1. Tack!
   Ahh, men jag är ingen riktig retrobloggare! :)
   Då ska man kunna lägga ut ett inlägg var fjärde dag och ha skaffat sig kunskap om retro - jag fuskar med att googla runt oftast. Kan stämma med 85% av informationen med de övriga blir jag oftast påmind om. Jag är bara så förvånad att jag har lyckats vara aktiv så länge. Det kräver ju lite tålamod,,,och att man är social i kontakterna.

   Din tyska samling låter ju spännande! Nu när jag har semestrat så har min kompis nästan fyllt upp bilden med tyska vaser. Det är lustigt att för fem år sedan så fanns det på marknaden som flerupplaga - nu finns det en viss efterfrågan. Och priserna har höjts. Och jag har fått svårt att hitta mina färger,,,
   Har väl ungefär lika många men får rensa emellanåt. Serveringsbordet som jag har är ju knökfullt ;)
   Njut av sommaren!

   Radera
 10. Hej! Vilka fina saker du har fyndat! Beundrar verkligen de som kan hitta fynd bland alla loppishögar! Om du kan tänka dig att sälja te-burken med båten på och Plåtburken från Svea, så är jag MYCKET intresserad! =)
  Mvh Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack å tack Anna!!

   Vad kul att höra. Men visst är det mycket som är tillfälligheter. Och vad jag uppskattar som fynd uppskattas inte av alla. Jag tror dock att jag har hittat min nisch,,, :)(fast jag tycker att det är lite tjatigt och vill visa mera av mitt existerande hem)
   Plåtburken från Svea tänker jag dock behålla själv men den andra burken var det otur för dig! Den lyckades en nära kompis att erövra efter lite tjat för två veckor sedan! Synd. Så är det. Håller tummarna att du hittar liknande. Ser att det är stor turbulens inom plast-och plåtburkar. För 10 år sedan var det inte denna marknad och burkarna hade som samma kostnad,,,

   Hälsningar
   RETROknoppen

   Radera