06 juni, 2013

Loppisveckan + bloggutmaningen "Burkar"


Det är inget nytt drag att göra två inlägg till ett. Just nu vill jag mer men sommaren säger nej. Det händer ju så mycket just nu och det ska gudarna veta vad jag längtar efter semestern.
Kvarteren, byarna och gatorna har exploderat med värmen med att folk står och säljer - folkfesten har startat.
Det låter inte kul men har sin fördel; att vara körkortslös sparar bra mycket pengar för vad lätt det hade varit att ta sig en spontansväng!
Nu får jag snällt vänta tills jag kan åka med någon. I helgen som var blev det så. Avesta var destinationen. Fast visst hade det varit kul att se vad statsdelen Östanfors årliga storloppis hade kunnat ge. Plocka bland borden och njuta av Faluns fina trähus-bebyggelse. Men, men,,,
Nu ska jag inte traggla med en lång inledning. Jag tror mer att du uppskattar ett bildflöde så här kommer det!
Glatt leende och greppvänliga kapsylöppnare väntar på var sin flaska medan teak-piccolon ser mest förskräckt ut. Här sitter kapsylöppnaren i foten och vinöppnaren i huvudet. Mycket att öppna med för 20 kronor!


Två Ögon cacao-burkar inköptes denna dag. Antar att det är den vänstra som är den äldre. Visste ni att det var Sveriges första fabrikspaketerade livsmedel? De berömda ögonen slogs upp 1910 - Mazetti togs över av Fazer 1975. Vad gott det hade varit med några bullar och varm choklad! Kakfatet ser rätt så tomt ut men då har jagju  inte hunnit lägga upp några,,,

Rotade runt i besticklådorna och la fram 15 kronor på disken efter att jag hade plockat fram dessa 18 delar.Vad var det nu jag hade köpt då? Jo, enligt lite googlande är det vicknings-bestick från danska Lundtofte, Tia Eckhoff  designern och skaften är antagligen rosenträ. Nu är det bara att finna andra delar  - besticken andas kvalité,,,

Triss i glas: "Pompadour" heter den blå vasen. Nanny Still gjorde den för Riihimäki glasbruk och tillverkades från -67 och 6 år framåt. En guld-tia för den. Ishinken från Fuga-serien /Orrefors kommer garanterat innehålla allt annat än is. Ja, mycket trevligt och gott kan fyllas på där. Detsamma gäller för Nyppylää-skålen från Nuutajärvi. Ja, det har blivit en tredje i år enligt förra inlägget. De ploppar minsann upp här och var som,,, krokusar!


Till höger breder en tysk vas ut sig medan den lilla blomkrukan av Mari Simmulson/UE håller måttet inne stramt. Verkar tillhöra serien "Musca" som jag har muggar och glöggmuggar i.

Ibland kan jag köpa lite konstiga saker. För att det är kitschigt, originellt och/eller rent av billigt. Den här mindre tavlan har en rätt så gammal men klumpig ram runt omkring men det bisarra i det hela är mannen som ger kvinnan ett vildsvinshuvud! Målat på plåt. Känns verkligen ålderdomligt. Är det en bit från ett gnistskydd eller?

Plastkändisar. Barnmuggen i dubbelväggig SAN-plast är väl en riktig klassiker! Hur många barnmunnar har inte haft den pipen i munnen. Jag antar att det är Sven Eric Julin för Gustavsberg som står bakom denna, liksom hans andra färgglada muggar. Om detta väcker minnen från 70-talet så får vi gå lite längre bakåt i tiden för äggkopparna. Plastiga sådana med tre spetsiga ben. Hur hålerl sig ägget kvar här då? Skulle jag visa olika äggkoppar från mitt hem så blev de en hel del,,,

Fula fisken från Ålandsryggen (Robert Hancock) och fina fisken från Bergdala måntro?

En annorlunda te-sil. Jag antar att den har ett antal år på nacken men första försöket att hålla tesilen kvar på muggkanten  gick sämre än väntat. Men tanken är god: att få droppa vidare med en skål in under  som uppfångare.
Vi förkovrar oss hur man dukar upp fina bord lagomt till skollovet (med servisen Ceylon) och flera andra möjliga och omöjliga situationer och vad Ica-förlaget tycker är "Den godaste maten". Bullens kokbok del 3, kom 1935.

Att vara hemmafru på Irland måste ha varit ett sjujäkla hårt liv: med den disken!

Duk från finländska "Finlayson" som gav mig både rysningar som kittlande frukt- och bärexplosion!
Ja, ibland ångrar man sig. Varför skulle denna lampfot följa med hem! Ett rött glasblock med jakaranda-ram runtomkring. Och frågan är om jag tyckte att den var nog  snygg,,,

En bonad för väggen. Påfåglar som snackar mellan fyra ögon. Danska Södahl Design på juteväv. 20 kr.

Lampan hittade jag på Glasloppisen på väg mot Rättvik. Såg den inte först där den satt lite skymd på ett bokhyllehörn. Två strutar med var sin ljus-ände och en perforerad "snöflinga"- det blir spännande att se effekten. Tekopparna heter "Safari" och har en av Helmer Ringströms fantastiska dekorer. Dom är inte helt perfekta men småblessyrerna på botten av koppen är "piece of cake" bland allt det världsliga. Ett njurformat askfat från Tyskland med en rejäl stämpel under, har hamnat i förgrunden. Tyvärr glömde jag fotografera stämpeln,,,.


Smådetaljer. Handdukshängare från italienska Brevettato (svår att fotografera) och en hjärta-kaffesked.Nu gäller det att hitta dessert-skedarna bara!
PS. Bloggaren Form55 uppmärksammade att tillverkarna heter Cararra & Matta och inte alls Brevettato då det betyder "Patensökt"! Jag tror inte jag är ensam som har trott annat och googlat fel,,, ;)


Rött är så eldigt fint: Stor skål från Reijmyre lyser upp i allas närvaro och om det inte räcker till så finns en nätt ljusslykta med en dinglande röd "ballong" av glas och en teak-platta till.
En duk som passar till midsommardukningen.

Och så Tomteparaden av Roupe  för 30 spänn! Ja, ibland lönar sig att rota på antikaffärer eller rättare sagt mer prismedvetna ställen. Allt kan man ju inte ha stenkoll på. Och efter en medioker dag så var den ett trevligt avslut. Nu har jag den i tre färgsättningar. :)


*************************************************************************************

Sen kommer vi till avdelningen med burkar.
Det var den eminenta bloggen 50-talsjakten som bollade ut förfågan om vi bloggare inte kunde visa våra plåtburkar från hemmet. För 10 år sedan hade jag inte haft något att komma med men nu greppade jag kameran på kvällen och tog en vandring. Plockade i skåp - fick dammchock. För en del är ju bara av prydnad medan vissa har en djupare funktion och även så emotionellt. Nåja, låt oss börja med vad jag fann i,,,,,,SKAFFERIET:
IRA-burkar dominerar här! Makaroner , mussli, torkad svamp - ja allt kan ha sin egen burk!

Blommigt och flammande från bland annat IRA. Och ja, det är riktigt kokkaffe i den röda burken! :)

,,,STÄDSKÅPET och i KAPPRUMMET
Bland mormors saker fanns burkarna där det var lampor och säkringar inuti.De är rätt så slitna men har ett stort affektions värde.
Dessa pryder kapprummet.
,,,VARDAGSRUMMET 1
Dessa finns på golvet i vardagsrummet. Min favorit är smörgås-burken . Den framställer det goda så färgglatt. Triett-burken var ett riktigt fynd, minns jag.
,,,VARDAGSRUMMET 2
För att ge lite mer känsla åt mitt afrika-inspirerade rum så har dessa kaffeburkar intagit högsta division på min bokhylla.
,,,DATARUMMET och SOVRUMMET!
Ovanför datorn trängs denna grupp tills vidare. Flera inköpta förra året faktiskt. Här blir man bara glad att inte få någon låda i huvudet. Kexstaden Kungälv  - gäller det än?
Tyvärr utan lock. Den här gamla rariteten håller reda på mina "Minnernas Journal".

PS. På femtiotalsjaktens inlägg finns det länkar till flera burkinnehavare. Ta gärna en rundtur och florera bland plåten :)                                                             

14 kommentarer:

 1. Oj, vilken samling burkar! Många som jag aldrig sett tidigare. Den sista stora burken med tidningar gillade jag nog allra bäst, trots att den saknade lock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste medge att det har nog blivit en pånyttfödelse för mig sen jag började att blogga men så tar ju burkar plats, är känsliga och det är ju himla bra om man fyller upp de så de finns där för både nytta å visuellt nöje,,, Så nu måste jag hålla mig,,,men det är svårt! Den gamla burken fyller kriterierna väl men visst kollar jag efter locket!!

   Radera
 2. Jag har fler sådana bestick från Lundtofte om du vill byta. Skedar bl a.
  Den italienska tillverkaren heter inte Brevettato utan Cararra & Matta. Det förstnämnda betyder Patentsökt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska tänka på saken för jag har ju skaffat ett eget bestickställ till dem och det är ju till att utnyttjas - ska ha dig i åtanke!! (jo, jag hittade nog igen dig bland de som hade skrivit om besticken ;) )
   Tradera kan vara bra men även ett otyg: när jag sökte på Cararra fanns det inte en ända träff! Så jag får konstatera att jag tillhör de sällskapet som tar det fetstilta först ;) Bra att dit vaksamma öga ilar över min blogg! :) Jag har ju majotritetsmässigt tagit fel på Westman och Finel tidigare - det är lätt hänt.

   Radera
  2. De som säljer Italienska badrumsskåp från denna tillverkaren skriver medvetet Brevettato trots att de vet namnet på tillverkaren. Detta pga att de flesta inte känner till det rätta namnet och söker på fel ord. En ond cirkel som måste brytas!

   Radera
 3. ja,ja visa upp din "äggkoppssamling"!! Har faktiskt aldrig provat äta ägg ur dessa "koppar", men redan i hyllan är de ju ostadiga, ostyriga på sina små ben. Har röd, grön, ljusblå, gul, o svart med vit insida- en svart med röd insida o en i färg som dina.
  Kapsylöppnarna var ena käcka typer! Gillade givetvis den tyska vasen som på bilden ser ut att vara av glas, fast det är den nog inte. Lilla lampan- rolig modell må man säga, lyser nog fint.
  Lend a hand hade jag inte motstått om den funnits framför mina ögon, får vara nöjd över mitt senaste köp- tre linnehanddukar med Australienmotiv- kakaduor o parrotar, så de är färgglada minsann. En oanvänd souvenir troligen o oanvända lär de förbli hos mej i alla fall, bara till lyst. Tomteparaden- där blir man lätt avundsjuk och du har hittat tre!!
  Burkar hade du många av. Iraburkarna är något visst med och sen hade jag gärna ägt de bredvid Kungälvsburken.
  En alldeles toppenfin, loppisrik sommar!
  fr Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för brevet och reportaget som du skickade, först och främst. Jag ska skicka dig en del ur Pralin-helgbilagan till Falukuriren så kan du få läsa lite mer om Dalarnas 50-tal ;)
   Som vanligt har du hittat mycket att kommentera - vad roligt! Nä, vasen är i keramik. Antagligen finns den i olika delar. Jag känner till dom där handdukarna som du beskriver. Har sett liknande motiv när jag har varit ute. Irländska och engelska handdukar är vanliga men det är sällan att jag hittar någon intressant som den här. Du måste ha ett fantastiskt hem med prylar och detaljer! Där är vi nog lika :) Vi får väl se om äggkoppar blir nästa bloggutmaning, vem vet?!
   Hoppas att du har med en loppisrik sommar men först å främst en skön sådan!

   Hälsningar
   RETROkoppen

   Radera
 4. Men åh. Tomteparaden vill jag också ha! Och sommarduken var jättefin! Avis till tusen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria!
   Ja, det är otroligt vad det har blivit populärt med Jerry Roupe! Jag fattade det inte i början av min retro-karriär så att hennes alster har gått förbi obemärkt men nu har jag fått upp farten :) Men sök sommartid på loppisar, fråga om de har inga jultextilier undanstoppade till försäljning,,,,för när det närmar sig jul blir det populärt och inte minst på Tradera rusar priserna i väg.Bara ett litet tips!

   Sommardukar med tryck är det blandade känslor för. Dom som inte gillar tryck och dom som inte vill ha dukar i huvudtaget på sina bord ratar ju dessa - tämligen lätt att hitta. Men tänk på att det krävs tålamod att rota i textillådor och hyllor. Dukar tar ingen plats när de ligger platt - försvinner in i varandra. För mig är duken en symbol för tidsandan eller som en energi- och färgklick!

   Hoppas att du fyndar dig fram i sommar - glad midsommar förresten(ja,det är ju snart!) :)

   Radera
 5. Bland dina Avesta-fynd gillade jag nog strutlampan och påfågelbonaden bäst.
  Har ju själv också massor med plåtburkar men kanske inte så många fina som dina.En favorit vi båda har är smörgåsskrinet. Favoritern är den avlånga orange med blommor och dom med fåglar som jag aldrig sett förut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plåtburkar tar ju så plats!
   Rensade ut några från mitt skafferi för att ta på den där loppisen där jag får vara med och sälja, under sommaren. Det kanske finns någon mer som gillar min smak. Smörgåsskrinet är ju kul - känns som en kolorerad gammal kokbok, med bilderna.
   Du har bra smak! ;)

   Radera
 6. Hej! Älskar det färgglada! Min farmor har en sådan röd burk med fåglar på som hon frågade om jag villa ha. Är det en IRA? Jag tror inte att hennes har någon märkning under. Brukar IRA-burkarna ha det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Just hemkommen från en utlandsresa så jag har inte varit så insatt med bloggen ursäkta!
   Ja, dom burkar som jag har av IRA har djuptryckt i plåten men inte de med fåglarna. (vet inte om iRA har ettiketter,,,) IRA dominerar men inte helt för naturligtvis finns det fantastiska retro-burkar som har ett annat ursprung eller ingen märkning alls. Som de här fågelburkarna!
   Det färgglada känslan ska du har ska du vara nöjd över - den är energigivande. Rekommenderar bloggen SaaX som jag har i min högerspalt: där exploderar det färgglada i positiv bemärkelse. Och hon kan så mycket mer om burkar. Jag har bara råkat få ihop ett antal burkar och är föga kunnig,,, samlar på så mycket annat.
   Vill du däremot kolla mer om just IRA-burkar så tror jag att det kommer att vara ett inslag i nästa nummer av tidskriften RETRO.

   Och PS: får du en sån snygg burk av farmor är det bara att tacka å le, tycker jag :)

   Radera